Start
Mój profil

Hodowla pomidorów

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
nulka09
Gacie z oceanu

Hodowla pomidorów

Post autor: nulka09 »

Hejka Wandziary,

Piszę z następującym pytaniem: mam już bardzo duże sadzonki pomidorów. Zastanawiam się czy je wysadzić do gruntu, bez osłony teraz, kiedy na noc zapowiadają 11 stopni, czy wstrzymać się jeszcze trzy dni, bo mają przyjść upały i 15 stopni w nocy? Martwię się bo mają już serio mało miejsca, nie wiem, co lepsze dla nich.

Drugie pytanie: mam zrobiona gnojówkę z mlecza, nie wiem czy podlać je od razu po wysadzeniu, czy dać się zaaklimatyzować? Wysadzam do gruntu nawiezionego kompostem i daje zawsze trochę sprasowanego końskiego nawozu do dołka.

Dzielcie się swoimi sposobami na uprawę pomidorów!
Sorry za brak polskich znakow! <3
Awatar użytkownika
Rabarblador
Bagietka z szarlott

Post autor: Rabarblador »

nulka09 pisze: śr maja 20, 2026 10:59 am Hejka Wandziary,

Piszę z następującym pytaniem: mam już bardzo duże sadzonki pomidorów. Zastanawiam się czy je wysadzić do gruntu, bez osłony teraz, kiedy na noc zapowiadają 11 stopni, czy wstrzymać się jeszcze trzy dni, bo mają przyjść upały i 15 stopni w nocy? Martwię się bo mają już serio mało miejsca, nie wiem, co lepsze dla nich.

Drugie pytanie: mam zrobiona gnojówkę z mlecza, nie wiem czy podlać je od razu po wysadzeniu, czy dać się zaaklimatyzować? Wysadzam do gruntu nawiezionego kompostem i daje zawsze trochę sprasowanego końskiego nawozu do dołka.

Dzielcie się swoimi sposobami na uprawę pomidorów!
Imo ja bym już wysadziłą w grunt, trudne czasy tworzą silne pomidory :D
I lepiej podlać gnojówką po aklymatyzacji, by nie "popalić" korzeni
Limonene
Currently:Italy

Post autor: Limonene »

Ja co prawda do donic, ale wysadzałam w weekend. Gnojówką bym podlała tak z 2-3 dni po przesadzeniu, jak już trochę osiądą.
Co do "swoich sposobów" to moim odkryciem zeszłorocznym jest mączka kostna :D
Awatar użytkownika
Brida
ZdalnaFanka

Post autor: Brida »

Taaak, już spokojnie można :)
fantasmagorie
BlondDoczep

Post autor: fantasmagorie »

To wystawiam dziś na zewnątrz swojego w doniczce, dzięki Wandziary :he:
Awatar użytkownika
nulka09
Gacie z oceanu

Post autor: nulka09 »

Siemka, poczekałam jednak bo się bałam o moje wychuchane pomidorki i są od dwóch tygodni teraz pod folią i w donicach (cherry). Cherry fajnie rosną, ale te zwykłe są kiepskie. Dawaliśmy im koński nawóz na początek, a wczoraj dostały jeszcze nawozu do pomidorów, bo mi się liście przebarwialy.

Ponoć fioletowe przebarwienia do brak fosforu.

Mam nadzieję że ruszą, bo słabo póki co to wygląda, chociaż od dwóch tygodni pogoda jest u nas bardzo dobra, a ziemia ciepła...
Sorry za brak polskich znakow! <3
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
Tysiąc róż

Post autor: PrzemoKondratowicz »

nulka09 pisze: ndz maja 31, 2026 11:24 am Siemka, poczekałam jednak bo się bałam o moje wychuchane pomidorki i są od dwóch tygodni teraz pod folią i w donicach (cherry). Cherry fajnie rosną, ale te zwykłe są kiepskie. Dawaliśmy im koński nawóz na początek, a wczoraj dostały jeszcze nawozu do pomidorów, bo mi się liście przebarwialy.

Mam nadzieję że ruszą, bo słabo póki co to wygląda, chociaż od dwóch tygodni pogoda jest u nas bardzo dobra, a ziemia ciepła...
U mnie też słabo ale wsadziłem do ziemi w podobnym czasie. Odbija na koniec czerwca i w lipcu, jeszcze będą pomidory. Rok temu maj i czerwiec był fatalny dopiero pod koniec czerwca coś się zaczęło dziać.
jak to kiedys ktos mądry powiedział: „🐠 tu 🐠 tam 🐠 bylo 🐠 jest i 🐠 będzie”.
Limonene

nulka09 pisze: ndz maja 31, 2026 11:24 am Siemka, poczekałam jednak bo się bałam o moje wychuchane pomidorki i są od dwóch tygodni teraz pod folią i w donicach (cherry). Cherry fajnie rosną, ale te zwykłe są kiepskie. Dawaliśmy im koński nawóz na początek, a wczoraj dostały jeszcze nawozu do pomidorów, bo mi się liście przebarwialy.

Kup mączkę kostną! Ma dużo fosforu, chociaż na działanie trzeba trochę poczekać.
U mnie już się zawiazują owoce
Limonene

I co tam u pomidorków? :D