Start
Mój profil

Opłacalne studia

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
zupapomidorowa123
BagietkaZszarlott

Re: Opłacalne studia

Post autor: zupapomidorowa123 »

mam pytanie- czy ktoś orientuje się jak wyglądają relia studiów edytorskich? Wiem, że nie zarabia się po tym niesamowitych pieniędzy i pewnie średnio trafiłam w temat 'opłacalnych kierunków' ale widziałam, że kilka już osób dyskutowało tutaj o tym aby wybrać to w czym może się być dobrym zamiast to co wydaje się na ten moment opłacalne i uznałam, że zapytam o kierunek, który mnie po prostu interesuje.

Jak wyglądają takie studia, jak oceniacie te 5 lat, jak z pracą po tym kierunku, czy faktycznie ciężko się dostać do jakiegoś wydawnictwa książkowego itp.
gdziejestBellaCwir
Ciastko

Post autor: gdziejestBellaCwir »

Jestem zaskoczona, że nikt nie wspomniał o kierunku lekarsko-dentystycznym. A według mnie kierunek bardziej opłacalny od lekarskiego, a tym bardziej od pielęgniarstwa. I też można po nim iść w medycynę estetyczną, bo med est to nie specjalizacja a studia podyplomowe. Gdybym była młodsza poszlabym na stomę a potem w ortodoncję - można planować zdalnie leczenia, mało dłubania w zębach a zarobki ogromne. Jako że medycyną zainteresowałam się późno to jedyną opcją było dla mnie pielęgniarstwo, niestety nie polecam.
Awatar użytkownika
BlackSwan@1
Modna

Post autor: BlackSwan@1 »

gdziejestBellaCwir pisze: śr lip 09, 2025 6:44 pm Jestem zaskoczona, że nikt nie wspomniał o kierunku lekarsko-dentystycznym. A według mnie kierunek bardziej opłacalny od lekarskiego, a tym bardziej od pielęgniarstwa. I też można po nim iść w medycynę estetyczną, bo med est to nie specjalizacja a studia podyplomowe. Gdybym była młodsza poszlabym na stomę a potem w ortodoncję - można planować zdalnie leczenia, mało dłubania w zębach a zarobki ogromne. Jako że medycyną zainteresowałam się późno to jedyną opcją było dla mnie pielęgniarstwo, niestety nie polecam.
Dlaczego nie polecasz?
Awatar użytkownika
sleep token
Koczkodan

Post autor: sleep token »

Nini1 pisze: wt maja 20, 2025 3:30 pm Ja ze swojego doświadczenia polecam bardzo pielęgniarstwo. Finansowo jest naprawdę dobrze (tak, na jednym etacie na UoP)
potwierdzam - moja rodzicielka świetnie prosperuje, obecnie już na emeryturze i musiała ograniczyć dodatkową pracę (którą lubi) z racji wysokich zarobków i bardzo satysfakcjonującej emerytury. Spec.chirurgiczna i anestezjologiczna. Koleżanka (moja) teraz zaczęła pracę, bez specki, wychodzi 6k netto. Warto, po latach żałuję, że poszłam na fizjo zamiast na pielęgniarstwo.
Iwonakrzyzak
Ciastko

Post autor: Iwonakrzyzak »

A jak sobie poradzić ze stresem na pielęgniarstwie? Przy każdych wkłuciach, pobieraniu leków ręce się trzęsą jak nie wiem... Albo zmiana pampersa, zapach nie do zniesienia a widok tym bardziej - nie mogę sobie z tym poradzić, chociaż przełamuje się ile mogę. Albo brak umiejętności obliczania dawek leków w pamięci. No po prostu nie umiem 🥲 wszystko mnie przerasta, mam wrażenie że nic nie wiem i nic nie umiem... mam ochotę to rzucić ...
Haniania01
RóżowePolo

Post autor: Haniania01 »

Iwonakrzyzak pisze: wt sie 26, 2025 2:39 am A jak sobie poradzić ze stresem na pielęgniarstwie? Przy każdych wkłuciach, pobieraniu leków ręce się trzęsą jak nie wiem... Albo zmiana pampersa, zapach nie do zniesienia a widok tym bardziej - nie mogę sobie z tym poradzić, chociaż przełamuje się ile mogę. Albo brak umiejętności obliczania dawek leków w pamięci. No po prostu nie umiem 🥲 wszystko mnie przerasta, mam wrażenie że nic nie wiem i nic nie umiem... mam ochotę to rzucić ...
No tak się właśnie kończy pchanie się na siłę na "opłacalne kierunki studiów", nawet gdy się do nich kompletnie nie nadajesz...
miramia
RóżowePolo

Post autor: miramia »

kręci mnie analityka med ale z chemii noga jestem od początku :((( nie wiem kiedy nadrobię zaległości :(((((((
waniwani22

Post autor: waniwani22 »

Olfa pisze: śr kwie 09, 2025 10:15 am Absolutnie nie polecam architektury!!! To było moje marzenie, ale architekci zarabiają 5 tys. Jestem od kilku lat na grupie z pracą w archi i najczęstsze tematu, to jak się przebranżowićxddd
Jakiś czas temu u Janka Śpiewaka w podcaście wystąpił były architekt (przebranżowił się na złotą rączkę) i potwierdza to, co mówisz. Praca za śmieszne grosze w biurach projektowych, przymuszanie do nadgodzin itd. Studia bardzo trudne, ale zawód niestety kompletnie utracił prestiż. Moja znajoma po architekturze też się przebranżowiła - na testera w IT.
lalisa
Dieta 600 kcal

Post autor: lalisa »

Według mnie na ten moment najlepsza możliwa funkcja w korpo to wyższe stanowisko w HR. Czyli nie typowy obdzwaniacz, ale szef działu, people manager, HR director itd. Nie musisz dosłownie nic umieć, ale musisz mieć rys psychopatyczny lub się tego nauczyć. Nawet możesz nie wiedzieć czym się różni UOP od B2B, bo od tego masz kadry. Zarobki osób na tych stanowiskach które znam 30k+ i wszystkie możliwe premie, dodatki. Taka osoba to dla prezesów wierny klakier i kat, więc będą zawsze dobrze płacić. Ludzie mówią, że dobrze być jakimś liderem programistą ogarniczem. Niby czemu? Żeby mieć full odpowiedzialność za wszystko i zapiernicz w sprintach? Najlepiej to kawę pić, wymyślać różne bzdury i od czasu do czasu pogonić kadry, żeby cos podesłały.