Niepopularne opinie o życiu
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
Aleksandra_18
- Mokra Włoszka
Re: Niepopularne opinie o życiu
Odpowiem zbiorczo wszystkim, bo nie chcę dodatkowo zaśmiecać wątku - byłam i u dermatologów i kosmetologów, i niestety nic to nie dało. Na razie sobie dałam spokój, bo to to dla mnie było wydawanie kasy na kolejne konsultacje i niedziałające specyfiki. Zabiegów wtedy żadnych nie robiłam, bo byłam niepełnoletnia (później ledwo co 18 lat skończone) i nie chciałam ingerować - czy to dobrze, nie wiem, ale wtedy miałam takie myślenie.
- agbmrctorakwin
- SushiRoll
Zmieniając temat: Moja niepopularna opinia jest taka, że to nie brak możliwości intelektualnych odcina seniorów od świata, tylko nasza znieczulica, którą zamieniliśmy w kłamstwo, że "oni się już nie nauczą”. Prawda jest taka, że mnóstwo starszych osób bardzo chce ogarniać aplikacje, bankowość czy komunikatory, bo widzą, że bez tego stają się niesamodzielni. Problemem nie jest ich wiek, tylko strach przed naszą reakcją - boją się, że zostaną wyśmiani, że usłyszą ciężkie westchnienie albo że ktoś po raz kolejny powie im że "to przecież proste”. To nasze przewracanie oczami i brak empatii sprawiają, że oni się wycofują i wolą milczeć, niż narazić się na bycie ocenionym jako "ciężar”. Skazujemy miliony ludzi na cyfrową izolację i wieczne proszenie się o pomoc w najprostszych sprawach tylko dlatego, że nie chce nam się poświęcić czasu na spokojne tłumaczenie bez irytacji w głosie. To nie jest kwestia starych przyzwyczajeń, tylko naszego egoizmu, przez który seniorzy czują się niepotrzebni i odcięci od podstawowych usług
Zgadzam się. Na studiach pracowałam na recepcji w przychodni i przyszła kiedyś w poniedziałek pani ok. 80 lat na rehabilitację i przy okazji płacenia za wizytę zapytała, czy mogę jej wyłączyć radio w telefonie, bo słuchała w aplikacji i zapomniała jak to się wyłącza. Więc cały dzień od niedzieli do wizyty w poniedziałek rano miała to radio włączone, tylko wyciszone... I spokojnie pokazałam jej jak zamknąć aplikacje i ona mi tak wtedy dziękowała, powiedziała, że wstydziła się zapytać np. młodszego sąsiada.agbmrctorakwin pisze: ↑pt mar 13, 2026 2:04 pm Zmieniając temat: Moja niepopularna opinia jest taka, że to nie brak możliwości intelektualnych odcina seniorów od świata, tylko nasza znieczulica, którą zamieniliśmy w kłamstwo, że "oni się już nie nauczą”. Prawda jest taka, że mnóstwo starszych osób bardzo chce ogarniać aplikacje, bankowość czy komunikatory, bo widzą, że bez tego stają się niesamodzielni. Problemem nie jest ich wiek, tylko strach przed naszą reakcją - boją się, że zostaną wyśmiani, że usłyszą ciężkie westchnienie albo że ktoś po raz kolejny powie im że "to przecież proste”. To nasze przewracanie oczami i brak empatii sprawiają, że oni się wycofują i wolą milczeć, niż narazić się na bycie ocenionym jako "ciężar”. Skazujemy miliony ludzi na cyfrową izolację i wieczne proszenie się o pomoc w najprostszych sprawach tylko dlatego, że nie chce nam się poświęcić czasu na spokojne tłumaczenie bez irytacji w głosie. To nie jest kwestia starych przyzwyczajeń, tylko naszego egoizmu, przez który seniorzy czują się niepotrzebni i odcięci od podstawowych usług
- agbmrctorakwin
- SushiRoll
Pracując w sklepie odzieżowym też miałam takie sytuacje. Często pomagałam klientom zakładać aplikacje naszego sklepu (należało to do naszych obowiązków) i starsi klienci pytali wtedy przy okazji czy mogłabym im coś ustawić w telefonie bo sami nie mogą sobie z tym poradzić. Domyślam się, że spora część z nich miała dzieci, wnuki czy inne bliskie osoby które też wiedziałyby jak to zrobić - ale z jakiegoś powodu, woleli zwrócić się do obcej osoby niż do bliskichClarion pisze: ↑pt mar 13, 2026 2:12 pm Zgadzam się. Na studiach pracowałam na recepcji w przychodni i przyszła kiedyś w poniedziałek pani ok. 80 lat na rehabilitację i przy okazji płacenia za wizytę zapytała, czy mogę jej wyłączyć radio w telefonie, bo słuchała w aplikacji i zapomniała jak to się wyłącza. Więc cały dzień od niedzieli do wizyty w poniedziałek rano miała to radio włączone, tylko wyciszone... I spokojnie pokazałam jej jak zamknąć aplikacje i ona mi tak wtedy dziękowała, powiedziała, że wstydziła się zapytać np. młodszego sąsiada.![]()
-
Rzeka.chaosu
- Amigo
Firma, w której kiedyś pracowałam robiła stronę czy apkę dla klienta, ułatwiającą płacenie rachunków. Nie była to strona rządowa ani instytucji publicznej. Od strony projektatna padła propozycja, żeby wzdrożyć wszystkie te zalecenia dotyczące dostępności, które mają strony rządowe (powiększanie tekstu, kontrasty). Powód był taki, że spory % klientów firmy to byli seniorzy. Oczywiście zostało to uwalone na etapie koncepcji przez jakąś laskę, która miała gdzieś ten % użytkowników. Z nikim tego nie konsultowała, nie zbadała czy jest taka potrzeba wśród klientów. Jedno "pie.dolimy to..." i po sprawie. Ogólnie tam każdy pomysł projektanta na użyteczność dla ludzi w różnym wieku był torpedowany, bo "nie takie są założenia, będzie brzydko, itp.". Zero profesjonalizmu, oby tylko wypchnąć. Od stronych technicznej nie był to dla nas żaden problem. Wystarczło chcieć.agbmrctorakwin pisze: ↑pt mar 13, 2026 2:04 pm Zmieniając temat: Moja niepopularna opinia jest taka, że to nie brak możliwości intelektualnych odcina seniorów od świata, tylko nasza znieczulica, którą zamieniliśmy w kłamstwo, że "oni się już nie nauczą”. Prawda jest taka, że mnóstwo starszych osób bardzo chce ogarniać aplikacje, bankowość czy komunikatory, bo widzą, że bez tego stają się niesamodzielni. Problemem nie jest ich wiek, tylko strach przed naszą reakcją - boją się, że zostaną wyśmiani, że usłyszą ciężkie westchnienie albo że ktoś po raz kolejny powie im że "to przecież proste”. To nasze przewracanie oczami i brak empatii sprawiają, że oni się wycofują i wolą milczeć, niż narazić się na bycie ocenionym jako "ciężar”. Skazujemy miliony ludzi na cyfrową izolację i wieczne proszenie się o pomoc w najprostszych sprawach tylko dlatego, że nie chce nam się poświęcić czasu na spokojne tłumaczenie bez irytacji w głosie. To nie jest kwestia starych przyzwyczajeń, tylko naszego egoizmu, przez który seniorzy czują się niepotrzebni i odcięci od podstawowych usług
Pozwolę sobie się nie zgodzić. W swojej pracy mam bardzo częsty kontakt seniorami i zauważam, że oni po prostu nie chcą uczestniczyć w życiu i uczyć się nowych rzeczy a bardzo często też "zapominają" o rzeczach, których się już kiedyś nauczyli, a przynajmniej powinni jeśli funkcjonowali w społeczeństwie. Nie wiem czy to wynika z ich samopoczucia, gorszej siły i może trochę z frustracji że wszystko już za nimi a widzą młodych, sprawnych ludzi, ale razi mnie strasznie brak kultury u starszych osób, brak powiedzenia dzień dobry, do widzenia, proszę, człowiek ma się domyślać co oni mają na myśli, na zwrócenie uwagi reagują często agresją, o braku higieny nie wspomnę co też jest brakiem szacunku, bo skoro wychodzisz z domu to powinieneś też mieć siłę się umyć. Naprawdę, seniorzy to bardzo trudna kategoria wiekowa i każdy kto ma do czynienia z nimi częściej mówi to samo, trzeba im okazywać ogrom wyrozumiałości a i to często nie wystarcza i jest bardzo wyczerpujące na dłuższą metę. Oczywiście są osoby, które chcą i to po nich widać, wtedy jasne, warto ich wprowadzać ale moim zdaniem w większości przypadków to nie do przeskoczenia.agbmrctorakwin pisze: ↑pt mar 13, 2026 2:04 pm Zmieniając temat: Moja niepopularna opinia jest taka, że to nie brak możliwości intelektualnych odcina seniorów od świata, tylko nasza znieczulica, którą zamieniliśmy w kłamstwo, że "oni się już nie nauczą”.