Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Parzucha

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: SmokAnalog »

Barasia pisze: śr lip 15, 2026 11:34 am Usa ćwiczyły prohibicję i nic dobrego z tego nie wyszło.
Niektórzy ludzie po prostu muszą mieć jakieś substancje "znieczulające" i zrobią wszystko by je zdobyć, a inni chętnie podejmą się dostawy nawet nielegalnie. Tak to przynajmniej państwo ma dochód z akcyzy 🤷🏼, gdyby te substancje były nielegalne to całość dochodu zostawałaby w kieszeni ludków nielegalnie tym handlujących, a dodoatkowo nikt nie kontrolowałby jakość i bezpieczeństwa tego.
A z ciekawości, jak to jest w tych krajach muzułmańskich, gdzie panuje ścisła prohibicja? Nie uwierzę, że nie mają do dyspozycji jakichś innych substancji umilających w pełni legalnych lub tolerowanych.

Poza tym prohibicja w Polsce i ogólnie w Europie oprócz południa, gdzie zresztą takiej potrzeby nie ma, bo tam nie chleje się tyle = pędzenie ślepotki na masową skalę. Natomiast częściową prohi popieram, widziałbym to jak w Szwecji (chyba), sklepy państwowe, zostawiasz swoje dane, ceny trochę wyższe, całkowity ban na alkohol (też piwo) na stacjach benzynowych itd. Albo jak na Litwie, gdzie można sprzedawać wszędzie, ale tylko do późnego popołudnia.
Żyjesz w zboczonym świecie iluzji ego.
chleb_ze_smalcem
KlasaBiznes

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Barasia pisze: śr lip 15, 2026 11:34 am Usa ćwiczyły prohibicję i nic dobrego z tego nie wyszło.
Niektórzy ludzie po prostu muszą mieć jakieś substancje "znieczulające" i zrobią wszystko by je zdobyć, a inni chętnie podejmą się dostawy nawet nielegalnie. Tak to przynajmniej państwo ma dochód z akcyzy 🤷🏼, gdyby te substancje były nielegalne to całość dochodu zostawałaby w kieszeni ludków nielegalnie tym handlujących, a dodoatkowo nikt nie kontrolowałby jakość i bezpieczeństwa tego.
Nie w takim sensie żeby teraz robić prohibicje papierosowo- alkoholową, tylko bardziej w takim, że to nigdy nie powinno było stać się legalne i tak ogólnie dostępne. A już napewno nie tak łatwo dostępne jak jest teraz. O papierosach szybko było wiadomo, że są szkodliwe. Jakby zostały wycofane już wtedy, to ludzie by się przyzwyczaili. Z alkoholem trochę gorzej ale odkąd wiadomo, że każdą dawką szkodzi powinny być większe ograniczenia. Przynajmniej na te wysokoprocentowe.

Swoją drogą to też jest ciekawe, od jakiegoś czasu lekarze mówią wprost, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu a ludzie to olewają. Spotkałam się z takim zapieraniem, że lampka wina do kolacji nie szkodzi, że to już chyba jakieś delulu. Jakby, Zenek, wiem, że na chłopski rozum, to nie szkodzi, bo tobie osobiście jeszcze nie zaszkodziło ale chyba lekarze i naukowcy mają trochę lepsze pojęcie jak to z tym jest.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Parzucha

chleb_ze_smalcem pisze: śr lip 15, 2026 12:22 pm Nie w takim sensie żeby teraz robić prohibicje papierosowo- alkoholową, tylko bardziej w takim, że to nigdy nie powinno było stać się legalne i tak ogólnie dostępne. A już napewno nie tak łatwo dostępne jak jest teraz. O papierosach szybko było wiadomo, że są szkodliwe. Jakby zostały wycofane już wtedy, to ludzie by się przyzwyczaili. Z alkoholem trochę gorzej ale odkąd wiadomo, że każdą dawką szkodzi powinny być większe ograniczenia. Przynajmniej na te wysokoprocentowe.

Swoją drogą to też jest ciekawe, od jakiegoś czasu lekarze mówią wprost, że nie ma bezpiecznej dawki alkoholu a ludzie to olewają. Spotkałam się z takim zapieraniem, że lampka wina do kolacji nie szkodzi, że to już chyba jakieś delulu. Jakby, Zenek, wiem, że na chłopski rozum, to nie szkodzi, bo tobie osobiście jeszcze nie zaszkodziło ale chyba lekarze i naukowcy mają trochę lepsze pojęcie jak to z tym jest.
No nie ma bezpiecznej dawki, ale popatrz na wspomniane przeze mnie południe Europy: Włosi z tą swoją lampeczką do obiadu i całą kulturą wokół wina są jednym z najbardziej długowiecznych narodów Europy. Więc może nie jest tak, że alkohol pomaga, ale w pewnych dawkach, przy odpowiednim stylu życia po prostu nie jest w stanie zaszkodzić.
chleb_ze_smalcem
KlasaBiznes

SmokAnalog pisze: śr lip 15, 2026 12:28 pm No nie ma bezpiecznej dawki, ale popatrz na wspomniane przeze mnie południe Europy: Włosi z tą swoją lampeczką do obiadu i całą kulturą wokół wina są jednym z najbardziej długowiecznych narodów Europy. Więc może nie jest tak, że alkohol pomaga, ale w pewnych dawkach, przy odpowiednim stylu życia po prostu nie jest w stanie zaszkodzić.
Może jakby nie pili, to by żyli jeszcze dłużej xd też tak mi się myśli, że to styl życia. Ogólnie na południu mają wiele zdrowych nawyków a najczęściej albo przynajmniej często zwraca się uwagę na to, że piją alkohol do posiłków. Teraz ludzie w innych rejonach też go piją, bo przecież Włosi czy Francuzi tak robią robia ale już o innych nawykach zapominają. Z tego co pamiętam, to na południu się podaje się to wino w niewielkich ilościach i można je jeszcze rozwodnić. Jak u siebie idę do restauracji to kelner poleca mi całą butle i to mocnego, drogiego wińska. Kto by tyle wytrąbił, nie wiem. Ale widzę, że szybko z jednej lampeczki robi się dwie, trzy itd.
Awatar użytkownika
niebieskazielen
Mokra Włoszka

Post autor: niebieskazielen »

Chyba niepopularna opinia:
Nie jestem za urlopem menstruacyjnym (choć sama jestem kobietą z endometriozą i ciężko przechodzę okres)

Nie jestem również za darmowymi produktami higieny menstruacyjnej
Jynna
Currently:Italy

Post autor: Jynna »

niebieskazielen pisze: śr lip 15, 2026 5:37 pm Chyba niepopularna opinia:
Nie jestem za urlopem menstruacyjnym (choć sama jestem kobietą z endometriozą i ciężko przechodzę okres)

Nie jestem również za darmowymi produktami higieny menstruacyjnej
A, dlaczego?
Awatar użytkownika
niebieskazielen
Mokra Włoszka

Post autor: niebieskazielen »

Jynna pisze: śr lip 15, 2026 5:44 pmA, dlaczego?
Nie jestem za urlopem menstruacyjnym bo uwazam że mogłoby to przynieść niekorzystne postrzeganie kobiet w pracy. Ale też… po prostu uważam to za niepotrzebne. Mamy dostęp do zwykłego L4.
Jeśli ktoś potrzebowałby to L4 co miesiąc a uciążliwym byłoby chodzenie do lekarza, to byłabym za usprawnieniem systemów, jakichś może aplikacji - bo szczerze nie wiem, czy wszyscy lekarze wystawiają L4 przez telefon, wydaje mi się że nie. Ale jeśli tak - problemu nie ma.
Co do tematu ze L4 jest płatne 80% - rozumiem że okres nie jest czymś z wyboru, jednak większość chorób również nie jest z niczyjego wyboru. Nie mam zdania na temat wysokości zasiłku chorobowego, ale RACZEJ nie uważam żeby okres musiałby być traktowany inaczej.

Co do darmowych środków higienicznych, nie jestem chyba za finansowaniem tego przez państwo, jest wiele innych produktów niezbędnych do życia tak jak podpaski czy tampony i nikt nigdy nawet nie rozważał, żeby były darmowe.
Awatar użytkownika
Arzena
TłinkiBoss

Post autor: Arzena »

niebieskazielen pisze: śr lip 15, 2026 5:57 pm
Co do darmowych środków higienicznych, nie jestem chyba za finansowaniem tego przez państwo, jest wiele innych produktów niezbędnych do życia tak jak podpaski czy tampony i nikt nigdy nawet nie rozważał, żeby były darmowe.
Tu się zgodzę, co do urlopu menstruacyjnego nie mam zdania. Może byłoby to nadużywane, a poza tym jak się pracuje z domu to i tak jest to bez sensu.
Co do środków to popieram- plastry czy bandaże nie są darmowe, a ile kosztują podpaski... a druga sprawa już widzę,jak chłopacy z tym biegają i rżną głupa ,bo to mega zabawne,że laska ma okres i pewnie wszędzie by te środki latały
chleb_ze_smalcem
KlasaBiznes

Uważam, że osoby bez wykształcenia specjalistycznego nie powinny móc wydawać książek, ebooków i innych form informacyjnych o tematyce ćwiczeń i diet. Siedzę kupę lat w tematyce sportowo-silownianej w jak czytam/ oglądam niektóre wypociny, to serio jak się nie ma doświadczenia i nie wie się lepiej niż wierzyć szarlatanom, to można zrobić sobie krzywdę.
Awatar użytkownika
Werciaaaa
LouiBag

Post autor: Werciaaaa »

chleb_ze_smalcem pisze: śr lip 15, 2026 8:30 pm Uważam, że osoby bez wykształcenia specjalistycznego nie powinny móc wydawać książek, ebooków i innych form informacyjnych o tematyce ćwiczeń i diet. Siedzę kupę lat w tematyce sportowo-silownianej w jak czytam/ oglądam niektóre wypociny, to serio jak się nie ma doświadczenia i nie wie się lepiej niż wierzyć szarlatanom, to można zrobić sobie krzywdę.
To prawda, masz rację, ale to dotyczy chyba każdej dziedziny, np. z zakresu finansów, psychologii, itp.
chleb_ze_smalcem
KlasaBiznes

Werciaaaa pisze: śr lip 15, 2026 8:33 pm To prawda, masz rację, ale to dotyczy chyba każdej dziedziny, np. z zakresu finansów, psychologii, itp.
Jak uwierzysz szarlatanowi w zakresie finansów, to skończysz co najwyżej biedna, to można odrobić. A zdrowia ci nikt nie wróci. Co do psychologii to jak najbardziej.
Awatar użytkownika
SmokAnalog
Parzucha

chleb_ze_smalcem pisze: śr lip 15, 2026 8:30 pm Uważam, że osoby bez wykształcenia specjalistycznego nie powinny móc wydawać książek, ebooków i innych form informacyjnych o tematyce ćwiczeń i diet. Siedzę kupę lat w tematyce sportowo-silownianej w jak czytam/ oglądam niektóre wypociny, to serio jak się nie ma doświadczenia i nie wie się lepiej niż wierzyć szarlatanom, to można zrobić sobie krzywdę.
To nie jest niepopularna opinia (mam nadzieję).
Awatar użytkownika
julygirl
VlogmasEnjoyer

Post autor: julygirl »

Ja juz po prostu żygam tym wylęgiem pseudo ekspertów w każdym temacie, podcastami o niczym, kolejnymi minionkami, wykreowanymi influ z agencji
ᴘʀɪᴍᴀᴅᴏɴɴᴀ ɢɪʀʟ, ʏᴇᴀʜ ᴀʟʟ ɪ ᴇᴠᴇʀ ᴡᴀɴᴛᴇᴅ ᴡᴀꜱ ᴛʜᴇ ᴡᴏʀʟᴅ
Awatar użytkownika
gunernialne
Dieta 600 kcal

Post autor: gunernialne »

Moim zdaniem skala popularności Bad Bunnego, którą możemy odczuwać w Polsce to jakiś scam xd
Większość ludzi zna pewnie 2-3 utwory max, ale wytworzyła się wokół niego jakaś warszawska samonapędzająca się machina, w której ludzie udają, że są wielkimi fanami xd
Osobiście mam w głowie jedną jego piosenkę i zero chęci na poznanie kolejnych
Podobnie widzę u nas sytuację Beyonce chociażby xd
Sto razy chciałem się zabić, kiedy nie mogłem już wytrzymać, ale nigdy tego nie zrobiłem. Chyba podświadomie pragnąłem jeszcze raz pocałować usta rzeki i łowić srebrne ryby
Awatar użytkownika
berry blast
Trening tenisa

Post autor: berry blast »

gunernialne pisze: czw lip 16, 2026 12:09 am Moim zdaniem skala popularności Bad Bunnego, którą możemy odczuwać w Polsce to jakiś scam xd
Większość ludzi zna pewnie 2-3 utwory max, ale wytworzyła się wokół niego jakaś warszawska samonapędzająca się machina, w której ludzie udają, że są wielkimi fanami xd
Osobiście mam w głowie jedną jego piosenkę i zero chęci na poznanie kolejnych
Podobnie widzę u nas sytuację Beyonce chociażby xd
kurde kto to jest bad bunny..
Beyonce akurat znam! to znaczy znam jedną jej piosenkę - kamelukesokrejzerajtnał
prettynpetty
ZdalnaFanka

Post autor: prettynpetty »

Uważam że obecnie żeby zdecydować się urodzić dziecko z zespołem Downa trzeba być niezbyt inteligentnym i naiwnym albo głupim życiowo zahukańcem religijnym albo mieć jakiś syndrom matki Teresy i nie rozumieć na co się piszesz.
Niszczysz życie sobie, partnerowi, takiemu dziecku i rodzeństwu tego dziecka.
chleb_ze_smalcem
KlasaBiznes

SmokAnalog pisze: śr lip 15, 2026 11:17 pm To nie jest niepopularna opinia (mam nadzieję).
Patrząc na to co wyprawia się pod postami takich ludzi, to ich odbiorcy chłoną wszystko jak gąbki. Choć może raczej powinnam napisać wyznawcy. Ludzie zawsze szukają jakiejś drogi na skróty. Na pudlu peak: dzbanica szostakowa ze swoją dietą 600 cal dziennie na 6 tyg poście warzywno owocowym. I taka osoba napisała kilka książek o odchudzaniu. W tym jedną jak uniknąć efektu jojo, o ironio xddd nie wiem, może nie stosować wyniszczających torturo-głodówek.