Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
PEONIA
Collagen z chlorellą

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: PEONIA »

Mimo że jestem osobą pro-choice to wkurza mnie podwójna moralność babek odnośnie aborcji. A już mówię, o co mi chodzi.
Jak kobieta zajdzie w nieplanowaną ciążę i chce ją usunąć, to padają argumenty, „że keks to nie musi oznaczać ciąży” , „ że nie jest gotowa na bycie matką”
Natomiast jak odwrócimy sytuacje, ze a facet nie chce tego dziecka. Nie mówię, że ma go zostawić, nie płacić alimentów, ale nie wiem, jest zaskoczony, nie jest gotowy do bycia ojcem i tak dalej, to zaraz pojawia się, i to często z ust tych samych osób litania „to jak nie chce być w ciąży, to po co szedł do łóżka” , „to nie wiedział, czym to się kończy” „jak to nie jest gotowy na dziecko, iść do łóżka był gotowy to na dziecko też jest gotowy”….
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
SushiRoll

Post autor: agbmrctorakwin »

PEONIA pisze: czw lut 05, 2026 4:33 pm Mimo że jestem osobą pro-choice to wkurza mnie podwójna moralność babek odnośnie aborcji. A już mówię, o co mi chodzi.
Jak kobieta zajdzie w nieplanowaną ciążę i chce ją usunąć, to padają argumenty, „że keks to nie musi oznaczać ciąży” , „ że nie jest gotowa na bycie matką”
Natomiast jak odwrócimy sytuacje, ze a facet nie chce tego dziecka. Nie mówię, że ma go zostawić, nie płacić alimentów, ale nie wiem, jest zaskoczony, nie jest gotowy do bycia ojcem i tak dalej, to zaraz pojawia się, i to często z ust tych samych osób litania „to jak nie chce być w ciąży, to po co szedł do łóżka” , „to nie wiedział, czym to się kończy” „jak to nie jest gotowy na dziecko, iść do łóżka był gotowy to na dziecko też jest gotowy”….
To fakt, ale ta niespójność często bierze się z hipokryzji facetów, którzy zgrywają wielkich przeciwników aborcji, a sami mogą się ulotnić w każdej chwili - a dla kobiety bez zabiegu jest to niemożliwe. I właśnie ta męska łatwość ucieczki od realnej odpowiedzialności sprawia, że w dyskusjach padają tak ostre i często niesprawiedliwe argumenty - i w takich sytuacjach jestem w stanie zrozumieć tą narrację
Clarion
TrampekLV

Post autor: Clarion »

PEONIA pisze: czw lut 05, 2026 4:33 pm Mimo że jestem osobą pro-choice to wkurza mnie podwójna moralność babek odnośnie aborcji. A już mówię, o co mi chodzi.
Ale nie myl kwestii finansowych - alimentów z kwestią autonomii ciała kobiety, która jest w niechcianej ciąży, bo to o to chodzi w prochoice.
Verbena95
GreckieWakacje

Post autor: Verbena95 »

g_girl pisze: czw lut 05, 2026 9:18 am Są urocze, ale są małe i nie siedzą tam ludzie z laptopami przez pół dnia, chcesz usiąść płacisz koperto ale miejsca i warunków żeby zostać dłużej tam nie ma(btw moich znajomych z komputerami wyproszono gdy siedzieli dłużej ale to w innym kraju południowym). Często w kawiarnii pracuje tylko właściciel który za epsreso przyjmuje tylko gotówkę = nie wydaje fiskali = nie placi podatków. W Polsce by to nie przeszło. No i te kawy typu cappuccino najczęściej są w pojemności 150ml, co zużywa mniej produktów (mleka), szybciej się pije i wychodzi. Z mlekiem roślinnym bądź bez laktozy nie spotkałam sie nigdy, chyba że w jakiejś fancy kawiarni w stylu zachodnim - ale to nie są te tanie kawiarenki które Polacy mają na myśli.
Temat rzeka, kawa od zawsze była tam tańsza i fajnie, ale porównywanie tak odmiennych biznesów 1:1 bez uwzględnienia tych wszystkich czynników jest bez sensu.
To, że u nas się uważa, że można siedzieć pół dnia z laptopem nad jedną kawą, to jest pewien rodzaj roszczeniowości. U nas już gdzieniegdzie właściciele knajp się przeciwko temu buntują i słusznie, bo miejsce jest zajęte, a dochodu nie ma. Chcesz siedzieć pół dnia, ok, ale zamawiaj coś co godzinę / pół. Niestety większości ludzi brakuje na tyle pomyślunku, szacunku i kultury osobistej, by na to wpaść. A jak nie chcesz zamawiać, to pracuj gdzie indziej.
Lkjhgfd
Tritonotti

Post autor: Lkjhgfd »

Tak jak już ktoś napisał - nie myl kwestii finansowych z anatomią, ale przede wszystkim nie myl prawdziwej opinii z "odpowiadaniem" na to co kobiety same słyszą, bo te teksty to dosłownie odbijanie piłeczki, a nie autorskie teksty kobiet, co pokazuje podwójne standardy. To mężczyźni tak mówią względem godzenia się z ciążą, ale sami jak zostaną ojcami do dają nogę "bo nie są gotowi".

Jedyne co uważam to to, że jeśli abo byłaby normalnie legalna to w takiej sytuacji do tego 12. lub nawet 10tc facet mógłby również się wycofać z obowiązku. Coś w stylu "to sobie urodź, ale ja nie chce dziecka", aczkolwiek po deklaracji, że go chce nie powinien mieć żadnej możliwości ucieczki od odpowiedzialności.
PEONIA
Collagen z chlorellą

Clarion pisze: czw lut 05, 2026 4:54 pm Ale nie myl kwestii finansowych - alimentów z kwestią autonomii ciała kobiety, która jest w niechcianej ciąży, bo to o to chodzi w prochoice.
Ale ja nie mylę tylko zwracam uwagę na hipokryzję - rozumiem, ze u kobiety "pójście do łóżka nie oznacza zgody na bycie w ciąży" ale u faceta już oznacza?
PEONIA
Collagen z chlorellą

Verbena95 pisze: czw lut 05, 2026 5:09 pm To, że u nas się uważa, że można siedzieć pół dnia z laptopem nad jedną kawą, to jest pewien rodzaj roszczeniowości. U nas już gdzieniegdzie właściciele knajp się przeciwko temu buntują i słusznie, bo miejsce jest zajęte, a dochodu nie ma. Chcesz siedzieć pół dnia, ok, ale zamawiaj coś co godzinę / pół. Niestety większości ludzi brakuje na tyle pomyślunku, szacunku i kultury osobistej, by na to wpaść. A jak nie chcesz zamawiać, to pracuj gdzie indziej.
Ten problem jest tylko poza Warszawą. Serio na każdym kroku ktoś pracuje w kawiarnii. Nikomu to nie przeszkadza....
Clarion
TrampekLV

Post autor: Clarion »

PEONIA pisze: czw lut 05, 2026 5:11 pm Ale ja nie mylę tylko zwracam uwagę na hipokryzję - rozumiem, ze u kobiety "pójście do łóżka nie oznacza zgody na bycie w ciąży" ale u faceta już oznacza?
No właśnie mylisz. Nie rozumiesz, czym jest kwestia autonomii ciała w przypadku ciąży. To nie to samo co płacenie alimentów, pod żadnym pozorem nie wolno zestawiać tych dwóch rzeczy. Ojciec dziecka nie jest w ciąży i nie rodzi.
PEONIA
Collagen z chlorellą

Clarion pisze: czw lut 05, 2026 5:14 pm No właśnie mylisz. Nie rozumiesz, czym jest kwestia autonomii ciała w przypadku ciąży. To nie to samo co płacenie alimentów, pod żadnym pozorem nie wolno zestawiać tych dwóch rzeczy. Ojciec dziecka nie jest w ciąży i nie rodzi.
JESZCZE RAZ; NIE mowię a alimentach czy autonomii ciała. NiE o TYM i nie wcinaj mi tu tego.

Mówię o tym, ze jak kobieta zachodzi w ciążę i jej nie chce to podnosi się argument, ze idąc do łóżka nie musi być gotowa na dziecko.

I to jest słuszne. ja sama jestem pro-choice.

Tylko dlaczefo używamy tego w analogiznejh sytuacji do faceta? że jak on nie chce dziecka to "wiedział czym grozi keks" Już nie raz słyszałam czy widziałam takie komentarze czy sytuacje...
Verbena95
GreckieWakacje

PEONIA pisze: czw lut 05, 2026 5:12 pm Ten problem jest tylko poza Warszawą. Serio na każdym kroku ktoś pracuje w kawiarnii. Nikomu to nie przeszkadza....
W jakim sensie poza Warszawą? Że w Warszawie wszyscy pracujący przy laptopach w kawiarniach uczciwie co jakiś czas coś zamawiają, jak długo siedzą, a gdzie indziej nie? Nie wydaje mi się, ale może są na to jakieś statystyki.
PEONIA
Collagen z chlorellą

Verbena95 pisze: czw lut 05, 2026 5:22 pm W jakim sensie poza Warszawą? Że w Warszawie wszyscy pracujący przy laptopach w kawiarniach uczciwie co jakiś czas coś zamawiają, jak długo siedzą, a gdzie indziej nie? Nie wydaje mi się, ale może są na to jakieś statystyki.
Tu milion ludzi pracuje w kawiarniach ito i nikt nie robi o to problemu, Nikt na to uwagi nie zwraca, nie ma żadnych kartek, nikt nikogo nie wyprasza. Dosłowne wyjebane.

Za to w internecie bez przerwy widzę o to spruty ludzi "jak tak można robić" i jakieś akcje typu z laptopem nie ma siedzenia - i to zawsze dotyczy ludzi czy kawiarni z innych miejscowości. Dlatego wnioskuje, ze tam to akceptowalne a reszta kraju ma do tego problem
123wiosna123
Forma życia

Post autor: 123wiosna123 »

Brida pisze: czw lut 05, 2026 11:48 am Zgadzam się, dlatego serio odechciewa się chodzić na wybory. Zawsze chodzę i zawsze jestem rozczarowana. Dramat.

Ale dodam tylko, że tak - są siebie warci, ale jednak bardziej mi wstyd za osoby z PIS, które są np. w parlamencie europejskim. Taka B. Szydło np. Nawet nigdy na nich nie głosowałam, a wstyd mi jak ją tylko widzę na tych korytarzach, z asystentką, bo przecież ona ani be ani me po angielsku. No i ogólnie jakaś taka zaściankowość od nich bije, nie potrafią kulturalnie dyskutować itd.
Mi tam jest wstyd za to ze wydali tyle milionów na jachty i inne duperele a nie za to ze ktos nie zna angielskiego. Nie zna to trudno. Jest posłem z Polski i zna polski. Naprawde nie wiem o co chodzi w tym naśmiewaniu sie z Polaków bo to taki zaścianek i takie to smieszne.
123wiosna123
Forma życia

Post autor: 123wiosna123 »

PrincessKitty pisze: czw lut 05, 2026 3:44 pm Bo gdyby PiS był normalną partią, to program 500+ mógłby być świetną podwaliną pod budowanie zaufania społeczeństwa oraz tworzeniu państwa opiekuńczego na wzór skandynawskich socjaldemokracji. Pomimo tego, że libki od prawa do lewa szydziły z tego, że PiS chce zlikwidować ubóstwo ustawą, to fakty są takie, że stopa życia wielu Polaków naprawdę się podniosła i ptaktycznie zlikwidowano skrajną biedę- Śpiewak świetnie o tym pisze w "Patopaństwie". Niestety, PiS normalną partią nie był nigdy, dlatego woleli skupiać się na rozkradaniu Skarbu Państwa, szczuciu wszystkich grup społecznych na siebie, odbieraniu praw kobiet, demontażu demokracji, popadaniem w konflikty z UE i wszystkimi sojusznikami... Lista jest długa.

Jedyną szansę na stworzenie cywilizowanego państwa upatruję w Razem i Potężnym Duńczyku, ale jeszcze wiele wody przepłynie w rzece, zanim więcej Polaków obudzi się z neoliberalnej tresury.
Wszystkie prawa kobiet zostały zabrane? A powiesz kiedy bo nie zauważyłam? Ciekawe ze odebrano kobietom ich prawa.
Zreszta ktos pisze co mu sie nie podoba w obecnej władzy wiec trzeba dowalić ze przeciez no wiadomo PIS jest gorszy
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
SushiRoll

123wiosna123 pisze: czw lut 05, 2026 5:45 pm Wszystkie prawa kobiet zostały zabrane? A powiesz kiedy bo nie zauważyłam? Ciekawe ze odebrano kobietom ich prawa.
Zreszta ktos pisze co mu sie nie podoba w obecnej władzy wiec trzeba dowalić ze przeciez no wiadomo PIS jest gorszy
Nikt nie napisał, że zabrali kobietom WSZYSTKIE prawa. Ale fakt, że jakieś zabrano, m.in. prawo do decydowania o przerwaniu ciąży w przypadku ciężkich wad płodu (2020 rok). Dodatkowo w 2017 roku ograniczono swobodny dostęp do antykoncepcji awaryjnej, wprowadzając wymóg posiadania recepty oraz zlikwidowano państwowe finansowanie in vitro, co dla wielu kobiet oznaczało utratę realnej szansy na macierzyństwo. Także tak - PiS odebrał pewne prawa kobietom
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
SushiRoll

123wiosna123 pisze: czw lut 05, 2026 5:43 pm Mi tam jest wstyd za to ze wydali tyle milionów na jachty i inne duperele a nie za to ze ktos nie zna angielskiego. Nie zna to trudno. Jest posłem z Polski i zna polski. Naprawde nie wiem o co chodzi w tym naśmiewaniu sie z Polaków bo to taki zaścianek i takie to smieszne.
Dla mnie większym wstydem niż brak umiejętności angielskiego jest gdy polski polityk nie potrafi poprawnie mówić po polsku
Awatar użytkownika
Brida
Migocząca Świeczka

Post autor: Brida »

123wiosna123 pisze: czw lut 05, 2026 5:43 pm Mi tam jest wstyd za to ze wydali tyle milionów na jachty i inne duperele a nie za to ze ktos nie zna angielskiego. Nie zna to trudno. Jest posłem z Polski i zna polski. Naprawde nie wiem o co chodzi w tym naśmiewaniu sie z Polaków bo to taki zaścianek i takie to smieszne.
Nie mówiłam o wszystkich Polakach przecież tylko o bardzo konkretnej grupie. I tak, wbrew temu, co wiele osób obecnie uważa, nic się nie zmieniło i jak Cię widzą tak Cię piszą. Inna sprawa, że wiadomo po co się tam pchają, do tej "znienawidzonej Unii". Na pewno nie po to, żeby cokolwiek dla Polski ugrać.
Verbena95
GreckieWakacje

PEONIA pisze: czw lut 05, 2026 5:26 pm Tu milion ludzi pracuje w kawiarniach ito i nikt nie robi o to problemu, Nikt na to uwagi nie zwraca, nie ma żadnych kartek, nikt nikogo nie wyprasza. Dosłowne wyjebane.

Za to w internecie bez przerwy widzę o to spruty ludzi "jak tak można robić" i jakieś akcje typu z laptopem nie ma siedzenia - i to zawsze dotyczy ludzi czy kawiarni z innych miejscowości. Dlatego wnioskuje, ze tam to akceptowalne a reszta kraju ma do tego problem
Nic mi nie wiadomo o systemie "na kartki" :) Może trzeba byłoby wprowadzić. Wróć komuno :) XD B)
Myślałam, że może coś realnie wiesz, ale to chyba tylko i wyłącznie kwestia twojej opinii, jednak bardziej by mnie interesowało, jak to jest realnie, przecież jeśli problem istnieje, to pewnie wszędzie, a nie że Warszawa jest jakimś wyjątkiem.
A może w Warszawie większość knajp to pralnie brudnych pieniędzy, że nie zależy im na zarobku i wszyscy mogą siedzieć cały dzień o jednej kawie. Tylko się o to nie "sprujcie", jak ty to piszesz, to jest nieco przewrotny żart XD Uwielbiam restauracje i knajpy w Warszawie, jest smacznie i chwilami nawet taniej, niż w innych dużych miastach w Polsce. Chyba że rzeczywiście wszyscy tak uczciwie siedzą i zamawiają. No ale na to odpowiedzi nie otrzymam jak widać. Ja się z tym problemem ani w Warszawie, ani gdzie indziej osobiście nie zetknęłam, więc trudno mi się odnieść, jedynie od czasu do czasu czytam coś na ten temat od właścicieli różnych knajp. Może to jest też kwestia tego, gdzie się chodzi i kogo obserwuje na socialach.
Awatar użytkownika
Fjoki
GrzaneWino

Post autor: Fjoki »

Slavvsherx pisze: wt lut 03, 2026 1:19 pm Niepopularna opinia, tego rodzaju wpisy sa duzo wiekszym rakiem spolecznym niz "problem" ktory wskazuja. Spoleczenstwo czesto bagatelizuje czyjes problemy i zle traktuje ludzi z zaburzeniami psychicznymi pod plaszczykiem troski o osoby"naprawde mierzace sie z problemem". Gdy czyjes zachowania wynikajace choroby sa zbyt jaskrawe to magicznie psuje opinie o osobach "naprawde chorych" gdy objawy sa zbyt subtelne to wymysla i powinien sie zastanowic bo przeciez dane schorzenie niszczy zycia tym "naprawde chorym" A w ten idealny obrazek choregio czlowieka ktory zasluguje na wspolczucie i troske wpisuje sie promil ludzi z danym zaburzeniem, na cala reszte wylewa sie wiadro pomyj.
Nie zrozumiałaś mojej wypowiedzi. Po pierwsze nie mówię o "przejaskrawionym" obrazie tylko zakłamanym, który nie reprezentuje w ogóle problemu w żaden sposób (ani przejaskrawiony, ani zbyt subtelny), a po drugie to akurat ja nie wspominałam o żadnych chorobach, bo ADHD, ASD etc to nie są choroby, więc nie wiem dlaczego pijesz do mnie o chorobach.
Kto jest w cyrku ten się nie śmieje
Awatar użytkownika
gunernialne
KołczGrzesiu

Post autor: gunernialne »

Niepopularną opinią jest to, że psujecie ten wątek ciągłym odpowiadaniem sobie na każdy wpis.
Można raz czy dwa - przedstawiając swoje opozycyjne stanowisko, ale aktualnie wygląda to tak, że A odpowiada B, później B odpowiada A i do tego dołącza C odpowiadająca B i D odpowiadająca C odpowiadającej B.
Macie reakcje - używajcie ich xd a jak widzicie, że temat ma potencjał na dyskusję to idźcie na priv.
Na początku można było przeczytać na jednej stronie szereg różnych opinii a teraz jak już ktoś ma jeszcze na to chęć to musi się przedrzeć przez x stron dyskusji o dzieciach, jedzeniu, ubraniach na siłownię itd
wierzę, iż źdźbło trawy nie mniej znaczy niż rzemiosło gwiazd
jaskana
Szarlotta

Post autor: jaskana »

g_girl pisze: czw lut 05, 2026 9:18 am Są urocze, ale są małe i nie siedzą tam ludzie z laptopami przez pół dnia, chcesz usiąść płacisz koperto ale miejsca i warunków żeby zostać dłużej tam nie ma(btw moich znajomych z komputerami wyproszono gdy siedzieli dłużej ale to w innym kraju południowym). Często w kawiarnii pracuje tylko właściciel który za epsreso przyjmuje tylko gotówkę = nie wydaje fiskali = nie placi podatków. W Polsce by to nie przeszło. No i te kawy typu cappuccino najczęściej są w pojemności 150ml, co zużywa mniej produktów (mleka), szybciej się pije i wychodzi. Z mlekiem roślinnym bądź bez laktozy nie spotkałam sie nigdy, chyba że w jakiejś fancy kawiarni w stylu zachodnim - ale to nie są te tanie kawiarenki które Polacy mają na myśli.
Temat rzeka, kawa od zawsze była tam tańsza i fajnie, ale porównywanie tak odmiennych biznesów 1:1 bez uwzględnienia tych wszystkich czynników jest bez sensu.
nie wiem jak na południu, ale na północy sporo zwykłych, tanich kawiarni ma mleko roślinne/bez laktozy
Rzeka.chaosu
Amigo

Post autor: Rzeka.chaosu »

gunernialne pisze: czw lut 05, 2026 8:00 pm Niepopularną opinią jest to, że psujecie ten wątek ciągłym odpowiadaniem sobie na każdy wpis.
Można raz czy dwa - przedstawiając swoje opozycyjne stanowisko, ale aktualnie wygląda to tak, że A odpowiada B, później B odpowiada A i do tego dołącza C odpowiadająca B i D odpowiadająca C odpowiadającej B.
Macie reakcje - używajcie ich xd a jak widzicie, że temat ma potencjał na dyskusję to idźcie na priv.
Na początku można było przeczytać na jednej stronie szereg różnych opinii a teraz jak już ktoś ma jeszcze na to chęć to musi się przedrzeć przez x stron dyskusji o dzieciach, jedzeniu, ubraniach na siłownię itd
Moja niepopularna opinia jest taka, że chyba trzeba założyć wątek "Niepopularne opinie o życiu z offtopani". Nie spodziewałam się, że nawet na dziale hydepark trzeba się trzymać tytułu. :D

A tak serio - możesz pomijać wpisy z cytatami i szukać tych zaczynających się od "Moja niepopularna opinia...".
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
SushiRoll

gunernialne pisze: czw lut 05, 2026 8:00 pm Niepopularną opinią jest to, że psujecie ten wątek ciągłym odpowiadaniem sobie na każdy wpis.
Znajdując ten wątek byłam pewna, że jego głównym celem jest właśnie dyskusja na temat tych niepopularnych opinii. Uważam, że byłoby bez sensu korzystanie z samych reakcji. Poza tym z tego co widziałam to sama odpowiadasz na niektóre wpisy w tym wątku
Awatar użytkownika
Jennifer
Srebrna Kropeczka

Post autor: Jennifer »

Wydaje mi się, że założycielka wątku kilka stron temu pisała, że jak najbardziej dyskusje są mile widziane. Czasami nasze niepopularne opinie bazowane są na nieprawdziwych informacjach i fajnie, jeśli ktoś je tutaj prostuje (sama inaczej spojrzałam na pewne kwestie po niektórych komentarzach w tym wątki).
i am a god
Awatar użytkownika
gunernialne
KołczGrzesiu

Post autor: gunernialne »

Jennifer pisze: czw lut 05, 2026 9:02 pm Wydaje mi się, że założycielka wątku kilka stron temu pisała, że jak najbardziej dyskusje są mile widziane. Czasami nasze niepopularne opinie bazowane są na nieprawdziwych informacjach i fajnie, jeśli ktoś je tutaj prostuje (sama inaczej spojrzałam na pewne kwestie po niektórych komentarzach w tym wątki).
Macie oczywiście rację, jeśli chodzi o faktyczną dyskusję hmm mi też bardziej chodziło o takie odpowiedzi, które z czasem bardziej schodzą w jakieś poboczne przytyki oddalając się od prawdziwej dyskusji.
A finalnie też po prostu ciężko czasami nadążyć za poszczególnymi opiniami, gdy nagle x osób przez kolejne strony kręci się wokół jednego tematu. Oddziałuje to na dynamikę watku - osobom, które nie są na bieżąco ciężko wejść w dyskusję na poruszany właśnie temat a nowe opinie nie są interesujące, ponieważ przepadają w natłoku odpowiedzi do omawianego x stron watku
wierzę, iż źdźbło trawy nie mniej znaczy niż rzemiosło gwiazd
Aleksandra11111
BlondDoczep

Post autor: Aleksandra11111 »

Uważam, że nie ma nic złego w tym, ze to kobieta dba o dom, gotuje i dba o całą rodzinę