Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
lalisa
Trening tenisa

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: lalisa »

Zobaczymy, czy niepopularna opinia, ale o ile ja nie jestem jakaś polityczna, tak na takie tematy jak ostatnio dopłaty do ZUS dla artystów, od razu się pienię. Tak mnie to denerwuje jak nie wiem, że mają jakimś zasranym artystom dopłacać. A z jakiej racji? Mam wrażenie, że politycy co jakiś czas wywalają taki pomysł, żeby rozkręcić takie osoby jak ja, bo wyborca niezaangażowany i nierozemocjonowany to dla nich strata, podziały w społeczeństwie za małe. I niestety na mnie to podziałało.
EmEm
Currently:Greece

Post autor: EmEm »

lalisa pisze: wt cze 02, 2026 7:51 pm Zobaczymy, czy niepopularna opinia, ale o ile ja nie jestem jakaś polityczna, tak na takie tematy jak ostatnio dopłaty do ZUS dla artystów, od razu się pienię. Tak mnie to denerwuje jak nie wiem, że mają jakimś zasranym artystom dopłacać. A z jakiej racji? Mam wrażenie, że politycy co jakiś czas wywalają taki pomysł, żeby rozkręcić takie osoby jak ja, bo wyborca niezaangażowany i nierozemocjonowany to dla nich strata, podziały w społeczeństwie za małe. I niestety na mnie to podziałało.
W tym sporze jestem team Skolim 😉
Alek88
Migocząca Świeczka

Post autor: Alek88 »

Avalon pisze: pn cze 01, 2026 2:48 pm Wiosna i lato z roku na rok coraz zimniejsze i brzydsze. Nie opłaca się nawet za bardzo letnich ciuchów kupować, bo coś czuję, że większość lata przechodzi się w jeansach I kurtce przeciwdeszczowej.
Co xd lato 2024 to był nieustający upał. Ponad 30 stopni dzień w dzień i gorące noce. Nie dało się wytrzymać. Poprzednie lata wygladaly podobnie - temperatury znacznie powyżej normy. W tamtym roku było wreszcie normalnie, bardzo mało upalnych dni, dla mnie idealnie. A w tym roku jeszcze nie wiadomo jak będzie ale póki co prognozy znów przewidują upały niestety. Także nie powiedziałabym że z roku na rok jest chłodniej, 2025 to była raczej anomalia.
Verbena95
WhiteParty

Post autor: Verbena95 »

Tomaka pisze: wt cze 02, 2026 5:41 pm Właśnie sytuacja się zmieniła, cały świat mimochodem dowiedział się o ludobojstwie cywili, kobiet i dzieci na Wołyniu.
To co się dzieje na forach i co wypisują Ukraińcy świadczy o, tym, że robi się tu piąta kolumna, która ciągnie pieniądze ile się da i absolutnie nie chce jakiegokolwiek większego pojednania.

Jeśli my nie będziemy pilnować naszej historii, to zaraz Ukraińcy zaczną w ogóle zmieniać jej znaczenie. Od 2023 roku ile powstało ulic z nazwiskami bandery i innych nacjobalistow? Specjalnie to robią
I jeszcze ta sytuacja uhonorowania upa przez Zelenskiego. Absolutnie nie wiem, co facetowi do głowy strzeliło, ja rozumiem, że jest pod ostrzałem i chce się utrzymać przy władzy, ale to jest niedopuszczalne. Strategicznie wobec nas bardzo kiepska decyzja, która mu zostanie zapamiętana. A bronić swojego musimy tak czy siak, Ukraińcy są dość ekspansywni biznesowo, więc my też spać nie możemy. Nie wiem, czy specjalnie to robią, ale mają pod tym względem nasze odczucia w dupie, a im się tyle tłucze, jakie to jest dla nas ważne, ale jak chodzi o kasę, wsparcie, drony itd. to jest "dej". No coś za coś. Musimy postawić jasne warunki i granice. Tak jak to kiedyś jeden brytyjski polityk ze swoistym brytyjskim humorem, a raczej przekąsem Zelenskiemu powiedział, że "nie jest amazonem" w reakcji na "wishlistę" sprzętu NATO od Zelenskiego. Niestety oni są bardzo roszczeniowi i sami co bardziej świadomi się do tego przyznają. Więc to do nas należy, żeby pilnować swoich interesów. Uważam chęć odebrania orderu za słuszną. Co za czasy, bo nie przypuszczałam, że będę kiedyś z Karolkiem jednego zdania.
Mam nadzieję, że to nie zbyt politycznie na tutaj, można ewentualnie podciągnąć pod niepopularną opinię :)
Awatar użytkownika
FashFash
Królowa Vlogmasów

Post autor: FashFash »

Ja w ogóle nie wiem dlaczego A. Duda dał Załeńskiemu order Orła Białego. A jaki on przyjaciel Polski i co on zrobił dla Polski?! Dla mnie od początku to było nieporozumienie, bo on w ogóle nie powinien tego odznaczenia dostać. I też się tu zgadzam z obecnym prezydentem, że ten tytuł powinien mu został odebrany,
Verbena95
WhiteParty

lalisa pisze: wt cze 02, 2026 6:49 pm Ja się zgadzam. Zawsze byłam pro Ukraina. Generalnie naprdalamy się w tej Europie od wieków wszyscy ze wszystkimi i nie ma czegoś takiego, że jeden naród jest zły, a drugi jest bez win. Ale nie umiem zrozumieć, dlaczego oni nadal czczą tego Banderę i to mnie zniechęca. I nie ukrywam, że jest to dla mnie nieco niepokojące, że gdzie nie pójdę słyszę na ulicy ukraiński/rosyjski częściej niż polski i nie wyolbrzymiam teraz. Powiedzenie czegoś niepozytywnego o Ukraińcach nie oznacza od razu, że ktoś jest prorosyjski.
Mam te same spostrzeżenia. I to jest jakieś dziwne, bo fakt, dużo ich przyjechało, ale oni są jakoś bardziej widoczni, niż my. Pewnie to też po części dlatego, że oni chodzą bardziej grupowo, więc ich może bardziej słychać. Ostatnio, jak nie słyszałam przez kilka dni rosyjskiego / ukraińskiego, to aż byłam zdziwiona.
123wiosna123
Trening padla

Post autor: 123wiosna123 »

MissNobody66 pisze: wt cze 02, 2026 5:00 pm Żurnalista mimo że nagrywa już kupę czasu i nagrał te podcasty z osobami których chętnie bym posłuchała to jakoś nigdy mnie do tego nie ciągnęło. Kiedyś coś mnie napadło i postanowiłam podczas gotowania włączyć jeden z nich, wtedy akurat padło na wywiad z Katarzyną Butowtt - modelką, temat był o jej trudnym dzieciństwie. Przesłuchałam całość i wniosek najważniejszy jaki wysnułam - ten człowiek kompletnie nie potrafi prowadzić wywiadów, nie umie w ogóle zadawać pytań, nieudolność z jaką prowadzi rozmowę jest porażająca. Ja wiem że wiele też na pewno zależy od rozmówcy ale nie sądzę żeby to była kwestia p. Katarzyny, nie jestem znawcą dziennikarstwa ale to po prostu widać czy ktoś umie przeprowadzać wywiad czy nie.
Nawet gdyby zurnalista wybitnie prowadził rozmowy, byl utalentowany pod tym względem to nigdy nie obejrzałabym czegokolwiek nagranego przez przestępcę. A zurnalista wlasnie przestepca jest.
Verbena95
WhiteParty

FashFash pisze: wt cze 02, 2026 9:15 pm Ja w ogóle nie wiem dlaczego A. Duda dał Załeńskiemu order Orła Białego. A jaki on przyjaciel Polski i co on zrobił dla Polski?! Dla mnie od początku to było nieporozumienie, bo on w ogóle nie powinien tego odznaczenia dostać. I też się tu zgadzam z obecnym prezydentem, że ten tytuł powinien mu został odebrany,
Też mnie to zastanawiało, na cholerę on to dostał. Tak samo jak Obama pokojową nagrodę nobla za nic. To są takie puste gesty, poklepali się po plecach, poszli do domu, a jak co do czego przyjdzie, to cię "wystrychną na dudka" (pun intended).
Gamora
MoetGlass

Post autor: Gamora »

FashFash pisze: wt cze 02, 2026 9:15 pm Ja w ogóle nie wiem dlaczego A. Duda dał Załeńskiemu order Orła Białego. A jaki on przyjaciel Polski i co on zrobił dla Polski?! Dla mnie od początku to było nieporozumienie, bo on w ogóle nie powinien tego odznaczenia dostać. I też się tu zgadzam z obecnym prezydentem, że ten tytuł powinien mu został odebrany,
Zrobił dla Polski to, że stoi pomiędzy nami a Putinem. Weźcie posłuchajcie sobie trochę rosyjskiej propagandy o Polsce i Polakach, że Polska szykuje się zaatakować Rosję, że niewdzięczna, chociaż wszystko, co dobre, zawdzięcza Rosji itd.

Gdyby "trzydniowa operacja specjalna" rzeczywiście poszła tak, jak wymarzył sobie Putin, tj. że zajmą całą Ukrainę praktycznie bez strat, to mielibyśmy Unię i NATO zupełnie nieprzygotowane na agresję. I chociaż to wariactwo przekroczyć polskie granice, Rosja posiada takich geniuszy strategii wojskowej jak Szojgu i wraz z atakiem na Ukrainę udowodniła, że jest nieobliczalna.

A w przeciwieństwie do Ukrainy Polska to dobrze rozwinięty kraj. Putin patrzy łapczywie na tę część świata, która ma porządne drogi i nęcące PKB.
duppajasio
Tritonotti

Post autor: duppajasio »

lalisa pisze: wt cze 02, 2026 7:51 pm Zobaczymy, czy niepopularna opinia, ale o ile ja nie jestem jakaś polityczna, tak na takie tematy jak ostatnio dopłaty do ZUS dla artystów, od razu się pienię. Tak mnie to denerwuje jak nie wiem, że mają jakimś zasranym artystom dopłacać. A z jakiej racji? Mam wrażenie, że politycy co jakiś czas wywalają taki pomysł, żeby rozkręcić takie osoby jak ja, bo wyborca niezaangażowany i nierozemocjonowany to dla nich strata, podziały w społeczeństwie za małe. I niestety na mnie to podziałało.
Kontrolowanie emocji jest teraz na wagę złota. Rozemocjonowany człowiek jest bezbronny jak dziecko.

Ja jestem przeciwko przywilejom dla jakiejkolwiek grupy zawodowej, przeciwko temu pomysłowi z dopłatami, ale uważam, że histeria w mediach, że każdy musi zabrać głos, zaczynają się jakieś osobiste wycieczki, bluzganie, jest rozkręcona dla klików i widoczności. To samo było ze strajkiem nauczycieli kilka lat temu. Zaczyna się przekrzykiwanie i już nie wiadomo o co chodzi. Każdy coś chce ugrać swojego. Paranoja.

O właśnie, mam niepopularną opinię, że osoby publiczne powinny pilnować tego, jak się wyrażają i nie przeklinać. Uważam, że nie bez powodu to było jeszcze do niedawna tabu. Wcale od tego nikt się nie wydaje bardziej szczery.
Alek88
Migocząca Świeczka

Post autor: Alek88 »

Gamora pisze: wt cze 02, 2026 9:39 pm Zrobił dla Polski to, że stoi pomiędzy nami a Putinem. Weźcie posłuchajcie sobie trochę rosyjskiej propagandy o Polsce i Polakach, że Polska szykuje się zaatakować Rosję, że niewdzięczna, chociaż wszystko, co dobre, zawdzięcza Rosji itd.

Gdyby "trzydniowa operacja specjalna" rzeczywiście poszła tak, jak wymarzył sobie Putin, tj. że zajmą całą Ukrainę praktycznie bez strat, to mielibyśmy Unię i NATO zupełnie nieprzygotowane na agresję. I chociaż to wariactwo przekroczyć polskie granice, Rosja posiada takich geniuszy strategii wojskowej jak Szojgu i wraz z atakiem na Ukrainę udowodniła, że jest nieobliczalna.

A w przeciwieństwie do Ukrainy Polska to dobrze rozwinięty kraj. Putin patrzy łapczywie na tę część świata, która ma porządne drogi i nęcące PKB.
Ale to nie jest zasługa Zelenskiego, że Ukraina leży akurat między Polską a Rosja xd Ukraincy nie umierają za nas, tylko za swój kraj i siebie samych. Żadnej łaski nam nie robią. Plus ukraińscy politycy mówią wprost, że chcą być gospodarczo dominującą siła w regionie i już nieraz pokazali, że w interesach są bezwzględni, vide afera z ukraińskim zbożem, choć tu Polacy w dużej mierze też sami zawinili
Moja niepopularna opinia: mam nadzieję, że Ukraina nie wejdzie do Unii w ciągu najbliższych 30 lat i że Ukraincy nie będą mieć po wojnie żadnych preferencyjnych warunków jeśli chodzi o wjazd na tereny unijne a już zwłaszcza pracę tutaj.
123wiosna123
Trening padla

Gamora pisze: wt cze 02, 2026 9:39 pm Zrobił dla Polski to, że stoi pomiędzy nami a Putinem. Weźcie posłuchajcie sobie trochę rosyjskiej propagandy o Polsce i Polakach, że Polska szykuje się zaatakować Rosję, że niewdzięczna, chociaż wszystko, co dobre, zawdzięcza Rosji itd.

Wytłumaczysz jakie niesamowite osiągnięcia ma Zelenski w pomocy Polsce w oparciu sie rosyjskiej propagandzie, co zrobił aby odbiór tej rosyjskiej propagandy wobec Polski byl inny? I w ogóle jakie Zelenski ma jakiekolwiek osiągnięcia w tym zakresie? I jak on osobiście pomógł Polsce?
No w zaden sposób. Gdyby ktokolwiek inny byl na jego stanowisku to byłoby tak samo.
Ukraina pokazala tylko jakimi sa niewdzięcznikami. Bo nikt nie zrobił dla nich tyle co my. Pokaz mi gdziekolwiek na świecie taka akcja jaka zrobili Polacy z zabieraniem Ukraińców którzy uciekali przed wojną. Gdyby ktokolwiek inny niz Polską bylaby ich sąsiadem to siedzieliby do tej pory w namiotach w obozach przejściowych. W zamian za to ten wielki przyjaciel Zelenski honoruje UPA. No gratulacje. Mam nadzieję ze order zostanie mu ekspresowo odebrany tak jak mam nadzieję ze za mojego zycia Ukraina nigdy nie bedzie w UE ani NATO
Gdymniesenzmorzy
RiczAsFak

Post autor: Gdymniesenzmorzy »

Ukraina jeszcze bardzoooo długo nie będzie w Unii ani w NATO.Po pierwsze jest krajem w stanie wojny i pewnie długo po niej to będzie zamrożony konflikt.Po drugie Parlament Europejski już mówi,że to będzie minimum za 10-15 lat(czyli dłużej,patrząc jak wiele krajów które spełnia warunki dużo bardziej niż Ukraina nadal na aneksje czeka).Do tego dodajmy smutny fakt-biznes to biznes.Wiele krajów zachodu już myśli,jak ugryźć przyszły powrót do kontaktów handlowych z Rosją. Niestety,większość rządzących i coraz bardziej prawicowe rządy w Europie są zmęczone tym konfliktem.Smuci mnie to,bo codziennie giną niewinni ludzie ale w szybkie wejście Ukrainy do UE nie wierzę.
jaskana
Bransoletka50k

Post autor: jaskana »

nie ma się i co burzyć, bardziej powinien nas wkurzać chociażby krus czy system emerytalny mundurówek
przeklejam post Janki Petelczyc, świetnej specjalistki od emerytur
https://www.facebook.com/share/p/1BE1seJZA2/
neri10
Koczkodan

Post autor: neri10 »

Verbena95 pisze: wt cze 02, 2026 9:16 pm Mam te same spostrzeżenia. I to jest jakieś dziwne, bo fakt, dużo ich przyjechało, ale oni są jakoś bardziej widoczni, niż my. Pewnie to też po części dlatego, że oni chodzą bardziej grupowo, więc ich może bardziej słychać. Ostatnio, jak nie słyszałam przez kilka dni rosyjskiego / ukraińskiego, to aż byłam zdziwiona.
akurat to pewnie wynika z tego że polska zawsze była monoetniczna wiec jak słyszy się jakiś obcy język albo widzi osobę o innym kolorze skory to od razu to się wyłapuje. Ja nie sądzę że są bardziej widoczni no chyba że dzieci, bo akurat tak trafiam że te z Ukrainy zawsze są strasznie głośne
123wiosna123
Trening padla

jaskana pisze: śr cze 03, 2026 8:40 am nie ma się i co burzyć, bardziej powinien nas wkurzać chociażby krus czy system emerytalny mundurówek
Bardziej niz utrzymywanie bandy wielkich artystów wkurzace sa emerytury służby mundurowej? W razie czego służba mundurowa bedzie cie bronić czy artyści? W sytuacji z imigrantami kto bronił granic?
Pewnie, niech za bandytami biegają 65 letni faceci bo najgorsze co jest to emerytury służb mundurowych xd
jaskana
Bransoletka50k

Post autor: jaskana »

123wiosna123 pisze: śr cze 03, 2026 9:31 am Bardziej niz utrzymywanie bandy wielkich artystów wkurzace sa emerytury służby mundurowej? W razie czego służba mundurowa bedzie cie bronić czy artyści? W sytuacji z imigrantami kto bronił granic?
Pewnie, niech za bandytami biegają 65 letni faceci bo najgorsze co jest to emerytury służb mundurowych xd
przeczytałaś w ogóle to co wysłałam? nikt tu nie mówi o utrzymywaniu wielkich gwiazd, tylko o minimalnym zabezpieczeniu artystów takich jak aktorka w teatrze lalkarskim do którego zabierasz swoje dziecko.

naprawdę uważasz, że 15 letni staż pracy jest w porządku kiedy zwykli ludzie tyrają do 60/65 lat? przecież można się przenieść na stanowisko biurowe, a nie biegać w terenie, a nie przychodzić na emeryturę tak wcześnie
lalisa
Trening tenisa

jaskana pisze: śr cze 03, 2026 8:40 am nie ma się i co burzyć, bardziej powinien nas wkurzać chociażby krus czy system emerytalny mundurówek
Mówisz, że powinnam się bardziej wkurzać o mundurówkę. O to chodzi, że mnie nie uruchomi temat mundurówki, bo ja nie mam osobistych emocji wobec tego. Mnie denerwuje bananowa lewica, bo jestem z prostej robolskiej rodziny i jak mi jakaś pindzia cmoka, co jej się należy za darmo, bo ona jest "artystką", to mam ochotę jej zasadzić kopa w dupę. Bo ci ludzie mają poczucie wyższości i mi się to nie podoba. To są czyste emocje. Ja tych ludzi NIE LUBIĘ. A ktoś inny nie lubi mnie. Każdy ma swoje tematy, dlatego napisałam o tym, że politycy robią wszystko, żeby sprowokować jak najwięcej ludzi i utworzyć podziały społeczne. Co jakiś czas rzucają na stół różne tematy. Jak się nie wkurzyłaś o aborcję, to ci dadzą temat składki zdrowotnej. Jak to cię nie ruszyło, to zaraz dostaniesz dopłaty dla artystów. Aż się zapienisz, bo coś cię w końcu dotknie.
Alessa
SushiRoll

Post autor: Alessa »

lalisa pisze: śr cze 03, 2026 10:27 am ...Mnie denerwuje bananowa lewica, bo jestem z prostej robolskiej rodziny i jak mi jakaś pindzia cmoka, co jej się należy za darmo, bo ona jest "artystką", to mam ochotę jej zasadzić kopa w dupę. Bo ci ludzie mają poczucie wyższości i mi się to nie podoba. ...
Cytuję Cię, bo zgadzam się w 100%. A od siebie dodam jeszcze, że wkurzają mnie "edukatorki", które kończą jeden studia licencjackie przez 10 lat, ale będą nieuprzywilejowany plebs edukować.
EmEm
Currently:Greece

Post autor: EmEm »

Alessa pisze: śr cze 03, 2026 10:33 am Cytuję Cię, bo zgadzam się w 100%. A od siebie dodam jeszcze, że wkurzają mnie "edukatorki", które kończą jeden studia licencjackie przez 10 lat, ale będą nieuprzywilejowany plebs edukować.
Albo kurs online i juz są najmądrzejsze 🙃
duppajasio
Tritonotti

Alessa pisze: śr cze 03, 2026 10:33 am Cytuję Cię, bo zgadzam się w 100%. A od siebie dodam jeszcze, że wkurzają mnie "edukatorki", które kończą jeden studia licencjackie przez 10 lat, ale będą nieuprzywilejowany plebs edukować.
No ale one oszukują ludzi na prywatnej działalności, pewnie oszukanej i też nie płacą składek („bo ZUS zaraz zbankrutuje”), ale to jest inny temat
duppajasio
Tritonotti

Ta proponowana ustawa niestety może jeszcze rozszerzyć ten problem. Dzisiaj mamy udawanych rolników, którzy są nimi tylko na papierze, żeby płacić KRUS, a niestety jeśli ktoś jest chytry, to może udawać biednego artystę, a trzy mieszkania przepisać na żonę. Dlatego uważam, że nie powinno się wyróżniać żadnej grupy zawodowej, bo mamy w Polsce za dużo cwaniaków .
123wiosna123
Trening padla

jaskana pisze: śr cze 03, 2026 10:11 am przeczytałaś w ogóle to co wysłałam? nikt tu nie mówi o utrzymywaniu wielkich gwiazd, tylko o minimalnym zabezpieczeniu artystów takich jak aktorka w teatrze lalkarskim do którego zabierasz swoje dziecko.

naprawdę uważasz, że 15 letni staż pracy jest w porządku kiedy zwykli ludzie tyrają do 60/65 lat? przecież można się przenieść na stanowisko biurowe, a nie biegać w terenie, a nie przychodzić na emeryturę tak wcześnie
Jeśli aktorka w teatrze lalkarskim nie potrafi sama zarobić na swoj los to albo czas zmienić prace albo isc na drugi etat. Takie zycie. Nie wiem w czym ona ma byc lepsza od innych ludzi którzy robia na dwa etaty i nie maja za co zyc. Według mnie w niczym.

Jeśli chcesz się o czymś wypowiadać to tez fajnie mieć o tym jakakolwiek wiedzę. Od 2012 bądź 2013 roku przyjrci funkcjonariusze w jakiejkolwiek służbie nie odchodzą po 15 latach na emeryturze. Taka emerytura dotyczy ludzi przyjętych przed 2012 lub 2013 rokiem. Więc od ponad 10 lat nikt kto przyjął sie do służby nie pójdzie na emeryture po 15 latach służby. Swiat służb nie dziala tez tak ze bedziesz starszy to zapraszamy cie na stanowisko biurowe tylko stanowiska biurowe sa ograniczone i tez w większości obsadzone ludzmi po znajomosci. I to sie nie zmieni. Więc to o czym mowisz a nie masz o tym zielonego pojęcia sie nigdy nie zdarzy.
lalisa
Trening tenisa

123wiosna123 pisze: śr cze 03, 2026 11:21 am Jeśli aktorka w teatrze lalkarskim nie potrafi sama zarobić na swoj los to albo czas zmienić prace albo isc na drugi etat. Takie zycie. Nie wiem w czym ona ma byc lepsza od innych ludzi którzy robia na dwa etaty i nie maja za co zyc. Według mnie w niczym.
Ta samo uważam. Jeśli ta aktorka jest zatrudniona na umowie o pracę i będzie miała niską emeryturę, to niczym się ona nie różni od wszystkich innych obywateli. Nie widzę powodu, aby akurat jej dopłacać. Jeśli jest na kontraktach i innych kijach, to możliwe, że nie płaci składek ZUS albo płaci jak najmniej. Artyści mają też 50% kosztów uzyskania przychodu. Dlaczego ja mam więc dopłacać komuś do jego składek? Niech płaci jak ja. Teatr nie chce jej dać umowy? To niech państwo zrobi porządek z teatrem, a nie każe zrobić to obywatelom.

Jeśli już komuś cokolwiek dopłacać, to rozumiem zrobienie tego wobec osób, które się szczególnie przysłużyły społeczeństwu. Ale aktorzy? No błagam. Już bym wolała fundusz dopłacania do emerytur śmieciarzy, z nich jest większy pożytek. Śmieci są dużym problemem.
duppajasio
Tritonotti

Teatr dla dzieci jest moim zdaniem akurat bardzo cenny, bo uczy i uwrażliwia, i nie powinno się tego dyskredytować. Jasne, że nie ratuje nikomu życia, ale jest dużo bardziej wartościowe od wielu innych rzeczy, na które wydaje się pieniądze.

Po prostu powinny być sprawiedliwe składki od wszystkich umów, również o dzieło. To było w Polsce bardzo nadużywane kilkanascie lat temu i wielu ludzi pracowało na przedłużana umowę o dzieło tam, gdzie należała się umowa o pracę lub zlecenie. Ale teraz udokumentowane umowy cywilnoprawne można wliczyć do stażu pracy (polecam to zrobić na platformie zusu). A na pewno najbardziej nienormalne jest to, że w podobno 20 gospodarce świata ludziom nie wystarczy jedna praca, żeby żyć w miarę dobrze! To jest największy skandal niestety.