Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Dieta 600 kcal

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: Juliaturczyniak »

agbmrctorakwin pisze: śr lut 04, 2026 8:46 pm Jeśli już mówimy o preferencjach jedzeniowych to znacznie bardziej smakują mi burgery z McDonald's niż z jakichś fancy burgerowni. Lubię poznawać nowe smaki i wspierać lokalne knajpy ale jak mam ochotę na burgera to nie zadowole się żadnym "kraftowym" burgerem, podanym z frytkami w metalowym koszyczku. Muszę zjeść wieśmaka, mcroyala, drwala. Tak samo przejadły mi się już włoskie pizze i wolę zjeść chamska, pizzę na grubym cieście, oblana sosem czosnkowym
Ja mam identycznie.
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
Tritonotti

Post autor: Anastazja_smietana »

Czekolada wedla nadziewana jest 1000000% lepsza niż dubajska. Dubajska ma mdły smak i może buty czyścić naszym nadziewanym. Spróbowałam i się zawiodłam.
Awatar użytkownika
julygirl
Currently:home

Post autor: julygirl »

Jennifer pisze: śr lut 04, 2026 9:11 pm To może być też potrzeba rutyny. Nie każdy potrzebuje rozwoju, sama uwielbiam czytać książki, oglądać filmy i podróżować, ale nie mogłabym tego robić całymi dniami. Bliska koleżanka moich rodziców tak bardzo nie mogła doczekać się przejścia na emeryturę, a już po miesiącu nie mogła się odnaleźć - zlewały się jej dni, zdarzało się, że pojechała na zakupy 15 sierpnia i była zdzwiona, że jest zamknięte, bo przestała śledzić kalendarz. Własny biznes to zawsze jest ryzyko, nie każdy jest na to gotowy. Nie rozumiem, dlaczego ludzie, którzy chcą po prostu pracować i mieć z tego pieniądze "u prywaciarza" są tak wyśmiewani i nazywani niewolnikami. Nawet, jesli robią to z nudy, to nie jest nasza sprawa.
Z tą potrzeba rutyny to prawda, bez niej jest ciężko wielu osobom. Dlatego podałam przykład różnych warsztatów czy zajęć. Wtedy masz np kilka dni w tyg o określonych godzinach zajecia na które idziesz i tworzysz sobie rutynę.
why you care what people think, you don't even like people
chicachica
Mokra Włoszka

Post autor: chicachica »

mvxcia pisze: czw sty 29, 2026 11:15 pm Nie mamy czym się chwalić, ze jesteśmy 20 gospodarka świata.
Działamy jako outsourcing, jesteśmy Indiami Europy. Brak własnych dużych przedsiębiorstw, przedsiębiorstwa narodowe powyprzedawane.
Jak międzynarodowe korpo znajda nowy kraj z tania siła robocza to upadniemy
U mnie w robocie się właśnie zaczyna to, co opisałaś w ostatnim zdaniu. Korpo niemieckie, na koniec roku podliczali koszty i z początkiem roku fala zwolnień w polskim oddziale, bo jesteśmy za drodzy. Zatrudnienia zatrzymane, bo trzeba ciąć koszty. I to nie tak, że oddział przynosi straty, wręcz przeciwnie… Więc jak ktoś twierdzi, że teraz jest ciężko z pracą biurową to prawdopodobnie będzie tylko gorzej.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Dieta 600 kcal

Uważam, że obecnie produkujemy i wytwarzamy za dużo jedzenia względem zapotrzebowania, przez co większość się marnuje albo w lodówce albo nawet nie zostaje kupiona i trafia do śmietnika. Przez co myślę, że powinniśmy uświadamiać społeczeństwo na temat marnowania żywności oraz dążyć do choć minimalnie mniejszej jej ilości.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Dieta 600 kcal

chicachica pisze: śr lut 04, 2026 9:54 pm U mnie w robocie się właśnie zaczyna to, co opisałaś w ostatnim zdaniu. Korpo niemieckie, na koniec roku podliczali koszty i z początkiem roku fala zwolnień w polskim oddziale, bo jesteśmy za drodzy. Zatrudnienia zatrzymane, bo trzeba ciąć koszty. I to nie tak, że oddział przynosi straty, wręcz przeciwnie… Więc jak ktoś twierdzi, że teraz jest ciężko z pracą biurową to prawdopodobnie będzie tylko gorzej.
Ogólnie z pracą jest ciężko i również zauważam to zjawisko, redukacja etatów,coraz więcej miejsc pracy się zamyka,ale to nie tylko tu... W takich Niemczech też jest taka patologia 🫨🤌🏻
Lkjhgfd
Tritonotti

Post autor: Lkjhgfd »

Moja mniej popularna opinia jest taka, że offtop w sumie jest bez sensu, jak już zostało o tym wspomniane, (pomimo tego, że też przyłożyłam do niego kciuki), pomijam większość odpowiedzi na inne komentarze i niepotrzebnie przychodzą mi powiadomienia, a zamysł wątku jest ciekawy.
Jak ktoś założy drugi, ale bez offtopu, tylko po to, żeby poczytać jakie ludzie mają opinie, bez wykłócania się, tylko z samymi ikonkami kto popiera, a kto nie, to chętnie tam się przesiądę 🥰
Awatar użytkownika
berry blast
Currently:Dominicana

Post autor: berry blast »

Juliaturczyniak pisze: śr lut 04, 2026 9:55 pm Uważam, że obecnie produkujemy i wytwarzamy za dużo jedzenia względem zapotrzebowania, przez co większość się marnuje albo w lodówce albo nawet nie zostaje kupiona i trafia do śmietnika. Przez co myślę, że powinniśmy uświadamiać społeczeństwo na temat marnowania żywności oraz dążyć do choć minimalnie mniejszej jej ilości.
uważam, że to nie jest niepopularna opinia 🤪 od dawna wiadomo, że europa wyrzuca 1/3 jedzenia
Awatar użytkownika
mvxcia
Koczkodan
Instagram: TwójStart

Post autor: mvxcia »

Juliaturczyniak pisze: śr lut 04, 2026 9:55 pm Uważam, że obecnie produkujemy i wytwarzamy za dużo jedzenia względem zapotrzebowania, przez co większość się marnuje albo w lodówce albo nawet nie zostaje kupiona i trafia do śmietnika. Przez co myślę, że powinniśmy uświadamiać społeczeństwo na temat marnowania żywności oraz dążyć do choć minimalnie mniejszej jej ilości.
Pomijając kwestie jedzenia to mamy wyprodukowane tyle ubrań i mebli ze jakbyśmy zaprzestali produkcje to tego co już jest starczy na kilka pokoleń do przodu
astronautka123

Post autor: astronautka123 »

berry blast pisze: śr lut 04, 2026 10:23 pm uważam, że to nie jest niepopularna opinia 🤪 od dawna wiadomo, że europa wyrzuca 1/3 jedzenia
Ale że w Polsce? Myślę, że milleniasi i pokolenia wzawyyż mają jeszcze zakodowane, żeby nie wyrzucać.
Awatar użytkownika
berry blast

astronautka123 pisze: śr lut 04, 2026 11:11 pm Ale że w Polsce? Myślę, że milleniasi i pokolenia wzawyyż mają jeszcze zakodowane, żeby nie wyrzucać.
w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Dieta 600 kcal

berry blast pisze: śr lut 04, 2026 10:23 pm uważam, że to nie jest niepopularna opinia 🤪 od dawna wiadomo, że europa wyrzuca 1/3 jedzenia
Z tym ograniczeniem to raczej nie jest zbyt popularne. Większość ludzi owszem widzi problem, ale nie idą za tym jakieś myśli co można z tym zrobić.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Dieta 600 kcal

berry blast pisze: śr lut 04, 2026 11:22 pm w Polsce marnuje się prawie 5 mln ton żywności rocznie
I to jest chyba najwięcej w całej UE..
astronautka123

Post autor: astronautka123 »

Juliaturczyniak pisze: śr lut 04, 2026 11:49 pm I to jest chyba najwięcej w całej UE..
Nie wydaje wam się, że sklepy i restauracje za większość odpowiadają? (restrykcyjne przepisy nie pozwalają przekazywania przy końcu daty ważności itd). Wydaje mi się, że ktoś chce zrzucić winę na przeciętnego Kowalskiego, tak jak segregaacja śmieci ma uratować ekologię.
g_girl
BlondDoczep

Post autor: g_girl »

agbmrctorakwin pisze: śr lut 04, 2026 8:46 pm Jeśli już mówimy o preferencjach jedzeniowych to znacznie bardziej smakują mi burgery z McDonald's niż z jakichś fancy burgerowni. Lubię poznawać nowe smaki i wspierać lokalne knajpy ale jak mam ochotę na burgera to nie zadowole się żadnym "kraftowym" burgerem, podanym z frytkami w metalowym koszyczku. Muszę zjeść wieśmaka, mcroyala, drwala. Tak samo przejadły mi się już włoskie pizze i wolę zjeść chamska, pizzę na grubym cieście, oblana sosem czosnkowym
Ja też lubię maczka bo mają różnorodne sosy i smaki w tych burgerach, no i można zjeść coś małego przez co nie czujemy się ciężko do końca dnia.

Włoskie jedzenie w ogóle uważam za przereklamowane, nigdy nie zrozumiem ich fleksowania się makaronem (tak jakby żaden inny naród na świecie nie wymyślił ciasta z mąki wody i soli). Uważam że nasza kuchnia jest równie jeśli nie bardziej różnorodna, robimy użytek z większej ilości warzyw niż pomidory i czosnek (swoją drogą pomidory malinowe mamy pyszne, nie trzeba lecieć na Sycylię), mamy świetne zupy i dużo lepsze ciasta oraz słodkie pieczywo (z resztą nasz zakwas stanowił podwaliny francuskich bagietek itp).

Stawianie Włochów i innych południowców za wzór bo często piją wino do obiadu jest po prostu głupie, te kraje mają duży problem z zachorowalnością na raka wątroby.

Porównywanie cen w kawiarniach polskich do włoskich uważam za absurd (te ich kawiarenki nie oferują mleka roślinnego w cenie, kącików z zabawkami dla dzieci, gniazdek do komputera i możliwości siedzenia przez pół dnia nad jedną kawą, nie inwestują też w fancy wystrój i wynajem dużego lokalu).
Awatar użytkownika
berry blast

astronautka123 pisze: czw lut 05, 2026 12:24 am Nie wydaje wam się, że sklepy i restauracje za większość odpowiadają? (restrykcyjne przepisy nie pozwalają przekazywania przy końcu daty ważności itd). Wydaje mi się, że ktoś chce zrzucić winę na przeciętnego Kowalskiego, tak jak segregaacja śmieci ma uratować ekologię.
niestety nie, gospodarstwa domowe najwięcej marnują

Gospodarstwa domowe - 60% - Największe źródło strat; ok. 2,9 mln ton rocznie.
Produkcja rolnicza - 15,5% - Straty na etapie upraw i hodowli.
Przetwórstwo - 15,6% - Odpady powstające w fabrykach i zakładach.
Handel (sklepy) - 6,9% - Produkty wycofane ze sprzedaży, np. z powodu daty.
Gastronomia - 1,2% - Odpady w restauracjach i punktach zbiorowego żywienia.
Transport i magazynowanie - 0,8% - Straty podczas logistyki.
Awatar użytkownika
patryktarachon
Mokra Włoszka
Instagram: patryktarachon

Post autor: patryktarachon »

Uważam, że takie wątki są potrzebne, bo pozwalają mówić szczerze bez presji poprawności. Dają przestrzeń do wymiany doświadczeń, które zwykle są spychane na margines. Myślę, że konfrontowanie różnych perspektyw bywa bardziej rozwijające niż utwierdzanie się w popularnych opiniach.
g_girl
BlondDoczep

berry blast pisze: czw lut 05, 2026 12:30 am niestety nie, gospodarstwa domowe najwięcej marnują

Jeszcze więcej promocji typu „10+10 gratis” w biedronkach i innych Lidlach i na pewno będzie lepiej. Najgorsze jest to, że inne sieci poszły w ich ślady i teraz praktycznie nie ma sklepów, w których można kupić pojedynczą sztukę danego produktu, której cena nie będzie wywindowana na potrzeby „promocji”.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Dieta 600 kcal

Dużo rzeczy,które mają 1+1 można zamrozić, zrobić przetwory, też nie trzeba z każdej promocji korzystać. Ja gdybym miała większą zamrażarkę to bym dawała więcej, a tak to zazwyczaj 2/3 chleby, 2/3 szynki i 2/3 sery, większość starczy mi do następnego miesiąca, jesteśmy w 2 osoby, ale jeśli są 3-4 to również można zrobić podobnie
g_girl
BlondDoczep

Juliaturczyniak pisze: czw lut 05, 2026 12:41 am Dużo rzeczy,które mają 1+1 można zamrozić, zrobić przetwory, też nie trzeba z każdej promocji korzystać. Ja gdybym miała większą zamrażarkę to bym dawała więcej, a tak to zazwyczaj 2/3 chleby, 2/3 szynki i 2/3 sery, większość starczy mi do następnego miesiąca, jesteśmy w 2 osoby, ale jeśli są 3-4 to również można zrobić podobnie
Nie mówię że korzystam, ale podejrzewam że wielu ludzi często dorzuci jedną sztukę więcej jeśli widzi że to spowoduje obniżenie ceny.
Ostatnio widziałam w biedronce promocje na ptasie mleczko: 2 opakowania za 22zl, pojedyncze opakowanie było za 21. Znasz kogoś kto by nie wrzucił drugiego opakowania do koszyka w takim przypadku?
Miejsce w zamrażarce też kiedyś się kończy, a niektórych produktów się po prostu nie mrozi.
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
Tritonotti

Post autor: Anastazja_smietana »

berry blast pisze: czw lut 05, 2026 12:30 am niestety nie, gospodarstwa domowe najwięcej marnują

A można wiedzieć jakie są podstawy do tych wyliczeń? Ilość produkowanych śmieci? Czy obierki, ogryzki, skorupki jajek też się wliczają?
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Dieta 600 kcal

g_girl pisze: czw lut 05, 2026 12:47 am Nie mówię że korzystam, ale podejrzewam że wielu ludzi często dorzuci jedną sztukę więcej jeśli widzi że to spowoduje obniżenie ceny.
Ostatnio widziałam w biedronce promocje na ptasie mleczko: 2 opakowania za 22zl, pojedyncze opakowanie było za 21. Znasz kogoś kto by nie wrzucił drugiego opakowania do koszyka w takim przypadku?
Miejsce w zamrażarce też kiedyś się kończy, a niektórych produktów się po prostu nie mrozi.
Dlatego mówię by społeczeństwo uświadamiać
Awatar użytkownika
berry blast

Anastazja_smietana pisze: czw lut 05, 2026 12:48 am A można wiedzieć jakie są podstawy do tych wyliczeń? Ilość produkowanych śmieci? Czy obierki, ogryzki, skorupki jajek też się wliczają?
no nie sądzę, aby się wliczały. mówimy o zmarnowanej żywności, a obierki, ogryzki czy skorupki to są odpady, a konkretnie bioodpady.
Awatar użytkownika
agbmrctorakwin
SushiRoll

Post autor: agbmrctorakwin »

g_girl pisze: czw lut 05, 2026 12:47 am Nie mówię że korzystam, ale podejrzewam że wielu ludzi często dorzuci jedną sztukę więcej jeśli widzi że to spowoduje obniżenie ceny.
Ja mam takie produkty, które kupuje w zapasie tylko jak są na promocji (wielosztuki). Np. masło - zawsze mam zapas kilku kostek w lodówce, mleko - kupuje UHT więc nie zajmuje mi miejsca w lodówce tylko trzymam w spiżarni, tak samo jak widzę promocje na soki które lubię to też biorę.
Nie lubię za to robić takich zapasów ze słodyczami bo wiem że jak kupię 2 ptasie mleczka to zjem 2 opakowania dzien po dniu , za to jak kupię jedno to zjem je w jeden dzień i kolejne kupię dopiero przy następnej wizycie w sklepie (a nie jeżdżę za często). Te wielosztuki na słodycze na pewno mi się przydają jak zbliżają się jakieś święta bo kupuje wtedy hurtowo dla każdego do prezentu.
Generalnie uważam, że często ludzie za bardzo dają się nabrać na tego typu promocje, przeliczając cenę za sztukę rzeczywiście wychodzi taniej, ale w ostatecznym rozrachunku wydajemy więcej pieniędzy na rzeczy, których wcale nie potrzebujemy w takiej ilości
Awatar użytkownika
tasty042024
BlondDoczep

Post autor: tasty042024 »

No to moja niepopularna opinia jest taka, ze ja bym nie wrzucila. Nie potrzebuje dwoch. Moze i mam miejsce w spizarni, ale jestem zbyt lasa na slodycze :P
Serio, czesto rezygnuje z wielopakow, jesli wiem ze tego nie przejem (w przypadku normalnych rzeczy), albo ze nie mam ochoty na wiecej (w przypadku junk foodu)