Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
mariaow
RoseGold

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: mariaow »

chleb_ze_smalcem pisze: pn kwie 13, 2026 1:05 pm Do tematu o zajmowaniu kolejki przy kasie i dalszym robieniu zakupów, uważam, że jest to chamskie. Wyrazem szacunku jest nie bycie nachalnym dla ludzi naokoło, ktoś może czuć się niekomfortowo, że musi tłumaczyć innym, że stoi tu jeszcze taka Grażyna ale poszła po coś tam. I świecić oczami. Zapomniałam czegoś, to się wracam i zajmuje sobie kolejkę jak już mam wszystko. A jak wyłożyłam już połowę towaru, to trudno. Albo pójdę jeszcze raz albo kupię to następnym razem. Każdemu się teraz wydaje, że jest pępkiem świata i każdy się musi dostosować do jego potrzeb.
Zgadzam się. Wyżej laski piszą że trzeba być życzliwym, bo ojej ktoś czegoś zapomniał i co to za problem. Z mojego doświadczenia to najczęściej nie jest „zapomniałam jednej rzeczy i skoczę tylko na trzy sekundy do alejki obok”, tylko raczej „ja tu za panią stoję, ale w sumie to idę jeszcze robić zakupy”. Taki „spryt” typowy dla Polaków - kolejka zaklepana, a pańcia dalej chodzi z koszykiem po sklepie, i to ja mam się tłumaczyć z jej zaklepanego miejsca innym ludziom. Na takie cwaniactwo nie mam zgody i nie jest to dla mnie sytuacja wymagająca życzliwości.
Awatar użytkownika
FashFash
Te LazzurrA

Post autor: FashFash »

Blue Spirit pisze: pn kwie 13, 2026 12:52 pm Nie ma takiej specjalizacji, pod medycynę estetyczną. Widziałam jedynie, że dentyści sobie na tym dorabiają.
Nie tylko dentyści, ginekolodzy, interniści i inni też zaczęli to niestety robić
chleb_ze_smalcem
MiamiBicz

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Saelith pisze: pn kwie 13, 2026 12:57 pm Ukraińcy wyżej srają niż dupę mają i rządzą się w nieswoim państwie. (:
Najlepiej, żeby wszystko mieli na już.
Ale spróbuj powiedzieć to na głos, zobaczysz jaki będzie kwik. Od początku jak się zaczęło wielkie pomaganie wiedziałam, że szybko się skończy źle. Nie muszę pisać ile osób miało obrazę majestatu, że jestem sceptyczna. Ludzie woleli podbijać sobie ego niż myśleć racjonalnie.
lalisa
Trening tenisa

Post autor: lalisa »

Myślę, że powinnismy jako społeczeństwo zastanowić się nad jakąś formą kontroli nad osobami starszymi i ich decyzjami prawnymi. Nigdy w historii nie mieliśmy tak dużej liczby osób 70+, z typowo starczymi chorobami (np. Alzheimer) oraz tak łatwego dostępu oszustów do tych ludzi. Widzę po swojej rodzinie, że starszym osobom w pewnym momencie coś się robi w głowie. Są te wszystkie firmy, które reklamują się, że zapewnią emerytowi życie jak w Madrycie w zamian za oddanie im mieszkania. To nie jest gwarancja opieki, ale jakaś gotówka co miesiąc. Jest cała masa oszustów internetowych, sprzedawców garnków i innych hochsztaplerów, którzy tylko czekają, żeby dorwać babcię/dziadka i wepchnąć im jakieś gówno. Pół biedy jak to jest garnek za 500 zł, ale to może być przepisanie mieszkania, oddanie praw do czegoś, wyczyszczenie konta.
Rzeka.chaosu
PoranneKapuczino

Post autor: Rzeka.chaosu »

mariaow pisze: pn kwie 13, 2026 1:25 pm Zgadzam się. Wyżej laski piszą że trzeba być życzliwym, bo ojej ktoś czegoś zapomniał i co to za problem. Z mojego doświadczenia to najczęściej nie jest „zapomniałam jednej rzeczy i skoczę tylko na trzy sekundy do alejki obok”, tylko raczej „ja tu za panią stoję, ale w sumie to idę jeszcze robić zakupy”. Taki „spryt” typowy dla Polaków - kolejka zaklepana, a pańcia dalej chodzi z koszykiem po sklepie, i to ja mam się tłumaczyć z jej zaklepanego miejsca innym ludziom. Na takie cwaniactwo nie mam zgody i nie jest to dla mnie sytuacja wymagająca życzliwości.
To ja nigdy się z czymś takim nie spotkałam. Na ogół ludzie wymieniają jakiś obtłuczony owoc czy dobierają drugo taki sam prodkukt, bo jest promka. I chyba nie ma teraz na co dzień aż tak długich kolejek, żeby zarezerwować miejsce i w tym czasie zrobić całe zakupy. :D Nawet w Carreefour, gdzie kokejka może być na pół sklepu idzie szybko, bo jest dużo kas.
chleb_ze_smalcem
MiamiBicz

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Rzeka.chaosu pisze: pn kwie 13, 2026 1:30 pm To ja nigdy się z czymś takim nie spotkałam. Na ogół ludzie wymieniają jakiś obtłuczony owoc czy dobierają drugo taki sam prodkukt, bo jest promka. I chyba nie ma teraz na co dzień aż tak długich kolejek, żeby zarezerwować miejsce i w tym czasie zrobić całe zakupy. :D Nawet w Carreefour, gdzie kokejka może być na pół sklepu idzie szybko, bo jest dużo kas.
Nie spotkałam się z tym, raczej w drugą stronę, tego niby sprytu. Wymiana raczej zajmuje się obsługa sklepu. Zresztą to nie jest wielki problem, idź i wymieniaj ale nie oczekuję, że inni będą pilnować w tym czasie twoich gratów. Jak nie zdarzysz, to kolejka cię ominie. Tak samo u lekarza. Wszyscy siedzą i czekają ale zawsze znajdzie się ktoś kto chce pozałatwiać sobie sprawy i ty masz mu pilnować kolejki.
lalisa
Trening tenisa

Brida pisze: pn kwie 13, 2026 10:04 am Też mnie to zawsze zadziwia, również w telewizji z reportażach - płaczą, że nie ma pieniędzy na leczenie dziecka czy na cokolwiek, ale rzęsy są, paznokcie są, usta, fryzjer - wszystko jest. I nie chce mi się już słuchać, że "coś jej się od życia należy" bo to jest kwestia priorytetów. A jak ktoś ma je źle ułożone i nic z tym nie robi to zawsze będzie miał pod górkę. Takiej osobie nawet jakby milion z nieba spadł, to nie pomoże, bo rozwali na głupoty i nie będzie śladu.
To konkretne zdanie "coś jej się od życia należy" zawsze się pojawia. :) Zostałam kiedyś rozjechana przy zrzucie. na Szlachetną Paczkę, bo powiedziałam, że nie będę się składać dla kogoś, kto ma niby taką bidę, a na liście do zakupu lokówka firmy Philips. Najpierw opis, że po opłaceniu rachunków na życie im zostaje 300 zł, a potem lokówka. Bez jaj. Podniosły się głosy, że właśnie tej kobiecie też się coś od życia należy. Według mnie należy jej się tyle na ile sobie zarobi jeśli chodzi o sprzęty do dbania o wygląd. Należeć to się może w ramach pomocy charytatywnej opał, jedzenie, lodówka, koce.
Awatar użytkownika
gunernialne
Parzucha

Post autor: gunernialne »

Duża część społeczeństwa, zwłaszcza ta skręcająca w lewo boi się głośno przyznać, że cieszy się z polityki migracyjnej poprzedniego rządu i tego, że nie mamy u siebie takiej sytuacji jak w Szwecji czy w Niemczech
Przekazuję się w spadku ziemi, by wyrosnąć z trawy, którą kocham,
Jeśli zechcecie mnie znowu, szukajcie mnie pod podeszwą buta
Verbena95
Samarka

Post autor: Verbena95 »

mariaow pisze: pn kwie 13, 2026 1:25 pm Zgadzam się. Wyżej laski piszą że trzeba być życzliwym, bo ojej ktoś czegoś zapomniał i co to za problem. Z mojego doświadczenia to najczęściej nie jest „zapomniałam jednej rzeczy i skoczę tylko na trzy sekundy do alejki obok”, tylko raczej „ja tu za panią stoję, ale w sumie to idę jeszcze robić zakupy”. Taki „spryt” typowy dla Polaków - kolejka zaklepana, a pańcia dalej chodzi z koszykiem po sklepie, i to ja mam się tłumaczyć z jej zaklepanego miejsca innym ludziom. Na takie cwaniactwo nie mam zgody i nie jest to dla mnie sytuacja wymagająca życzliwości.
A to ciekawe, na szczęście się z czymś takim jeszcze nie spotkałam. Jakby ktoś tak zrobił, to bym powiedziała, że proszę normalnie zrobić zakupy i jak każdy inny stanąć w kolejce, jak już zakupy będą zrobione.
Verbena95
Samarka

lalisa pisze: pn kwie 13, 2026 1:29 pm Myślę, że powinnismy jako społeczeństwo zastanowić się nad jakąś formą kontroli nad osobami starszymi i ich decyzjami prawnymi. Nigdy w historii nie mieliśmy tak dużej liczby osób 70+, z typowo starczymi chorobami (np. Alzheimer) oraz tak łatwego dostępu oszustów do tych ludzi. Widzę po swojej rodzinie, że starszym osobom w pewnym momencie coś się robi w głowie. Są te wszystkie firmy, które reklamują się, że zapewnią emerytowi życie jak w Madrycie w zamian za oddanie im mieszkania. To nie jest gwarancja opieki, ale jakaś gotówka co miesiąc. Jest cała masa oszustów internetowych, sprzedawców garnków i innych hochsztaplerów, którzy tylko czekają, żeby dorwać babcię/dziadka i wepchnąć im jakieś gówno. Pół biedy jak to jest garnek za 500 zł, ale to może być przepisanie mieszkania, oddanie praw do czegoś, wyczyszczenie konta.
Ja też mam w domu "najdroższy sprzęt świata" jako pamiątka po pewnym incydencie. Sytuacja była wręcz potencjalnie niebezpieczna. To nie są żarty i coś powinno być zrobione w związku z tym, ale oczywiście nikt się tym nie zajmie, bo nasze państwo (i nie tylko nasze) o wiele prostszymi sprawami nie potrafi się zająć.
Verbena95
Samarka

gunernialne pisze: pn kwie 13, 2026 1:42 pm Duża część społeczeństwa, zwłaszcza ta skręcająca w lewo boi się głośno przyznać, że cieszy się z polityki migracyjnej poprzedniego rządu i tego, że nie mamy u siebie takiej sytuacji jak w Szwecji czy w Niemczech
Przypominam fakty - poprzedni rząd był tym, który jedno mówił, a po cichu powpuszczał najwięcej. Była nawet afera. Ale na to wyborcy tamtej opcji zdają się mieć pomroczność jasną.
Awatar użytkownika
Saelith
KlasaBiznes

Post autor: Saelith »

A, odnośnie "należy im się" - rozmawiałam z dziewczyną w pracy. Ma dwójkę dzieci, chciała oddać ubrania po nich do Domu samotnej matki, a tam wymagania, że ubrania muszą być nowe, koniecznie z metką. XDDDD
Awatar użytkownika
Blue Spirit
SushiRoll

Post autor: Blue Spirit »

Verbena95 pisze: pn kwie 13, 2026 1:49 pm Przypominam fakty - poprzedni rząd był tym, który jedno mówił, a po cichu powpuszczał najwięcej. Była nawet afera. Ale na to wyborcy tamtej opcji zdają się mieć pomroczność jasną.
Nie może być. Na kanale Republika o tym nie mówią.
Awatar użytkownika
gunernialne
Parzucha

Saelith pisze: pn kwie 13, 2026 1:52 pm A, odnośnie "należy im się" - rozmawiałam z dziewczyną w pracy. Ma dwójkę dzieci, chciała oddać ubrania po nich do Domu samotnej matki, a tam wymagania, że ubrania muszą być nowe, koniecznie z metką. XDDDD
I co jest w tym nie tak? Oczekiwanie nowych ubrań jest zupełnie normalne. A konieczność metki, mimo że brzmi roszczeniowo pozwala po prostu te nowość w jakimś zakresie uwiarygodnić. Przynajmniej nie są zalewani kilogramami szmat, z którymi poprzedni właściciele nie wiedzieli co zrobić
Verbena95
Samarka

Blue Spirit pisze: pn kwie 13, 2026 1:54 pm Nie może być. Na kanale Republika o tym nie mówią.
A no właśnie. Czy oni przypadkiem nie mieli jakiegoś swojego cringeowego odpowiednika Szkła Kontaktowego? :)
Stanowski też pewnie o tym nie mówił, to skąd wiedzieć? :)
Awatar użytkownika
gunernialne
Parzucha

Verbena95 pisze: pn kwie 13, 2026 1:49 pm Przypominam fakty - poprzedni rząd był tym, który jedno mówił, a po cichu powpuszczał najwięcej. Była nawet afera. Ale na to wyborcy tamtej opcji zdają się mieć pomroczność jasną.
Fakt. Lepiej brzmiałoby "deklarowaną polityką"*. Chodzi o sam koncept, z którym ktoś "nie powinien" się zgadzać, a jednak go popiera
Awatar użytkownika
Saelith
KlasaBiznes

Post autor: Saelith »

gunernialne pisze: pn kwie 13, 2026 1:56 pm I co jest w tym nie tak? Oczekiwanie nowych ubrań jest zupełnie normalne. A konieczność metki, mimo że brzmi roszczeniowo pozwala po prostu te nowość w jakimś zakresie uwiarygodnić. Przynajmniej nie są zalewani kilogramami szmat, z którymi poprzedni właściciele nie wiedzieli co zrobić
No według mnie skoro matki są takie wielce potrzebujące, to co im szkodzi przyjąć ubranka w dobrym stanie, ale używane? xd
Chyba lepiej oddać potrzebującym, niż np na PSZOK
Awatar użytkownika
gunernialne
Parzucha

Saelith pisze: pn kwie 13, 2026 2:00 pm No według mnie skoro matki są takie wielce potrzebujące, to co im szkodzi przyjąć ubranka w dobrym stanie, ale używane? xd
Chyba lepiej oddać potrzebującym, niż np na PSZOK
No tutaj to wygląda akurat bardziej na politykę tego domu, który logistycznie pewnie nie wyrobiłby z przyjmowaniem takich ubrań
Awatar użytkownika
julygirl
Currently:revenge

Post autor: julygirl »

gunernialne pisze: pn kwie 13, 2026 1:56 pm I co jest w tym nie tak? Oczekiwanie nowych ubrań jest zupełnie normalne. A konieczność metki, mimo że brzmi roszczeniowo pozwala po prostu te nowość w jakimś zakresie uwiarygodnić. Przynajmniej nie są zalewani kilogramami szmat, z którymi poprzedni właściciele nie wiedzieli co zrobić
W punkt, ludzie najczęściej oddają stare schodzone rzeczy, aby sie ich pozbyć i napompować ego, ze przynajmniej pomogli.
Czy to tak wiele, ze ktos chce miec schludne, nowe ubrania?
ᴘʀɪᴍᴀᴅᴏɴɴᴀ ɢɪʀʟ, ʏᴇᴀʜ ᴀʟʟ ɪ ᴇᴠᴇʀ ᴡᴀɴᴛᴇᴅ ᴡᴀꜱ ᴛʜᴇ ᴡᴏʀʟᴅ
Awatar użytkownika
Blue Spirit
SushiRoll

Post autor: Blue Spirit »

Verbena95 pisze: pn kwie 13, 2026 1:58 pm A no właśnie. Czy oni przypadkiem nie mieli jakiegoś swojego cringeowego odpowiednika Szkła Kontaktowego? :)
Stanowski też pewnie o tym nie mówił, to skąd wiedzieć? :)
Nie mam pojęcia, czy mieli odpowiednik, bo nie mam u siebie telewizji :P Za to moja rodzina ma...
Verbena95
Samarka

gunernialne pisze: pn kwie 13, 2026 1:59 pm Fakt. Lepiej brzmiałoby "deklarowaną polityką"*. Chodzi o sam koncept, z którym ktoś "nie powinien" się zgadzać, a jednak go popiera
Ok, to teraz wszystko jasne. Też tak uważam. Jednak Polska to taki kraj, gdzie nic nie jest stereotypowo tak, jak na zachodzie, więc teoretycznie lewicowcy nie powinni się zgadzać z niewpuszczaniem imigrantów, a jednak się zgadzają. Myślę, że po części wynika to z naszej historii, która nas nauczyła, że niekoniecznie każdemu należy ufać i przyjmować go z otwartymi ramionami, poza tym ludzie byli na zachodzie i widzieli, do czego ta polityka otwartych drzwi tam doprowadziła, więc nie jest dziwne, że nie chcą tego u siebie.
Rzeka.chaosu
PoranneKapuczino

Post autor: Rzeka.chaosu »

Saelith pisze: pn kwie 13, 2026 1:52 pm A, odnośnie "należy im się" - rozmawiałam z dziewczyną w pracy. Ma dwójkę dzieci, chciała oddać ubrania po nich do Domu samotnej matki, a tam wymagania, że ubrania muszą być nowe, koniecznie z metką. XDDDD
Zależy od potrzeb. Z mojego doświadczenia: dla maluszków biorą po prostu niezużyte ubranka (bez plam, dziur, zmechaceń). Dla starszych dzieci często szukają czegoś pod konkretne dziecko / grupę wiekową / porę roku. Jeśli mają całe kartony używek, to wiadomo, że więcej nie chcą. Poza tym w takich miejscach jest spora rotacja i warto dawać rzeczy potrzebne w sytuacjach awaryjnych: ciepłe ciuchy, buty, bielizna, pieluchy, podpaski, ręczniki, pieluszki tetrowe, pościel, prześcieradła, koce. Te rzeczy szybko się zużywają.

Dom samotnej matki, który wspierałam potrzebował głównie żywności z długim terminem, kawy, herbaty.
mariaow
RoseGold

Post autor: mariaow »

Verbena95 pisze: pn kwie 13, 2026 1:43 pm A to ciekawe, na szczęście się z czymś takim jeszcze nie spotkałam. Jakby ktoś tak zrobił, to bym powiedziała, że proszę normalnie zrobić zakupy i jak każdy inny stanąć w kolejce, jak już zakupy będą zrobione.
No przecież nikt Ci nie powie „ja idę robić zakupy, a pani mi tu popilnuje miejsca”. Mówią „ja tylko po coś skoczę, ale tu stoję za panią”, po czym widzę, że chodzą sobie po sklepie i oglądają produkty, nie spieszą się, a kolejka idzie do przodu i później włażą tuż przy kasie.
Ale dobra, kończę ten wątek już, bo to przepychanka typu „a ja się z tym nie spotkałam”, „w moim kerfie tak nie robią”. No w moim Lidlu robią i tego dotyczy moja opinia XD
lalisa
Trening tenisa

Verbena95 pisze: pn kwie 13, 2026 1:46 pm Ja też mam w domu "najdroższy sprzęt świata" jako pamiątka po pewnym incydencie. Sytuacja była wręcz potencjalnie niebezpieczna. To nie są żarty i coś powinno być zrobione w związku z tym, ale oczywiście nikt się tym nie zajmie, bo nasze państwo (i nie tylko nasze) o wiele prostszymi sprawami nie potrafi się zająć.
To prawda i najgorsze jest to, że nie ochronisz bliskiej osoby samą edukacją, bo o to właśnie chodzi, że twoja mama czy twój tata może dziś być racjonalną osobą, która nie da sobie wcisnąć kitu, a jutro coś się przestawi w głowie i przeleje komuś emeryturę. Z wiekiem się tak robi. Człowiek nie pamięta, czy już rozmawiał z tą osobą i na coś się godził czy nie. Jakiś badziew nagle wydaje się okazją życia, bo sprzedawcy mają w małym palcu techniki manipulacji. Wokół starszych osób kręcą się ludzie, którzy chcą przepisania na siebie mieszkania w zamian za opiekę, której wcale nie mają zamiaru zapewnić.
Verbena95
Samarka

lalisa pisze: pn kwie 13, 2026 2:32 pm To prawda i najgorsze jest to, że nie ochronisz bliskiej osoby samą edukacją, bo o to właśnie chodzi, że twoja mama czy twój tata może dziś być racjonalną osobą, która nie da sobie wcisnąć kitu, a jutro coś się przestawi w głowie i przeleje komuś emeryturę. Z wiekiem się tak robi. Człowiek nie pamięta, czy już rozmawiał z tą osobą i na coś się godził czy nie. Jakiś badziew nagle wydaje się okazją życia, bo sprzedawcy mają w małym palcu techniki manipulacji. Wokół starszych osób kręcą się ludzie, którzy chcą przepisania na siebie mieszkania w zamian za opiekę, której wcale nie mają zamiaru zapewnić.
Jest jeden taki znany "pan", który mi się niestety z tą praktyką kojarzy...