Start
Mój profil

Niedobór żelaza, niska ferytyna

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Tajemniczosc
Channelka

Niedobór żelaza, niska ferytyna

Post autor: Tajemniczosc »

Hej,
Jakie tabletki polecacie na podniesienie żelaza i ferytyny?
Byłam u lekarza z wynikami, wyniki poniżej normy, ale lekarz stwierdził, że jest ok. :wrrr:
Z tym, że ja odczuwam te niedobory na każdym kroku. Suplementowalam jakieś żelazo z apteki bez recepty, ale to niewiele dało.
Słyszałam coś o Feme, polecacie?
:fire:
Pejczyk Pandory
Bransoletka50k

Post autor: Pejczyk Pandory »

Polecam Ci buraki czerwone wprowadzić do codziennej diety. Mi na prawdę świetnie podniosły żelazo.
Addd
Koczkodan

Post autor: Addd »

Przy niedoborach zawsze biorę Chela-Ferr Bio Complex z Olimpu - żadnych efektów ubocznych (przy innych preparatach czasem były), a czuję dużą poprawę (która wychodzi też na badaniach).
Malami1977
RoyalBaby

Post autor: Malami1977 »

Idź do innego lekarza, niech ci przepisze żelazo na receptę Tardyferon. Ja mam Ferrytynę na poziomie 30, a dla kobiet powinno być 50-60. Dostałam kurację na 3 miesiące, potem kontrola. Po tygodniu przyjmowania poprawa samopoczucia, wraca energia, włosy nie wypadają etc. Zamęczysz się z takimi wynikami, ja miałam kołatania serca, teraz przeszło. Srodki bez recepty też przyjmowałam i gucio mi pomogły.
Tajemniczosc
Channelka

Post autor: Tajemniczosc »

Dzięki dziewczyny!!
Ja mam ferytyne 13 i żelazo 37...
Jutro idę do lekarza i może uda się go przekonać na coś na receptę
:fire:
kkaso9012
RoyalBaby

Post autor: kkaso9012 »

polecam wizyte u dietetyka, zeby znalez przyczyne i nie powielac mitow ze buraki sa super zrodlem zelaza
Nox
Siatkarka

Post autor: Nox »

Tajemniczosc pisze: sob gru 20, 2025 9:44 pm
Byłam u lekarza z wynikami, wyniki poniżej normy, ale lekarz stwierdził, że jest ok. :wrrr:
Ach, uwielbiam diagnozy w stylu "taka pani uroda". Na podium też stoi "po ciąży pani przejdzie".
A tak serio, jeśli wyniki są poniżej normy i masz objawy typowe dla niedoborów - poszukałabym lekarza, który potraktuje mnie poważnie. Mam nadzieję, że to Ci się już udało.
Też mi ostatnio wyszły niedobory, dostałam tardyferon + kwas foliowy na 3 miesiące. Jest lepiej, ale nie idealnie, jak świat znów zacznie się ruszać po przerwie świątecznej, będę się dalej konsultować.
Berry.samba
PoranneKapuczino

Post autor: Berry.samba »

Tajemniczosc pisze: pn gru 22, 2025 10:25 pm Dzięki dziewczyny!!
Ja mam ferytyne 13 i żelazo 37...
Jutro idę do lekarza i może uda się go przekonać na coś na receptę
Jesz mięso?

Przyjmowanie żelaza nie jest optymalne. Np. szkodzi jelitom, karmi stany zapalne. Najlepiej podnosić ferrytynę dietą bogatą w podroby i witaminę C. Potrzebujesz zorientowanego dietetyka, nieprzypadkowego.