Kultura konsumcjonistyczna, w której żyjemy, robi swoje - ludzie oglądają tiktoki i inne rolki i są przekonani, że wszystko muszą mieć. Niestety, ale w szczególności dotyczy to dziewczyn - sama łapałam się do niedawna na tym, widząc każdą kobietę na insta ze zrobionymi rzęsami i paznokciami, że może też bym sobie coś dokleiła. Kolejne magiczne serum, które zdziała cuda, kolejny krem, szampon, cokolwiek - musisz to mieć, będziesz wyglądac super. Marketingowcy stosują naprawdę rozmaite techniki, żeby manipulować zdaje się rozsądnymi ludźmi.Anastazja_smietana pisze: ↑śr sty 14, 2026 10:09 am Zgodzę się i się nie zgodzę jednocześnie. Polacy mają tendencję do kupowania rzeczy, na które ich nie stać, pokazania się za wszelką cenę, te wszystkie paznokcie, rzęsy, botoksy też swoje kosztują i absolutnie nie wyobrażam sobie nie posiadać żadnej poduszki finansowej.
Druga sprawa jest taka, że czasem naprawdę nie ma z czego oszczędzać. Gdy po studiach poszłam do mojej pierwszej pracy (nie żadnej śmieciówki, normalnie UOP), często musiałam pożyczać pieniądze od rodziców. Po opłaceniu mieszkania, biletu miesięcznego, jedzenia, na życie zostawało mi naprawdę niewiele. Znajomi, którym rodzice kupili mieszkania, mieli oszczędności, żeby pojechać na wakacje, a ja cieszyłam sie, jak było mnie stać, żeby pójść do kina w weekend.
Nie zgodzę się, że to kwestia narodowości. Za granicą jest tak samo, wystarczy popatrzeć nawet na głupie tiktoki lasek z USA, które zadłużają się, by kupować ubrania, których później nie noszą. W Polsce natomiast kuleje edukacja finansowa, której właściwie nie ma. Każą ci pisać biznes plan na podstawach przedsiębiorczości, z którego nic nie rozumiesz, ale to, czym jest PIT czy ZUS dowiadujesz sie czasami dopiero jak idziessz do pierwszej pracy. Pozwolę sobie zacytować frgment piosenki Taco Hemingway'a, który dokładnie oddaje cały ten problem:
Lecz to wszystko przez to, że o hajsie nie uczą nas w szkołach
To im nie na rękę, lepiej, żebyś był potulnym konsumentem
Żebyś nie był równym nigdy konkurentem
Żebyś żył i zginął równym owczym pędem