Start
Mój profil

Słowa i frazy, które was irytują

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
HeyJude
ZdalnaFanka

Re: Słowa i frazy, które was irytują

Post autor: HeyJude »

123wiosna123 pisze: pt mar 27, 2026 7:48 am Przeczytałam co piszecie i tak jak z niektórymi wpisami sie zgadzam to niestety ale większość z wpisów jest tylko po to żeby wysmiac innych. Ktoś mowi nie to co chcecie, nie tak jak chcecie, wstawi zle przecinek (no rzeczywiscie to koniec świata xd) I juz piszecie ze to ameba umysłową, -. Słabe to strasznie i smutne. Ten wątek stał sie miejscem zeby podbudować swoje kompleksy
Troszkę przesadzasz. Temat jest o tym, co kogo irytuje, więc będzie budził emocje. Nie jestem w stanie uwierzyć, że ktokolwiek, kto się tu wpisał, podchodzi faktycznie do człowieka, który postawił źle przecinek i mówi mu w twarz, że jest amebą. Nie mówi, dlatego ma tutaj miejsce, żeby sobie ponarzekać anonimowo, nie wymienia konkretnych osób, nie rzuca nazwiskami. Jednych burzy polityka, innych piłka nożna, jeszcze innych przecinki. I raczej nie mówimy ludziom, gdy drą się podczas meczu do telewizora, że leczą właśnie swoje kompleksy. Lekka nadinterpretacja i nie rozumiem, czemu tak wyrzucasz ludziom te kompleksy. Dla mnie było ciekawie to sobie poczytać, zwłaszcza w sytuacjach, gdy ktoś opisywał frazy i słowa (a było ich parę), których ja używam i nie czułam się przy tym amebą ani mi to nie umniejszyło.
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
neri10
PsychoFanka

Post autor: neri10 »

o mnie jeszcze irytuje jak ktoś (często spotykane w komentarzach na ig lub tiktoku) pyta się "co używasz do włosów?" XD chyba się powinno mówić "CZEGO używasz"
korcula
SushiRoll

Post autor: korcula »

-nadużywania słowa trauma/przemoc odnośnie praktycznie wszystkiego,
- afirmacja, manifestacja,
- iRonIcZnIe - chodzi o taką pisownię,

gdzieś mi tu mignęło sformułowanie "więzienie hybrydowe" - co to jest za twór?
Shesellsshells
Koczkodan

Post autor: Shesellsshells »

Dorzucę swoje trzy grosze. Nie jestem polonistką, ale uwielbiam nasz język polski i bardzo dbam o poprawną polszczyznę, bo dla mnie to istotna część mojej tożsamości narodowej (nie mieszkam w Polsce już 20 lat).
Zdecydowanie mam w sobie coś z "grammar Nazi" i purysty językowego. Wiele rzeczy mnie mierzi w mowie i piśmie, ale chyba najczęściej te poniżej:
– "Jesteśmy w ciąży" (nie, nie jesteście! Twoja żona/partnerka jest, mężczyzna może być co najwyżej w "ciąży spożywczej")
– żyćko, psiecko
– sztos :puke:
– dziołcha
– wakajki, pazy
– zamiast zaimka wskazującego "to" używanie "te": te dziecko, te gadanie, te zdjęcie... Naprawdę tak trudno pojąć, że "te" używamy tylko w liczbie mnogiej? Czy edukacja w Polsce tak mocno straciła na jakości? Skąd to się bierze? To jakaś nowomowa? Pytam poważnie. Mam wrażenie, że w ostatnich czasach to prawdziwa plaga. Nie przypominam sobie, by ludzie mieli problem z tym zaimkiem, kiedy jeszcze mieszkałam w Polsce.
– turbo. Kiedyś mieliśmy "mega", teraz wszystko i wszyscy są "turbo" :puke:
– kalki z angielskiego, w tym "dedykowany". Tęsknię za czasami, kiedy to słowo było używane głównie w kontekście utworów i książek
– "bynajmniej" stosowane zamiennie jako "przynajmniej"

Moja teściowa ma irytującą manierę mówienia. Nadużywa "proszę ja ciebie" (przykładowo: byłam w sklepie, i proszę ja ciebie, natrafiłam na sąsiadkę spod szóstki") i mówi "w każdym bądź razie", co działa na mnie jak czerwona płachta na byka. A do tego określa swoją prawie siedemdziesięcioletnią siostrę jako "dziewczynę". Nie powie do niej: "kobieto, weź się ogarnij", tylko "dziewczyno".

W ogóle, to mam wrażenie, że panuje moda na niechlujstwo językowe. W wielu kręgach jest też przyzwolenie na nie.
Awatar użytkownika
Jennifer
Tritonotti

Post autor: Jennifer »

Shesellsshells pisze: pt mar 27, 2026 5:24 pm W ogóle, to mam wrażenie, że panuje moda na niechlujstwo językowe. W wielu kręgach jest też przyzwolenie na nie.
Zanim eksplodowała popularność social mediów, ludzie wiedzę o świecie pozyskiwali z czasopism, książek, radia czy telewizji, gdzie przykładano dużą wagę do poprawnej polszczyzny. Oczywiście, nie zawsze, ale jeśli już gdzieś w tekście mówionym/pisanym pojawiał się błąd, było to raczej rzadkością. Normą było poprawianie dzieci przez rodziców, nauczycieli. Później dostęp do szerzenia swoich mądrości zyskał każdy. I teraz ludzie traktują sposób mówienia/pisania influencerów w sieci jako właściwy, powtarzają i obruszają się, gdy ktoś ich poprawia.
Jedna z influencerek (wydaje mi się, że była to Pani od Feminatywów, ale mogę się mylić) wrzuciła nawet esej w poście na instagramie, gdzie ubolewa nad tym, że niektórzy roszczą sobie prawo do poprawiania czyichś błędów. Że to nietaktowne, że to brak klasy, że to nic nie wnosi do dyskusji. A ja uważam, że da się kulturalnie komuś zwrócić uwagę, by nie kaleczyć języka, ale - jeśli dyskutujemy, szczególnie gdy dyskusja dotyczy czegoś poważnego - można to zrobić już po zakończeniu rozmowy, by nie odbiegać od tematu. Można to zrobić dyskretnie, nie przy wszystkich, w przyjazny sposób, a nie po to, by komuś dowalić.
i am a god
Shesellsshells
Koczkodan

Oj tak, tak, ochoczo Ci tu przyklaskuję, bo zgadzam się ze wszystkim, co napisałaś.
Pewnie będzie to niepopularna opinia, ale ja lubię, kiedy ktoś zwraca mi uwagę na jakiś błąd (w końcu nikt z nas nie jest alfą i omegą), ale to trzeba mieć otwarty umysł i chęć poszerzania swoich horyzontów. Ta sama, wyżej wspomniana, teściowa zrobiła mi kiedyś przysługę i zwróciła uwagę, że "dwutysięczny" jest tylko jeden, więc nie powinno się mówić dwutysięczny trzeci, dwutysięczny czwarty, piąty, itd. Taka jestem mądra, a wówczas tego nie wiedziałam :') Od tamtego czasu już nie robię tego błędu :) I jestem jej wdzięczna za to, że mnie wtedy poprawiła, bo jednak to, jakim językiem się posługujemy, wiele o nas mówi.
Lubię też, kiedy sami obcokrajowcy mnie poprawiają. Dawno temu jeden z nich poprawił mnie, kiedy źle wymówiłam "available" i w tym przypadku również wzięłam sobie tę lekcję do serca :)
Z drugiej strony – zdarzało mi się poprawiać znajomych blogerów, kiedy znalazłam w ich tekście błędy (chyba minęłam się z powołaniem i powinnam była zostać korektorką :') ), zawsze jednak robiłam to dyskretnie. Najczęściej wysyłałam maila do autora tekstu, a nie poprawiałam go w komentarzu. Mówię tu o blogerskich realiach i o tych autorach, którzy przywiązywali wagę do jakości tekstu. Zawsze dziękowali mi w mailach, poprawiali błędy jak najszybciej, i wyrażali wstyd z tego powodu. Do tego jednak chyba trzeba dorosnąć. Jak ktoś jest przewrażliwiony na swoim punkcie, to się obrazi, że ktoś śmiał go poprawić.
Awatar użytkownika
berry blast
Currently:Dubaj

Post autor: berry blast »

a mi kiedyś polonistka powiedziała że się nie mówi dwutysięczny tylko dwutysiączny bo jest tysiąc a nie tysięc 😳
Misia
Naczelny Zapierdalacz

Post autor: Misia »

Ja nie lubię wyrażenia: "umieć w coś", np. "umiem w zdjęcia".
Shesellsshells
Koczkodan

Coś mi się przypomniało:
PSIAPSI!
Tak, psiapsi wygrywa wszystko! A "przyjaciółka" to przecież takie ładne słowo...
Awatar użytkownika
glottalstop
TrampekLV

Post autor: glottalstop »

Nie znoszę słowa "masełkowy" jako określenie koloru. Masełkowy t-shirt, masełkowa koszula, masełkowa torebka, brrr!
Awatar użytkownika
Jennifer
Tritonotti

Shesellsshells pisze: wt mar 31, 2026 7:19 pm Coś mi się przypomniało:
PSIAPSI!
Tak, psiapsi wygrywa wszystko! A "przyjaciółka" to przecież takie ładne słowo...
O rany, już całe lata świetlne nie słyszałam słowa przyjaciółka w mowie codziennej. Albo jest to właśnie psiapsi albo bestie.
i am a god
chleb_ze_smalcem
LouiBag

Post autor: chleb_ze_smalcem »

Jennifer pisze: wt mar 31, 2026 9:19 pm O rany, już całe lata świetlne nie słyszałam słowa przyjaciółka w mowie codziennej. Albo jest to właśnie psiapsi albo bestie.
Sorry, nie chcem ale muszem: Nie znoszę używania lat świetlnych jako jednostka czasu zamiast długości.
Awatar użytkownika
Jennifer
Tritonotti

chleb_ze_smalcem pisze: śr kwie 01, 2026 11:40 am Sorry, nie chcem ale muszem: Nie znoszę używania lat świetlnych jako jednostka czasu zamiast długości.
Tak myślałam, że komuś się to nie spodoba xd no ale właśnie od tego jest ten wątek.
i am a god
chleb_ze_smalcem
LouiBag

Denerwuje mnie jak ktoś wtrąca do wypowiedzi wyrażenia z angielskiego które źle używa czy pisze, bo nie zna do końca ich znaczenia. Ja już chcesz „zabłysnąć”, to przynajmniej sprawdź czy dobrze to rozumiesz…
Denerwuje mnie to szczególnie na filmikach gdzie twórca cały film powtarza jakieś słowo, nazwę czy o zgrozo czyjeś imię całkiem na opak.
malloryknox
Mokra Włoszka

Post autor: malloryknox »

chleb_ze_smalcem pisze: śr kwie 01, 2026 11:46 am Denerwuje mnie jak ktoś wtrąca do wypowiedzi wyrażenia z angielskiego które źle używa czy pisze, bo nie zna do końca ich znaczenia. Ja już chcesz „zabłysnąć”, to przynajmniej sprawdź czy dobrze to rozumiesz…
Denerwuje mnie to szczególnie na filmikach gdzie twórca cały film powtarza jakieś słowo, nazwę czy o zgrozo czyjeś imię całkiem na opak.
których*
przez cały film*
+ popracowałabym nad interpunkcją
chleb_ze_smalcem
LouiBag

malloryknox pisze: śr kwie 01, 2026 11:50 am których*
przez cały film*
+ popracowałabym nad interpunkcją
Niecierpie nazistów językowych i wiecznego poprawiania wszystkich i wszystkiego.
Awatar użytkownika
HeyJude
ZdalnaFanka

Uwielbiam ten wątek. ❤️
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
malloryknox
Mokra Włoszka

chleb_ze_smalcem pisze: śr kwie 01, 2026 11:58 am Niecierpie nazistów językowych i wiecznego poprawiania wszystkich i wszystkiego.
Nie cierpię* - słowo ,,nie'' z czasownikami piszemy oddzielnie.
Awatar użytkownika
HeyJude
ZdalnaFanka

malloryknox pisze: śr kwie 01, 2026 11:06 pm Nie cierpię* - słowo ,,nie'' z czasownikami piszemy oddzielnie.
Odważnie jest mówić o poprawności (a wcześniej interpunkcji), gdy się zastosowało dwa przecinki, żeby zrobić cudzysłowów. :p
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
Awatar użytkownika
HeyJude
ZdalnaFanka

Od razu się poprawiam - miałam na myśli cudzysłów, bo aż strach zostawić. :p
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
malloryknox
Mokra Włoszka

HeyJude pisze: śr kwie 01, 2026 11:25 pm Odważnie jest mówić o poprawności (a wcześniej interpunkcji), gdy się zastosowało dwa przecinki, żeby zrobić cudzysłowów. :p
Pisałam to z nowego telefonu, którego obsługi jeszcze się uczę. Tutaj widać, że na siłę chciałaś się przyczepić, bo nikt normalny nie zwróciłby na to uwagi. Przy okazji, przed emotkami nie stawia się kropek.
Awatar użytkownika
HeyJude
ZdalnaFanka

malloryknox pisze: czw kwie 02, 2026 10:20 am Pisałam to z nowego telefonu, którego obsługi jeszcze się uczę. Tutaj widać, że na siłę chciałaś się przyczepić, bo nikt normalny nie zwróciłby na to uwagi. Przy okazji, przed emotkami nie stawia się kropek.
Dokładnie. Właśnie o to chodzi - nikt normalny nie chodzi ludziom na siłę wyrzucać błędów w temacie, który tego nie dotyczy. I to tyle z mojej strony. :)
Rosyjska Miss AI 2026.🔌
Awatar użytkownika
Brida
MiamiBicz

Post autor: Brida »

Magda0888 pisze: czw mar 05, 2026 7:27 am
- galeria jako ta handlowa. Nie, kr.., galeria to jest sztuki, a handlowe to jest centrum.
No akurat Galeria nawiązuje do formy architektonicznej więc jest jak najbardziej na miejscu. A już na pewno bardziej niż "centrum", które wskazuje na środek czegoś.

Od siebie dodam, że denerwuje mnie używanie powiedzeń/cytatów nie znając ich znaczenia. Moje top:
- kończ waść wstydu oszczędź
- dziel i rządź
- "po najmniejszej linii oporu" - co to w ogóle miałoby znaczyć :D
chleb_ze_smalcem
LouiBag

malloryknox pisze: czw kwie 02, 2026 10:20 am Pisałam to z nowego telefonu, którego obsługi jeszcze się uczę. Tutaj widać, że na siłę chciałaś się przyczepić, bo nikt normalny nie zwróciłby na to uwagi. Przy okazji, przed emotkami nie stawia się kropek.
Myślisz się. Można stawiać kropki przed emotkami.
Skoro masz ból dupy o każdy przecinek u innych, to wypadałoby żyć wg własnych zasad i sprawdzić jak wstawiać poprawnie znaki w nowym telefonie. Nie dość, że irytująca, to jeszcze hipokrytka 🤮
mariaow
RealDiamond

Post autor: mariaow »

Gdy piszesz ze znajomymi to też ich tak poprawiasz? Pytanie drugie: ilu masz znajomych, którzy dobrowolnie się z Tobą kontaktują i czy więcej niż zero? :D