Zgadzam się, moim zdaniem to 800zł powinno być odliczane od podatku miesięcznie, byłoby to stosunkowo proste do wprowadzenia i najbardziej sprawiedliwe.Jennifer pisze: ↑śr sty 28, 2026 10:11 am Idea 500/800 plus może i była słuszna, ale poszła w bardzo złą stronę. Moim zdaniem nie powinno się promować rozdawnictwa, bo to do niczego dobrego nie prowadzi. Zamiast tego, można by przecież rozdawać rodzicom bony na jedzenie czy materiały edukacyjne dla dzieci. I oczywiście nie powinno to być dla wszystkich, tylko najbardziej potrzebujących, PRACUJĄCYCH ludzi. A te "anegdoty" o przewalaniu tych pieniędzy na hybrydy i harnasie nie wzięły się znikąd i nie, to nie są skrajne przypadki. Osobiście znam przykład Anetki z mojej pracy, która przy wszystkich podniecała się "o, przyszło osiem stówek, pora umawiać rzęski". Przykro mi, że finansuję takie elementy nie z własnej woli i jeszcze mi się obrywa za bycie bezdzietną lambadziarą, która powinna płacić większy podatek, bo nie mam dzieci.
A co do robienia sobie paznokci i rzęs za tą kasę to również zauważyłam taką zależność, że jak ktoś "nie ma kasy" to zawsze ma przynajmniej paznokcie zrobione, a często i rzęsy w stylu świnki Piggy. Nie wiem, może tylko ja trafiam na takie panny w życiu i w TV ;)