Dokładnie. Tak jak funkcjonują Zakłady opiekuńczo-lecznicze chociażby. Wtedy takim pacjentom „zabierana” jest renta/emerytura jako opłata za leczenie i opiekę.PrzemoKondratowicz pisze: ↑pt maja 09, 2025 8:00 pm Też sam nie rozumiem do końca jak to działa. Bo najczęściej osoby chore psychicznie skazane na karę więzienia odbywają karę więzienia w więzieniu z oddziałem szpitalnym psychiatrycznym albo na oddziale dla chorych psychicznie i upośledzonych. A sądowe leczenie odbywa się chyba na zwykłych oddziałach szpitali… w każdym razie, takie ośrodki jak Gostynin są potrzebne - co jak ludzie skazani na 25 lat wyjdą z więzienia jako starzy chorzy psychiczni ludzie? Do DPS? No chyba nie… do szpitala psychiatrycznego? Sam nie wiem. Tacy których nie da się wyleczyć i trzeba ich izolować w warunkach dobrych dla nich i dla środowiska. Jakiś ośrodek powinien istnieć. Ale w innej formie niż Gostynin.
Myślę, że tutaj też dochodzi aspekt, że w takim ośrodku musiałby być na stałe lekarz psychiatra. Jest ich malo, no i nie ukrywajmy- ktoś pracujący w takich warunkach na pewno liczyłby na solidną wypłatę. Jeśli ma mieć taką samą w innym miejscu będąc też samemu mniej narażonym to zapewne wybrałby inny oddział.
Tak sobie teraz myślę, że chyba najłatwiej byłoby stworzyć taki oddział w już istniejącym szpitalu psychiatrycznym. Po pierwsze dlatego, że sam budynek jest już bardziej dostosowany, a po drugie łatwiej pod kątem kadry, która mogłaby się rotować, co też i dla nich byłoby na pewno zdrowsze.
Kiedyś byłam w sprawach służbowych na terenie instytutu psychiatrii i neurologii w Warszawie. Jest tam postawiony ultra nowoczesny budynek medycyny sądowej z oddziałem- z tego co wiem tak właśnie przynajmniej kiedyś trafiali pacjenci w celu stwierdzenia poczytalności na obserwację. Wyglądał ultra nowocześnie- nie było krat w oknach tylko z tego, co słyszałam były wykonane z jakiegoś tytanu (?) żeby zwiększyć bezpieczeństwo + drzwi z bramkami.
Tak teraz pomyślałam, że jednak jest to możliwe. We Wrocławiu powstaje teraz za kilka mld ogromny szpital onkologiczny. Są finanse w naszym kraju, żeby się rozwijać tylko domyślam się, że w tym przypadku jest to mało opłacalne