Start
Mój profil

Książki - polecajki

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Ekatia
Koczkodan

Re: Książki - polecajki

Post autor: Ekatia »

Mnie ostatnio wciągnęły "Lekcje chemii" Bonnie Garmus. Nie miałam żadnych oczekiwań jak zaczytnałam, ale bardzo mi się podobała. USA lata 50-60, główna bohaterka jest chemiczką
Nikax94
Mokra Włoszka

Post autor: Nikax94 »

Ekatia pisze: czw kwie 09, 2026 1:09 pm Mnie ostatnio wciągnęły "Lekcje chemii" Bonnie Garmus. Nie miałam żadnych oczekiwań jak zaczytnałam, ale bardzo mi się podobała. USA lata 50-60, główna bohaterka jest chemiczką
Mi też bardzo spodobała się ta książka :) Ale nie mogłam potem znaleźć nic w podobnym klimacie niestety
Awatar użytkownika
Piiiniaa
HottStripper

Post autor: Piiiniaa »

Nikax94 pisze: śr kwie 15, 2026 8:58 pm Mi też bardzo spodobała się ta książka :) Ale nie mogłam potem znaleźć nic w podobnym klimacie niestety
nie czytałam jeszcze "Lekcji chemii", ale może coś w podobnym klimacie to będzie "Siedem mężów Evelyn Hugo" lub "Atmosfera" (T. J. Reid)
what if we stopped making stupid people famous
Awatar użytkownika
KagemaneNoJutsu
LouiBag

Post autor: KagemaneNoJutsu »

odpalskreta pisze: ndz sie 10, 2025 5:21 pm Ja wam polecam autora Maxa Czornyja.
On pisze książki na faktach, opisuje realne osoby i sytuacje z tym ze robi to w dość nietypowo sposób bo pisze je w 1szo osobowej formie, przez co jak pisał np o doktorze mengele to książka wyglądała tak jakby była pisana z jego perspektywy, coś jak pamiętnik. Ma taki styl i naprawdę czyta się to przyjemnie. Ja aktualnie skupiam się na książkach o 2wojnie światowej ale generalnie tworzy on raczej o seryjnych mordercach, psychopatach itp
Polecam znaleźć na tt albo insta profil Rozczytani i posłuchać co dziewczyna ma do powiedzenia na temat Czornyja. Ogólnie jego książki nie są dobrym źródłem wiedzy. A przynajmniej te o tematyce II WŚ.

Od siebie jeszcze polecam mojego ukochanego Adama Bahdaja, w szczególności Wakacje z duchami 👻❤️‍🔥, Kapelusz za 100 tysięcy, Do przerwy 0:1, Uwaga! Czarny parasol i Tańczący słoń. No i Czarownicę piętro niżej Szczygielskiego.
Małpy za banana tańczą can cana 💃
Martynaa11
BlondDoczep

Post autor: Martynaa11 »

Hej! 😊
Z powodu przeprowadzki muszę zrobić porządki i sprzedać sporo książek. Szkoda mi je wyrzucać, a na Vinted wiszą już od jakiegoś czasu. Część udało się sprzedać i oddać do skupu, ale nadal zostało ich całkiem sporo, a do przeprowadzki zostały mi już tylko 2 tygodnie.
Mam głównie romanse, kryminały, książki młodzieżowe i kilka psychologicznych. Większość jest nowa, ale sprzedam je w cenie używanych.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany, podeślę link do Vinted albo wyślę zdjęcia i tytuły. 📚
Awatar użytkownika
Piiiniaa
HottStripper

Martynaa11 pisze: pn lip 27, 2026 10:07 am Hej! 😊
Z powodu przeprowadzki muszę zrobić porządki i sprzedać sporo książek. Szkoda mi je wyrzucać, a na Vinted wiszą już od jakiegoś czasu. Część udało się sprzedać i oddać do skupu, ale nadal zostało ich całkiem sporo, a do przeprowadzki zostały mi już tylko 2 tygodnie.
Mam głównie romanse, kryminały, książki młodzieżowe i kilka psychologicznych. Większość jest nowa, ale sprzedam je w cenie używanych.
Jeśli ktoś byłby zainteresowany, podeślę link do Vinted albo wyślę zdjęcia i tytuły. 📚
pewnie, wrzuć link do Vinted :)
Martynaa11
BlondDoczep

Post autor: Martynaa11 »

Piiiniaa pisze: pn lip 27, 2026 10:33 am pewnie, wrzuć link do Vinted :)
https://www.vinted.pl/member/198658444-maridan1723

Ceny do negocjacji. Zależy mi żeby jeszcze komuś posłużyły :)
Awatar użytkownika
wampiryna
RoyalBaby

Post autor: wampiryna »

Jeśli lubicie romantasy to polecam “Fourth Wing. Czwarte skrzydło”. Całkiem niezła książka, aczkolwiek kolejne części są jak dla mnie rozczarowujące 😔
Polecam także trylogię Wampirze Cesarstwo. Jestem “wymagająca” jeśli chodzi o książki ale ta trylogia mnie przyjemnie pochłonęła.

Czytam głównie kryminały (w sumie to dosłownie xd). Nie wiem czy mogę, najwyżej usuńcie ale tutaj wklejam link do swojej biblioteczki https://lubimyczytac.pl/profil/57729/Yrse bo być może ktoś z Was się poczęstuje 🌿
𖦹:・゚⋆。°⭒✩・:*:。°.•☆•.°。:*:・✩⭒°。⋆・゚:𖦹
Awatar użytkownika
Piiiniaa
HottStripper

wampiryna pisze: pn lip 27, 2026 8:19 pm Jeśli lubicie romantasy to polecam “Fourth Wing. Czwarte skrzydło”. Całkiem niezła książka, aczkolwiek kolejne części są jak dla mnie rozczarowujące 😔
Polecam także trylogię Wampirze Cesarstwo. Jestem “wymagająca” jeśli chodzi o książki ale ta trylogia mnie przyjemnie pochłonęła.

Czytam głównie kryminały (w sumie to dosłownie xd). Nie wiem czy mogę, najwyżej usuńcie ale tutaj wklejam link do swojej biblioteczki https://lubimyczytac.pl/profil/57729/Yrse bo być może ktoś z Was się poczęstuje 🌿
chciałabym przeczytać jakieś fajne romantasy, także dzięki za polecenie. Od Rebecci Yaros czytałam kilka romansów i "Gdyby jednak" jest jednym z moich ulubionych. Ja mam natomiast od jakiegoś czasu problem z wielotomówkami. Przez to, że ja kupuję książki, mam sporo zaczętych serii, bo nie spodobał mi się np pierwszy tom na tyle, żebym chciała przeczytać kolejne części... a jeszcze jak widzę, że seria ma 4+ tomów to jakoś z góry się źle nastawiam ;P
Ekatia
Koczkodan

Post autor: Ekatia »

Piiiniaa pisze: wt lip 28, 2026 8:01 am chciałabym przeczytać jakieś fajne romantasy, także dzięki za polecenie. Od Rebecci Yaros czytałam kilka romansów i "Gdyby jednak" jest jednym z moich ulubionych. Ja mam natomiast od jakiegoś czasu problem z wielotomówkami. Przez to, że ja kupuję książki, mam sporo zaczętych serii, bo nie spodobał mi się np pierwszy tom na tyle, żebym chciała przeczytać kolejne części... a jeszcze jak widzę, że seria ma 4+ tomów to jakoś z góry się źle nastawiam ;P
Jak fajne romantasy to przeczytaj "Przymierze wróbli" :D dawno nic mnie tak nie wciągnęło, a czytam sporo w tym gatunku. Bardzo dobre są też "Wojny huraganowe", "Los zapisany krwią", "Płoń dla mnie". Jeśli spodoba ci się Fourth Wing to podobny klimat ma "Mroczna więź" :)
Awatar użytkownika
Piiiniaa
HottStripper

Ekatia pisze: wt lip 28, 2026 8:53 am Jak fajne romantasy to przeczytaj "Przymierze wróbli" :D dawno nic mnie tak nie wciągnęło, a czytam sporo w tym gatunku. Bardzo dobre są też "Wojny huraganowe", "Los zapisany krwią", "Płoń dla mnie". Jeśli spodoba ci się Fourth Wing to podobny klimat ma "Mroczna więź" :)
dzięki :) jeśli masz ochotę zajrzeć na moją biblioteczkę w LC, to zapraszam, nick mam taki sam jak tutaj. Konto prowadzę skrupulatnie, ale opinii jeszcze nie odważyłam się pisać :') moje oceny książek są czasami zawyżone XD Przekrój gatunków mam szeroki :)