Wiem co czujesz, bo mam podobnie, też gubiły mnie te wieczory. Do tego nigdy nie byłam gruba/otyła, po prostu kocham gotować, jeść i mam tyle obowiązków, że rzadko kiedy uprawiam sport, więc to strasznie lipne combo. Boję się, że przyjdzie jesień i polegnę bez leków. Jak w ogóle radzicie sobie po odstawieniu?Gwennifer pisze: ↑śr lip 08, 2026 6:54 pm W ciągu 3 miesięcy na Wegovy schudłam 15 kilogramów, nigdy nie wyszłam poza dawkę 0,25mg, organizm tak dobrze odpowiadał na leki że nie było sensu zwiększać. Po 15 kg nie chciałam więcej zrzucać, odstawiłam leki, obecnie jestem trzeci miesiąc bez. Waga ma wahnięcia 1-2kg w zależności od cyklu menstruacyjnego. Niestety znowu jestem głodna wieczorami, nie podjadam bo już wiem że to najbardziej mnie gubiło, ale nie ważne w jaki sposób zaplanuję swoje posiłki i tak koło 22 mam ochotę na bułę z serem i pomidoramiciekawe czy to kiedyś minie.
lek
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
girlidunno
- Koczkodan
Re: lek
- IrlandkazWarszawy
- Samarka
Ja jestem na 2.4mg od jakichs 3-4 miesiecy i poki co nie czuje, ze musze przejsc na wyzsza dawke.Gwennifer pisze: ↑śr lip 08, 2026 6:54 pm W ciągu 3 miesięcy na Wegovy schudłam 15 kilogramów, nigdy nie wyszłam poza dawkę 0,25mg, organizm tak dobrze odpowiadał na leki że nie było sensu zwiększać. Po 15 kg nie chciałam więcej zrzucać, odstawiłam leki, obecnie jestem trzeci miesiąc bez. Waga ma wahnięcia 1-2kg w zależności od cyklu menstruacyjnego. Niestety znowu jestem głodna wieczorami, nie podjadam bo już wiem że to najbardziej mnie gubiło, ale nie ważne w jaki sposób zaplanuję swoje posiłki i tak koło 22 mam ochotę na bułę z serem i pomidoramiciekawe czy to kiedyś minie.
Mam jeszcze w zapasie 5 penow i mysle, zeby po tym przerwac kuracje, ale boje sie, ze 'food noise' wroci i zaczne tyc sama z siebie
Fakt, ze diete zmienilam od maja zeszlego roku i biegam 30-40km tygodniowo ale strach jest.
-
Mopsiklopsik
- Mokra Włoszka
Jaka dawka? Po schudnięciu dalej stosujesz tylko mniej czy całkowicie odstawilas? Jak jojo?
-
Mopsiklopsik
- Mokra Włoszka
-
Mopsiklopsik
- Mokra Włoszka
W pewnym momencie waga się już po prostu zatrzymała i mimo deficytu wszystko stoi w miejscu. Żołądek znacznie się zmniejszył, ćwiczę siłowo i patrzę na to co jem; wiem o jojo się nie boję.
-
Mopsiklopsik
- Mokra Włoszka
-
LauraBacha3
- ZdalnaFanka
Zależy jaki lek. Np MJ zawiera w penie 4 dawki, czyli np. MJ 10mg ma 4 dawki po 10mg. Podając pół dawki wychodzi 8 dawek po 5mg.
10mg kosztuje 1489 na 4 tygodnie
5mg 1069 na 4 tygodnie
A jak biorąc dawkę 5mg kupisz pen 10mg, to masz 1489 na 8 tygodni, czyli wychodzi 745zl na 4 tygodnie zamiast 1069
Ale zamiast kręcić od 0 do 1 musisz liczyć kliknięcia. 60 to pełna dawka
- Echoidalia
- Pierścionek_od_passera
Wiecie, co ostatnio zauważyłam? Że kobiety (bo je tu mam na myśli z tej racji, że więcej ciała pokazują na co dzień) mają takie specyficzne marszczenia na skórze, których wcześniej u nich nie widziałam. Jedne np. tuż nad łokciem na wewnętrznej stronie ręki (widać jak łokieć jest zgięty przy 90st.) albo na brzuchu albo między posladkiem a kolanem. I są to kobiety, które chodziły nawet na siłownię, ale nie dała ona im efektu wow i zdecydowały się na glp1. I poskutkowało ze schudnieciem praktycznie do 'płaskiej deski', ale pojawiły się właśnie takie mankamenty na ciele jak u staruszek
To nie jest kwestia samego leku, tylko normalnie jak się dużo chudnie, to wisząca skóra zostanie.Echoidalia pisze: ↑pt sie 07, 2026 8:24 pm Wiecie, co ostatnio zauważyłam? Że kobiety (bo je tu mam na myśli z tej racji, że więcej ciała pokazują na co dzień) mają takie specyficzne marszczenia na skórze, których wcześniej u nich nie widziałam. Jedne np. tuż nad łokciem na wewnętrznej stronie ręki (widać jak łokieć jest zgięty przy 90st.) albo na brzuchu albo między posladkiem a kolanem. I są to kobiety, które chodziły nawet na siłownię, ale nie dała ona im efektu wow i zdecydowały się na glp1. I poskutkowało ze schudnieciem praktycznie do 'płaskiej deski', ale pojawiły się właśnie takie mankamenty na ciele jak u staruszek
Chudnę bez leku, zrzuciłam już 25kg no i na udach i na ramionach robi mi się takie paskudztwo
- Echoidalia
- Pierścionek_od_passera
Wiem, tylko mi chodziło o to, że wcześniej mało u mało kogo to widziałam, a teraz jakby nagminne. Są to osoby, które wprost się przyznały do brania leków albo ukrywają to, jednak da się widzieć po ich ciele (zwłaszcza że teraz lato i więcej jest odkryte) takie specyficzne pomarszczenie. Wcześniejsze odchudzanie standardowe niewiele im dawało wg nich, więc lek zrobił te magię, że zadziałał praktycznie błyskawicznie bez wysiłku na siłowni. Tylko że teraz widuje te osoby (30-40 parę lat) właśnie z takimi sytuacjami, a ich nie miały. Ciało i twarz młode, a poszczególne fragmenty skóry jak u 80-latki - taka jakby harmonijka
-
LauraBacha3
- ZdalnaFanka
Bo wcześniej nie tak łatwo było wytrwać na głodówce. Do tego odwodnienie, bo źle dobrana dawka wyłącza głód i pragnienie.Echoidalia pisze: ↑sob sie 08, 2026 10:10 am Wiem, tylko mi chodziło o to, że wcześniej mało u mało kogo to widziałam, a teraz jakby nagminne. Są to osoby, które wprost się przyznały do brania leków albo ukrywają to, jednak da się widzieć po ich ciele (zwłaszcza że teraz lato i więcej jest odkryte) takie specyficzne pomarszczenie. Wcześniejsze odchudzanie standardowe niewiele im dawało wg nich, więc lek zrobił te magię, że zadziałał praktycznie błyskawicznie bez wysiłku na siłowni. Tylko że teraz widuje te osoby (30-40 parę lat) właśnie z takimi sytuacjami, a ich nie miały. Ciało i twarz młode, a poszczególne fragmenty skóry jak u 80-latki - taka jakby harmonijka
Lek ma wspomóc redukcję ale nadal trzeba jeść i pić. A że większość się głodzi, lekarzy na teleporadzie to nie interesuje to potem szybko chudną ale coś za coś
Lekarze robią ludziom krzywdę wypisując nagminnie leki
w bariatrii nikt nie zrobi operacji, jeżeli człowiek nie pokaże, że chce zmienić sposób odżywiania i więcej się ruszać.
A tu wystarczy pójsć i bach leki
to nie jest dobre, bo to nie zmienia nawyków. Wyłączy głód i co z tego? Potem wróci. Już mówi się o tym, co się dzieje po odstawieniu i jak duzo jest skutkow ubocznych. Wiele osób potrzebuje psychodietetyka, a nie samego wyłączenia głodu.
A tu wystarczy pójsć i bach leki
Jestem po zakończonej kuracji, jakoś głód nie wrócił. To nie leki ani nie lekarze są problemem, tylko ludzie którym się wydaje że glp1 to magiczny eliksir i że nie trzeba nad sobą pracować.Loko Foko pisze: ↑sob sie 08, 2026 11:34 am Lekarze robią ludziom krzywdę wypisując nagminnie lekiw bariatrii nikt nie zrobi operacji, jeżeli człowiek nie pokaże, że chce zmienić sposób odżywiania i więcej się ruszać.
A tu wystarczy pójsć i bach lekito nie jest dobre, bo to nie zmienia nawyków. Wyłączy głód i co z tego? Potem wróci. Już mówi się o tym, co się dzieje po odstawieniu i jak duzo jest skutkow ubocznych. Wiele osób potrzebuje psychodietetyka, a nie samego wyłączenia głodu.
Niestety takie gadanie potem skutkuje tym, ze osoby po kuracji glp1 obrywają tekstami typu „pojscie na latwizne”, „nie schudlas tylko lek zrobil to za ciebie” i podobne, tylko ze tak nie jest.
Poza tym, dla wielu ludzi glp1 to ratunek, jesli cierpią z powodu food noise. To jedna z wielu rzeczy ktore potwornie utrudniają odchudzanie
- Echoidalia
- Pierścionek_od_passera
A możesz podać, kto i co dokładnie czy gdzie tak się mówi? Bo ja w SM spotykam się wyłącznie z pozytywnymi komentarzami. Wręcz sami lekarze i dietetycy to polecają, nie mówiąc już o podcasterach, którzy problemy z wagą/zaburzenia odżywiania wzięli na tapet. Jedynie może bracia Rodzeń trochę kiedyś o tym powiedzieli wprost, ale to było ze 2 lata temu i od tamtej pory słyszę same peany na cześć leków i praktycznie zero jakichkolwiek wad tychże. I uważam, że została zachwiana poważnie rzetelna dyskusja na ten temat i skoro wszyscy tak to chwalą,a lekarze przepisują już teraz o wiele szybciej, to coś tu może być nie tak. Od razu węszę podstęp
Ale ja przecież nie powiedzialam o 100% osob używających leku. Powiedziałam, że nie jest dla wszystkich. Tobie pomogł i superNeoonna pisze: ↑ndz sie 09, 2026 12:27 am Jestem po zakończonej kuracji, jakoś głód nie wrócił. To nie leki ani nie lekarze są problemem, tylko ludzie którym się wydaje że glp1 to magiczny eliksir i że nie trzeba nad sobą pracować.
Niestety takie gadanie potem skutkuje tym, ze osoby po kuracji glp1 obrywają tekstami typu „pojscie na latwizne”, „nie schudlas tylko lek zrobil to za ciebie” i podobne, tylko ze tak nie jest.
Poza tym, dla wielu ludzi glp1 to ratunek, jesli cierpią z powodu food noise. To jedna z wielu rzeczy ktore potwornie utrudniają odchudzanie
I nigdzie nie pisałam o pójściu na łatwiznę. Napisałam tylko, że niektórzy lekarze wypisują lek z biegu i że to wcale nie rozwiązuje każdego problemu.
Uważam, że tak jak w bariatrii, tak i tutaj powinna być konkretna kwalifikacja, a lek poerwszorazowo powinien przepisywać obesitolog w konsultacji z psychodietetykiem. Bo nie każdy problem zamyka się w food noise.
Kurczaki, nie, bo mnie to kompletnie nie interesuje, więc też nie gromadzę takich informacjiEchoidalia pisze: ↑ndz sie 09, 2026 6:51 am A możesz podać, kto i co dokładnie czy gdzie tak się mówi? Bo ja w SM spotykam się wyłącznie z pozytywnymi komentarzami. Wręcz sami lekarze i dietetycy to polecają, nie mówiąc już o podcasterach, którzy problemy z wagą/zaburzenia odżywiania wzięli na tapet. Jedynie może bracia Rodzeń trochę kiedyś o tym powiedzieli wprost, ale to było ze 2 lata temu i od tamtej pory słyszę same peany na cześć leków i praktycznie zero jakichkolwiek wad tychże. I uważam, że została zachwiana poważnie rzetelna dyskusja na ten temat i skoro wszyscy tak to chwalą,a lekarze przepisują już teraz o wiele szybciej, to coś tu może być nie tak. Od razu węszę podstęp![]()
Ale konkrety nigdy mnie nie interesowały, a sama też wolę chudnąć sama niż z igłą.
To jeśli „coś tam słyszałaś ale cię nie interesuje” to po prostu o tym nie mów, bo o dezinformację i tak jest zbyt łatwo. Jesteś ze środowiska medycznego i mówisz, że lekarze przepisuja glp1 jakby to była witamina D, a potem mówisz że jest ostrożność i walka o chudnięcie innymi metodami? Make it make sense xDLoko Foko pisze: ↑ndz sie 09, 2026 7:31 am Kurczaki, nie, bo mnie to kompletnie nie interesuje, więc też nie gromadzę takich informacjiale ja sama jestem ze środowiska medycznego i po prostu obija się o uszy tu i tam. Właśnie w moim środowisku jest wielka ostrożność i raczej walka o to, żeby najpierw spróbować innymi sposobami, zamiast w ciemno rzucać się na lek. Oczywiście wszystko pod kontrolą lekarza, a nie "proszę schudnąć" i koniec rozmowy.
Ale konkrety nigdy mnie nie interesowały, a sama też wolę chudnąć sama niż z igłą.
Żaden normalny lekarz nie wypisze ci tego nie wysyłając uprzednio na badania.
-
LauraBacha3
- ZdalnaFanka
To mamy wielu nienormalnych lekarzyNeoonna pisze: ↑ndz sie 09, 2026 9:07 am To jeśli „coś tam słyszałaś ale cię nie interesuje” to po prostu o tym nie mów, bo o dezinformację i tak jest zbyt łatwo. Jesteś ze środowiska medycznego i mówisz, że lekarze przepisuja glp1 jakby to była witamina D, a potem mówisz że jest ostrożność i walka o chudnięcie innymi metodami? Make it make sense xD
Żaden normalny lekarz nie wypisze ci tego nie wysyłając uprzednio na badania.
Przy teleporadzie w internetowych "klinikach", np reklamowanej na N w formularzu możesz wpisać że ważysz 100kg mając 50.
Ten co chce schudnąć, bo słyszał, że łatwiej i szybciej zrobi to w N-med albo w D-medic. Ten kto chce się wyleczyć zrobi to jak trzeba - praca z dietą, głową, ruchem i jeśli trzeba zastrzykami. U specjalisty, który pokieruje jak trzeba od początku do końca i przeprowadzi przez cały proces
O skutkach ubocznych nie będę się wypowiadać, bo nie mam pojęcia. Mi to nie przeszkadza, że są osoby, które biorą leki bez całej terapii czy bez realnych wskazań. Tyle jest na świecie suplementów, spalaczy i innych cudów, które być może szkodzą bardziej a nie ma o nich tak emocjonalnych dyskusji jak o S, W, MJ
Dlatego napisalam normalny, jak chodzisz do patałachów to tak jest.LauraBacha3 pisze: ↑ndz sie 09, 2026 9:32 am To mamy wielu nienormalnych lekarzy![]()
Przy teleporadzie w internetowych "klinikach", np reklamowanej na N w formularzu możesz wpisać że ważysz 100kg mając 50.
Ten co chce schudnąć, bo słyszał, że łatwiej i szybciej zrobi to w N-med albo w D-medic. Ten kto chce się wyleczyć zrobi to jak trzeba - praca z dietą, głową, ruchem i jeśli trzeba zastrzykami. U specjalisty, który pokieruje jak trzeba od początku do końca i przeprowadzi przez cały proces
O skutkach ubocznych nie będę się wypowiadać, bo nie mam pojęcia. Mi to nie przeszkadza, że są osoby, które biorą leki bez całej terapii czy bez realnych wskazań. Tyle jest na świecie suplementów, spalaczy i innych cudów, które być może szkodzą bardziej a nie ma o nich tak emocjonalnych dyskusji jak o S, W, MJ
Tacy ludzie sami kręcą na siebie bat, a potem olaboga zapalenie trzustki, ojoj gastropareza. Ale to jest margines.
Strasznie to wszystko personalnie odbierasz, a mowimy praktycznie o tym samym