Można powiedzieć mój mąż, mój chłopak, mój partner życiowy, ale samo mój mnie irytuje.berry blast pisze: ↑pn kwie 13, 2026 5:34 pm no to jak mówićmój nie, partner to w biznesie, konkubent patologiczne, facet to niepoważne, chłopak tym bardziej, tż to nie wiadomo co, luby staroświeckie, moja kobieta to w ogóle tak mówi tylko sebix do karyny więc serio jak mówić
![]()
Słowa i frazy, które was irytują
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
chleb_ze_smalcem
- KlasaBiznes
Re: Słowa i frazy, które was irytują
Czy to jakaś kalka z angielskiego? Dużo ładniej i krócej brzmi ,,Nie zgadzam się z…” to całe ,,nie ma we mnie zgody” brzmi bardzo patetycznie ale może taki miał być skutek. Najczęściej to wyrażenie widuję przy tekstach/postach influ o tematach społecznych.
-
chleb_ze_smalcem
- KlasaBiznes
Znowu z pudla: Słodziaki? 

Wyzwolona (x pozuje topless)
Nie z pudla to nadużywanie słowa fest często w nieodpowiednim kontekście.
Wyzwolona (x pozuje topless)
Nie z pudla to nadużywanie słowa fest często w nieodpowiednim kontekście.
-
misiuniapysiunia
- Gacie z oceanu
Banan na twarzy
-
ggg555
Elyta
Podkreślanie w wyrazach nazw partii politycznych, np. „No to się poPiSaliście, hehe”, „POzdrawiam”, „POwodzenia”
„Priv” w odpowiedzi na każde zapytanie o usługę/produkt
Podkreślanie w wyrazach nazw partii politycznych, np. „No to się poPiSaliście, hehe”, „POzdrawiam”, „POwodzenia”
„Priv” w odpowiedzi na każde zapytanie o usługę/produkt
-
Pejczyk Pandory
- Samarka
Przekleństwa nie przeszkadzają mi jakoś bardzo, ale nienawidzę wyrażenia ,,w *uj". Zwłaszcza jeżeli to dotyczy czegoś pozytywnego np. ,,to było w *uj dobre". Co ciekawe samo ,,*uj" mi nie przeszkadza,uwielbiam powiedzenie ,, *uj bombki strzelił" albo np. ,, do chuja" jest ok. Jak ktoś powie ,, w chuju to mam" to też jest dla mnie akceptowalne, ale ,,w *uj" już odpada. Uważam, że w języku polskim jest tyle pięknych przekleństw, ale jak słyszę ,,w *uj" to mi się jakaś synestezja uruchamia, bo czuję uszami smród zgniłego jaja .
- Fluffyslippers
- PinkParty
Nie znoszę mówienia “chłopacy” zamiast “chłopcy”. Jedyna osoba, u której to toleruje, jest Czesio z wlatcuf
Makówkowe zapalenie opon mózgowych
Oooo tak! Ja nie wiem, czy aż tak trudno odróżnić jedno od drugiego???howave7707 pisze: ↑śr mar 04, 2026 10:23 am Mówienie WAKAJKI zamiast wakacje albo WINIACZ zamiast wino
Wciskanie do każdego zdania „jakby”
„Także” zamiast „tak, że” (w znaczeniu innym niż „oraz”) - to już jest plaga od lat i chyba ludzie nigdy się nie nauczą poprawnej pisowni
Psiecko i kociecko - śmieszyło mnie kilka miesięcy temu, dziś już boli głowa na sam dźwięk
Jeszcze nie cierpię "na koniec dnia" - na koniec dnia co? Na koniec dnia jest noc
Benefity. (tutaj wstaw dowolną wiązankę przekleństw).
Jeszcze girl fckng boss
Wydaje się laskom, że są przez to takie ważne, a tymczasem robią z siebie bardzo niepoważne, używając tego zwrotu - i bardzo mało rozgarnięte przy okazji (to prawdopodobnie są te same "wifies" (
Jeszcze nie słyszałam o żadnej "girl boss" w jakiejkolwiek radzie nadzorczej
I potem kobiety chcą być szanowane, same sobie umniejszając. Trzeba się szanować, również w sferze języka, nikt inny za nas tego nie zrobi.
- berry blast
- Trening tenisa
- gunernialne
- Dieta 600 kcal
Wyrażanie wieku dziecka w miesiącach... jakby laska... ja nie wiem ile to jest 37 miesięcy...
Sto razy chciałem się zabić, kiedy nie mogłem już wytrzymać, ale nigdy tego nie zrobiłem. Chyba podświadomie pragnąłem jeszcze raz pocałować usta rzeki i łowić srebrne ryby
- KagemaneNoJutsu
- LouiBag
Dowozić/dowieźć w sensie wykonanego zadania czy też jedzenia (jak dowozi to znaczy, że jest smaczne)
No szlag mnie trafia jak to słyszę
I w ogóle większość tej korpomowy 
W rzeźni, jak to w rzeźni czas wątpliwości szybko mija, nie ma miejsca na myślenie, bo tu się nie myśli tylko zabija...
-
misiuniapysiunia
- Gacie z oceanu
Ktoś pisze o jakimś oburzeniu innych ludzi (najczęściej w internecie) i pisze 'hurr durr'. Hurr durr to ja mam jak ten dziwny zlepek czytam
- KagemaneNoJutsu
- LouiBag
To jest absolutna hipokryzja, bo np. dyrektorka, uczennica, kierowniczka czy lekarka już nikomu nie przeszkadzają.
Zgodzę się jednak z tym, że niektóre feminatywy mogłyby być skonstruowane inaczej.
W rzeźni, jak to w rzeźni czas wątpliwości szybko mija, nie ma miejsca na myślenie, bo tu się nie myśli tylko zabija...
- KagemaneNoJutsu
- LouiBag
W ogóle "cycuszki" jest takie obleśne słowo, jak dla mnie ma wręcz pdfilski klimat
Mi jednak trochę przeszkadzają, bo zawsze mówię pani doktor, pani kierownik, p. Dyrektor. A wyobrażasz sobie zwrócić się do wykładowcy, ech, wykładowczyni ,,pani doktorko''?KagemaneNoJutsu pisze: ↑wt kwie 28, 2026 10:15 pm To jest absolutna hipokryzja, bo np. dyrektorka, uczennica, kierowniczka czy lekarka już nikomu nie przeszkadzają.
Zgodzę się jednak z tym, że niektóre feminatywy mogłyby być skonstruowane inaczej.