Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
SushiRoll

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: agbmrctorakwin »

Verbena95 pisze: wt lut 17, 2026 11:05 am Jeśli uważasz ujawnianie informacji o życiu seksualnym panny młodej za dobrą zabawę (wypowiedź do której odnoszę się w poście, który komentujesz), to cóż... To nie jest już kwestia rozbieżności co do preferencji stylu zabaw, to jest przekroczenie granic i ja przeciwko temu protestuję. Odnośnie mocno emocjonalnego tonu twojej wypowiedzi - nie muszę się czuć lepsza od innych, mam po prostu inne preferencje i też czasem surowo oceniam preferencje, które są bardzo odległe od moich, ponieważ budzą moją niechęć. To chyba jest zrozumiałe.
Co do wianków, nie chodzi jedynie o nazwę, to spłycenie tematu, chodzi o nazywanie rzeczy po imieniu i nie naginanie rzeczywistości, a przez to nie mydlenie ludziom oczu, że coś jest czymś, czym w rzeczywistości nie jest, czyli chodzi o uczciwość. To też wydaje się zrozumiałe, a moje metafory miały na celu wniesienie trochę lekkiej atmosfery i uśmiechu, ale niestety nie każdy to tak odbiera, jeśli czuje się osobiście zaatakowany przez treść i formę wypowiedzi. Psucie zabawy jest czasem nie złośliwością, a dążeniem do elementarnej uczciwości i autentyczności w kontaktach międzyludzkich - ja wspomnianego bawienia się kosztem czyjegoś życia intymnego nie toleruję. Nie widzę powodu, aby tak się odpalać i określać to oraz inną krytykę jako "szczyt chamstwa" itd. Nie warto też mówić komuś, że jest chamski, a w kolejnym zdaniu kwestionować jego IQ :) Jeśli ktoś uważa, że stopień skomplikowania rozrywki mógłby dla kogoś definiować wartość człowieka (takie zdanie przyszło tej osobie do głowy), to mówi to więcej o tej osobie, niż o osobie krytykującej pewnego typu rozrywki - powód ku mojej krytyce był podany w trzecim zdaniu mojej wypowiedzi. Generalnie bardzo ubolewam nad stanem poczucia własnej wartości takich osób - wolałabym jednak, żeby było wyższe, wtedy nie musielibyśmy prowadzić takich dyskusji. Fajnie by było, gdyby można było rzeczywiście racjonalnie i z humorem dyskutować niepopularne opinie, a jeśli ktoś uważa, że jego granice zostały naruszone, po prostu o tym poinformować, w którym miejscu to się stało, bez tak emocjonalnych wypowiedzi i wycieczek lekko ad personam, które zresztą mogłyby drugą stronę też obrazić, czyli również przekroczyć jej granice. To nie pierwszy raz tutaj i ktoś już też o to postulował.
Ale ja nigdzie nie napisałam, że ujawnianie informacji o życiu seksualnym panny młodej uważam za dobrą zabawę. Skrytykowałam Twój sposób wypowiedzi, w taki sam sposób jak Ty skrytykowałaś osoby o innych preferencjach zabawy.
I tak samo jak Ty mi zarzucasz mocno emocjonalny ton wypowiedzi - ja mogę zarzucić go Tobie skoro fakt, że ktoś bawi się inaczej niż Ty tak bardzo Cię boli, że postanawiasz wjechać tym osobom na inteligencję. Ponadto wieczory panieńskie nie są obowiązkowe więc zanim na taki przyjdziesz możesz najpierw zapytać organizatorkę jakie planuje atrakcje i jeśli któraś z nich Ci się nie podoba to po prostu nie przychodz. Jeśli jednak jesteś już na takim wieczorze i czujesz, że to nie jest towarzystwo czy tematy dla Ciebie to możesz po prostu stamtąd wyjść nie psując nikomu celowo zabawy. Warto pamiętać, że fakt że takie rozmowy są przekroczeniem TWOICH granic, nie oznacza że są przekroczeniem granic pozostałych osób na tej imprezie - a Ty nie jesteś pępkiem świata. A wieczór panieński nie jest typem imprezy który powinien podlegać ścisłej etykiecie, gdyby ktoś zaczął rozmawiać o seksie na rozmowie kwalifikacyjnej albo na kolacji z rodzicami drugiej połówki to rzeczywiście można byłoby zaryzykować określeniem, że taka osoba ma jakieś braki intelektualne skoro nie potrafi dostosować się do danej sytuacji społecznej. Ale w przypadku spotkania towarzyskiego, który ma luźny charakter, do tego są tam same kobiety, granice się trochę przesuwają i to co "nie wypada" na jakichś bardziej oficjalnych spotkaniach, tam staje się dopuszczalne. I podkreślam jeszcze raz - nikt nie ma obowiązku naginać czy przesuwać na siłę swoich granic, nie jestem za tym żeby ktoś na siłę brał w czymś udział jeśli tego nie czuje. Sama znajdowałam się w sytuacjach w których wychodziłam z jakiejś imprezy lub odmawiałam wzięcia udziału w jakiejś "atrakcji" bo mi nie odpowiadała.
Co do tego argumentu z wiankami to nadal nie rozumiem z czym masz problem, Nazywanie robienia wianków np. "Słowiańskim obrzędem” zamiast "kursem florystycznym” to po prostu budowanie klimatu, a nie próba oszustwa. Na tym polegają imprezy tematyczne - nikt nie wierzy, że po założeniu sukni z epoki nagle przenosi się w czasie, tak samo jak nikt na panieńskim nie myśli, że bierze udział w autentycznym rytuale przejścia z X wieku XDD. To element zabawy i estetyki, który ma odróżnić ten wyjątkowy dzień od zwykłych warsztatów w kwiaciarni. To tak, jakby mieć pretensje do restauracji, że nazywa danie "Ucztą Wikinga”, zamiast napisać "Pieczona noga wieprzowa z ziemniakami”. Każdy wie, co dostanie na talerzu, a nazwa służy jedynie wykreowaniu nastroju i sprawieniu przyjemności gościom.
Aurora1
GreckieWakacje

Post autor: Aurora1 »

Brida pisze: wt lut 17, 2026 1:21 pm Również nie lubię narzekaczy, więc ograniczam takie spotkania do minimum.
Co do tematów rozmowy, coraz częściej jak spotykam nowych ludzi, to po spotkaniu dochodzę do wniosku, że ja wiem o nich już całkiem sporo, a oni o mnie nic. Jakby spotkania miały być tylko opcją zaspokojenia czyjejś próżności i "gadania o sobie". Dochodzi nawet do tego, że ktoś przerywa mi w połowie zdania, żeby dodać coś w stylu "a u mnie to słuchajcie..." . Mam taka parę znajomych, z którymi się już widzieliśmy 4 razy w wąskim gronie (2+2) a oni nadal nie wiedzą nawet czym się zajmuję zawodowo. Także ten ;)

Ps. też dziękuję za ten cytat, jest super!
Mam niemal identyczne wnioski odnośnie rozmów na messenger z jakimiś znajomymi i "przyjaciółmi" ze szkolnych lat, ze studiów itd. Uderzyło mnie to całkiem niedawno, że przez większość czasu omawialiśmy ich życie, ich problemy i perypetie. Jak ja zaczęłam w końcu coś o sobie albo jak ja miałam problem, chciałam się wygadać to oni i tak znów o sobie. Uświadomienie tego wyszło mi w sumie na dobre, bo ograniczyłam siedzenie w telefonie.
GapaGlapa
ZdalnaFanka

Post autor: GapaGlapa »

dziwnerzeczy pisze: wt lut 17, 2026 12:16 pm Ja jestem introwertyczką ale dużo zależy od osoby, bo są takie z którymi chce się rozmawiać godzinami i takie, które trzeba sobie trochę dawkować.

Zgadzam się w sumie z Nietzsche i "nienawidzę tych, którzy kradną moją samotność, nie oferując w zamian prawdziwego towarzystwa", tylko akurat u mnie może to nie jest nienawiść, ale szybkie wypalenie.

Lubię jak ktoś opowiada o tym co przeczytał, obejrzał, co zrobił, ugotował i jak mu to smakowało i jakie wywołało w nim uczucia, albo czego ciekawego się dowiedział, ale takie pogawędki o rachunkach i życiu i jak wszystko drożeje mnie bardzo męczą jeśli pojawiają się zbyt często.
Kurcze odblokowałaś moje myśli i właśnie zdałam sobie sprawę , że najbardziej męczą mnie te rozmowy o niczym

Mamy jednych znajomych, gdzie kolega zawsze wchodzi za mną na tematy co przeczytał, co go ujęło , często się spieramy, choć w żartobliwym tonie na tematy życia, wiary, filozofii itp i zawsze wracam ze spotkania z nimi zadowolona, z dobrą energią

Z drugiej strony reszta znajomych, rodziny czy nawet moi rodzice i teściowie, to ludzie którzy preferują rozmowy o d...Maryni . A mnie przeokropnie męczy wspominanie po raz 60 wspólnej imprezy, czy po raz 80 słuchanie opowieści o przysiędze mojego męża kiedy był w wojsku

I zawsze biczuję sie w myślach, że to moi bliscy, ze powinnam czerpać radość z tego bycia razem , a ja mam ochotę się rozpłakać, że mam dość, chce do domu, chce byc sama.

Czyli może to oprócz mojego introwertyzmu , chodzi mi tez o jakość tego czasu. O to, ze zamiast siedzieć przy flaszce ( choć ja akurat nie pije alkoholu, więc dodatkowo sie męczę) I obgadywać sąsiada, wolę przy herbacie pogadać o czymś co mnie autentycznie interesuje 🤔🤔🤔

Ale mnie teraz natchnelas, dziękuję Ci

Niby oczywista rzecz, a tak bardzo ja wypierałam

Ps. Cytat jest fantastyczny, nie znałam, ale zapisuję
Awatar użytkownika
jenta
ToTylkoHermes

Post autor: jenta »

U mojego narzeczonego w domu główne tematy to: kto umarł, rocznica śmierci osoby X, kto jest w szpitalu, choroby, kto z kim się rozwodzi, "a słyszałeś że..." i tu wstaw najnowsze plotki, drożyzna, i najbardziej gorący temat - polityka. Tak bardzo chciałabym znaleźć z nimi wspólny język, ale kiedy zaczyna się któryś z tych tematów, doprowadza mnie to do szału... w szczególności przy takiej okazji jak Wigilia.
Verbena95
GreckieWakacje

Post autor: Verbena95 »

agbmrctorakwin pisze: wt lut 17, 2026 1:39 pm Ale ja nigdzie nie napisałam, że ujawnianie informacji o życiu seksualnym panny młodej uważam za dobrą zabawę. Skrytykowałam Twój sposób wypowiedzi, w taki sam sposób jak Ty skrytykowałaś osoby o innych preferencjach zabawy.
I tak samo jak Ty mi zarzucasz mocno emocjonalny ton wypowiedzi - ja mogę zarzucić go Tobie skoro fakt, że ktoś bawi się inaczej niż Ty tak bardzo Cię boli, że postanawiasz wjechać tym osobom na inteligencję. Ponadto wieczory panieńskie nie są obowiązkowe więc zanim na taki przyjdziesz możesz najpierw zapytać organizatorkę jakie planuje atrakcje i jeśli któraś z nich Ci się nie podoba to po prostu nie przychodz. Jeśli jednak jesteś już na takim wieczorze i czujesz, że to nie jest towarzystwo czy tematy dla Ciebie to możesz po prostu stamtąd wyjść nie psując nikomu celowo zabawy. Warto pamiętać, że fakt że takie rozmowy są przekroczeniem TWOICH granic, nie oznacza że są przekroczeniem granic pozostałych osób na tej imprezie - a Ty nie jesteś pępkiem świata. A wieczór panieński nie jest typem imprezy który powinien podlegać ścisłej etykiecie, gdyby ktoś zaczął rozmawiać o seksie na rozmowie kwalifikacyjnej albo na kolacji z rodzicami drugiej połówki to rzeczywiście można byłoby zaryzykować określeniem, że taka osoba ma jakieś braki intelektualne skoro nie potrafi dostosować się do danej sytuacji społecznej. Ale w przypadku spotkania towarzyskiego, który ma luźny charakter, do tego są tam same kobiety, granice się trochę przesuwają i to co "nie wypada" na jakichś bardziej oficjalnych spotkaniach, tam staje się dopuszczalne. I podkreślam jeszcze raz - nikt nie ma obowiązku naginać czy przesuwać na siłę swoich granic, nie jestem za tym żeby ktoś na siłę brał w czymś udział jeśli tego nie czuje. Sama znajdowałam się w sytuacjach w których wychodziłam z jakiejś imprezy lub odmawiałam wzięcia udziału w jakiejś "atrakcji" bo mi nie odpowiadała.
Co do tego argumentu z wiankami to nadal nie rozumiem z czym masz problem, Nazywanie robienia wianków np. "Słowiańskim obrzędem” zamiast "kursem florystycznym” to po prostu budowanie klimatu, a nie próba oszustwa. Na tym polegają imprezy tematyczne - nikt nie wierzy, że po założeniu sukni z epoki nagle przenosi się w czasie, tak samo jak nikt na panieńskim nie myśli, że bierze udział w autentycznym rytuale przejścia z X wieku XDD. To element zabawy i estetyki, który ma odróżnić ten wyjątkowy dzień od zwykłych warsztatów w kwiaciarni. To tak, jakby mieć pretensje do restauracji, że nazywa danie "Ucztą Wikinga”, zamiast napisać "Pieczona noga wieprzowa z ziemniakami”. Każdy wie, co dostanie na talerzu, a nazwa służy jedynie wykreowaniu nastroju i sprawieniu przyjemności gościom.
Wręcz przeciwnie, staram się bardzo logicznie, bez zbędnych emocji przyczynowo-skutkowo argumentować. A ty nadal bardzo wzburzenie i nadal zarzucasz mi brak inteligencji, niezrozumienia czegoś, choć sama nie odnosisz się do tego, co napisałam ze zrozumieniem, którego mogłabym oczekiwać po tak szczegółowych wyjaśnieniach. Rozumiem, że mój styl wypowiedzi może irytować, ale to ty musisz sobie jakoś z tym poradzić. Tak jak ja muszę to przyjąć, że twój aż tak emocjonalny ton dyskusji mi również nie odpowiada, bo moim zdaniem nie jest to potrzebne. Nie zamierzam walczyć na temat np. definicji kursu florystycznego, jakby moje życie od tego zależało, ty to rozumiesz tak, ja inaczej i ok. Nie wszystko trzeba też rozumieć literalnie, ale wielokrotnie to na tym wątku tłumaczyłam, tak że ostatni akapit nie jest dla mnie argumentem. Z częścią wyżej, pomijając jakieś wycieczki do mnie, nawet się zgadzam. Tak, jeśli mi nie odpowiada dana sytuacja, można wyjść z imprezy, można to też spróbować załatwić w inny sposób - bardziej lub mniej konfrontacyjny. Granice tego, co jest dozwolone w nieoficjalnych sytuacjach są płynne i każdy musi to do siebie dostosować, co mu odpowiada. Nie zawsze da się z góry ustalić, co będzie na danej imprezie, więc czasem się jest w sytuacji dla siebie niedogodnej, ale można spróbować coś z tym zrobić, jeśli się chce.
ciekawy_nowin
Channelka

Post autor: ciekawy_nowin »

A ja mimo że jestem introwertykiem, to tęsknię za czasami, gdy ludzie wpadali bez zapowiedzi i gadali i du pie Maryni. Może nie jestem na tyle towarzyski i rozmowny, żeby w tym uczestniczyć w pełni, ale lubię ten szum w tle i ludzi obok. To na pewno lepsze niż zatomizowane społeczeństwa i bycie samemu z własnymi myślami.
Awatar użytkownika
Brida
Migocząca Świeczka

Post autor: Brida »

Jak już jesteśmy przy relacjach, to ja uważam, że czasem trzeba palić mosty, i to częściej niż nam się wydaje. Żeby po prostu nie przerabiać tego samego w późniejszym czasie. Ludzie nie zmieniają się aż tak ;)
Awatar użytkownika
MissNobody66
MoetGlass

Post autor: MissNobody66 »

Aktualnie hot topic: uważam że niezmienianie gaci podczas okresu, niezmienianie pościeli miesiącami czy niemycie się przez kilka dni (wykluczam oczywiście niemożność z powodu np. choroby) jest obleśne. Potem są płacze że w transporcie miejskim śmierdzi. I możecie napisać że to przecież jest popularna opinia, otóż nie. Ludzie wygłaszają ostatnio publicznie bez wstydu że robią powyższe rzeczy.
Awatar użytkownika
australijska
LouiBag

Post autor: australijska »

MissNobody66 pisze: wt lut 17, 2026 5:33 pm Ludzie wygłaszają ostatnio publicznie bez wstydu że robią powyższe rzeczy.
Gdzie wygłaszają?
Żeby nie było - nie polemizuję, po prostu zainteresowałaś mnie tym zjawiskiem, bo do tej pory się z tym nie spotkałam :O
Awatar użytkownika
MissNobody66
MoetGlass

Post autor: MissNobody66 »

australijska pisze: wt lut 17, 2026 5:48 pm Gdzie wygłaszają?
Żeby nie było - nie polemizuję, po prostu zainteresowałaś mnie tym zjawiskiem, bo do tej pory się z tym nie spotkałam :O
Głównie na tiktoku w komentarzach ale widziałam też na Threads.
Rzeka.chaosu
Amigo

Post autor: Rzeka.chaosu »

Brida pisze: wt lut 17, 2026 3:28 pm Jak już jesteśmy przy relacjach, to ja uważam, że czasem trzeba palić mosty, i to częściej niż nam się wydaje. Żeby po prostu nie przerabiać tego samego w późniejszym czasie. Ludzie nie zmieniają się aż tak ;)
Mnie czasem zastanawia jak zrobić to umiejętnie, żeby samemu nie wyjść na buca. Ostatnio pewni ludzie mnie bardzo rozczariwali i nie mam ochoty ich nawet oglądać, ale czasem muszę. Nie wspominałam żadnym wspólnym znajomym co odwalili, więc czasem ktoś mnie zaprosi i tamtych też. Serio nie chciałabym nawet na nich patrzeć, ale nie chcę robić z tego, co odwalili sprawy powszechnie znanej.
Awatar użytkownika
Arzena
DramaQueen

Post autor: Arzena »

australijska pisze: wt lut 17, 2026 5:48 pm Gdzie wygłaszają?
Mi sie taka rolka pokazała na Insta,pamietam tylko,że laska mówiła,ze nie myje stóp ,bo skoro stoi w wodzie to same sie myją. No i kolejny bzdury trend do kolekcji ....
Rzeka.chaosu
Amigo

Post autor: Rzeka.chaosu »

MissNobody66 pisze: wt lut 17, 2026 5:33 pm Aktualnie hot topic: uważam że niezmienianie gaci podczas okresu, niezmienianie pościeli miesiącami czy niemycie się przez kilka dni (wykluczam oczywiście niemożność z powodu np. choroby) jest obleśne. Potem są płacze że w transporcie miejskim śmierdzi. I możecie napisać że to przecież jest popularna opinia, otóż nie. Ludzie wygłaszają ostatnio publicznie bez wstydu że robią powyższe rzeczy.
To wyjaśnia, dlaczego wielu mężczyzn sądzi, że zapach śledzika to naturalny, zdrowy zapach kobiety. 🥲😄
lalisa
DramaQueen

Post autor: lalisa »

Verbena95 pisze: wt lut 17, 2026 11:16 am To w sumie bardzo smutne, co piszesz. Rozumiem sytuację depresji, wtedy to jeszcze podkreśla ten stan, ale nie uważam, że ogólnie nie ma czegoś takiego jak "cieszenie się szczęściem innych". Ja się czasem nawet cieszę, mimo że nie powinno być mi to na rękę, np. cieszyłam się kiedyś ze szczęśliwego związku faceta, którego darzyłam uczuciem, może dla kogoś łatwiejsza byłaby zazdrość, ale to mało konstruktywne, bo nic ci nie daje oprócz frustracji, a jeśli się dobrze układa, to to jest ogólnie dobry znak, również co do charakteru i poziomu ugodowości tej osoby.
Ale ja nie napisałam, że nie cieszą mnie niczyje sukcesy i niczyje szczęście, tylko szczęście obcych osób i nie rozumiem tego powiedzenia w tym kontekscie. Wiadomo, że mnie cieszy jak ktoś mi bliski dostanie awans albo ma super związek. Podałam przykład Julii Wieniawy, żeby się cieszyć jej szczęściem, bo ma dużo mieszkań. Nie będę się tym cieszyć, bo mam to gdzieś w najlepszym wypadku. B)
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
SushiRoll

MissNobody66 pisze: wt lut 17, 2026 5:33 pm Aktualnie hot topic: uważam że niezmienianie gaci podczas okresu, niezmienianie pościeli miesiącami czy niemycie się przez kilka dni (wykluczam oczywiście niemożność z powodu np. choroby) jest obleśne. Potem są płacze że w transporcie miejskim śmierdzi. I możecie napisać że to przecież jest popularna opinia, otóż nie. Ludzie wygłaszają ostatnio publicznie bez wstydu że robią powyższe rzeczy.
Jak ten temat zaczął być popularny na tiktoku to zdziwiłam się, że ludzie tyle czasu potrafią spać w jednej pościeli. Ja zmieniam raz na tydzień, w najgorszym przypadku zdarzy mi się raz na 2 tygodnie ale to dla mnie już maks. A ja czytałam komentarze, że niektórzy kilka tygodni, a nawet miesięcy z jedną pościelą. Jeszcze gorzej to wygląda jak te osoby siadają/kładą się do tej pościeli po powrocie z pracy/ze szkoły, przecież na tych ubraniach przynosi się tyle syfu, zwłaszcza jak jeździ się komunikacją miejską. Zdaje sobie sprawę, że nie każdy ma osobna sypialnie, która może przeznaczyć tylko do spania, ja sama mam aktualnie pokój który służy mi za sypialnie i za pokój dzienny. Ale mimo to staram się dbać o tą higienę mojego miejsca spania, mam łóżko rozkładane z szufladami więc w ciągu dnia pościel wkładam do szuflad, a na wierzch daje koc/narzute i poduszki dekoracyjne. Jak miałam łóżko bez szuflad to pościel przykrywalam w całości narzutą, nie wyobrażałam sobie po całym dniu położyć się do pościeli w tych samych ciuchach. Dlatego też często mam problem z nocowaniem u znajomych/dalszej rodziny, bo niestety czuję kiedy pościel jest nieświeża lub leżała tyle w jakiejś szafie/schowku że ma zatęchły zapach
Lkjhgfd
Tritonotti

Post autor: Lkjhgfd »

lalisa pisze: wt lut 17, 2026 6:03 pm Ale ja nie napisałam, że nie cieszą mnie niczyje sukcesy i niczyje szczęście, tylko szczęście obcych osób i nie rozumiem tego powiedzenia w tym kontekscie. Wiadomo, że mnie cieszy jak ktoś mi bliski dostanie awans albo ma super związek. Podałam przykład Julii Wieniawy, żeby się cieszyć jej szczęściem, bo ma dużo mieszkań. Nie będę się tym cieszyć, bo mam to gdzieś w najlepszym wypadku. B)
To w sumie nie ma znaczenia. Ja trochę nie rozumiem jak może kogoś nie cieszyć czyjeś szczęście (poza skrajnymi sytuacjami o których wspomniałaś, jak np. depresja czy coś). Jak mi się nie udaje to cieszę się, że komuś innemu się udało. Przecież też mam z tego radość i to za darmola xd
Verbena95
GreckieWakacje

Post autor: Verbena95 »

lalisa pisze: wt lut 17, 2026 6:03 pm Ale ja nie napisałam, że nie cieszą mnie niczyje sukcesy i niczyje szczęście, tylko szczęście obcych osób i nie rozumiem tego powiedzenia w tym kontekscie. Wiadomo, że mnie cieszy jak ktoś mi bliski dostanie awans albo ma super związek. Podałam przykład Julii Wieniawy, żeby się cieszyć jej szczęściem, bo ma dużo mieszkań. Nie będę się tym cieszyć, bo mam to gdzieś w najlepszym wypadku. B)
Ja się odnoszę tylko do wypowiedzi, w której nie było nic na temat Julii Wieniawy, która pewnie mnie obchodzi dokładnie tyle, co ciebie.
W ogóle nie rozumiem, dlaczego życie influencerów miałoby nas bardziej obchodzić, niż np. życie księgowych, tylko dlatego, że oni się uważają za najbardziej interesujących, ale to tylko w swoim mniemaniu, tak naprawdę większość jest do porzygu powtarzalna i nic nie wnosi do społeczeństwa (może oprócz dram, patologii i złych wzorców). Oczywiście, że bardziej cieszymy się szczęściem osób nam bliskich, niż kogoś, kogo znamy jedynie przelotnie i na tym należy się skupić.
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
Tritonotti

Post autor: Anastazja_smietana »

Rzeka.chaosu pisze: wt lut 17, 2026 5:54 pm Mnie czasem zastanawia jak zrobić to umiejętnie, żeby samemu nie wyjść na buca. Ostatnio pewni ludzie mnie bardzo rozczariwali i nie mam ochoty ich nawet oglądać, ale czasem muszę. Nie wspominałam żadnym wspólnym znajomym co odwalili, więc czasem ktoś mnie zaprosi i tamtych też. Serio nie chciałabym nawet na nich patrzeć, ale nie chcę robić z tego, co odwalili sprawy powszechnie znanej.
Czasami trzeba wyjść na buca :) od zawsze mam problemy z asertywnością, aż któregoś razu z premedytacją porzuciłam miłą maskę wobec jednej osoby i było to bardzo uwalniające.
Awatar użytkownika
Jennifer
Srebrna Kropeczka

Post autor: Jennifer »

W temacie pościeli, nocowanek i tego jak ten straszny kapitalizm wmówił nam, że sąsiedzkie/przyjacielskie usługi to coś złego - nie czaję nocowania u znajomych w dorosłym wieku. Jeszcze jak to wyjdzie na spontanie, nie wiem, ucieknie ci ostatni pociąg, zepsuje ci się auto, albo pijemy sobie i komuś urwie się film, to oczywiście jako dobra koleżanka położę cię spać w sąsiednim pokoju. Ale osobiście nie mogłabym dobrowolnie u kogoś nocować, wolę zapłacić za hotel lub wrócić wieczorem do siebie.
Niestety będąc na studiach wpadałam do koleżanek, które mieszkały w innym mieście i jako że nie miałam wtedy kasy, musiałam zatrzymywać się u nich na noc. I zawsze było coś nie tak - spałam w pokoju przechodnim, budzono mnie o 8:00 rano na śniadanie, zdarzyło się nawet, że moja super mega gościnna koleżanka, która chlebem i solą mnie przywitała, nie zgodziła się, żebym wzięła prysznic wieczorem, bo u niej wszyscy kąpią się rano XD Raz dostałam okres i rewolucji żołądkowych w jednym, pół nocy latałam do łazienki i później dziewczyny narzekały, że nie mogły przeze mnie spać. Teraz kiedy już zarabiam własne pieniądze i odwiedzam kogoś w innym mieście, zawsze wybieram hotel i przykro mi, że mało kto potrafi uszanować to, że nie chcę u kogoś spać.
i am a god
Awatar użytkownika
jenta
ToTylkoHermes

Ogólnie zauważyłam, że tematy, a czasem nawet dokładnie te same treści stąd, później pojawiają się na tiktoku jako czyjeś własne 😬
lalisa
DramaQueen

Post autor: lalisa »

Lkjhgfd pisze: wt lut 17, 2026 6:21 pm To w sumie nie ma znaczenia. Ja trochę nie rozumiem jak może kogoś nie cieszyć czyjeś szczęście (poza skrajnymi sytuacjami o których wspomniałaś, jak np. depresja czy coś). Jak mi się nie udaje to cieszę się, że komuś innemu się udało. Przecież też mam z tego radość i to za darmola xd
No to gratulacje, ja tak nie mam. Czyli moja opinia była niepopularna, więc zgodnie z wątkiem :D
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
SushiRoll

lalisa pisze: wt lut 17, 2026 7:22 pm No to gratulacje, ja tak nie mam. Czyli moja opinia była niepopularna, więc zgodnie z wątkiem :D
Ja doskonale rozumiem twoją opinię. Mam tak samo, umiem cieszyć się ze szczęścia bliskich osób, potrafię być nawet podekscytowana ich powodzeniem tak jakby to dotyczyło mnie. Jednak w przypadku obcych mi osób (jakichś właśnie celebrytów/influ) czy dalszych moich znajomych to gdybym powiedziała, że się cieszę ich szczęściem to bym skłamała. I nie chodzi wcale o to, że czuję jakąś zawiść czy zazdrość, po prostu wiem, że za 5 minut o tej informacji zapomnę, bo są mi obojętni. Myślę, że ludzie często nadużywają tego określenia, "że cieszą się czyimś szczęściem". Np. to, że koleżanka z pracy mi się pochwali, że jedzie na wakacje o których marzyła od lat, a ja odpowiem "wow, ale super, baw się dobrze" nie oznacza, że przeżywam to razem z nią. To zwykła uprzejmość, a nie autentyczne wzruszenie, po prostu miło mi, że jej miło i na tym koniec - jej wakacje to dla mnie informacja jak każda inna
PEONIA
Collagen z chlorellą

Post autor: PEONIA »

jenta pisze: wt lut 17, 2026 6:47 pm Ogólnie zauważyłam, że tematy, a czasem nawet dokładnie te same treści stąd, później pojawiają się na tiktoku jako czyjeś własne 😬
Jak trafisz na takiego tt to dawaj znać bo aż ciekawa jestem
Awatar użytkownika
jenta
ToTylkoHermes

PEONIA pisze: wt lut 17, 2026 7:46 pm Jak trafisz na takiego tt to dawaj znać bo aż ciekawa jestem
Tak na szybko to mam wrażenie że seria tiktokow Nadii Długosz jest rozpoczęta kilka dni po założeniu tego wątku
bananowykisiel
SushiRoll

Post autor: bananowykisiel »

Nie zmieniam pościeli co tydzień. Jest jakiś nowy trend na tik toku gdzie laski się chwalą że zmieniają co kilka dni/co tydzień pościel. Ja zazwyczaj zmieniam co miesiąc, czasem może troszkę dłużej i się tego nie wstydzę. Nie widzę powodu by wymieniać co chwilę, bez jaj