Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
EmEm
FlafLover

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: EmEm »

Chciałam zrobić dziś pierogi to od razu zapytam czy moge? Czy musze czekać do wigilii? 🤔 jak grzyby tylko na jesien mozna jeść to teraz nie wiem 🤔
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
GreckieWakacje

Post autor: agbmrctorakwin »

paulxxxxx pisze: sob kwie 11, 2026 10:22 am Nie rozumiem jak można gotować zupę grzybową na wiosnę? Odnoszę się teraz do relacji Deynn z wczoraj, napisałam o tym na wątku o niej ale oczywiście zostałam zjedzona (już usunięte przed adminów).
Mmmm ale pyszna zupa z mrożonych prawdziwków 🤮 taka zupa powinna być gotowana tylko i wyłącznie na jesień.
Tylko na jesień? Przecież zupa grzybowa jest podawana w wielu polskich domach na wigilie (a to już zima, a nie jesień), tak samo pierogi czy uszka, które również są z grzybami. Takie czepianie się jest bez sensu, jest wiele "sezonowych" produktów, które je się również poza sezonem
paulxxxxx
Currently:Italy

Post autor: paulxxxxx »

EmEm pisze: sob kwie 11, 2026 11:29 am Chciałam zrobić dziś pierogi to od razu zapytam czy moge? Czy musze czekać do wigilii? 🤔 jak grzyby tylko na jesien mozna jeść to teraz nie wiem 🤔
No pierogi z grzybami je się tylko na święta. Ruskie można cały rok a z owocami tylko w sezonie wiosenno/letnim
paulxxxxx

agbmrctorakwin pisze: sob kwie 11, 2026 11:32 am Tylko na jesień? Przecież zupa grzybowa jest podawana w wielu polskich domach na wigilie (a to już zima, a nie jesień), tak samo pierogi czy uszka, które również są z grzybami. Takie czepianie się jest bez sensu, jest wiele "sezonowych" produktów, które je się również poza sezonem
Jakby naciągnąć to prawie jeszcze jesień bo zima zaczyna się 22 grudnia więc to tylko 2 dni różnicy, więc można sobie pozwolić na stwierdzenie że grzyby je się tylko w sezonie jesiennym
Awatar użytkownika
iksde12345
LouiBag

Post autor: iksde12345 »

Dobrze, że ja nie jem grzybów od niemowlęcia, bo mnie brzydzą pod każdym względem i nie mam takich dylematów 😋
Verbena95
Samarka

Post autor: Verbena95 »

paulxxxxx pisze: sob kwie 11, 2026 11:34 am No pierogi z grzybami je się tylko na święta. Ruskie można cały rok a z owocami tylko w sezonie wiosenno/letnim
Ruskie można cały rok, bo do Rosji mamy w sumie blisko (także często mentalnie), to i całkiem zrozumiałe, że jest to dozwolone :)
paulxxxxx

Ehhh, dziewczyny będziecie starsze to zrozumiecie o co mi chodzi 🙂
jaskana
Naczelny Zapierdalacz

Post autor: jaskana »

paulxxxxx pisze: sob kwie 11, 2026 10:22 am Nie rozumiem jak można gotować zupę grzybową na wiosnę? Odnoszę się teraz do relacji Deynn z wczoraj, napisałam o tym na wątku o niej ale oczywiście zostałam zjedzona (już usunięte przed adminów).
Mmmm ale pyszna zupa z mrożonych prawdziwków 🤮 taka zupa powinna być gotowana tylko i wyłącznie na jesień.
a z suszonych grzybów już można? xd
Awatar użytkownika
kiciakociaaa2137
Tritonotti

Post autor: kiciakociaaa2137 »

Verbena95 pisze: sob kwie 11, 2026 11:55 am Ruskie można cały rok, bo do Rosji mamy w sumie blisko (także często mentalnie), to i całkiem zrozumiałe, że jest to dozwolone :)
Nazwa pierogi ruskie pochodzi od historycznej krainy Ruś Czerwona (Galicja Wschodnia, obecnie tereny Ukrainy), a nie od Rosji.
𝘭𝘪𝘷𝘦, 𝘭𝘢𝘶𝘨𝘩, 𝘭𝘰𝘣𝘰𝘵𝘰𝘮𝘺
dziwnerzeczy
Bagietka z szarlott

Post autor: dziwnerzeczy »

kiciakociaaa2137 pisze: sob kwie 11, 2026 12:21 pm Nazwa pierogi ruskie pochodzi od historycznej krainy Ruś Czerwona (Galicja Wschodnia, obecnie tereny Ukrainy), a nie od Rosji.
Polskie tereny chyba też - Rzeszów, Przemyśl, Krosno.
Awatar użytkownika
Jynna
TrampekLV

Post autor: Jynna »

Ogolnie Galicja.
Bo to tez Zachodnia to bardziej wlasnie Krosno. Galicja Wchodnia bliżej Przemyśl i Lwów
Verbena95
Samarka

paulxxxxx pisze: sob kwie 11, 2026 11:58 am Ehhh, dziewczyny będziecie starsze to zrozumiecie o co mi chodzi 🙂
Ale my chcemy znać sekrety sezonowego podawania potraw już teraz, ciekawi jesteśmy! :)
Verbena95
Samarka

kiciakociaaa2137 pisze: sob kwie 11, 2026 12:21 pm Nazwa pierogi ruskie pochodzi od historycznej krainy Ruś Czerwona (Galicja Wschodnia, obecnie tereny Ukrainy), a nie od Rosji.
No dobrze, dobrze, technikalia są mi znane, ale w celach humorystycznych je chwilowo odłóżmy :)
paulxxxxx

Verbena95 pisze: sob kwie 11, 2026 12:58 pm Ale my chcemy znać sekrety sezonowego podawania potraw już teraz, ciekawi jesteśmy! :)
Pierogi z grzybami, wszystkie potrawy z grzybami, zupy krem z pomidorów/dyni tylko na jesień
Sałatka jarzynowa, żurek- tylko na wiosnę
Pierogi z owocami, chłodnik tylko na lato
Uszka, ogólnie barszcz czerwony, śledzie- tylko na okres zimowy
To takie pierwsze myśli z głowy, pewnie znalazłoby się coś jeszcze :)
Awatar użytkownika
julygirl
Currently:revenge

Post autor: julygirl »

paulxxxxx pisze: sob kwie 11, 2026 1:04 pm Pierogi z grzybami, wszystkie potrawy z grzybami, zupy krem z pomidorów/dyni tylko na jesień
I oni to na serio sprawdzają, wiec sie pilnujcie🧑‍🍳👮‍♂️⛓️⛓️
ᴘʀɪᴍᴀᴅᴏɴɴᴀ ɢɪʀʟ, ʏᴇᴀʜ ᴀʟʟ ɪ ᴇᴠᴇʀ ᴡᴀɴᴛᴇᴅ ᴡᴀꜱ ᴛʜᴇ ᴡᴏʀʟᴅ
EmEm
FlafLover

Post autor: EmEm »

No dobra, a pierogi z mięsem? 🤔 można cały rok czy tylko w poszczególne miesiące? 🤣
paulxxxxx

EmEm pisze: sob kwie 11, 2026 1:16 pm No dobra, a pierogi z mięsem? 🤔 można cały rok czy tylko w poszczególne miesiące? 🤣
Nie widzę przeciwskazań 😊 ale widzę że kręcona jest beka z mojego zdania na ten temat
Verbena95
Samarka

Lepiej się zorientować późno, niż wcale :)
Ale to na zdrowie, temat jest szalenie atrakcyjny :)
Awatar użytkownika
Saelith
KlasaBiznes

Post autor: Saelith »

paulxxxxx pisze: sob kwie 11, 2026 1:04 pm Pierogi z grzybami, wszystkie potrawy z grzybami, zupy krem z pomidorów/dyni tylko na jesień
Wszystko - wtedy, kiedy się chce.
Ważne, żeby smakowało i żeby było się najedzonym
paulxxxxx

Nie wypada jeść sałatki jarzynowej w październiku bo to sałatka wiosenna (marzec-czerwiec max)
chleb_ze_smalcem
MiamiBicz

Post autor: chleb_ze_smalcem »

paulxxxxx pisze: sob kwie 11, 2026 1:47 pm Nie wypada jeść sałatki jarzynowej w październiku bo to sałatka wiosenna (marzec-czerwiec max)
Nie wypada to kraść.
chleb_ze_smalcem
MiamiBicz

Post autor: chleb_ze_smalcem »

chleb_ze_smalcem pisze: sob kwie 11, 2026 1:49 pm Nie wypada to kraść.
I dać się złapać.
Clarion
Currently:Top

Post autor: Clarion »

No to jeszcze mój hot take kulinarny obrażający uczucia wielu osób wokół mnie: nienawidzę sałatki jarzynowej. Nie lubię też majonezu, ale połączenie jarzyn z jajkiem, ogórkiem kiszonym czy groszkiem konserwowym, i to wszystko jeszcze utopione w majonezie, sprawia, że nie jestem w stanie wziąć tej mieszaniny do ust. XD
Awatar użytkownika
HeyJude
Beżowa

Post autor: HeyJude »

Clarion pisze: sob kwie 11, 2026 2:13 pm No to jeszcze mój hot take kulinarny obrażający uczucia wielu osób wokół mnie: nienawidzę sałatki jarzynowej. Nie lubię też majonezu, ale połączenie jarzyn z jajkiem, ogórkiem kiszonym czy groszkiem konserwowym, i to wszystko jeszcze utopione w majonezie, sprawia, że nie jestem w stanie wziąć tej mieszaniny do ust. XD
+1
W ogóle święta wielkanocne pod względem jedzenia są tragiczne. Jarzynowa z majonezem, jajka z majonezem, majonez z majonezem, a jak kiedyś zobaczyłam przepis na babkę z majonezem to prawie się załamałam psychicznie, bo ja majonez lubię, ale nie w takich ilościach. Cieszę się, że moi rodzice zawsze na święta robili to, co faktycznie lubiliśmy jeść - czy to Wigilia czy Wielkanoc - a nie to, co "wypada", więc czasem na te oba święta zestawy dań były u nas bardzo podobne, co czasami budziło oburzenie wśród ludzi, bo jak to tak bez tego czy tamtego albo jak można jeść to czy tamto. Policja na szczęście nie wpadała rano o 6 sprawdzać lodówki, bo byśmy do dzisiaj z więzienia nie wyszli.
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
paulxxxxx

HeyJude pisze: sob kwie 11, 2026 2:29 pm +1
W ogóle święta wielkanocne pod względem jedzenia są tragiczne. Jarzynowa z majonezem, jajka z majonezem, majonez z majonezem, a jak kiedyś zobaczyłam przepis na babkę z majonezem to prawie się załamałam psychicznie, bo ja majonez lubię, ale nie w takich ilościach. Cieszę się, że moi rodzice zawsze na święta robili to, co faktycznie lubiliśmy jeść - czy to Wigilia czy Wielkanoc - a nie to, co "wypada", więc czasem na te oba święta zestawy dań były u nas bardzo podobne, co czasami budziło oburzenie wśród ludzi, bo jak to tak bez tego czy tamtego albo jak można jeść to czy tamto. Policja na szczęście nie wpadała rano o 6 sprawdzać lodówki, bo byśmy do dzisiaj z więzienia nie wyszli.
Mam rozumieć że w Wielkanoc jedliście barszcz z uszkami i karpia?