Start
Mój profil

Zabójstwo 11 latki w Jeleniej Górze

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
pieczonyziemniak.
VlogmasEnjoyer

Re: Śmierć 11 latki w Jeleniej Górze

Post autor: pieczonyziemniak. »

sunsummer2024 pisze: pt gru 26, 2025 1:37 pm To nie tak było,ojciec powiedzial do reportera Polsatu-nigdy tego NIE ZROZUMIECIE.dziennikarz zapytał-a Pan to rozumie?Odpowiedź ojca -Nie ! I zaczął telewizję straszyć policja i kazał im natychmiast sie zabierac
Dokladnie, wlasnie widziałam reportaż.
Dziennikarz najpierw powiedział, że chcieliby zrozumieć co się stało a on - nie zrozumiecie. Nie przekręcajcie słów.
Uważam, że to było w takim kontekście , że nie zrozumiemy co się stało bo jak mamy zrozumieć? Oni pewnie sami nie potrafią tego zrozumieć
twojastara123
PrinTu

Post autor: twojastara123 »

Alexiss98 pisze: pt gru 26, 2025 1:33 pm Noo właśnie, wystarczyło dwa zdania przepraszamy tym bardziej że i tak są na językach całej Polski, a tu jeszcze gość wychodzi i mówi że powodu nie poznamy jakby był nad prawem, nad rodzicami D i nami wszutskim. Chore łby ci ludzie mają. Cieszę się że ich dane są znane na całą Polskę, powien być zakaz ich zmiany abyśmy wiedzieli z kim nie pracować i kogo unikać.
Już się nakręcasz, a nawet takie słowa tam nie padły. I za co oni mają przepraszać?
bezfiltra123
Ciastko

Post autor: bezfiltra123 »

Gdzie można obejrzeć ten reportaż? to ten sprzed ok 7 dni na YT?
Awatar użytkownika
Alexa2344
Modna

Post autor: Alexa2344 »

Marti37 pisze: pt gru 26, 2025 12:44 pm Masz dzieci?
Jednak łatwiej jest zerwać kontakt z ciotką czy nawet siostra niz z własnym dzieckiem które urodzilas.
Jeśli nie masz dzieci to raczej nie zrozumiesz.
nieprawda.ale nie bede sie klocic-to mi przypomina kejs chorej matki typa z Mławy-zapatrzona w synusia morderce ,udajaca ,ze nic sie nie stalo.normalny rodzic kocha ale nie wsiąka w toksyczne klimaty -umie zobaczyc zło w swoim dziecku.
milosc rodzicielska nie polega na ślepym zapatrzeniu w dzieciaka a jesli tak jest to nie jest milosc tylko obsesja.
vhvj
Channelka

Post autor: vhvj »

bezfiltra123 pisze: pt gru 26, 2025 2:25 pm Gdzie można obejrzeć ten reportaż? to ten sprzed ok 7 dni na YT?
Youtube, kanał polsatnews, film z 23 grudnia.
MatkaJoannaOdPlotek
BlondDoczep

Post autor: MatkaJoannaOdPlotek »

sunsummer2024 pisze: pt gru 26, 2025 1:37 pm To nie tak było,ojciec powiedzial do reportera Polsatu-nigdy tego NIE ZROZUMIECIE.dziennikarz zapytał-a Pan to rozumie?Odpowiedź ojca -Nie ! I zaczął telewizję straszyć policja i kazał im natychmiast sie zabierac
tak się rodza właśnie plotki i nakrecani spirali kolejnej.

Tego nie jest w stanie pojac nikt. Oni tymbardziej. To jest ich dziecko, które dokonalo najgorsze mozliwej rzeczy 😔
Marti37
Luźny dzień ze mną

Post autor: Marti37 »

Alexa2344 pisze: pt gru 26, 2025 2:28 pm nieprawda.ale nie bede sie klocic-to mi przypomina kejs chorej matki typa z Mławy-zapatrzona w synusia morderce ,udajaca ,ze nic sie nie stalo.normalny rodzic kocha ale nie wsiąka w toksyczne klimaty -umie zobaczyc zło w swoim dziecku.
milosc rodzicielska nie polega na ślepym zapatrzeniu w dzieciaka a jesli tak jest to nie jest milosc tylko obsesja.
Ale myślisz dwa pojecia
Nikt nie mowi o byciu zaślepionym i negowaniu tego co zrobiło dziecko!
Mowa o tym ze nawet w takiej sytuacji mozna miec świadomość ze dziecko popełniła cos niewybaczalngo, nie negować tego ale nie potrafic jednocześnie sie go wyrzec bo to NADAL twoje dziecko
Parowki
Szarlotta

Post autor: Parowki »

Alexa2344 pisze: pt gru 26, 2025 2:30 pm za potwora ktorego spłodzili iktorego jak widac ,niedopilnowali.
Czy Ty siebie słyszysz? Wiesz jak funkcjonuje mózg sprawcy, jakie są czynniki, że ktoś popełnia zbrodnię? Czynników jest wiele i to wcale nie musi być kwestia złego wychowania czy niedopilnowania. Nie wiem jak było w tym przypadku, nie zgłębiałam tematu, ale myślę sobie, że linczowanie rodziny kiedy nie ma jednoznacznych dowodów, że przyczynili się do tego co zrobiło ich dziecko jest nie na miejscu. Oni i tak już nie będą mieć życia. Zawsze będą nazywani rodzicami morderczyni, wykluczeni że społeczeństwa i hejtowanj.
Sprawca odpowiada za swoje uczynki i to jego powinnas hejtować.
Jest udowodnione, że niektórzy mają predyspozycje do socjopatycznych zachowań genetycznie, co nie oznacza, że od razu będą mordować z powodu braku empatii, natomiast może się u nich odpalić np chorą fascynacja zbrodniami przez oglądanie treści, kontakt z osobami myślącymi podobnie do nich np w sieci ( wzajemne nakręcanie się) środowisko szkolne, zaburzenia psychiczne i wtedy nie jest to wina rodziców. Może też na takie zachowania mieć oczywiście wpływ środowisko rodzinne. Natomiast zgadzam się z dziewczyną wyżej, że można jednocześnie potępiać to co zrobiło nasze dziecko i jednocześnie nie potrafić się go publicznie wyrzec czy zostawić bez pomocy np prawnej. To jest taki szok i myślę, że jeszcze dużo czasu upłynie zanim rodzice będą w stanie sobie to jakoś w głowie poukładać. Poniekąd wraz z tą zbrodnią ich życie też się skończyło. Tak naprawdę dwie rodziny straciły swoje córki. Tylko jedna już na zawsze a druga zawsze będzie mieć córkę morderczynię.
A matka tego chłopaka z Mławy faktycznie wykazuje jakies zaburzone zachowania, ale porównywanie jej do rodziców tej dziewczyny to mocna nadinterpretacja.
Marti37
Luźny dzień ze mną

Dokładnie, nie piszmy ze to na 100% wina rodzicow bo tego nie wiemy.
Mogła sie urodzić jako psychopatka- tacy ludzie sa wśród nas.
Oczywiście nie powinna miec w tyn wieku dostępów do treści jakie miala i za to można by winić rodziców ale ile dzieciaków ma dostęp do takich treści a mimo to nikogo nigdy nie skrzywdza?
Rodzice Hanki na pewno nie spodziewali sie w najczarniejszych koszmarach ze ich córka jest do czegos takiego zdolna

https://www.bbc.com/news/uk-england-35924492
Jej przypadek nie jest odizolowany niestety
Marti37
Luźny dzień ze mną

Parowki pisze: pt gru 26, 2025 3:13 pm Ale przeciez jest rejestr przestępców seksualnych w Polsce. Możesz sobie sprawdzić czy ktoś w Twoim mieście został skazany i jest podany adres zamieszkania. Wiem bo z ciekawości to sprawdzałam.
Właśnie. Przestępców seksualnych.
Rejestru morderców nie ma. Dlatego Hanka w żadnym rejestrze widnieć nie bedzie i moze zyc wśród ludzi którzy zupełnie nie będą mieli pojecia do czego jest zdolna.
Parowki
Szarlotta

Marti37 pisze: pt gru 26, 2025 3:19 pm Właśnie. Przestępców seksualnych.
Rejestru morderców nie ma. Dlatego Hanka w żadnym rejestrze widnieć nie bedzie i moze zyc wśród ludzi którzy zupełnie nie będą mieli pojecia do czego jest zdolna.
Tylko, że to jest młoda dziewczyna i wg sadu ona będzie miała pewnie jeszcze szanse na „ resocjalizację” nawet jesli dostanie 25 lat. Pytanie co było motywem, dlaczego ona zabiła tą dziewczynkę
Parowki
Szarlotta

Marti37 pisze: pt gru 26, 2025 3:18 pm Dokładnie, nie piszmy ze to na 100% wina rodzicow bo tego nie wiemy.
Mogła sie urodzić jako psychopatka- tacy ludzie sa wśród nas.
Oczywiście nie powinna miec w tyn wieku dostępów do treści jakie miala i za to można by winić rodziców ale ile dzieciaków ma dostęp do takich treści a mimo to nikogo nigdy nie skrzywdza?
Rodzice Hanki na pewno nie spodziewali sie w najczarniejszych koszmarach ze ich córka jest do czegos takiego zdolna

https://www.bbc.com/news/uk-england-35924492
Jej przypadek nie jest odizolowany niestety
Ja znam historię gdzie chłopak umówił się z koleżanką na spotkanie a potem wraz ze swoją dziewczyną zadźgał ją gdzieś na polu, bo byli ciekawi jak wygląda morderstwo.
Inna historia - z podcastu kryminalnego. Zamordował swoich znajomych, bo wkręcił się w jakieś czarne msze i chciał złożyć ofiarę. Matka biedna, niczego nieświadoma. Nawet nie wiedziała, że jej syn ma takie fascynacje.
Przecież jest darknet i tam jest mnóstwo odklejencow, których kręcą jakieś powalone rzeczy. Wg mnie takie historie jak ta zawsze się działy, tylko teraz dzięki internetowi i tv wie o nich cała Polska, kiedyś tylko dowiadywali się ludzie z tego samego miasteczka lub otoczenia ofiar/ zabójców.
Nawet jakby sugerować się tylko statystykami to seryjnych morderców jest mniej niż kiedyś. Wszystkie znane historie typu władca much itp to historie sprzed wielu lat.
Mamacitadorka
RoyalBaby

Post autor: Mamacitadorka »

Alexiss98 pisze: pt gru 26, 2025 1:24 pm Ojciec H. tak powiedział?
Okrutne, wystarczyło powiedzieć beż komentarza. Ma to taki wydźwięk jakby miała powód aby zabić D. To naprawdę chore i irracjonalne.
Zapytali go później czy on to rozumie i odpowiedział ze nie.
Marti37
Luźny dzień ze mną

twojastara123 pisze: pt gru 26, 2025 3:29 pm Musisz być albo bardzo młoda albo bardzo ograniczona, że takie farmazony wygadujesz. Winny śmierci jest morderca, a nie jego rodzice, dziadkowie czy pradziadkowie.

A co do reszty twoich wypowiedzi to świat nie jest czarno-biały, a emocje mogą się przenikać, można jednocześnie kochać swoje dziecko i brzydzić się tego, co zrobiło.
Dokładnie.
Ja wiem ze nie wyrzeklabym sie dziecka bez względu na to co by zrobiło-nie potrafiłabym.
W sytuacji rodzicow Hanki nie wiem czy bym sobie czegos nie zrobiła bo obwiniałabym sie ze gdzies popełniłam błąd, czegos nie dopilnowałam, wychowałam mordercę.
Ale czy przestałabym kochać swoje dziecko? Nie dowiedziałabym w więzieniu? Nie szukala pomocy psychologa/psychiatry?
Szczerze wątpię ze byłabym zdolna tak sie odciąć.
Miłość rodzicielska jest bardzo silna
Parowki
Szarlotta

Mamacitadorka pisze: pt gru 26, 2025 3:37 pm Zapytali go później czy on to rozumie i odpowiedział ze nie.

No właśnie czyli dziennikarz powiedział : chciałbym zrozumieć, ojciec na to „ tego nie da się zrozumieć” w tym sensie, że to jest tak straszne, że wykracza nawet poza jego zrozumienie. Tak to odbieram. Gdzie niby jego wypowiedź jest podobna do wypowiedzi tej matki mordercy z Mławy ? Ja nie wiem jak można to porównywać w ogóle.
Parowki
Szarlotta

Pandaponny pisze: wt gru 23, 2025 2:38 pm Nie rozumiem dlaczego tyle osób pisze, że powinna siedzieć w szpitalu psychiatrycznym. Szpital psychiatryczny to nie jest miejsce dla takich ludzi.
To nie jest tak, że w takim szpitalu to siedzą tylko niepoczytalni psychole. Są tam np. Osoby z zaburzeniami odżywiania, osoby w CHWILOWYM kryzysie spowodowanym np. śmiercią bliskiej osoby, wypadkiem samochodowym itp. I wiele innych w mojej ocenie całkiem normalnych przypadków.
Ja rozumiem, że w filmach psychiatryk jest pokazywany w ten sposób, że ktoś stoi i wali głową w ścianę przez 12 godzin, ale to ma się nijak do rzeczywistości xD
Super, że o tym wspominasz, bo nadal panuje mit, że psychiatryk to taki lot nad kukułczym gniazdem.
Plus jest mnóstwo osób, które codziennie tam przychodzą bo pracują z trauma na oddziale dziennym :))
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

dior pisze: pt gru 26, 2025 12:08 am Oglądałam sporo reportaży dziś, w jednym pukali do rodziców Hanki i nie chcieli rozmawiać, odmówili też pomocy psychologicznej, jakieś takie to dziwne dla mnie… myślę że jako rodzic w takiej sytuacji raczej by pozwolił sobie na rozmowę, chociażby powiedzieć jakieś ciepłe słowo o swoim dziecku i o rozczarowaniu żeby ludzie mogli zaprzestać w jakimś stopniu szerzyć nienawiść do całej rodziny, tymbardziej że tam jest jeszcze jedno dziecko. A oni oburzeni, jakby to wszystkich wina była tylko nie Hanki, tak to odebrałam
Nie zgadzam się. Najlepsze co mogą zrobić to się usunąć w cień. Wszystko co powiedzą będzie złe. Będą się płaszczyć i przepraszać wszyscy uznają że próbują uciszyć sumienie. Będą chronić dziecko to też źle, będą butni to jeszcze gorzej. Tu nie da się powiedzieć nic co ma sens i lepiej dla rodziny ofiary że się nie pokazują nie wypowiadają nie płaszcza nie przepraszają nie robią wywodów nie szukają winnych tylko po prostu znikają w cieniu.
Parowki
Szarlotta

PrzemoKondratowicz pisze: pt gru 26, 2025 5:20 pm Nie zgadzam się. Najlepsze co mogą zrobić to się usunąć w cień. Wszystko co powiedzą będzie złe. Będą się płaszczyć i przepraszać wszyscy uznają że próbują uciszyć sumienie. Będą chronić dziecko to też źle, będą butni to jeszcze gorzej. Tu nie da się powiedzieć nic co ma sens i lepiej dla rodziny ofiary że się nie pokazują nie wypowiadają nie płaszcza nie przepraszają nie robią wywodów nie szukają winnych tylko po prostu znikają w cieniu.
Dokładnie tak, poproszą o pomoc psychologiczną to będzie gadane, że na taką pomoc to zasługują rodzice ofiary nie oni, albo to będzie jakaś osoba z ich miasta, która może potem rozpowiedzieć co mówili na sesji. Ja bym miała obawę, że to co powiem wypłynie i nie ufałabym nikomu. Poza tym, nie każdy jest gotowy żeby skorzystać z pomocy psychologa. Ci ludzie są zaszczuci, każde ich zachowanie i słowo będzie analizowane i różnie interpretowane. Pod ich domem kręcą się dziennikarze.
Nie wierzę, że oni będą tam żyć w spokoju. Gdzie nie pójdą, to wszędzie będą spojrzenia. Ich wizerunek lata w sieci. Ja to bałabym się wychodzić z domu.
A rodzina tej Danusi co przeżywa to też nie jestem w stanie sobie wyobrazić.
Awatar użytkownika
PrzemoKondratowicz
DramaQueen

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Parowki pisze: pt gru 26, 2025 5:48 pm Dokładnie tak, poproszą o pomoc psychologiczną to będzie gadane, że na taką pomoc to zasługują rodzice ofiary nie oni, albo to będzie jakaś osoba z ich miasta, która może potem rozpowiedzieć co mówili na sesji. Ja bym miała obawę, że to co powiem wypłynie i nie ufałabym nikomu. Poza tym, nie każdy jest gotowy żeby skorzystać z pomocy psychologa. Ci ludzie są zaszczuci, każde ich zachowanie i słowo będzie analizowane i różnie interpretowane. Pod ich domem kręcą się dziennikarze.
Nie wierzę, że oni będą tam żyć w spokoju. Gdzie nie pójdą, to wszędzie będą spojrzenia. Ich wizerunek lata w sieci. Ja to bałabym się wychodzić z domu.
A rodzina tej Danusi co przeżywa to też nie jestem w stanie sobie wyobrazić.
Otóż to na ich miejscu też bym odrzucił darmową pomoc psychologiczną i po całej Polsce szukał online specjalistów którzy z takim kalibrem mają do czynienia. Psycholog psychologowi nierówny, tu już wchodzimy w wąskie dziedziny, nie każdy psycholog zajmuje się traumami, tak jak nie każdy zaburzeniami odżywiania. Wolałbym płacić grubę pieniądze komuś z końca Polski i się odciąć od tego co lokalne
Awatar użytkownika
dior
HottStripper

Post autor: dior »

balladyna pisze: pt gru 26, 2025 12:12 pm W temacie reportażu Interwencji na Polsacie:
1. Dla mnie niepokojące jest to, że rodzina morderczyni odmówiła pomocy psychologicznej (tak jakby to nie było nic strasznego, że poradzą sobie sami).
2. Wymowne jest również dwukrotne wypowiedziane przez ojca: "nigdy nie dowiecie się dlaczego to zrobiła".
Według mnie to też bardzo dziwne
Breath4lovee
Koczkodan

Post autor: Breath4lovee »

Parowki pisze: pt gru 26, 2025 3:10 pm Czy Ty siebie słyszysz? Wiesz jak funkcjonuje mózg sprawcy, jakie są czynniki, że ktoś popełnia zbrodnię? Czynników jest wiele i to wcale nie musi być kwestia złego wychowania czy niedopilnowania. Nie wiem jak było w tym przypadku, nie zgłębiałam tematu, ale myślę sobie, że linczowanie rodziny kiedy nie ma jednoznacznych dowodów, że przyczynili się do tego co zrobiło ich dziecko jest nie na miejscu. Oni i tak już nie będą mieć życia. Zawsze będą nazywani rodzicami morderczyni, wykluczeni że społeczeństwa i hejtowanj.
Sprawca odpowiada za swoje uczynki i to jego powinnas hejtować.
Jest udowodnione, że niektórzy mają predyspozycje do socjopatycznych zachowań genetycznie, co nie oznacza, że od razu będą mordować z powodu braku empatii, natomiast może się u nich odpalić np chorą fascynacja zbrodniami przez oglądanie treści, kontakt z osobami myślącymi podobnie do nich np w sieci ( wzajemne nakręcanie się) środowisko szkolne, zaburzenia psychiczne i wtedy nie jest to wina rodziców. Może też na takie zachowania mieć oczywiście wpływ środowisko rodzinne. Natomiast zgadzam się z dziewczyną wyżej, że można jednocześnie potępiać to co zrobiło nasze dziecko i jednocześnie nie potrafić się go publicznie wyrzec czy zostawić bez pomocy np prawnej. To jest taki szok i myślę, że jeszcze dużo czasu upłynie zanim rodzice będą w stanie sobie to jakoś w głowie poukładać. Poniekąd wraz z tą zbrodnią ich życie też się skończyło. Tak naprawdę dwie rodziny straciły swoje córki. Tylko jedna już na zawsze a druga zawsze będzie mieć córkę morderczynię.
A matka tego chłopaka z Mławy faktycznie wykazuje jakies zaburzone zachowania, ale porównywanie jej do rodziców tej dziewczyny to mocna nadinterpretacja.
Ale kto odpowiada za treści w internecie, które dziecko ogląda? To nie jest 16 latka, że ciężko mieć kontrolę nad tym.
Awatar użytkownika
marysue
BlondDoczep

Post autor: marysue »

dior pisze: pt gru 26, 2025 7:04 pm Według mnie to też bardzo dziwne
Po moc psychologiczną - jak o każdą pomoc - też trzeba umieć prosić. Nie bez powodu tak wiele osób nigdy nie przyzna, że potrzebuje iść do lekarza/psychiatry. To dość powszechne, że ludzie odmawiają wsparcia.

Co do punktu drugiego - zostało już wyjaśnione, że ojciec nic takiego nie powiedział.
lola!!!
DramaQueen

Post autor: lola!!! »

W tym reportazu nie wypowiadał sie jej ojciec tylko krewny rodziny
Parowki
Szarlotta

Breath4lovee pisze: pt gru 26, 2025 7:25 pm Ale kto odpowiada za treści w internecie, które dziecko ogląda? To nie jest 16 latka, że ciężko mieć kontrolę nad tym.
No z założenia tak, ale masz dzieci ? Wiesz jak to wygląda w realnym świecie? Jeśli nie obejrzy czegoś w domu to pokażą mu to koledzy na podwórku czy w szkole. Takie mówienie, że mój w życiu tego czy tamtego nie widział wynika z nieświadomości. Dzieci zawsze oglądały jakieś treści, których nie powinny były oglądac. Oczywiście powinno się to kontrolować w domu, ale to nie jest żadna gwarancja, że gdzieś indziej tego nie zrobić. To była nastolatka, nie 5-6 letnie dziecko, które 24 h jest pod opieką dorosłych.
Parowki
Szarlotta

dior pisze: pt gru 26, 2025 7:04 pm Według mnie to też bardzo dziwne
Dla mnie nie, bo znam osoby, które wiedząc, że umierają odrzucały pomoc psychologiczną i jakiekolwiek leki. Uważały, że mimo tego co przechodzą, to nie dla nich. Tak samo ludzie z traumami też nie zawsze są gotowi żeby zmierzyć się z tym i otworzyć przed kimś obcym. Ludzie mają różne podejście do tego typu spraw. Niektórzy są zamknięci w sobie i nawet jak już pójdą do psychoterapeuty to 50 min siedzą w ciszy.