Start
Mój profil

Migrena

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
manifestacja
Kciuk

Re: Migrena

Post autor: manifestacja »

mokryziemniak pisze: śr mar 11, 2026 12:24 pm Czy prowadzicie dzinnik migren? Zauważyłam u siebie tendencje, że w każdą sobotę, gdy występuje miesiączka mam migrene...

Oczywiście odstawiłam alkohol, rzuciłam nikotynę i jem mniej cukru. Po wprowadzonych zmianach jest o niebo lepiej. Nie mam też aur, a migrena jest raz w miesiącu, więc do przeżycia
Migrena hormonalna, miewam. Czasem jest gorsza (wjeżdża Tryptan), czasem słabsza. Zwróć uwagę ile cukru jesz przez cały miesiąc od cyklu do cyklu. Im mniej tym lepiej głowa reaguje. Najlepiej w ogóle odstawić, ja się staram pilnować i nie żreć tego dużo. 😅
Nawodnienie też podstawa, codziennie.
koparka_walec
RoyalBaby

Post autor: koparka_walec »

U mnie kiedyś było tragicznie, myślę że migreny miałem co najmniej raz w tygodniu. W mojej ocenie były one głównie z powodu stresu.

Bardzo poprawiło się podczas pandemii, ponieważ zacząłem pracować zdalnie w domu. Przede wszystkim poprawił się mój komfort, wiedząc że w każdej chwili złego samopoczucia mogę położyć się do łóżka na godzinkę/dwie, a nie siedzieć w biurze i cierpieć.

W końcu trafiłem do lekarza neurologa, co prawda poszedłem z zawrotami głowy, ale zajął się też moją migreną - dostałem Flunarizinum na jakiś czas i od tej pory jest lepiej. Nadal cierpię na inne typy bólu głowy, ale przynajmniej jest lepiej z migreną.