Pięknie dziękuję za polecajkę. Świnoujście- zachodniopomorskie to moje rodzinne strony. Mieszkałam kiedyś pomiędzy Szczecinem a Międzyzdrojami. Nad Zalewem Szczecińskim, rzeka, kanały, Zalew- a tu jedyna wodo to Strumyk. Tam miałam 20 min (autem )do morza, i 10 min na nogach nad Zalew. Świnoujście trochę dalej, ale do Wolina 14 min jazdy. Tu gdzie teraz mieszkam, to nie góry, niby klimat górski, i dużo wyżej mieszkamy niż Kraków, ale są tylko te skałki, i nie ma równoMissEllie pisze: ↑pt maja 16, 2025 1:04 pm Dokładnie z tym zamiarem założyłam ten wątek, aby nie zaśmiecać tamten, bo i tak ma stron za dużo..) Też mieszkam w Małopolskim, powiat brzeski.. Musicie mieć tam, gdzie mieszkasz pięknie, tylko ja nie całkiem jestem do gór, może dla tego, że pod Tatrami się urodziłam..
Ale Stołowe Góry mnie zafascynowały.. Może dla tego, że były płaskie..
) Tak.. Słowacja tak jak i Polska są przepięknymi państwami, dużo jeszcze miejsc do odkrycia.. I s tym akcentem masz rację.. Też mamy kolegę w Świnoujściu, dla którego som nagrywała głosowe sprawy, bo się mu podoba słowacki akcent..
)) Jak byś się wybierała na Słowacje na jakiś krótki wypad, mogę ci polecić moje rodne miasto.. Stara Lubowla.. Tam jest z każdego po trochę.. I zamek, i coś adrenalinowego dla miłośników gór, blisko Pieniny, jak jesteś wierząca, to przepięknie miejsce Objawienia, jak nie, to też warto, bo tam przepiękna natura i spokój, oprócz tego blisko produkcja alkoholu - odwiedziny z degustacją..
) dużo tego.. warto..
Zapraszam i polecam..
)
Polsko-Slowaczka.. :)
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryRe: Polsko-Slowaczka.. :)
My jesteśmy na Słowacji często.. mam do domu bliżej jak ty do rodnych stron, bo tylko 100km.. i chleba kupuję na Słowacji, bo tu jeszcze nie odkryłam takiego, jaki lubię..Bei pisze: ↑pt maja 16, 2025 1:16 pm Pięknie dziękuję za polecajkę. Świnoujście- zachodniopomorskie to moje rodzinne strony. Mieszkałam kiedyś pomiędzy Szczecinem a Międzyzdrojami. Nad Zalewem Szczecińskim, rzeka, kanały, Zalew- a tu jedyna wodo to Strumyk. Tam miałam 20 min (autem )do morza, i 10 min na nogach nad Zalew. Świnoujście trochę dalej, ale do Wolina 14 min jazdy. Tu gdzie teraz mieszkam, to nie góry, niby klimat górski, i dużo wyżej mieszkamy niż Kraków, ale są tylko te skałki, i nie ma równo. Mam blisko do jaskiń, do pierwszej 10 min na nogach- największa z udostępnionych do zwiedzania (tak podają źródła i przewodnicy, a mi wydaje się, że każda pozostała jest większa. Do każdej kolejnej można spokojnie dojść szybko spacerem. Kilka pięknych dolinek. Ale Ty jesteś z gór, to doskonale rozumiem, że dla Ciebie żaden fun
. Twoje okolice też piękne! Może kiedyś kiedyś spotkamy się w jakiejś knajpce, a jak będziesz przejazdem do zapraszam. Wracając do Słowacji, to macie świetną kuchnię, urodziwych ludzi, i cudne etno ogródki na wsiach. Uwielbiam ludowe rzeźby z drewna. W knajpkach zawsze bardzo miła obsługa . Namawiam ciągle męża, że jak tylko jakaś wycieczka w plener-to do Was! Szybkiego dobrego
![]()
Jak coś mimo temat, to wątek Polsko-Slowaczka.. 
Ja również do miłości tu przyjechałam. Mam nadzieję, że kiedyś podzielisz się tu przepisamiMissEllie pisze: ↑pt maja 16, 2025 1:27 pm My jesteśmy na Słowacji często.. mam do domu bliżej jak ty do rodnych stron, bo tylko 100km.. i chleba kupuję na Słowacji, bo tu jeszcze nie odkryłam takiego, jaki lubię..) Masz racje.. Na Słowacji nie było źle.. tylko tu jest miłość..
i on tu ma za głęboko kotwice zarzuconą, żeby go stąd wytargać.. Mam świeży meldunek na pobyt stały.. Już chyba Polsko-Słowaczką zostanę..
Ale po słowacki gotuję często.. I mojemu kochanemu Polakowi smakuję..
) Dziękuję bardzo i nawzajem.. i z tym spotkaniem to dobry pomysł.. tylko.. chyba aż jak na firmę zamkną, bo ta na dużo nie pozwała..
![]()
Spojrzałam, na Domi, że jesteś w Kołobrzegu! Wychowałam się nad wodą (zalew, rzeka, kanały, jeziora), do morza 20 min autem-do Międzyzdrojów, a Kołobrzeg odwiedzam dwa razy w roku. Od dwudziestu pięciu lat ten sam hotel w Dźwirzynie, i Bałtyk jest moim ulubionym, ukochanym morzem. Dłuuuuuugie spacery morskimmbtzegiem w każdej porze roku. Odwiedź Rogowo-dojedziesz nawet autobusem, cudna SZEEEEEEEROKA plaża, biały piasek. My zawsze chodzimy z Dźwirzyna plażą do Kołobrzegu, albo do Rogowa. Polecam. Fotki zrobiłaś cudne !
Och kochana.. w pierwszy dzień zrobiłam 15 km spacerów..Bei pisze: ↑pn cze 02, 2025 8:47 am Spojrzałam, na Domi, że jesteś w Kołobrzegu! Wychowałam się nad wodą (zalew, rzeka, kanały, jeziora), do morza 20 min autem-do Międzyzdrojów, a Kołobrzeg odwiedzam dwa razy w roku. Od dwudziestu pięciu lat ten sam hotel w Dźwirzynie, i Bałtyk jest moim ulubionym, ukochanym morzem. Dłuuuuuugie spacery morskimmbtzegiem w każdej porze roku. Odwiedź Rogowo-dojedziesz nawet autobusem, cudna SZEEEEEEEROKA plaża, biały piasek. My zawsze chodzimy z Dźwirzyna plażą do Kołobrzegu, albo do Rogowa. Polecam. Fotki zrobiłaś cudne !
Jak coś mimo temat, to wątek Polsko-Slowaczka..