Książki - polecajki
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryRe: Książki - polecajki
Mnie ostatnio wciągnęły "Lekcje chemii" Bonnie Garmus. Nie miałam żadnych oczekiwań jak zaczytnałam, ale bardzo mi się podobała. USA lata 50-60, główna bohaterka jest chemiczką
Mi też bardzo spodobała się ta książka
nie czytałam jeszcze "Lekcji chemii", ale może coś w podobnym klimacie to będzie "Siedem mężów Evelyn Hugo" lub "Atmosfera" (T. J. Reid)
what if we stopped making stupid people famous
- KagemaneNoJutsu
- LouiBag
Polecam znaleźć na tt albo insta profil Rozczytani i posłuchać co dziewczyna ma do powiedzenia na temat Czornyja. Ogólnie jego książki nie są dobrym źródłem wiedzy. A przynajmniej te o tematyce II WŚ.odpalskreta pisze: ↑ndz sie 10, 2025 5:21 pm Ja wam polecam autora Maxa Czornyja.
On pisze książki na faktach, opisuje realne osoby i sytuacje z tym ze robi to w dość nietypowo sposób bo pisze je w 1szo osobowej formie, przez co jak pisał np o doktorze mengele to książka wyglądała tak jakby była pisana z jego perspektywy, coś jak pamiętnik. Ma taki styl i naprawdę czyta się to przyjemnie. Ja aktualnie skupiam się na książkach o 2wojnie światowej ale generalnie tworzy on raczej o seryjnych mordercach, psychopatach itp
Od siebie jeszcze polecam mojego ukochanego Adama Bahdaja, w szczególności Wakacje z duchami
Małpy za banana tańczą can cana 
-
Martynaa11
- BlondDoczep
Hej! 
Z powodu przeprowadzki muszę zrobić porządki i sprzedać sporo książek. Szkoda mi je wyrzucać, a na Vinted wiszą już od jakiegoś czasu. Część udało się sprzedać i oddać do skupu, ale nadal zostało ich całkiem sporo, a do przeprowadzki zostały mi już tylko 2 tygodnie.
Mam głównie romanse, kryminały, książki młodzieżowe i kilka psychologicznych. Większość jest nowa, ale sprzedam je w cenie używanych.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany, podeślę link do Vinted albo wyślę zdjęcia i tytuły.
Z powodu przeprowadzki muszę zrobić porządki i sprzedać sporo książek. Szkoda mi je wyrzucać, a na Vinted wiszą już od jakiegoś czasu. Część udało się sprzedać i oddać do skupu, ale nadal zostało ich całkiem sporo, a do przeprowadzki zostały mi już tylko 2 tygodnie.
Mam głównie romanse, kryminały, książki młodzieżowe i kilka psychologicznych. Większość jest nowa, ale sprzedam je w cenie używanych.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany, podeślę link do Vinted albo wyślę zdjęcia i tytuły.
pewnie, wrzuć link do VintedMartynaa11 pisze: ↑pn lip 27, 2026 10:07 am Hej!
Jeśli ktoś byłby zainteresowany, podeślę link do Vinted albo wyślę zdjęcia i tytuły.![]()
-
Martynaa11
- BlondDoczep
https://www.vinted.pl/member/198658444-maridan1723
Ceny do negocjacji. Zależy mi żeby jeszcze komuś posłużyły
Jeśli lubicie romantasy to polecam “Fourth Wing. Czwarte skrzydło”. Całkiem niezła książka, aczkolwiek kolejne części są jak dla mnie rozczarowujące 
Polecam także trylogię Wampirze Cesarstwo. Jestem “wymagająca” jeśli chodzi o książki ale ta trylogia mnie przyjemnie pochłonęła.
Czytam głównie kryminały (w sumie to dosłownie xd). Nie wiem czy mogę, najwyżej usuńcie ale tutaj wklejam link do swojej biblioteczki https://lubimyczytac.pl/profil/57729/Yrse bo być może ktoś z Was się poczęstuje
Polecam także trylogię Wampirze Cesarstwo. Jestem “wymagająca” jeśli chodzi o książki ale ta trylogia mnie przyjemnie pochłonęła.
Czytam głównie kryminały (w sumie to dosłownie xd). Nie wiem czy mogę, najwyżej usuńcie ale tutaj wklejam link do swojej biblioteczki https://lubimyczytac.pl/profil/57729/Yrse bo być może ktoś z Was się poczęstuje
𖦹:・゚⋆。°⭒✩・:*:。°.•☆•.°。:*:・✩⭒°。⋆・゚:𖦹
chciałabym przeczytać jakieś fajne romantasy, także dzięki za polecenie. Od Rebecci Yaros czytałam kilka romansów i "Gdyby jednak" jest jednym z moich ulubionych. Ja mam natomiast od jakiegoś czasu problem z wielotomówkami. Przez to, że ja kupuję książki, mam sporo zaczętych serii, bo nie spodobał mi się np pierwszy tom na tyle, żebym chciała przeczytać kolejne części... a jeszcze jak widzę, że seria ma 4+ tomów to jakoś z góry się źle nastawiamwampiryna pisze: ↑pn lip 27, 2026 8:19 pm Jeśli lubicie romantasy to polecam “Fourth Wing. Czwarte skrzydło”. Całkiem niezła książka, aczkolwiek kolejne części są jak dla mnie rozczarowujące
Czytam głównie kryminały (w sumie to dosłownie xd). Nie wiem czy mogę, najwyżej usuńcie ale tutaj wklejam link do swojej biblioteczki https://lubimyczytac.pl/profil/57729/Yrse bo być może ktoś z Was się poczęstuje![]()
Jak fajne romantasy to przeczytaj "Przymierze wróbli" :D dawno nic mnie tak nie wciągnęło, a czytam sporo w tym gatunku. Bardzo dobre są też "Wojny huraganowe", "Los zapisany krwią", "Płoń dla mnie". Jeśli spodoba ci się Fourth Wing to podobny klimat ma "Mroczna więź"Piiiniaa pisze: ↑wt lip 28, 2026 8:01 am chciałabym przeczytać jakieś fajne romantasy, także dzięki za polecenie. Od Rebecci Yaros czytałam kilka romansów i "Gdyby jednak" jest jednym z moich ulubionych. Ja mam natomiast od jakiegoś czasu problem z wielotomówkami. Przez to, że ja kupuję książki, mam sporo zaczętych serii, bo nie spodobał mi się np pierwszy tom na tyle, żebym chciała przeczytać kolejne części... a jeszcze jak widzę, że seria ma 4+ tomów to jakoś z góry się źle nastawiam![]()
dziękiEkatia pisze: ↑wt lip 28, 2026 8:53 am Jak fajne romantasy to przeczytaj "Przymierze wróbli" :D dawno nic mnie tak nie wciągnęło, a czytam sporo w tym gatunku. Bardzo dobre są też "Wojny huraganowe", "Los zapisany krwią", "Płoń dla mnie". Jeśli spodoba ci się Fourth Wing to podobny klimat ma "Mroczna więź"![]()