Lapis_lazuri pisze: ↑wt wrz 01, 2026 7:01 am
Pracuję stacjonarnie i niestety nie mogę czytać książek. Takie jawne pokazywanie, że nie mam co robić, nie jest dobrze odbierane. Też mam większość stron poblokowanych, ale zaczęłam sobie pisać książkę. Problem tylko jest taki, że takie robienie innych dopaminowych rzeczy w tym czasie też nie jest dla mnie dobre, bo kończy się to teraz u mnie tym, że mam problem z robieniem tej niewielkiej części obowiązków, która mi została

Już odinstalowałam sobie większość rozpraszaczy z telefonu, ale to nadal jakoś mocno nie pomogło. Z jednej strony praca jest super, bo jest stabilna, po okresie próbnym mam już umowę na czas nieokreślony, ale z drugiej strony - ugh, czuję się przymulona, mam wrażenie, że wolniej myślę, jestem o wiele bardziej zmęczona niż zwykle. Nie chcę tam siedzieć i marnować mojego czasu.
Ech… to jest chore, że pracodawca zabrania czytania nawet. W sensie: wykonujesz swoją pracę, nie zaniedbujesz jej, to nie Twoja wina, że przez większość czasu spędzasz czas bezproduktywnie. Co za problem pozwolić na jakieś nieszkodliwe umilacze czasu, jeśli nie cierpi na tym Twoje wykonywanie pracy.
A może jest szansa na otrzymanie nieco więcej obowiązków ale przy jednoczesnym podniesieniu pensji?
A czy możesz robić sobie krzyżówki/sudoku/tego typu rzeczy? Jakieś kolorowanie nawet? Wiesz, cokolwiek byle by Ci czas leciał. Bo niestety masz zawężone możliwości

szkoda, że nie możesz czytać, bo tak to mogłabyś faktycznie jakoś coś rozwijać. A może rozmowa z pracodawcą by coś dała? Jakbyś mu powiedziała jak to wszystko wygląda i że taka książka nie odbiłaby się na Twojej pracy. Chociaż na próbę. A „jawne pokazywanie” że nie masz co robić to… cóż, sama prawda więc xd masz się tępo gapić w ścianę? Albo udawać że coś tam klikasz co jakiś czas? Nieco wyrozumiałości.
Tak czy siak: bardzo dobrze, że masz pracę. Teraz o pracę jest ciężko. Widzę co się dzieje na rynku pracy, jestem na grupach, na których ludzie szukają pracy i opisują co się dzieje na rekrutacjach itp. Naprawdę nie jest kolorowo.