Start
Mój profil

Polsko-Slowaczka.. :)

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Bei
KlasaBiznes

Re: Polsko-Slowaczka.. :)

Post autor: Bei »

MissEllie pisze: pt maja 16, 2025 1:04 pm Dokładnie z tym zamiarem założyłam ten wątek, aby nie zaśmiecać tamten, bo i tak ma stron za dużo.. :)) Też mieszkam w Małopolskim, powiat brzeski.. Musicie mieć tam, gdzie mieszkasz pięknie, tylko ja nie całkiem jestem do gór, może dla tego, że pod Tatrami się urodziłam.. :) Ale Stołowe Góry mnie zafascynowały.. Może dla tego, że były płaskie.. :)) Tak.. Słowacja tak jak i Polska są przepięknymi państwami, dużo jeszcze miejsc do odkrycia.. I s tym akcentem masz rację.. Też mamy kolegę w Świnoujściu, dla którego som nagrywała głosowe sprawy, bo się mu podoba słowacki akcent.. :))) Jak byś się wybierała na Słowacje na jakiś krótki wypad, mogę ci polecić moje rodne miasto.. Stara Lubowla.. Tam jest z każdego po trochę.. I zamek, i coś adrenalinowego dla miłośników gór, blisko Pieniny, jak jesteś wierząca, to przepięknie miejsce Objawienia, jak nie, to też warto, bo tam przepiękna natura i spokój, oprócz tego blisko produkcja alkoholu - odwiedziny z degustacją.. :)) dużo tego.. warto.. :) Zapraszam i polecam.. :))
Pięknie dziękuję za polecajkę. Świnoujście- zachodniopomorskie to moje rodzinne strony. Mieszkałam kiedyś pomiędzy Szczecinem a Międzyzdrojami. Nad Zalewem Szczecińskim, rzeka, kanały, Zalew- a tu jedyna wodo to Strumyk. Tam miałam 20 min (autem )do morza, i 10 min na nogach nad Zalew. Świnoujście trochę dalej, ale do Wolina 14 min jazdy. Tu gdzie teraz mieszkam, to nie góry, niby klimat górski, i dużo wyżej mieszkamy niż Kraków, ale są tylko te skałki, i nie ma równo 😉. Mam blisko do jaskiń, do pierwszej 10 min na nogach- największa z udostępnionych do zwiedzania (tak podają źródła i przewodnicy, a mi wydaje się, że każda pozostała jest większa. Do każdej kolejnej można spokojnie dojść szybko spacerem. Kilka pięknych dolinek. Ale Ty jesteś z gór, to doskonale rozumiem, że dla Ciebie żaden fun😘. Twoje okolice też piękne! Może kiedyś kiedyś spotkamy się w jakiejś knajpce, a jak będziesz przejazdem do zapraszam. Wracając do Słowacji, to macie świetną kuchnię, urodziwych ludzi, i cudne etno ogródki na wsiach. Uwielbiam ludowe rzeźby z drewna. W knajpkach zawsze bardzo miła obsługa . Namawiam ciągle męża, że jak tylko jakaś wycieczka w plener-to do Was! Szybkiego dobrego🍀
Awatar użytkownika
MissEllie
Jesa

Post autor: MissEllie »

Bei pisze: pt maja 16, 2025 1:16 pm Pięknie dziękuję za polecajkę. Świnoujście- zachodniopomorskie to moje rodzinne strony. Mieszkałam kiedyś pomiędzy Szczecinem a Międzyzdrojami. Nad Zalewem Szczecińskim, rzeka, kanały, Zalew- a tu jedyna wodo to Strumyk. Tam miałam 20 min (autem )do morza, i 10 min na nogach nad Zalew. Świnoujście trochę dalej, ale do Wolina 14 min jazdy. Tu gdzie teraz mieszkam, to nie góry, niby klimat górski, i dużo wyżej mieszkamy niż Kraków, ale są tylko te skałki, i nie ma równo 😉. Mam blisko do jaskiń, do pierwszej 10 min na nogach- największa z udostępnionych do zwiedzania (tak podają źródła i przewodnicy, a mi wydaje się, że każda pozostała jest większa. Do każdej kolejnej można spokojnie dojść szybko spacerem. Kilka pięknych dolinek. Ale Ty jesteś z gór, to doskonale rozumiem, że dla Ciebie żaden fun😘. Twoje okolice też piękne! Może kiedyś kiedyś spotkamy się w jakiejś knajpce, a jak będziesz przejazdem do zapraszam. Wracając do Słowacji, to macie świetną kuchnię, urodziwych ludzi, i cudne etno ogródki na wsiach. Uwielbiam ludowe rzeźby z drewna. W knajpkach zawsze bardzo miła obsługa . Namawiam ciągle męża, że jak tylko jakaś wycieczka w plener-to do Was! Szybkiego dobrego🍀
My jesteśmy na Słowacji często.. mam do domu bliżej jak ty do rodnych stron, bo tylko 100km.. i chleba kupuję na Słowacji, bo tu jeszcze nie odkryłam takiego, jaki lubię.. :)) Masz racje.. Na Słowacji nie było źle.. tylko tu jest miłość.. :) i on tu ma za głęboko kotwice zarzuconą, żeby go stąd wytargać.. Mam świeży meldunek na pobyt stały.. Już chyba Polsko-Słowaczką zostanę.. :) Ale po słowacki gotuję często.. I mojemu kochanemu Polakowi smakuję.. :)) Dziękuję bardzo i nawzajem.. i z tym spotkaniem to dobry pomysł.. tylko.. chyba aż jak na firmę zamkną, bo ta na dużo nie pozwała.. :)
Jak coś mimo temat, to wątek Polsko-Slowaczka.. :)
Awatar użytkownika
Bei
KlasaBiznes

MissEllie pisze: pt maja 16, 2025 1:27 pm My jesteśmy na Słowacji często.. mam do domu bliżej jak ty do rodnych stron, bo tylko 100km.. i chleba kupuję na Słowacji, bo tu jeszcze nie odkryłam takiego, jaki lubię.. :)) Masz racje.. Na Słowacji nie było źle.. tylko tu jest miłość.. :) i on tu ma za głęboko kotwice zarzuconą, żeby go stąd wytargać.. Mam świeży meldunek na pobyt stały.. Już chyba Polsko-Słowaczką zostanę.. :) Ale po słowacki gotuję często.. I mojemu kochanemu Polakowi smakuję.. :)) Dziękuję bardzo i nawzajem.. i z tym spotkaniem to dobry pomysł.. tylko.. chyba aż jak na firmę zamkną, bo ta na dużo nie pozwała.. :)
Ja również do miłości tu przyjechałam. Mam nadzieję, że kiedyś podzielisz się tu przepisami 😘
Awatar użytkownika
MissEllie
Jesa

Bei pisze: pt maja 16, 2025 2:14 pm Ja również do miłości tu przyjechałam. Mam nadzieję, że kiedyś podzielisz się tu przepisami 😘
pisz na co masz ochotę.. podziale się chętnie i bez problemu.. :))
Awatar użytkownika
Bei
KlasaBiznes

Spojrzałam, na Domi, że jesteś w Kołobrzegu! Wychowałam się nad wodą (zalew, rzeka, kanały, jeziora), do morza 20 min autem-do Międzyzdrojów, a Kołobrzeg odwiedzam dwa razy w roku. Od dwudziestu pięciu lat ten sam hotel w Dźwirzynie, i Bałtyk jest moim ulubionym, ukochanym morzem. Dłuuuuuugie spacery morskimmbtzegiem w każdej porze roku. Odwiedź Rogowo-dojedziesz nawet autobusem, cudna SZEEEEEEEROKA plaża, biały piasek. My zawsze chodzimy z Dźwirzyna plażą do Kołobrzegu, albo do Rogowa. Polecam. Fotki zrobiłaś cudne !
Awatar użytkownika
MissEllie
Jesa

Bei pisze: pn cze 02, 2025 8:47 am Spojrzałam, na Domi, że jesteś w Kołobrzegu! Wychowałam się nad wodą (zalew, rzeka, kanały, jeziora), do morza 20 min autem-do Międzyzdrojów, a Kołobrzeg odwiedzam dwa razy w roku. Od dwudziestu pięciu lat ten sam hotel w Dźwirzynie, i Bałtyk jest moim ulubionym, ukochanym morzem. Dłuuuuuugie spacery morskimmbtzegiem w każdej porze roku. Odwiedź Rogowo-dojedziesz nawet autobusem, cudna SZEEEEEEEROKA plaża, biały piasek. My zawsze chodzimy z Dźwirzyna plażą do Kołobrzegu, albo do Rogowa. Polecam. Fotki zrobiłaś cudne !
Och kochana.. w pierwszy dzień zrobiłam 15 km spacerów.. :)) no i teraz masażysta ratuje moje biodra.. mam powolene max 5km.. robie 10.. :)) co dziennie wschód Slonca i już minimalne trzy..:)) Jesteśmy w Arce, z zabiegami, czyli polowa dnia zajęta.. :)
Awatar użytkownika
Bei
KlasaBiznes

Kuruj się, i nie forsuj. Dbaj o siebie😘.