Technik usług kosmetycznych

Motywacja, hobby, sposoby na spędzanie wolnego czasu, porady domowe, książki

Moderator: verysweetcherry

axurb
Mokra Włoszka

Technik usług kosmetycznych

Post autor: axurb »

Chciałabym zapisać się do szkoły policealnej o kierunku technik uslug kosmetycznych, jest to szkoła bezpłatna i trwa 2 lata. Aktualnie uczę się na asystentkę stomatologiczną ale jakoś nie przemawia ten zawód do mnie i wolałabym iść w kosmetologię. Tylko nie wiem czy warto, bo np dentyści zatrudniają asystentki, które jeszcze się uczą, w kosmetologii chyba tak niestety nie jest, a też brane jest pod uwagę doświadczenie, które muszę zdobyć. Moim marzeniem jest mieć własny salon, ale najpierw pracowałabym u kogoś. Tylko pytanie- czy warto i czy to się opłaca?
amica90
Pierścionek_od_passera

Post autor: amica90 »

Podbijam pytanie. Też od paru lat się zastanawiam nad tym kierunkiem. Byłam kiedyś przez miesiąc, ale zrezygnowałam przez prowadzącą, która odnosiła się do mnie bez szacunku.
shihtzulove
RoyalBaby

Post autor: shihtzulove »

Ja kończyłam technika usług kosmetycznych w Poznaniu, w Studium Policealnym Anieli Goc. Dobrze wspominam i polecam 🙂
Wuwunia
Szarlotta

Post autor: Wuwunia »

axurb pisze: sob paź 19, 2024 11:23 am Chciałabym zapisać się do szkoły policealnej o kierunku technik uslug kosmetycznych, jest to szkoła bezpłatna i trwa 2 lata. Aktualnie uczę się na asystentkę stomatologiczną ale jakoś nie przemawia ten zawód do mnie i wolałabym iść w kosmetologię. Tylko nie wiem czy warto, bo np dentyści zatrudniają asystentki, które jeszcze się uczą, w kosmetologii chyba tak niestety nie jest, a też brane jest pod uwagę doświadczenie, które muszę zdobyć. Moim marzeniem jest mieć własny salon, ale najpierw pracowałabym u kogoś. Tylko pytanie- czy warto i czy to się opłaca?
Moja koleżanka ukończyła technika usług kosmetycznych. Po tej szkole nie jest się kosmetologiem, to dają dopiero studia...
Ona zaczęła pracować już w czasie studium, robiła paznokcie i masaże...
Whitemustang1212
RoyalBaby

Post autor: Whitemustang1212 »

Kosmetologiem jest się po studiach i ma się wyższe wykształcenie, a kosmetyczką po takiej szkole policealnej
Możesz co najwyżej robić paznokcie i biała kosmetykę. Nie polecam. Nikt nie zatrudnia na umowę o pracę, same zlecenia albo B2B.
ell
Gacie z oceanu

Post autor: ell »

15 lat temu chodziłam do studium kosm.
Już wtedy znalazłam pracę w salonie kosm. Robiłam zabiegi laserowe, pielęgnację twarzy typu kwasy, wszystkie aparaturowe: fale radiowe, mikoderm, Ipl, zaffiro itp.Salon wysyłał mnie na szkolenia, które rozszerzały moją pracę. Później już sama prowadziłam szkolenia.
Nigdy nie robiłam zabiegów upiekszających typu henny, paznokcie itd.
Skończyłam cosinus. Szkoła nauczyła tylko teorie, a dokładnie to było liźnięcie. .
Szkolenia i kursy to ogrom wiedzy. . I oczywiście sama praca. Praktyka czyni mistrza.
A studium to taka baza, przygotowanie.