Start
Mój profil

Hodowla pomidorów

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
nulka09
Mokra Włoszka

Hodowla pomidorów

Post autor: nulka09 »

Hejka Wandziary,

Piszę z następującym pytaniem: mam już bardzo duże sadzonki pomidorów. Zastanawiam się czy je wysadzić do gruntu, bez osłony teraz, kiedy na noc zapowiadają 11 stopni, czy wstrzymać się jeszcze trzy dni, bo mają przyjść upały i 15 stopni w nocy? Martwię się bo mają już serio mało miejsca, nie wiem, co lepsze dla nich.

Drugie pytanie: mam zrobiona gnojówkę z mlecza, nie wiem czy podlać je od razu po wysadzeniu, czy dać się zaaklimatyzować? Wysadzam do gruntu nawiezionego kompostem i daje zawsze trochę sprasowanego końskiego nawozu do dołka.

Dzielcie się swoimi sposobami na uprawę pomidorów!
Sorry za brak polskich znakow! <3
Awatar użytkownika
Rabarblador
Bagietka z szarlott

Post autor: Rabarblador »

nulka09 pisze: śr maja 20, 2026 10:59 am Hejka Wandziary,

Piszę z następującym pytaniem: mam już bardzo duże sadzonki pomidorów. Zastanawiam się czy je wysadzić do gruntu, bez osłony teraz, kiedy na noc zapowiadają 11 stopni, czy wstrzymać się jeszcze trzy dni, bo mają przyjść upały i 15 stopni w nocy? Martwię się bo mają już serio mało miejsca, nie wiem, co lepsze dla nich.

Drugie pytanie: mam zrobiona gnojówkę z mlecza, nie wiem czy podlać je od razu po wysadzeniu, czy dać się zaaklimatyzować? Wysadzam do gruntu nawiezionego kompostem i daje zawsze trochę sprasowanego końskiego nawozu do dołka.

Dzielcie się swoimi sposobami na uprawę pomidorów!
Imo ja bym już wysadziłą w grunt, trudne czasy tworzą silne pomidory :D
I lepiej podlać gnojówką po aklymatyzacji, by nie "popalić" korzeni
Limonene
Currently:home

Post autor: Limonene »

Ja co prawda do donic, ale wysadzałam w weekend. Gnojówką bym podlała tak z 2-3 dni po przesadzeniu, jak już trochę osiądą.
Co do "swoich sposobów" to moim odkryciem zeszłorocznym jest mączka kostna :D
Awatar użytkownika
Brida
ZdalnaFanka

Post autor: Brida »

Taaak, już spokojnie można :)
fantasmagorie
Bagietka z szarlott

Post autor: fantasmagorie »

To wystawiam dziś na zewnątrz swojego w doniczce, dzięki Wandziary :he:
Awatar użytkownika
nulka09
Mokra Włoszka

Siemka, poczekałam jednak bo się bałam o moje wychuchane pomidorki i są od dwóch tygodni teraz pod folią i w donicach (cherry). Cherry fajnie rosną, ale te zwykłe są kiepskie. Dawaliśmy im koński nawóz na początek, a wczoraj dostały jeszcze nawozu do pomidorów, bo mi się liście przebarwialy.

Ponoć fioletowe przebarwienia do brak fosforu.

Mam nadzieję że ruszą, bo słabo póki co to wygląda, chociaż od dwóch tygodni pogoda jest u nas bardzo dobra, a ziemia ciepła...
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
RARY

Post autor: PrzemoKondratowicz »

nulka09 pisze: ndz maja 31, 2026 11:24 am Siemka, poczekałam jednak bo się bałam o moje wychuchane pomidorki i są od dwóch tygodni teraz pod folią i w donicach (cherry). Cherry fajnie rosną, ale te zwykłe są kiepskie. Dawaliśmy im koński nawóz na początek, a wczoraj dostały jeszcze nawozu do pomidorów, bo mi się liście przebarwialy.

Mam nadzieję że ruszą, bo słabo póki co to wygląda, chociaż od dwóch tygodni pogoda jest u nas bardzo dobra, a ziemia ciepła...
U mnie też słabo ale wsadziłem do ziemi w podobnym czasie. Odbija na koniec czerwca i w lipcu, jeszcze będą pomidory. Rok temu maj i czerwiec był fatalny dopiero pod koniec czerwca coś się zaczęło dziać.
jak to kiedys ktos mądry powiedział: „🐠 tu 🐠 tam 🐠 bylo 🐠 jest i 🐠 będzie”.
Limonene

nulka09 pisze: ndz maja 31, 2026 11:24 am Siemka, poczekałam jednak bo się bałam o moje wychuchane pomidorki i są od dwóch tygodni teraz pod folią i w donicach (cherry). Cherry fajnie rosną, ale te zwykłe są kiepskie. Dawaliśmy im koński nawóz na początek, a wczoraj dostały jeszcze nawozu do pomidorów, bo mi się liście przebarwialy.

Kup mączkę kostną! Ma dużo fosforu, chociaż na działanie trzeba trochę poczekać.
U mnie już się zawiazują owoce
Limonene

I co tam u pomidorków? :D
Damulka123
SushiRoll

Post autor: Damulka123 »

Moje pomidory to jakas katastrofa.
Kupiłam w fabryce rozsady sadzonki I szczerze kompletnie nad nimi nie panuje.
Mam je w doniczkach bo nie mam szklarni ani gruntu zeby je wsadzic.
Staram sie czytać i ucinać niepotrzebne liscie ale mam wrazenie, ze jest ich coraz wiecej.
3/4 maja kwiatki i teraz czekam az zawiaza sie owoce.
Ale musze ogolnie do nich wybrać i poświęcić więcej czasu żeby doprowadzić je do ładu.
W przyszłym roku bede miala szklarnie i liczę, ze nabiorę troche doświadczenia i bedzie lepiej xD
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
RARY

Limonene pisze: wt cze 09, 2026 7:26 am I co tam u pomidorków? :D
4 krzaki trzymajansie dobrze i o dziwo nie są to koktajlowe a krzak koktajlowy wygląda jakby chciał a nie mógł. Ogólnie wygląda to naprawdę biednie i raczej bez sukcesów. Jest zimno a ja nie mam szklarni
Limonene

PrzemoKondratowicz pisze: pn cze 15, 2026 1:06 am 4 krzaki trzymajansie dobrze i o dziwo nie są to koktajlowe a krzak koktajlowy wygląda jakby chciał a nie mógł. Ogólnie wygląda to naprawdę biednie i raczej bez sukcesów. Jest zimno a ja nie mam szklarni
U mnie kwiaty są, owoce są, dopóki była ładna pogoda to rosły jak dzikie, teraz chłodno to stoją :/ też nie mam szklarni (tzn mam taką mini i tylko papryki i bakłażanaw niej zmieściłam), więc 20 donic stoi na powietrzu. U trzech krzaków chyba widzę objawy przenawożenia azotem
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
RARY

Limonene pisze: pn cze 15, 2026 11:19 am U mnie kwiaty są, owoce są, dopóki była ładna pogoda to rosły jak dzikie, teraz chłodno to stoją :/ też nie mam szklarni (tzn mam taką mini i tylko papryki i bakłażanaw niej zmieściłam), więc 20 donic stoi na powietrzu. U trzech krzaków chyba widzę objawy przenawożenia azotem
Jest tak zimno że papryk na dwór jeszcze nie daliśmy… u nas z nawozu tylko biohummus raczej nie nawozimy za bardzo. No ale marniutkie są, powolne te pomidory. Pogoda tragiczna. Miesiąc po zimnych zośkach / ogrodnikach i dalej to samo, 8-10 stopni w nocy a w ciągu dnia 11-15
Awatar użytkownika
majka11826
Currently:Greece

Post autor: majka11826 »

A ktoś wie kiedy najlepiej zacząć opryski wapniem?
Awatar użytkownika
nulka09
Mokra Włoszka

A po co sie pryska wapniem? Ja pryskam tylko drozdzami.
Limonene

nulka09 pisze: czw cze 18, 2026 2:32 pm A po co sie pryska wapniem? Ja pryskam tylko drozdzami.
Na zgniliznę wierzchołkową
Limonene

Ehhhh no i przedobrzyłam 😂 wyczytałam że można nawozic popiołem drzewnym i chyba wsypałam za dużo, ziemia się zrobiła zbyt zasadowa i zablokowało się pobieranie składników odżywczych, liście zwinięte. Przeprowadzam teraz akcję ratunkową xd lepsze wrogiem dobrego!
Załączniki
fw_1781856353139.jpg
fw_1781856353139.jpg (141.15 KiB) Przejrzano 231 razy