Start
Mój profil

Opłacalne studia

Moderator: verysweetcherry
Ici
JaZapier***

Re: Opłacalne studia

Post autor: Ici »

Polaxoxo pisze: wt gru 31, 2024 2:36 pm Jestem pielęgniarką, nawet nie chce mi się wypowiadać, bo niezłe tutaj są fantazje. Te osoby, które chcą się przebranżowić w większosci nie dadzą rady, to jest dramatycznie ciężki kawałek chleba. Zarobki ok? Odpowiedzcie sobie na pytanie, jak z Waszym zdrowiem psychicznym i fizycznym przy pracy po 200-300h miesięcznie dla tych max 15k ale to max i po 5 latach studiów. 300h to 25 dni w miesiącu po 12h, mój rekord to było 240h, zrobiłam to raz, nie wiem jak można normalnie funkcjonować pracując po 300h w tym zawodzie, a potem dziwić się, że srednia życia w tym zawodzie taka niska...
Nie wiem gdzie pracujesz, ale generalnie na szkoleniu rezydenta 220-240h to minimum pracy przy pracy 1-2 dyżury w tygodniu jeśli chce się zrobic specjalizacje w szpitalu. No chyba, że ordynator jest miły, ale nie znam nikogo komu pozwoliliby pracowac bez opt out w dobrej atmosferze bez nacisku. Już sam fakt, że trzeba pracować ponad etat, żeby się kształcić (czyli pracować ponad 40h) jest chory.
Pracując 240h każdego miesiąca za 10-11 tys na rękę wolalabym sie przebranzowic na pielęgniarkę.
overlooklady
GreckieWakacje

Post autor: overlooklady »

A jak sądzicie, przebranżowienie się w wieku 36 lat ma sens? Pracuję w korpo, ukończyłam studia prawnicze. Chciałabym spróbować czegoś zupełnie innego.
Ici
JaZapier***

overlooklady pisze: wt gru 31, 2024 4:12 pm A jak sądzicie, przebranżowienie się w wieku 36 lat ma sens? Pracuję w korpo, ukończyłam studia prawnicze. Chciałabym spróbować czegoś zupełnie innego.
Jak masz sile, czas i pieniądze.
overlooklady
GreckieWakacje

Post autor: overlooklady »

Ici pisze: wt gru 31, 2024 4:53 pm Jak masz sile, czas i pieniądze.
Myślę, że mam + sądzę, że dokonałam nietrafionego wyboru ścieżki zawodowej te x lat temu. Zawsze się zastanawiam czy ten nie do końca trafny wybór, przed jakim stoimy w wieku jeszcze nastoletnim, skreśla nasze potencjalne powodzenie na sukces w zupełnie odmiennej dziedzinie.
Polaxoxo
RoyalBaby

Post autor: Polaxoxo »

Ici pisze: wt gru 31, 2024 3:39 pm Nie wiem gdzie pracujesz, ale generalnie na szkoleniu rezydenta 220-240h to minimum pracy przy pracy 1-2 dyżury w tygodniu jeśli chce się zrobic specjalizacje w szpitalu. No chyba, że ordynator jest miły, ale nie znam nikogo komu pozwoliliby pracowac bez opt out w dobrej atmosferze bez nacisku. Już sam fakt, że trzeba pracować ponad etat, żeby się kształcić (czyli pracować ponad 40h) jest chory.
Pracując 240h każdego miesiąca za 10-11 tys na rękę wolalabym sie przebranzowic na pielęgniarkę.
Ok ale potem lekarz zarabia lepiej i ma lżejszą pracę, ale tak naprawdę nie szłabym w zawód medyczny, to by była moja rada dla innych. A jeśli już, to zrobiłabym to, co jest bardzo nieszanowane przez innych lekarzy: medycyna, olałabym specjalizację i otworzyłabym gabinet medycyny estetycznej, rynek jeszcze nie jest tym przesycony w dużych miastach, dobre pieniądze małym kosztem (poza inwestycją w gabinet) , ale tak naprawdę nie polecam studiów medycznych.
Ici
JaZapier***

Polaxoxo pisze: wt gru 31, 2024 5:15 pm Ok ale potem lekarz zarabia lepiej i ma lżejszą pracę, ale tak naprawdę nie szłabym w zawód medyczny, to by była moja rada dla innych. A jeśli już, to zrobiłabym to, co jest bardzo nieszanowane przez innych lekarzy: medycyna, olałabym specjalizację i otworzyłabym gabinet medycyny estetycznej, rynek jeszcze nie jest tym przesycony w dużych miastach, dobre pieniądze małym kosztem (poza inwestycją w gabinet) , ale tak naprawdę nie polecam studiów medycznych.
Zarabia lepiej dopiero po specjalizacji. Wcześniej mniej i yo dużo. Nie ma lżej. Pielęgniarki tak myślą, bo wg nich jak nie widza lekarza i jest w gabinecie to nic nie robi. Dużo większa odpowiedzialność prawna. Poza błędnym podaniem leku, złym podaniem leku ogromna odpowiedzialność prawna.
Weronika86
RoyalBaby

Post autor: Weronika86 »

A myślicie, że w wieku 43 lat dam jeszcze radę zrobić FCE? Obecnie mój poziom to bardzo słaby B1
waywardwitch
BlondDoczep

Post autor: waywardwitch »

Weronika86 pisze: pt sty 03, 2025 6:04 pm A myślicie, że w wieku 43 lat dam jeszcze radę zrobić FCE? Obecnie mój poziom to bardzo słaby B1
Lepszy od FCE jest IELTS lub TOEIC. Są to egzamin przekrojowe tzn. nie da się ich nie zdać, po prostu wynik determinuje poziom zaawansowania.
Mogg87
RóżowePolo

Post autor: Mogg87 »

Jestem inżynierem. Skończyłam polibudę i buduje drogi. Pracuje na budowie plus do tego prowadze własną DG. Ogólnie jestem zadowolona.
Bubblebubble
Koczkodan

Post autor: Bubblebubble »

klaudiaadhd pisze: pt lip 12, 2024 3:56 pm Podyskutujmy jakieś waszym zdaniem są przyszłościowe i dobre płatne kierunki studiów z którymi skończonymi raczej nie trzeba będzie martwić się o pracę i zarobki? Nie mówię tutaj o jakimś lekarskim itp bo to oczywiste ale takie mniej oczywiste kierunki które robią się na topie a ludzie z nimi są lub będą porządani
Myślę , że wszelkie dziedziny związane z AI, programowaniem, cyberbezpieczeństwem.
Exrvuninyvtvuni
Siatkarka

Post autor: Exrvuninyvtvuni »

Polecam projekt managera 😁 Projekty będą zawsze, branże można zmieniać, zarobki niczego sobie.
Awatar użytkownika
Zosia22
Moderator

Post autor: Zosia22 »

overlooklady pisze: wt gru 31, 2024 4:12 pm A jak sądzicie, przebranżowienie się w wieku 36 lat ma sens? Pracuję w korpo, ukończyłam studia prawnicze. Chciałabym spróbować czegoś zupełnie innego.
Oczywiście że ma sens, zawsze ma sens. Tym bardziej że do 60tki jeszcze długą drogą więc jak masz ochotę to próbuj. Lepiej spróbować i najwyżej zrezygnujesz niż potem do końca życia żałować że nic nie zrobiłaś.
soundedd
Koczkodan

Post autor: soundedd »

Mogg87 pisze: sob sty 04, 2025 11:30 pm Jestem inżynierem. Skończyłam polibudę i buduje drogi. Pracuje na budowie plus do tego prowadze własną DG. Ogólnie jestem zadowolona.
studiowałaś dziennie czy zaocznie?
Jak udało Ci się wbić w branżę,byłaś już po technikum budo?