Sromciu
Słowa i frazy, które was irytują
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
agniecha78
- MoetGlass
Zauważyłam, że to nagminne w zakładach kosmetycznych. Tam robią brewki, rzęski i włoski. Wrrr. Czy tak uczą je szefowe? Czy to jakiś standard? Nie mogę słuchać takiego pieszczenia się u dorosłej kobiety, gdy mówi o dorosłej klientce.agniecha78 pisze: ↑ndz cze 28, 2026 12:26 pm Najwieksza plaga w ostatnich latach to te wszystkie zdrobnienia. Nie wiem co sie porobilo w Polsce, bo nie mieszkam juz tam ponad 20 lat, ale zauwazylam ze dorosli gadaja teraz jakby w przedszkolu byli. Wszyscy pija kawusie, maczunie, jedza serniczki …. Wtf
-
agniecha78
- MoetGlass
No to jest doslownie wszedzie…. Ja to szczegolnie zauwazam jak tam jestem raz w roku na pare dni. Sklepy, restauracje, prawie wszyscy w mojej rodzinie …. Pija herbatke z cytrynka, jedza ziemniaczki, kapia sie w baseniku ….
Można i tak: jak płynę w basenie 15m, to płynę w baseniku, a jak w 25m, to w basenieagniecha78 pisze: ↑pn cze 29, 2026 5:11 pm No to jest doslownie wszedzie…. Ja to szczegolnie zauwazam jak tam jestem raz w roku na pare dni. Sklepy, restauracje, prawie wszyscy w mojej rodzinie …. Pija herbatke z cytrynka, jedza ziemniaczki, kapia sie w baseniku ….
-
Shesellsshells
- Koczkodan
Niektóre zdrobnienia mi nie przeszkadzają, ale te poniżej są okropne:
- Kolka (Coca-Cola)
- maczka (matcha)
Przypomniało mi się, bo akurat wczoraj oglądałam pewnego jutubera, a to on się specjalizuje w tych absurdalnych zdrobnieniach.
Nie lubię też jak ktoś mówi, że "popełnił" list/utwór/wiersz
Wiem, że to poprawne, ale zupełnie nie pasuje mi to słowo w tym kontekście.
- Kolka (Coca-Cola)
- maczka (matcha)
Przypomniało mi się, bo akurat wczoraj oglądałam pewnego jutubera, a to on się specjalizuje w tych absurdalnych zdrobnieniach.
Kolka to nas może złapaćShesellsshells pisze: ↑wt cze 30, 2026 1:38 pm Niektóre zdrobnienia mi nie przeszkadzają, ale te poniżej są okropne:
- Kolka (Coca-Cola)
- maczka (matcha)
Nie cierpię określenia garniak, brzmi jak garnek.
-
yapi6nnc
Ja nie znoszę jak ktoś używa słowa „atakować” w kontekście muzyki, np. „zaatakował dźwięk”, „atak na początek sonaty/górne C”. I tak, wiem, że muzycy i muzykolodzy tak mówią, ale i tak jest to irytujące, bo wyobrażam sobie, że zaraz ten fortepian rozwalą xD
-
yapi6nnc
Wspólnota i wioska - zaczęły mnie wkurzać, bo co druga influ teraz o nich gada i padają w większości tekstów publicystycznych, na które trafiam. W ogóle one co chwila podłapują jakieś mądrze brzmiące hasełka, a potem klepią to jak papugi, w ubiegłym sezonie najmodniejsze było chyba „normalizowanie”.
W tym hitem jest klasizm. Wcześniej miałam neutralny stosunek ale teraz aż mnie cofa jak to slyszę. Tym bardziej, że klasizmem jest wszystko już. Można się o tym przekonać chociażby w wątkach na forumyapi6nnc pisze: ↑czw lip 02, 2026 12:25 am Wspólnota i wioska - zaczęły mnie wkurzać, bo co druga influ teraz o nich gada i padają w większości tekstów publicystycznych, na które trafiam. W ogóle one co chwila podłapują jakieś mądrze brzmiące hasełka, a potem klepią to jak papugi, w ubiegłym sezonie najmodniejsze było chyba „normalizowanie”.
- O Matyldo!
- LouiBag
To jeśli chodzi o wymowę ostatnio słyszałam jak ktoś mówił takego (zamiast takiego) albo take (zamiast takie), myślałam, że mi mózg pęknie..
- Fluffyslippers
- 500ksubów
Nienawidzę szczerze zwrotu “mrozi krew w żyłach” - od razu widzę taką gęstą, ściętą krew z takim skrzepem na górze 
Makówkowe zapalenie opon mózgowych
- Fluffyslippers
- 500ksubów
To pewnie ten sam typ człowieka który mówi “czesc” zamiast “cześć”, “sedem” zamiast “siedem” itpO Matyldo! pisze: ↑sob lip 04, 2026 12:28 am To jeśli chodzi o wymowę ostatnio słyszałam jak ktoś mówił takego (zamiast takiego) albo take (zamiast takie), myślałam, że mi mózg pęknie..![]()
- O Matyldo!
- LouiBag
sjedem xDDFluffyslippers pisze: ↑sob lip 04, 2026 12:47 am To pewnie ten sam typ człowieka który mówi “czesc” zamiast “cześć”, “sedem” zamiast “siedem” itp
przed chwilą przeczytałam, że take, długe, jake, kedy bez "i" to jakaś gwara
- Fluffyslippers
- 500ksubów
Bodziaki, polik i córa 
Nie lubię niektórych modnych zdrobnień, szczególnie jak ktoś to ciągle powtarza:
wakajki
piątek piąteczek piątunio
kawusia
spaćku
polecajka
pracka
tup tup, tuptać (o jezu, to chyba najbardziej mnie irytuje, szczególnie jak tak mówi dorosły facet i nie w kontekście dzieci)
wakajki
kawusia
spaćku
polecajka
pracka
tup tup, tuptać (o jezu, to chyba najbardziej mnie irytuje, szczególnie jak tak mówi dorosły facet i nie w kontekście dzieci)
To masz piękne wizjeFluffyslippers pisze: ↑sob lip 04, 2026 12:46 am Nienawidzę szczerze zwrotu “mrozi krew w żyłach” - od razu widzę taką gęstą, ściętą krew z takim skrzepem na górze![]()
piątek piąteczek piątunio - na który w pracy zawsze się cieszą największe nieroby i opier*alaczelalisa pisze: ↑sob lip 04, 2026 11:06 pm Nie lubię niektórych modnych zdrobnień, szczególnie jak ktoś to ciągle powtarza:
wakajki
kawusia
spaćku
polecajka
pracka
spaćku - jezu, kto tak mówi
pracka sracka tacka placka
Smacznej kawusi cochani
Ostatnio zmieniony ndz lip 05, 2026 1:01 pm przez Verbena95, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie o take Polske walczyłem!O Matyldo! pisze: ↑sob lip 04, 2026 12:28 am To jeśli chodzi o wymowę ostatnio słyszałam jak ktoś mówił takego (zamiast takiego) albo take (zamiast takie), myślałam, że mi mózg pęknie..![]()
- SmokAnalog
- Parzucha
Też mnie wkwia takie zdrabnianie na siłę i z dupy, nie wiem, skąd to się wzięło. Nawet jakichś zagranicznych wpływów trudno się tu doszukać, no może Holendrzy też tak lubią zdrabniać i teoretycznie mogło to przyjść do Polski wraz z powrotami z emigracji, ale bądźmy szczerzy: ilu Polaków w Holandii tak dobrze zna niderlandzki, żeby akurat taki detal przeszczepić na polski grunt?Verbena95 pisze: ↑ndz lip 05, 2026 12:59 pm piątek piąteczek piątunio - na który w pracy zawsze się cieszą największe nieroby i opier*alaczeCo 5 minut radosnym hihi głosikiem: "piątek piąteczek piątunio"
![]()
![]()
spaćku - jezu, kto tak mówi![]()
pracka sracka tacka plackaPatrz punkt 1 o piąteczku piątuniu
Smacznej kawusi cochani![]()
![]()
![]()
Żyjesz w zboczonym świecie iluzji ego.
Te zdrabnianie to jest jakaś plaga, nie wiem skąd to się wzięło, ale mam wrażenie, że jeszcze 10 lat temu tego nie było... wydaje mi się, że w usługach pracownicy zdrabniają, żeby klienta udobruchać w jakiś pokrętny sposób. Niedawno stałam w kolejce w sklepie, przede mną bardzo zdenerwowany facet składał reklamację na buty. I ekspedientka co chwilę rzucała paragonik, pudełeczko, buciki, dokumencik, reklamóweczka. Miałam wrażenie, że to denerwowało gościa jeszcze bardziej :D
i am a god
-
chleb_ze_smalcem
- Beżowa
Gdybym spotkała się z czymś takim, chyba nie potrafiłabym się powstrzymać przed zapytaniem tej osoby dlaczego tak mówi w rozmowie z dorosłym klientem, podczas której przecież powinna być profesjonalna. Dziwne zjawisko, cieszę się, że w angielskim nie ma zdrobnień.Jennifer pisze: ↑ndz lip 05, 2026 4:59 pm Te zdrabnianie to jest jakaś plaga, nie wiem skąd to się wzięło, ale mam wrażenie, że jeszcze 10 lat temu tego nie było... wydaje mi się, że w usługach pracownicy zdrabniają, żeby klienta udobruchać w jakiś pokrętny sposób. Niedawno stałam w kolejce w sklepie, przede mną bardzo zdenerwowany facet składał reklamację na buty. I ekspedientka co chwilę rzucała paragonik, pudełeczko, buciki, dokumencik, reklamóweczka. Miałam wrażenie, że to denerwowało gościa jeszcze bardziej :D
- SmokAnalog
- Parzucha
Mnie by to na pewno wkurzyło, ale tak samo denerwuje mnie używanie "te" zamiasto "to".Jennifer pisze: ↑ndz lip 05, 2026 4:59 pm Te zdrabnianie to jest jakaś plaga, nie wiem skąd to się wzięło, ale mam wrażenie, że jeszcze 10 lat temu tego nie było... wydaje mi się, że w usługach pracownicy zdrabniają, żeby klienta udobruchać w jakiś pokrętny sposób. Niedawno stałam w kolejce w sklepie, przede mną bardzo zdenerwowany facet składał reklamację na buty. I ekspedientka co chwilę rzucała paragonik, pudełeczko, buciki, dokumencik, reklamóweczka. Miałam wrażenie, że to denerwowało gościa jeszcze bardziej :D
Żyjesz w zboczonym świecie iluzji ego.