Pewność siebie

Motywacja, hobby, sposoby na spędzanie wolnego czasu, porady domowe, książki

Moderator: verysweetcherry

seyssamfinn
Mokra Włoszka

Pewność siebie

Post autor: seyssamfinn »

Hej, czy jesteście osobami pewnymi siebie “od zawsze”? (o ile to możliwe), czy może staliście się takimi dzięki pracy nad soba? Chętnie poczytam o Waszych wskazówkach, poleceniach książek, metodach na wyższe poczucie własnej wartości :)
Ordronka
Srebrna Kropeczka

Post autor: Ordronka »

Ponoć rodzimy się pewni siebie, po czym to tracimy. Przynajmniej większość z nas.
Plotkara
Willa z basenem

Post autor: Plotkara »

seyssamfinn pisze: wt sie 27, 2024 5:49 pm Hej, czy jesteście osobami pewnymi siebie “od zawsze”? (o ile to możliwe), czy może staliście się takimi dzięki pracy nad soba? Chętnie poczytam o Waszych wskazówkach, poleceniach książek, metodach na wyższe poczucie własnej wartości :)
Hej :) mi pomogła metoda rakiety na terapii. Zaznaczasz kilka obszarów:
- praca
- wyglad
- sytuacja finansowa
Wybierz, co jeszcze jest dla Ciebie wazne

I zamalowujesz obszar z oceną.

Pozniej wracasz do tego za jakis czas i sprawdzasz, jaki progres zrobiłaś. I podchodzisz do tego z szacunkiem do siebie, np „w wygladzie jest 7/10, ale pracuję nad tym i robię to, to”. Wracam do tego co jakis czas w myslach. Ale namalowanie tego wtedy bardzo mi pomogło sobie zobrazować, ze „na papierze” wyglada to lepiej, niz w mojej głowie.

To ćwiczenie dało mi wiecej, niz ksiazki czy podcasty, dlatego warto umowic się chociaz na kilka spotkan z psychologiem
Podobieństwo do prawdziwych osób i wydarzeń jest przypadkowe :twisted:
aa.joot
Tritonotti

Post autor: aa.joot »

Plotkara pisze: śr sie 28, 2024 11:53 am Hej :) mi pomogła metoda rakiety na terapii. Zaznaczasz kilka obszarów:
- praca
- wyglad
- sytuacja finansowa

Pozniej wracasz do tego za jakis czas i sprawdzasz, jaki progres zrobiłaś. I podchodzisz do tego z szacunkiem do siebie, np „w wygladzie jest 7/10, ale pracuję nad tym i robię to, to”. Wracam do tego co jakis czas w myslach. Ale namalowanie tego wtedy bardzo mi pomogło sobie zobrazować, ze „na papierze” wyglada to lepiej, niz w mojej głowie.

To ćwiczenie dało mi wiecej, niz ksiazki czy podcasty, dlatego warto umowic się chociaz na kilka spotkan z psychologiem
Czy moge spytac z jakiego nurtu korzystalas i o psychologa (prowadzi moze zdalnie) chcialabym pojsc ale zniecheca mnie to, ze bede tylko placic za to, ze mnie ktos wyslucha a wlasnie chcialabym dostawac konkretne zadania jak moge pracowac nad swoimi problemami
Ona552
Ciastko

Post autor: Ona552 »

Terapia skoncentrowana na działaniu to poznawczo behawioralna:)
karolinka32
BlondDoczep

Post autor: karolinka32 »

Nie, nie od zawsze. Od kiedy zaczelam uprawiac sporty dlugodystansowe. 6 godzin na rowerze w sobotni poranek bardzo podnosi poczucie wlasnej zarabistosci, silka na tygodniu rowniez.
PEONIA
VlogmasEnjoyer

Post autor: PEONIA »

Ordronka pisze: śr sie 28, 2024 12:08 am Ponoć rodzimy się pewni siebie, po czym to tracimy. Przynajmniej większość z nas.
To prawda, ja byłam bardzo pewnym siebie dzieckiem i zostało to utemperowane przez otoczenie skutecznie. Np. pamietam jak w klasach 1-3 często się zgłaszałam, lubiłam się uczyć itp. Z czasem nauczycielka zaczęła ze mnie drwić na forum całej klasy, "ooo nasza klasowa mądrala się znów zgłasza, prosimy, prosimy" :puke: mam pełno takich wspomnień :(
violetflower
Ciastko

Post autor: violetflower »

PEONIA pisze: śr wrz 11, 2024 10:59 am To prawda, ja byłam bardzo pewnym siebie dzieckiem i zostało to utemperowane przez otoczenie skutecznie. Np. pamietam jak w klasach 1-3 często się zgłaszałam, lubiłam się uczyć itp. Z czasem nauczycielka zaczęła ze mnie drwić na forum całej klasy, "ooo nasza klasowa mądrala się znów zgłasza, prosimy, prosimy" :puke: mam pełno takich wspomnień :(
Straszne, tacy ludzie nie powinni być nauczycielami :(
Omadonno
BlondDoczep

Post autor: Omadonno »

Plotkara pisze: śr sie 28, 2024 11:53 am Hej :) mi pomogła metoda rakiety na terapii. Zaznaczasz kilka obszarów:
- praca
- wyglad
- sytuacja finansowa

Ależ świetna metoda! Dzięki - próbuję co prawda uważam się za pewną siebie ale wiadomo zawsze można pozwalniać na obszarach różnych ta pewność siebie.