Który iPhone najbardziej opłaca się kupić w 2025?
Moderator: verysweetcherry- Juliaturczyniak
- PoranneKapuczino
Który iPhone najbardziej opłaca się kupić w 2025?
Hej. Który iPhone najbardziej opłaca się kupić w 2025?
Myślę nad kupnem nowego telefonu. Mam do wyboru 12, 12 pro i 13. Mój budżet to około 1000 zł i raczej biorę używany. Ale się zastanawiam bo jestem kompletnie w tym zielona. Miałam ip, ale to 100 lat temu - w 2014 roku, 4s i mam słabe porównanie z obecnym rynkiem. Zależy mi na tym by telefon posłużył z rok/dwa lata, ale wiadomo im dłużej tym lepiej. Z góry dziękuję za odpowiedzi. 
- MokasynyStarego
- MiamiBicz
Ja od paru lat kupuję z serii Pro Max, teraz mam kolejny, tym razem 16 Pro Max. Wcześniej kupowałam z serii SE, miałam też 6, 6s, 5 i 3G. Pro Maxy mają największe ekrany i najdłużej trzymającą baterię. Z tego co kiedyś czytałam to nie opłaca się kupować Pro. Chyba na Telefonawce na fb ktoś pisał. Ja swojego 14 Pro Max przejechałam autem i przeżył xd
don’t make village
- odpalskreta
- ZdalnaFanka
Juliaturczyniak pisze: ↑ndz sty 26, 2025 7:22 pm Hej. Który iPhone najbardziej opłaca się kupić w 2025?Myślę nad kupnem nowego telefonu. Mam do wyboru 12, 12 pro i 13. Mój budżet to około 1000 zł i raczej biorę używany. Ale się zastanawiam bo jestem kompletnie w tym zielona. Miałam ip, ale to 100 lat temu - w 2014 roku, 4s i mam słabe porównanie z obecnym rynkiem. Zależy mi na tym by telefon posłużył z rok/dwa lata, ale wiadomo im dłużej tym lepiej. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
![]()
Ja rok temu niecały zaczęłam używać iPhone 13 i naprawdę nie mam żadnych zastrzeżeń. Myślałam nad 13pro ale różni się Niewiele od 13 no a pro max to serio duże i nieporęczne telefony. Zależy też do czego potrzebujesz. Jak dla mnie 13 jest spoko i nie ma co przepłacać, bo trzyma się bardzo dobrze jeśli chodzi o podstawowe parametry i użytkowanie. Używam po 6/7 godzin dziennie i żadnych zastrzeżeń. Nie słuchaj ludzi mówiących że najlepiej to kupić 16 pro max 1fb bo wcześniejsze modele będą tracic wsparcie tak jakby miało to uniemożliwić użytkowanie telefonu xd. Dobra 13 dorwiesz za 1300 zł, zobaczysz jak ci się sprawdza i wtedy myśl o jakimś lepszym moim zdaniem
Moim faworytem jest 11 pro nie wiem jak z aktualizacją ale był świetny. Potem miałam 12 pro i 14 pro i średnio jakoś mi wypadały gorzej od 11 pro. Teraz mam 16 pro i jest świetny również. Tak jak 11 pro żałowałam, że zmieniłam na nowsze modele tak dopiero przy 16 odczułam podobny komfort użytkowania (jakość zdjęć lepsza) . Także nie wiem czy te modele po 11 pro nie były zwyczajnie zarobkowe , aby model wyszedł. Takie miałam poczucie, że przepłacam. Najlepiej znajomych popytaj, którzy mają niech Ci dadzą porobić zdjęcia, poużywać przeglądarki i poczujesz co Ci lepiej leży.
- Nemeton420
- Srebrna Kropeczka
Najlepiej jak najnowszy, jeśli chcesz mieć długo jeden telefon. Teraz mam 16 pro i jest spoko. Kiedyś dostałam 6s, kiedy już były w sprzedaży 7 i ledwo go miałam 3 lata, a aplikacje po kolei przestawały być kompatybilne z systemem którego nie mogłam zaktualizować i jak przestała mi działać aplikacja banku, musiałam zmienić telefon a ten iPhone był w stanie prawie idealnym, a jestem taką osobą, że będzie trzymać jeden telefon aż się nie rozleci.
- Blue Spirit
- Tritonotti
Wiele się chyba nie różnią cenowo od 16:
https://allegro.pl/oferta/smartfon-appl ... 5783504241
lub
https://www.mediaexpert.pl/smartfony-i- ... AZEALw_wcB
No chyba że powystawowy.
- Blue Spirit
- Tritonotti
To jest najtańsze, ale nie wiem jaki haczyk, może jest powystawowy...
https://www.kaufland.pl/product/4773112 ... e4031d9603
Tak czy inaczej 16 jest za 1000 zł więcej od 15 powyżej w najtańszej ofercie. Czyli niewielka różnica.
Zaden!Juliaturczyniak pisze: ↑ndz sty 26, 2025 7:22 pm Hej. Który iPhone najbardziej opłaca się kupić w 2025?Myślę nad kupnem nowego telefonu. Mam do wyboru 12, 12 pro i 13. Mój budżet to około 1000 zł i raczej biorę używany. Ale się zastanawiam bo jestem kompletnie w tym zielona. Miałam ip, ale to 100 lat temu - w 2014 roku, 4s i mam słabe porównanie z obecnym rynkiem. Zależy mi na tym by telefon posłużył z rok/dwa lata, ale wiadomo im dłużej tym lepiej. Z góry dziękuję za odpowiedzi.
![]()
najlepiej na najnowszy. kilka miesięcy temu zmienilam z 11 pro na 16 i uważam ze 11 były niezawodne. nie zauważyłam zbyt wielkiej różnicy jako stały posiadacz ip: oczywiście pewnie jest lepszy pod względami technicznymi, które niezbyt mnie interesują i sie na tym nie znam, moja zmiana była podyktowana głównie lepszym aparatem, nową baterią i kończącym sie wsparciem oprogramowania. można powiedzieć że ta 11 była nie do zajechania, jeżeli dbasz o telefon to kupując najnowszy i gdy nie korci cię gadżeciarstwo, to będzie inwestycja na jakieś 5 lat przynajmniej
- twarozekmiejski
- RoyalBaby
przesiadłam się z 13 na 16 pro max i czuję ogromną różnicę szczególnie w kwestii aparatów - wcześniej nie miałam nigdy pro a co dopiero pro maxa, więc nie zaznałam opcji trzeciego obiektywu i większego zooma niż 5x. wcześniej uważałam, że bez tego da się żyć. I faktycznie da się, ale jeśli robisz dużo zdjęć, zależy Ci na bardzo dobrej jakości i ostrości, oddaniu rzeczywistych kolorów albo zoomie szczególnie do użycia na koncertach/z dużej odległości - warto wziąć pro, a tym bardziej Maxa pod uwagę.
sporo ludzi na tiktokach narzeka na przednią kamerę i automatyczną obróbkę zdjęć przez telefon - ja tego nie zauważyłam.
natomiast pierwsze co rzuca się w oczy po przesiadce z niższych modeli (szczególnie jeśli to twój pierwszy pro/pro max) to odświeżanie ekranu i 120 Hz, dla niektórych to szczegół (albo i udręka że dopiero od 17 wersje niepro będą to miały w podstawie
), ale faktycznie jest szybszy, sprawniejszy.
jesli nie zależy Ci mocno na camera control i zabawie z tym przyciskiem to lepiej na spokojnie kupić 15 pro max/15 pro i one też wystarczą w zupełności, wsparcie będą mieć podobnie długo jak 16-tki.
sporo ludzi na tiktokach narzeka na przednią kamerę i automatyczną obróbkę zdjęć przez telefon - ja tego nie zauważyłam.
natomiast pierwsze co rzuca się w oczy po przesiadce z niższych modeli (szczególnie jeśli to twój pierwszy pro/pro max) to odświeżanie ekranu i 120 Hz, dla niektórych to szczegół (albo i udręka że dopiero od 17 wersje niepro będą to miały w podstawie
jesli nie zależy Ci mocno na camera control i zabawie z tym przyciskiem to lepiej na spokojnie kupić 15 pro max/15 pro i one też wystarczą w zupełności, wsparcie będą mieć podobnie długo jak 16-tki.
jest dobrze, może być gorzej, ale zawsze mogłoby być lepiej! 
-
blablamarchewka
- Koczkodan
Kupiłam 16 pro max bo mam zamiar mieć go na długie lata, jestem bardzo zadowolona, aparat jest genialny
-
Brunettesdiary91
- Mokra Włoszka
Ja slyszalam ze przy ładowaniu 16 pro max mega sie grzeje i szybko bateria spada.. a 17.. cóż kwestia gustu xd
A co tam z 17?
worth czy znowu tylko hype? 
Brunettesdiary91 pisze: ↑sob wrz 13, 2025 11:12 pm Ja slyszalam ze przy ładowaniu 16 pro max mega sie grzeje i szybko bateria spada.. a 17.. cóż kwestia gustu xd
Odnośnie tych droższych etui, to sama trochę nieświadomie padłam ich ofiarą. Przesiadając się z ip14 na 15 w ubiegłym roku zapomniałam o kupnie etui zawczasu i nie zamówiłam sobie żadnego. Z racji, że żyję na takim zadupiu, że sklep z elektroniką to co najwyżej jeden MediaExpert na całe miasto, z bólem serca poszłam tam zaopatrzyć się w jakiegoś case’a. Na stanie mieli jedynie 3mk za około stówkę- serce mnie bolało, bo ani to ładne, ani tanie; za te cenę miałabym co najmniej 4 etui z temu, które będą mi się podobać. Ale teraz, gdy minęły już 3 miechy odkąd mam taki zestaw, nie wyobrażam sobie wrócić do tych, które kupowałam u chińczyka xd
Kilka razy myślałam nad zamówieniem jakichś nowych, może bardziej ciekawych, ale jakoś nie mogę się do tego przekonać.
https://offtech.pl/2025/08/28/etui-na-i ... ie-wybrac/
Kilka razy myślałam nad zamówieniem jakichś nowych, może bardziej ciekawych, ale jakoś nie mogę się do tego przekonać.
https://offtech.pl/2025/08/28/etui-na-i ... ie-wybrac/