Dorabianie sobie w pracy online
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryDorabianie sobie w pracy online
Czy dorabiałyście/dorabiacie sobie w jakiś sposób online? np. freelance, wypełnianie ankiet, transkrypcje. Jak znalazłyście tą pracę i na ile zasiliłyście swój budżet dzięki takiej dodatkowej robocie?
- waywardwitch
- LouiBag
ja zawsze mam takie ambicje, że znajde sobie jakies dodatkowe zajęcie zeby coś dorobić niewielkim nakładem czasowym a potem jak przyjdzie co do czego to nie mam ochoty i motywacji aby po swojej normalnej pracy jeszcze podnosic palec
U mnie jest taki "problem", że mam pracę biurową. Ogarnęłam sobie taki system, że swoje zadania robie w 3-4h i dalej mam czas wolny. Po 3 latach mam dość marnowania czasu na przeglądanie instagramawaywardwitch pisze: ↑pt sie 02, 2024 5:11 pm ja zawsze mam takie ambicje, że znajde sobie jakies dodatkowe zajęcie zeby coś dorobić niewielkim nakładem czasowym a potem jak przyjdzie co do czego to nie mam ochoty i motywacji aby po swojej normalnej pracy jeszcze podnosic palec
- waywardwitch
- LouiBag
Ja nigdy, bo jak takie rzeczy mi były potrzebne, to same oszusta były wszędzie i nie dało się znaleźć niczego normalnego. Teraz juz nie szukam, ale mam znajoma która pracuje jako wirtualna asystentka i fajnie sobie dorabiać tego. Można pracować dla kilku firm i np. doadac posty na social media, obslugiwac maila itd.
Natomiast jakbym miała cos poradzić osobom od ankiet, to super jest się zglosic do firm badawczych na rekrutacje, bo mogą was wybrać do badania za które dostaniecie lepsza kasę. Pracowałam przy takim czymś i np. jesteście zaproszeni na wywiad jako wytypowana grupa osoby 20-25 mające konto w banku chcące założyć dzialnosc. Za godzinkę wywiadu można dostać kilka stów spokojnie.
Natomiast jakbym miała cos poradzić osobom od ankiet, to super jest się zglosic do firm badawczych na rekrutacje, bo mogą was wybrać do badania za które dostaniecie lepsza kasę. Pracowałam przy takim czymś i np. jesteście zaproszeni na wywiad jako wytypowana grupa osoby 20-25 mające konto w banku chcące założyć dzialnosc. Za godzinkę wywiadu można dostać kilka stów spokojnie.
Tak przez internet to nie wiem, ale kiedyś pamiętam że kolega mnie wkręcił w bycie testerem nowych produktów. Poszliśmy próbować stripsów wegańskich i dostaliśmy po 200 zł. Za inne rzeczy było mniej kasy, tutaj sporo dawali, bo grupa badawcza była zawężona i my akurat pasowaliśmy (wiek 20-25, osoby z dużych miast które chciałyby być wege, ale nie wiedza co jeść).
Beznadziejne to jest. I wiekszosc ankiet z błędami - te, na ktorych mozna było zarobić. Szkoda czasu. Chyba, ze chcesz klikać cos za 1-3 grosze xD poczytaj opinie na AppStore
Podobieństwo do prawdziwych osób i wydarzeń jest przypadkowe :twisted:
-
Obserwatorone
- Ciastko
W czasie pandemii pracowałam w OneForma (robiłam transkrypcje z totalnie randomowych nagrań, głównie komisje śledcze :D ale nie tylko). Banalna sprawa, czas pracy dowolny, płatność na akord - z tego co pamiętam, całkiem nieźle udało mi się zarobić - ok. 4000 za miesiąc przy ok. 8h pracy dziennie (wypłacali na revolut, teraz z tego co kojarzę używają payoneer). Sprawdź, czasem wpadają projekty dla osób polskojęzycznych.
- waywardwitch
- LouiBag
Musi mieć bardzo dużo wyświetleń i obserwujących. Sama mam na tiktoku kilka filmików, które poszły w viral (1+ milion) i nawet weryfikowane konta i linie lotnicze mi komentowały filmiki, a jeszcze złotówki nie zobaczyłam, nie mówiąc o jakiś chociaż paczkach czy czymś takim.
W internecie można zarobić gigantyczne pieniądze, ale trzema mieć siłę przełożenia bo takie chałturnicze dodawanie nie wiele daje.
-
innanizwszyscy
- ŚpioszkiKenzo
Wyczuwam tu scam. Coraz więcej się pojawia takich linków i ogłoszeń że można szybko i w łatwy sposób sobie zarobić, a pozniej wychodzi że Cię okradają z danych. Jak nie fałszywe kryptowaluty, to kolejne biznesy robią
-
crazysticker
- PsychoFanka
Ja znalazłam na olx ogłoszenie jako praca dodatkowa 1-3 godziny dziennie z dziwnie wysokimi zarobkami. Napisałam i otrzymałam wiadomość aby przejść z rozmowa na whatsapp. Praca to obsługa czatu z gotowymi formularzami odpowiedzi. Napisałabym z ciekawości ale boję się 
Scam, albo będziesz "slupem" w jakichś machlojkach. Nigdy się nie spotkałam żeby legitne firmy próbowały się kontaktować przez WhatsApp skoro mają własną skrzynkę e-mail lub służbowy nr.Pani.gu pisze: ↑sob gru 07, 2024 5:30 pm Ja znalazłam na olx ogłoszenie jako praca dodatkowa 1-3 godziny dziennie z dziwnie wysokimi zarobkami. Napisałam i otrzymałam wiadomość aby przejść z rozmowa na whatsapp. Praca to obsługa czatu z gotowymi formularzami odpowiedzi. Napisałabym z ciekawości ale boję się![]()
Tak też myślałam. Widzę, że to same ogłoszenie regularnie pojawia się na olx.
ktokolwiek kto chce byscie zarobili i komunikuje sie z wami przez whatsapp jest oszustwem. UWażajcie tez na firmy, które oferują jakies latwe zadania za hajs, bo to w wiekszosci scam jest. Najpierw sprawdzcie konkretnie, a później dopiero działajcie. Coraz wiecej jest takich przekrętów i coraz wiecej ich bedzie, bo oszuści się nasycają naiwnością ludzi.
- Juliaturczyniak
- PoranneKapuczino
Tak, trochę, ale bardziej to jako promowanie i dostawałam bonusy za swoje konta oraz dodatkowo za swojego znajomego, tylko, że to były wtedy 3 czy 4 dyszki przy dużych aplikacjach, to jest spoko jak potrzebujesz na szybko jakiś pieniędzy, ale nie wyobrażam sobie robić z tego stałego zarobku :p
-
kulturysta
- Siatkarka
i po co się w to wszystko wplatywac?? Ludzie nie ma czegos takiego jak latwy darmowy zarobek. Ludzie chcą od was sciagnac jak najwiecej siana, a pozniej jest placz ze sie nie odzyskalo swoich pieniedzy
-
karolinka32
Ta, łatwy . Wypełniaj przez 15 minut nudną jak flaki z olejem ankietę o ubezpieczeniach żeby dostać 3 PLN. Łatwy, dobre sobiekulturysta pisze: ↑czw sty 16, 2025 11:17 am i po co się w to wszystko wplatywac?? Ludzie nie ma czegos takiego jak latwy darmowy zarobek. Ludzie chcą od was sciagnac jak najwiecej siana, a pozniej jest placz ze sie nie odzyskalo swoich pieniedzy
- Juliaturczyniak
- PoranneKapuczino
Ja dzisiaj wysłałam ogłoszenie cv w jedną stronę internetową, bo chciałam zobaczyć co i jak, a co się okazało, że to kupowanie produktów i sprzedawanie je. I tak wygląda większość pracy zdalnej niestety. Najlepiej zdalnie i przez internet to się ogarnia swoją własną działalność gospodarczą, lub jak masz doświadczenie w IT, bez tego jest ciężej znaleźć pracę zdalną.
- Juliaturczyniak
- PoranneKapuczino
No niby kiedyś dzwonili na tego typu stronach, ale to też jest ciężko wbić się w target, już pomijając, że żeby zarobić na takich ankietach to nieźle trzeba kłamać i więcej się zadania z linków polecających niż z samych ankiet.karolinka32 pisze: ↑sob sty 18, 2025 10:15 am Ta, łatwy . Wypełniaj przez 15 minut nudną jak flaki z olejem ankietę o ubezpieczeniach żeby dostać 3 PLN. Łatwy, dobre sobie![]()