Książki - polecajki
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryRe: Książki - polecajki
Mnie ostatnio wciągnęły "Lekcje chemii" Bonnie Garmus. Nie miałam żadnych oczekiwań jak zaczytnałam, ale bardzo mi się podobała. USA lata 50-60, główna bohaterka jest chemiczką
Mi też bardzo spodobała się ta książka
nie czytałam jeszcze "Lekcji chemii", ale może coś w podobnym klimacie to będzie "Siedem mężów Evelyn Hugo" lub "Atmosfera" (T. J. Reid)
what if we stopped making stupid people famous
- KagemaneNoJutsu
- MoetGlass
Polecam znaleźć na tt albo insta profil Rozczytani i posłuchać co dziewczyna ma do powiedzenia na temat Czornyja. Ogólnie jego książki nie są dobrym źródłem wiedzy. A przynajmniej te o tematyce II WŚ.odpalskreta pisze: ↑ndz sie 10, 2025 5:21 pm Ja wam polecam autora Maxa Czornyja.
On pisze książki na faktach, opisuje realne osoby i sytuacje z tym ze robi to w dość nietypowo sposób bo pisze je w 1szo osobowej formie, przez co jak pisał np o doktorze mengele to książka wyglądała tak jakby była pisana z jego perspektywy, coś jak pamiętnik. Ma taki styl i naprawdę czyta się to przyjemnie. Ja aktualnie skupiam się na książkach o 2wojnie światowej ale generalnie tworzy on raczej o seryjnych mordercach, psychopatach itp
Od siebie jeszcze polecam mojego ukochanego Adama Bahdaja, w szczególności Wakacje z duchami
W rzeźni, jak to w rzeźni czas wątpliwości szybko mija, nie ma miejsca na myślenie, bo tu się nie myśli tylko zabija...