Start
Mój profil

Niepopularne opinie o życiu

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
berry blast
Currently:revenge

Re: Niepopularne opinie o życiu

Post autor: berry blast »

Magda0888 pisze: śr sty 14, 2026 9:31 am Nieprawda. Już więcej widzę nastolatków z elektrykami, niż 40 letnich ludzi. Co więcej, często słyszę, że rodzice palenia fajek dzieciom zakazują, ale na elektryki przymykają oko.
Ale millenialsi to nie są tylko 40-latkowie. Starsza definicja wskazuje że to może być nawet zakres do roku 2000 i ich miałam na myśli.
Pif Paf
Modna

Post autor: Pif Paf »

Avalon pisze: wt sty 13, 2026 8:02 pm Kosmetyki Rituals, Bath and body works, The body shop, lush są przereklamowane. Kompletnie nie warte swojej ceny
A ile w Polsce kosztuje rituals? Tutaj pianki pod prysznic kosztują 10 funtòw
PEONIA
Forma życia

Post autor: PEONIA »

berry blast pisze: śr sty 14, 2026 9:39 am Ale millenialsi to nie są tylko 40-latkowie. Starsza definicja wskazuje że to może być nawet zakres do roku 2000 i ich miałam na myśli.
Dokładnie pokolenia są bardzo płynne. Tak jak z - każde żródło daje inaczej - jedne źródła podają że zaczynają się od 95, inni, ze od 96 albo 97 inne 2000
Magda0888
BlondDoczep

Post autor: Magda0888 »

Większość ludzi w średnim wieku: 30- 45 lat w ogóle nie myśli o zabezpieczeniu sobie starości. Prawdą jest, że w Polsce po m.in. 20 latach pracy mało kto będzie miał taką emeryturę, która pozwoli na godne życie wliczając również fakt, że niestety, ale z wiekiem zdrowie zaczyna szwankować, ale lekarz i apteki to studnia bez dna. Więc większość ludzi nawet jeżeli bardzo dobrze zarabia tu i teraz, to zamiast inwestować, rozpiernicza wszystko, co się da. Inna rzecz, życie na kredyt. Często słyszę ,,a kto nie ma kredytu''. Ludzie wszystko kupują na raty- nawet buty i zegarki, w cholerę zbędnych rzeczy. W pracy ludzie czekają na wypłatę, której...już ,,nie mają'', bo po spłaceniu rat i opłatach zostaje tylko na jedzenie. Ludzie w Polsce nie mają żadnej wiedzy na temat zarządzania pieniędzmi.
Magda0888
BlondDoczep

berry blast pisze: śr sty 14, 2026 9:39 am Ale millenialsi to nie są tylko 40-latkowie. Starsza definicja wskazuje że to może być nawet zakres do roku 2000 i ich miałam na myśli.
Tak, ja wiem, że to jest pewien przedział wiekowy i zaczyna się na 40 latkach, a później ta granica jest niedoprecyzowana :) I tu bym się z Tobą zgodziła- 20 latkowie palą elektryki, podgrzewane, żeby nie śmierdzieć, ale z racji tej, że są młodzi zdrowia pod uwagę nie biorą.
PEONIA
Forma życia

Post autor: PEONIA »

Magda0888 pisze: śr sty 14, 2026 9:42 am Większość ludzi w średnim wieku: 30- 45 lat w ogóle nie myśli o zabezpieczeniu sobie starości. Prawdą jest, że w Polsce po m.in. 20 latach pracy mało kto będzie miał taką emeryturę, która pozwoli na godne życie wliczając również fakt, że niestety, ale z wiekiem zdrowie zaczyna szwankować, ale lekarz i apteki to studnia bez dna. Więc większość ludzi nawet jeżeli bardzo dobrze zarabia tu i teraz, to zamiast inwestować, rozpiernicza wszystko, co się da. Inna rzecz, życie na kredyt. Często słyszę ,,a kto nie ma kredytu''. Ludzie wszystko kupują na raty- nawet buty i zegarki, w cholerę zbędnych rzeczy. W pracy ludzie czekają na wypłatę, której...już ,,nie mają'', bo po spłaceniu rat i opłatach zostaje tylko na jedzenie. Ludzie w Polsce nie mają żadnej wiedzy na temat zarządzania pieniędzmi.
Nie ale z drugiej strony dorobienia się od zera w tym kraju jest mega cięższe - moim zdaniem o wiele cięższe niż 30-40 lat temu. Za komuny domu czy mieszkania to nie miał kto nie chciał :P Nie było to łatwe ale możliwe i łatwiejsze, choćby postawienie domu. Teraz zanim łopatę wbijesz to już ile kasy idzie.

Teraz by wziąć kredyt na klitkę to musisz mieć grubą sakiewkę na wkład własny. Jeszcze 10 lat temu to mieszkanie za gotówkę było symbolem zaradności a kredyt to meh, teraz to na kredyt większości nie stać :P

Inwestowanie by Ci przynosiło jakieś zyski pozwalające żyć to też musisz grubą kasę włożyć. By wyciągać z obligacji czy akcji 5-6 k miesięcznie to musisz włożyć setki tysięcy w to.

Z nieruchomościami nie wiadomo przy tym przyroście naturalnym. Za 30 -40 lat to możesz mieszkanie którego nie będzie kto miał wynająć...
mariaow
ZdalnaFanka

Post autor: mariaow »

PEONIA pisze: śr sty 14, 2026 9:49 am Inwestowanie by Ci przynosiło jakieś zyski pozwalające żyć to też musisz grubą kasę włożyć. By wyciągać z obligacji czy akcji 5-6 k miesięcznie to musisz włożyć setki tysięcy w to.
Nie trzeba mieć dużo na start, ale warto zacząć jak najwcześniej. Jest też np. PPK, od którego ludzie uciekają z własnej głupoty.
Awatar użytkownika
Anastazja_smietana
Koczkodan

Post autor: Anastazja_smietana »

Magda0888 pisze: śr sty 14, 2026 9:42 am Większość ludzi w średnim wieku: 30- 45 lat w ogóle nie myśli o zabezpieczeniu sobie starości. Prawdą jest, że w Polsce po m.in. 20 latach pracy mało kto będzie miał taką emeryturę, która pozwoli na godne życie wliczając również fakt, że niestety, ale z wiekiem zdrowie zaczyna szwankować, ale lekarz i apteki to studnia bez dna. Więc większość ludzi nawet jeżeli bardzo dobrze zarabia tu i teraz, to zamiast inwestować, rozpiernicza wszystko, co się da. Inna rzecz, życie na kredyt. Często słyszę ,,a kto nie ma kredytu''. Ludzie wszystko kupują na raty- nawet buty i zegarki, w cholerę zbędnych rzeczy. W pracy ludzie czekają na wypłatę, której...już ,,nie mają'', bo po spłaceniu rat i opłatach zostaje tylko na jedzenie. Ludzie w Polsce nie mają żadnej wiedzy na temat zarządzania pieniędzmi.
Zgodzę się i się nie zgodzę jednocześnie. Polacy mają tendencję do kupowania rzeczy, na które ich nie stać, pokazania się za wszelką cenę, te wszystkie paznokcie, rzęsy, botoksy też swoje kosztują i absolutnie nie wyobrażam sobie nie posiadać żadnej poduszki finansowej. Ale z drugiej strony, ile można zaciskać pasa, kiedy zacząć żyć? W ostatnich latach sytuacja na świecie tak dynamicznie się zmienia, w tym tuż za miedzą, że ciężko przewidzieć co się będzie działo za rok. A co jak się okaże że te wszystkie wyrzeczenia poszły na darmo?
Magda0888
BlondDoczep

Anastazja_smietana pisze: śr sty 14, 2026 10:09 am Zgodzę się i się nie zgodzę jednocześnie. Polacy mają tendencję do kupowania rzeczy, na które ich nie stać, pokazania się za wszelką cenę, te wszystkie paznokcie, rzęsy, botoksy też swoje kosztują i absolutnie nie wyobrażam sobie nie posiadać żadnej poduszki finansowej. Ale z drugiej strony, ile można zaciskać pasa, kiedy zacząć żyć? W ostatnich latach sytuacja na świecie tak dynamicznie się zmienia, w tym tuż za miedzą, że ciężko przewidzieć co się będzie działo za rok. A co jak się okaże że te wszystkie wyrzeczenia poszły na darmo?
Zgadza się. Ja też jestem przeciwniczką zaciskania pasa na każdym kroku. Racja, czasy są nieprzewidywalne, więc właśnie z mojego punktu widzenia ważne jest, żeby w mieć po prostu pojęcie o ekonomii. Podobnie jak Ty, też zawsze mam jakieś zabezpieczenie finansowe i to nawet nie tyczy się dalekiego wybiegania w przyszłość, ale np. tego, że nawet mając fajną, stabilną pracę, nie wiem, co będzie za pół roku. Więc przynajmniej mam spokój, bo gdyby zawodowo noga mi się podwinęła, to na spokojnie poszukam innego zatrudnienia.
Rzeka.chaosu
Currently:Greece

Post autor: Rzeka.chaosu »

Odnośnie wyglądu. Moje koleżanki z liceum, spotkanie po latach. Wtedy miałyśmu po 35 lat. Różnica w wyglądzie naprawdę ogromna, część bardzo się postarzała lub totalnie zmieniła wygląd, część wygląda na swoje lata, a część (serio) prawie wcale się nie zmieniła. Moja przyjaciółka naprawdę nie ma zmarszczek, włosy ma rzadsze od farbowania, hormonów, ale poza tym skóra jędrna, bez przebarwien. Do tego piękne dłonie, naturalne paznokcie, zęby. Natomiast niektóre dziewczyny wyglądają jak swoje karykatury - tu wina nietrafionych zabiegów typu kacze usta, doczepiane nienaturalne rzęsy. Większość po prostu wyglądała ładnie i na swój wiek.
Awatar użytkownika
ballerinacappuccina
Gacie z oceanu

Post autor: ballerinacappuccina »

Anastazja_smietana pisze: śr sty 14, 2026 10:09 am Zgodzę się i się nie zgodzę jednocześnie. Polacy mają tendencję do kupowania rzeczy, na które ich nie stać, pokazania się za wszelką cenę, te wszystkie paznokcie, rzęsy, botoksy też swoje kosztują i absolutnie nie wyobrażam sobie nie posiadać żadnej poduszki finansowej.
Kultura konsumcjonistyczna, w której żyjemy, robi swoje - ludzie oglądają tiktoki i inne rolki i są przekonani, że wszystko muszą mieć. Niestety, ale w szczególności dotyczy to dziewczyn - sama łapałam się do niedawna na tym, widząc każdą kobietę na insta ze zrobionymi rzęsami i paznokciami, że może też bym sobie coś dokleiła. Kolejne magiczne serum, które zdziała cuda, kolejny krem, szampon, cokolwiek - musisz to mieć, będziesz wyglądac super. Marketingowcy stosują naprawdę rozmaite techniki, żeby manipulować zdaje się rozsądnymi ludźmi.
Druga sprawa jest taka, że czasem naprawdę nie ma z czego oszczędzać. Gdy po studiach poszłam do mojej pierwszej pracy (nie żadnej śmieciówki, normalnie UOP), często musiałam pożyczać pieniądze od rodziców. Po opłaceniu mieszkania, biletu miesięcznego, jedzenia, na życie zostawało mi naprawdę niewiele. Znajomi, którym rodzice kupili mieszkania, mieli oszczędności, żeby pojechać na wakacje, a ja cieszyłam sie, jak było mnie stać, żeby pójść do kina w weekend.
Nie zgodzę się, że to kwestia narodowości. Za granicą jest tak samo, wystarczy popatrzeć nawet na głupie tiktoki lasek z USA, które zadłużają się, by kupować ubrania, których później nie noszą. W Polsce natomiast kuleje edukacja finansowa, której właściwie nie ma. Każą ci pisać biznes plan na podstawach przedsiębiorczości, z którego nic nie rozumiesz, ale to, czym jest PIT czy ZUS dowiadujesz sie czasami dopiero jak idziessz do pierwszej pracy. Pozwolę sobie zacytować frgment piosenki Taco Hemingway'a, który dokładnie oddaje cały ten problem:

Lecz to wszystko przez to, że o hajsie nie uczą nas w szkołach
To im nie na rękę, lepiej, żebyś był potulnym konsumentem
Żebyś nie był równym nigdy konkurentem
Żebyś żył i zginął równym owczym pędem
Awatar użytkownika
Brida
LouiBag

Post autor: Brida »

Magda0888 pisze: śr sty 14, 2026 9:28 am ale ta cyfra 45 to jest dla mnie jakaś abstrakcja :)
To ja w tym wątku odniosę się do poprawiania ludzi w internecie :D Powyżej jest napisane "cyfra" podczas gdy 45 to liczba. Ale właśnie nie czepiam się, bo chodzi o to, żeby komunikat wybrzmiał. Dlatego ludzie poprawiający innych w internecie chcą chyba tylko podbudować swoje ego, bo serio - czy ktoś napisze "ilość krzeseł wynosi..." czy "liczba krzeseł wynosi..." nie ma znaczenia, bo pomimo, że tylko jedna forma jest poprawna, to wypowiedź jest zrozumiała. Też mnie często oczy bolą od błędów ortograficznych i gramatycznych, ale jak można zrozumieć o co komuś chodzi to po co sobie strzępić język? Moja niepopularna opinia brzmi, że język będzie ewoluował raczej w kierunku upraszczania, a nie zadowalania "profesorów Miodków", bo ma służyć ludziom, a nie odwrotnie :)
malloryknox
RoyalBaby

Post autor: malloryknox »

Brida pisze: śr sty 14, 2026 11:01 am To ja w tym wątku odniosę się do poprawiania ludzi w internecie :D Powyżej jest napisane "cyfra" podczas gdy 45 to liczba. Ale właśnie nie czepiam się, bo chodzi o to, żeby komunikat wybrzmiał. Dlatego ludzie poprawiający innych w internecie chcą chyba tylko podbudować swoje ego, bo serio - czy ktoś napisze "ilość krzeseł wynosi..." czy "liczba krzeseł wynosi..." nie ma znaczenia, bo pomimo, że tylko jedna forma jest poprawna, to wypowiedź jest zrozumiała. Też mnie często oczy bolą od błędów ortograficznych i gramatycznych, ale jak można zrozumieć o co komuś chodzi to po co sobie strzępić język? Moja niepopularna opinia brzmi, że język będzie ewoluował raczej w kierunku upraszczania, a nie zadowalania "profesorów Miodków", bo ma służyć ludziom, a nie odwrotnie :)
Czym innym jest upraszczanie - jak np. pisanie jednakowo wielką literą nazw mieszkańców danego kraju i nazw mieszkańców danego miasta - a czym innym jest niedbalstwo typu poszłem, wziąść, "przyglądam się dziewczyną" zamiast "dziewczynom", itp. Jeśli sens jest zachowany i możesz człowieka zrozumieć, to nie ma się co czepiać, ale jeśli ktoś kaleczy język, to nie powinno być na to zgody.
Awatar użytkownika
Brida
LouiBag

malloryknox pisze: śr sty 14, 2026 11:06 am Jeśli sens jest zachowany i możesz człowieka zrozumieć, to nie ma się co czepiać, ale jeśli ktoś kaleczy język, to nie powinno być na to zgody.
Dokładnie o to mi chodziło ;)
Awatar użytkownika
berry blast
Currently:revenge

Post autor: berry blast »

Brida pisze: śr sty 14, 2026 11:01 am To ja w tym wątku odniosę się do poprawiania ludzi w internecie :D Powyżej jest napisane "cyfra" podczas gdy 45 to liczba. Ale właśnie nie czepiam się, bo chodzi o to, żeby komunikat wybrzmiał. Dlatego ludzie poprawiający innych w internecie chcą chyba tylko podbudować swoje ego, bo serio - czy ktoś napisze "ilość krzeseł wynosi..." czy "liczba krzeseł wynosi..." nie ma znaczenia, bo pomimo, że tylko jedna forma jest poprawna, to wypowiedź jest zrozumiała. Też mnie często oczy bolą od błędów ortograficznych i gramatycznych, ale jak można zrozumieć o co komuś chodzi to po co sobie strzępić język? Moja niepopularna opinia brzmi, że język będzie ewoluował raczej w kierunku upraszczania, a nie zadowalania "profesorów Miodków", bo ma służyć ludziom, a nie odwrotnie :)
Po coś są te zasady ortografii czy gramatyki wymyślone. Naprawdę nie przeszkadza Ci pienkny rzułty kolor? Bo można zrozumieć o co chodzi?
Jak najbardziej należy poprawiać zwłaszcza te mocno rażące błędy. Wystarczy że poziom nauczania jest coraz niższy.
Rzeka.chaosu

Pif Paf pisze: śr sty 14, 2026 9:39 am A ile w Polsce kosztuje rituals? Tutaj pianki pod prysznic kosztują 10 funtòw
Około 30-40 duża pianka. Bywają zestawy 30 po np. około 80.
Awatar użytkownika
Brida
LouiBag

berry blast pisze: śr sty 14, 2026 11:11 am Po coś są te zasady ortografii czy gramatyki wymyślone. Naprawdę nie przeszkadza Ci pienkny rzułty kolor? Bo można zrozumieć o co chodzi?
Jak najbardziej należy poprawiać zwłaszcza te mocno rażące błędy. Wystarczy że poziom nauczania jest coraz niższy.
Przeszkadza, ale nie piszę o tym ludziom w internecie. Pomyślę swoje i idę dalej.
Pif Paf
Modna

Post autor: Pif Paf »

Rzeka.chaosu pisze: śr sty 14, 2026 11:12 am Około 30-40 duża pianka. Bywają zestawy 30 po np. około 80.
No to po przeliczeniu prawie na to samo wychodzi..a co do zapachu,moze na Europe Wschodnia jest wysyłany gorszy sort? Kiedys to roznica miedzy "polska" chemia,kosmetykami a tymi zagranicznymi to było niebo a ziemia i nie wiem czy dalej tak nie jest
lalisa
Drama Maker

Post autor: lalisa »

Rzeka.chaosu pisze: wt sty 13, 2026 9:45 pm Serio tak kobiety o sobie piszą / myślą? Ja spotkałam się raczej z takimi komentarzami z zewnątrz. Wydaje mi się, że same dla siebie (w lustrze bez mejkapu) raczej jesteśmy krytyczne, doszukujeny się wad, zmarszczek, przebarwień i tłuszczu. ;P
W każdej z nas są dwa wilki B)
A tak serio to nie wyklucza się to. Grażynki mogą narzekać na swój wygląd, ale i tak będą pisały komentarze, że Dowborowa jest pomarszczona, a one mają zero zmarszczek. Ten tekst "mam 40 lat i wciąż pytają mnie o dowód" to klasyk komentarzy na Pudelku pod każdym artykułem o młodej dziewczynie, która zdaniem komentatorek wygląda staro (np. Roksana Węgiel).

Z drugiej strony zauważyłam, że jak kobieta mówi np. "mam 35 lat", to ludzie mają potrzebę powiedzenia "nie wyglądasz!", nawet jak to nieprawda i tak jakby ten wiek był jakąś obrazą. Moja mama wygląda na swój wiek, a nawet prawdę mówiąc starzej, bo otyłość postarza. Natomiast ona sama uważa, że wygląda młodziej i jako wyglądającą starzej od siebie wskazuje swoją koleżankę, która faktycznie może ma więcej zmarszczek wokół oczu, ale ogólnie wygląda super, jest wysoką, atrakcyjną kobietą pomimo wieku. Więc czasem to po prostu kwestia zazdrości. Ale nie ma nic żałośniejszego niż starsza kobieta, która siedzi przy młodych i oczekuje, że będą piać z zachwytu nad jej młodym wyglądem i nie dowierzać, że ma 35/45/55 lat. Miałam taką w pracy i jak kiedyś powiedziała, że ona wie, że nie widać różnicy wieku między nami (wówczas ja 23, ona 38), to myślałam, że yebnę.
Rzeka.chaosu

Pif Paf pisze: śr sty 14, 2026 11:20 am No to po przeliczeniu prawie na to samo wychodzi..a co do zapachu,moze na Europe Wschodnia jest wysyłany gorszy sort? Kiedys to roznica miedzy "polska" chemia,kosmetykami a tymi zagranicznymi to było niebo a ziemia i nie wiem czy dalej tak nie jest
Akurat "słabe zapachy" pianek Rituals to nie moja opinia. Te co testowałam w większości są spoko, czerwony super (zostaje na skórze). Ja zamawiałam z Zalando, allegro i czasem po prostu stacjonarnie - akurat mam blisko. Czyli raczej z Polski. Za to z Rituals - moim zdaniem - niektóre kosmetyki to takie zapychacze - po nic.

Mam nadzieję, że nie rzucają nam tu byle czego. :)
Rzeka.chaosu

lalisa pisze: śr sty 14, 2026 11:36 am W każdej z nas są dwa wilki B)
A tak serio to nie wyklucza się to. Grażynki mogą narzekać na swój wygląd, ale i tak będą pisały komentarze, że Dowborowa jest pomarszczona, a one mają zero zmarszczek. Ten tekst "mam 40 lat i wciąż pytają mnie o dowód" to klasyk komentarzy na Pudelku pod każdym artykułem o młodej dziewczynie, która zdaniem komentatorek wygląda staro (np. Roksana Węgiel).

Z drugiej strony zauważyłam, że jak kobieta mówi np. "mam 35 lat", to ludzie mają potrzebę powiedzenia "nie wyglądasz!", nawet jak to nieprawda i tak jakby ten wiek był jakąś obrazą. Moja mama wygląda na swój wiek, a nawet prawdę mówiąc starzej, bo otyłość postarza. Natomiast ona sama uważa, że wygląda młodziej i jako wyglądającą starzej od siebie wskazuje swoją koleżankę, która faktycznie może ma więcej zmarszczek wokół oczu, ale ogólnie wygląda super, jest wysoką, atrakcyjną kobietą pomimo wieku. Więc czasem to po prostu kwestia zazdrości. Ale nie ma nic żałośniejszego niż starsza kobieta, która siedzi przy młodych i oczekuje, że będą piać z zachwytu nad jej młodym wyglądem i nie dowierzać, że ma 35/45/55 lat. Miałam taką w pracy i jak kiedyś powiedziała, że ona wie, że nie widać różnicy wieku między nami (wówczas ja 23, ona 38), to myślałam, że yebnę.
No tak, ale trolle w internecie to jednak tylko trolle. Pewnie chcą komuś dowalić, sprowokować. :) Nikt normalny się tym nie przejumje, już na pewnie nie Roksana czy ta druga krytykowana z eurowizji.

Ja jedynie mogłabym się zgodzić nie tyle z wyglądaniem młodziej, co z brakiem młodzieńczości, świeżości, witalności. Czasem tak jest, że pani 50-latnia wygląda świeżo, zdrowo, witalnie, a młoda dziewczyna nie. Ale to jest na ogół wina nieumiejętnie dobranych kosmetyków, ciuchów i przeróbek wyglądu, a nie starości w sensie zmarszczki, przebarwienia i zwisy. Ta sama dziewczyna po odrzuceniu niekorzysnych zabiegów mogłaby tę witalność odzyskać.
Awatar użytkownika
Jennifer
Skarpeta Rakieta

Post autor: Jennifer »

Rzeka.chaosu pisze: śr sty 14, 2026 12:05 pm Ja jedynie mogłabym się zgodzić nie tyle z wyglądaniem młodziej, co z brakiem młodzieńczości, świeżości, witalności. Czasem tak jest, że pani 50-latnia wygląda świeżo, zdrowo, witalnie, a młoda dziewczyna nie. Ale to jest na ogół wina nieumiejętnie dobranych kosmetyków, ciuchów i przeróbek wyglądu, a nie starości w sensie zmarszczki, przebarwienia i zwisy. Ta sama dziewczyna po odrzuceniu niekorzysnych zabiegów mogłaby tę witalność odzyskać.
Plus no, nie oszukujmy się, dieta, sen, ruch, to wszystko kolosalnie wpływa na nasz wygląd. Najdroższe zabiegi i kosmetyki nie zamaskują twojego zmęczenia. Także sposób bycia wpływa na naszą ocenę czyjegoś wieku - znam wiecznie skrzywione na twarzy i narzekające dwudziestki, których zachowanie dodaje im lat, ale też wciąż uśmiechnięte, radosne sześćdziesiątki, którym dałabym max 50.
i am a god
dziwnerzeczy
BlondDoczep

Post autor: dziwnerzeczy »

Pozytywne nastawienie do ludzi i świata jest, moim zdaniem, korzystne nie tylko dla zdrowia, ale też dla wyglądu i zachowania świeżości w późniejszym wieku.
Mam parę starszych koleżanek z pracy (tuż przed emeryturą) i parę starszych znajomych.
Te które są radosne, uśmiechnięte, ciekawe ciebie i twojej historii w celu wymiany doświadczeń życiowych wyglądają dużo lepiej niż te, które są właśnie skrzywione i wiecznie niezadowolone.

Po czasie charakter (albo historia człowieka) też trochę wypisuje się na twarzy i ciele.
Rzeka.chaosu

Jennifer pisze: śr sty 14, 2026 12:11 pm Plus no, nie oszukujmy się, dieta, sen, ruch, to wszystko kolosalnie wpływa na nasz wygląd. Najdroższe zabiegi i kosmetyki nie zamaskują twojego zmęczenia. Także sposób bycia wpływa na naszą ocenę czyjegoś wieku - znam wiecznie skrzywione na twarzy i narzekające dwudziestki, których zachowanie dodaje im lat, ale też wciąż uśmiechnięte, radosne sześćdziesiątki, którym dałabym max 50.
Tak, no i moda na czarne, jakby brudne ciuchy a'la kloszard. Nie każdemu to pasuje. Jeśli nie rozświetli się jakoś okolic twarzy, nie dobierze biżuterii, to ten zmęczony look pojawia się nawet, jeśli ktoś zmęczony nie jest.
astronautka123
SkrzydełkaZhooters

Post autor: astronautka123 »

Anastazja_smietana pisze: śr sty 14, 2026 10:09 am Zgodzę się i się nie zgodzę jednocześnie. Polacy mają tendencję do kupowania rzeczy, na które ich nie stać, pokazania się za wszelką cenę, te wszystkie paznokcie, rzęsy, botoksy też swoje kosztują i absolutnie nie wyobrażam sobie nie posiadać żadnej poduszki finansowej. Ale z drugiej strony, ile można zaciskać pasa, kiedy zacząć żyć? W ostatnich latach sytuacja na świecie tak dynamicznie się zmienia, w tym tuż za miedzą, że ciężko przewidzieć co się będzie działo za rok. A co jak się okaże że te wszystkie wyrzeczenia poszły na darmo?
Oszczędzasz nie dla siebie ale dla przyszłych pokoleń