Przewijak
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryPrzewijak
Co Wam najbardziej się sprawdziło? Przewijak stojący z Ikei, przewijak na łóżeczko czy stelaż z wanienką i przewijakiem 2w1? Kompletnie nie wiem, co wybrać, więc będę wdzięczna za każdą opinię. Co było u Was najwygodniejsze na co dzień?
- Lynette_Scavo
- MolieraDress
U nas też ten wolnostojący
-
Princessoffoxes
- Mokra Włoszka
Przewijak na komodę, obok na blacie komody było dużo miejsca na wszystko co potrzebne (nawet wanienkę tam sobie stawiałam), a po ubranka wystarczyło sięgnąć niżej.
Przetestowałam oba te rozwiązania (dwójka dzieci w dwóch różnych mieszkaniach) i wolę taki na komodzie. Jako, że przewijanie na nim wchodzi w grę tylko przez kilka pierwszych miesięcy, bo potem dziecko robi się zbyt ruchliwe i jednocześnie na tyle solidne, ze mozna je przewinąć praktycznie na każdej powierzchni, przewijak wolnostojący to trochę strata kasy i przestrzeni w mieszkaniu. Z komody dłużej skorzystasz. Z wanienką to samo - w pierwszych miesiącach można ją postawić nawet i na stole kuchennym, żeby wygodniej kąpać dziecko, ale potem niemowlę będzie coraz cięższe i szybko zaczniesz ją stawiać na podłodze (najlepiej pod prysznicem, albo w dużej wannie, można łatwo spuścić wodę). A jak już dziecko usiądzie (7-8m) to ta wanna z przewijakiem w ogóle przestanie mieć sens. Kup sobie taką składaną wanienkę, żeby dało się ją spłaszczyć kiedy się z niej nie korzysta, to posłuży Ci długo.
Podsumowując: na początej przewijak na komodzie, a na niej taka miękka część do przewijania. Potem tę miękką część możesz sobie kłaść np. na łóżku albo w innej części mieszkaniam. Na samym początku wygodniej mieć dziecko na wysokości, ok. 5 miesiąca staje sie to problematyczne.
Nie zgadzam sięLiii pisze: ↑czw lip 16, 2026 7:59 am Przetestowałam oba te rozwiązania (dwójka dzieci w dwóch różnych mieszkaniach) i wolę taki na komodzie. Jako, że przewijanie na nim wchodzi w grę tylko przez kilka pierwszych miesięcy, bo potem dziecko robi się zbyt ruchliwe i jednocześnie na tyle solidne, ze mozna je przewinąć praktycznie na każdej powierzchni, przewijak wolnostojący to trochę strata kasy i przestrzeni w mieszkaniu. Z komody dłużej skorzystasz. Z wanienką to samo - w pierwszych miesiącach można ją postawić nawet i na stole kuchennym, żeby wygodniej kąpać dziecko, ale potem niemowlę będzie coraz cięższe i szybko zaczniesz ją stawiać na podłodze (najlepiej pod prysznicem, albo w dużej wannie, można łatwo spuścić wodę). A jak już dziecko usiądzie (7-8m) to ta wanna z przewijakiem w ogóle przestanie mieć sens. Kup sobie taką składaną wanienkę, żeby dało się ją spłaszczyć kiedy się z niej nie korzysta, to posłuży Ci długo.
Podsumowując: na początej przewijak na komodzie, a na niej taka miękka część do przewijania. Potem tę miękką część możesz sobie kłaść np. na łóżku albo w innej części mieszkaniam. Na samym początku wygodniej mieć dziecko na wysokości, ok. 5 miesiąca staje sie to problematyczne.
- Lynette_Scavo
- MolieraDress
Mam to samo zdanie, też mam wszyscy gadali ze nawet nie ma co kupować przewijaka (adoptowaliśmy córkę jak miała trochę ponad pół roku). Przez miesiąc przewijalismy na łóżku na macie i miesiąc moje plecy tak mi dały w kość że przewijak w końcu kupiliśmy, też był używany do odpieluchowania które się wydarzyło jakiś kwartał temu, a przewijak nadal stoi i służy do ubierania rano
-
LauraBacha3
- LemonkowaCola
1. Przewijak na komodzie w pokoju dziecka - korzystałam dosłownie kilka razy. Nie podpasował mi w tym miejscu, bo rano i tak opuszczamy pokój, przed snem i po myciu wolę obrobić dziecko w łazience.
W nocy zmieniałam pampersy przez 2 miesiące i to jak jeszcze spala z nami w sypialni, do łazienki było bliżej
2. Przewijak wolnostojący w łazience używam codziennie od 11 miesięcy. Rano tu zmieniam pampersa, a wieczorem po kąpieli ogarniam na nim dziecko. Na dole jest półka na ręczniki, pampersy, kremy, żele, śmietnik. Wyżej na uchwycie pojemnik na pierdoły i wieszak na piżamy i śpiworek
3. Na dole domu mam przewijak na wyspie kuchennej - używany od 11 miesięcy codziennie, obok trzymam pampersy i chusteczki a w szufladzie ubrania. Ostatnio coraz częściej przebieram na podłodze na stojąco ale i tak się zdarzy że ucieka z gołym tyłkiem i się gonimy po domu
W nocy zmieniałam pampersy przez 2 miesiące i to jak jeszcze spala z nami w sypialni, do łazienki było bliżej
2. Przewijak wolnostojący w łazience używam codziennie od 11 miesięcy. Rano tu zmieniam pampersa, a wieczorem po kąpieli ogarniam na nim dziecko. Na dole jest półka na ręczniki, pampersy, kremy, żele, śmietnik. Wyżej na uchwycie pojemnik na pierdoły i wieszak na piżamy i śpiworek
3. Na dole domu mam przewijak na wyspie kuchennej - używany od 11 miesięcy codziennie, obok trzymam pampersy i chusteczki a w szufladzie ubrania. Ostatnio coraz częściej przebieram na podłodze na stojąco ale i tak się zdarzy że ucieka z gołym tyłkiem i się gonimy po domu
-
LauraBacha3
- LemonkowaCola
Też mi nie spadło z przewijaka nawet w fazie "nie mam czasu na leżenie". Ba, po kąpieli często przewijam na stojąco właśnie na przewijaku. Dziecko i tak muszę nosić po schodach czy wsadzając do samochodu to nie robi mi różnicy, że muszę podrzucić na przewijak.
Przewijanie na kanapie polecę tylko moim wrogom. Niech bolą ich plecy