Start
Mój profil

Krajowy Ośrodek Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym - “ustawa o bestiach”

Moderator: verysweetcherry
appleblossom
Tritonotti

Re: Krajowy Ośrodek Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym - “ustawa o bestiach”

Post autor: appleblossom »

PrzemoKondratowicz pisze: pt maja 09, 2025 8:00 pm Też sam nie rozumiem do końca jak to działa. Bo najczęściej osoby chore psychicznie skazane na karę więzienia odbywają karę więzienia w więzieniu z oddziałem szpitalnym psychiatrycznym albo na oddziale dla chorych psychicznie i upośledzonych. A sądowe leczenie odbywa się chyba na zwykłych oddziałach szpitali… w każdym razie, takie ośrodki jak Gostynin są potrzebne - co jak ludzie skazani na 25 lat wyjdą z więzienia jako starzy chorzy psychiczni ludzie? Do DPS? No chyba nie… do szpitala psychiatrycznego? Sam nie wiem. Tacy których nie da się wyleczyć i trzeba ich izolować w warunkach dobrych dla nich i dla środowiska. Jakiś ośrodek powinien istnieć. Ale w innej formie niż Gostynin.
Dokładnie. Tak jak funkcjonują Zakłady opiekuńczo-lecznicze chociażby. Wtedy takim pacjentom „zabierana” jest renta/emerytura jako opłata za leczenie i opiekę.
Myślę, że tutaj też dochodzi aspekt, że w takim ośrodku musiałby być na stałe lekarz psychiatra. Jest ich malo, no i nie ukrywajmy- ktoś pracujący w takich warunkach na pewno liczyłby na solidną wypłatę. Jeśli ma mieć taką samą w innym miejscu będąc też samemu mniej narażonym to zapewne wybrałby inny oddział.
Tak sobie teraz myślę, że chyba najłatwiej byłoby stworzyć taki oddział w już istniejącym szpitalu psychiatrycznym. Po pierwsze dlatego, że sam budynek jest już bardziej dostosowany, a po drugie łatwiej pod kątem kadry, która mogłaby się rotować, co też i dla nich byłoby na pewno zdrowsze.
Kiedyś byłam w sprawach służbowych na terenie instytutu psychiatrii i neurologii w Warszawie. Jest tam postawiony ultra nowoczesny budynek medycyny sądowej z oddziałem- z tego co wiem tak właśnie przynajmniej kiedyś trafiali pacjenci w celu stwierdzenia poczytalności na obserwację. Wyglądał ultra nowocześnie- nie było krat w oknach tylko z tego, co słyszałam były wykonane z jakiegoś tytanu (?) żeby zwiększyć bezpieczeństwo + drzwi z bramkami.
Tak teraz pomyślałam, że jednak jest to możliwe. We Wrocławiu powstaje teraz za kilka mld ogromny szpital onkologiczny. Są finanse w naszym kraju, żeby się rozwijać tylko domyślam się, że w tym przypadku jest to mało opłacalne :( tylko, że bez tego poczucie bezpieczeństwa kraju będzie na tragicznie niskim poziomie.
Awatar użytkownika
cbnhl
Gacie z oceanu

Post autor: cbnhl »

Moim zdaniem potrzeba wrzucania przestępców po odbyciu wyroku do takiego ośrodka jest trochę potwierdzeniem na to, że resocjalizacja w Polsce działa bardzo słabo.

Nie ma idealnego przepisu na to, jak to powinno wyglądać po wyjściu z ZK. Regularne kontrole, terapia..? Ciężko powiedzieć. Faktem jest jednak, że recydywa była, jest i zawsze będzie i niestety, ale nie da się jej zapobiec w 100%.

Trochę kontrowersyjna sprawa, bo teoretycznie mamy dziś narzędzia (jak test HCR-20), które pozwalają ocenić, jak wysokie jest ryzyko, że ktoś dopuści się przemocy. A mimo to nie karzemy ludzi tylko za to, że wynik wskazuje duże zagrożenie.
~ mam papiery, żeby mądrzyć się tu za darmo ~
Awatar użytkownika
cbnhl
Gacie z oceanu

PrzemoKondratowicz pisze: pt maja 09, 2025 8:00 pm Też sam nie rozumiem do końca jak to działa. Bo najczęściej osoby chore psychicznie skazane na karę więzienia odbywają karę więzienia w więzieniu z oddziałem szpitalnym psychiatrycznym albo na oddziale dla chorych psychicznie i upośledzonych. A sądowe leczenie odbywa się chyba na zwykłych oddziałach szpitali… w każdym razie, takie ośrodki jak Gostynin są potrzebne - co jak ludzie skazani na 25 lat wyjdą z więzienia jako starzy chorzy psychiczni ludzie? Do DPS? No chyba nie… do szpitala psychiatrycznego? Sam nie wiem. Tacy których nie da się wyleczyć i trzeba ich izolować w warunkach dobrych dla nich i dla środowiska. Jakiś ośrodek powinien istnieć. Ale w innej formie niż Gostynin.
Z tymi oddziałami jest trochę skomplikowana sprawa i też średnio to aktualnie rozumiem. Podręcznikowo jest tak, że do więzienia z oddziałem psychiatrycznym trafiają więźniowie, którzy w chwili popełnienia czynu byli poczytalni, natomiast na sądówkę niepoczytalni. Ale szczerze, mam wrażenie, że ten podział nie ma chyba za bardzo znaczenia…
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Swoją drogą mieszkańcy ośrodka mają dostęp do tiktoka. Kiedyś przeglądałem tę grupę gdzie protestowali i ich profile na fb potem mi się wyświetlali w polecanych na tiktoku jako dodaj do znajomych.
Shivalith
Drama Maker

Post autor: Shivalith »

Moim zdaniem kary powinny być odbywane w więzieniach, po prostu powinni dostawać dożywocie bez żadnej możliwości wyjścia i problem rozwiązany.
W najbadziej możliwe zaostrzonych warunkach w totalnej izolacji.
To ma być kara, a nie rozmyślanie jak poprawić ich komfort w specjalnych ośrodkach.
~dwa razy duże frytki i jakiegoś burgera tam panu weźmiesz~
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Shivalith pisze: pn maja 12, 2025 4:58 pm Moim zdaniem kary powinny być odbywane w więzieniach, po prostu powinni dostawać dożywocie bez żadnej możliwości wyjścia i problem rozwiązany.
W najbadziej możliwe zaostrzonych warunkach w totalnej izolacji.
To ma być kara, a nie rozmyślanie jak poprawić ich komfort w specjalnych ośrodkach.
No tylko że komfort w ośrodkach jest taki sam jak w więzieniu a a więzieniu ich koszt jest dużo wyższy, bo muszą być pod ochroną. Muszą mieć cele chronione co zajmuje dużo miejsca, jest kosztowne, cele muszą być monitorowane i musi być personel który ich monitoruje. Ja nie uważam że miejsce takich ludzi jest w więzieniu.
Awatar użytkownika
nieuchwytny_uchwyt
RoyalBaby

Post autor: nieuchwytny_uchwyt »

Ja uważam, że jakby zdrowie psychiczne Polaków nie było systemowo marginelizowane to taki ośrodek nie byłby nawet potrzebny.
Nini1
MiamiBicz

Post autor: Nini1 »

nieuchwytny_uchwyt pisze: pn maja 12, 2025 5:21 pm Ja uważam, że jakby zdrowie psychiczne Polaków nie było systemowo marginelizowane to taki ośrodek nie byłby nawet potrzebny.
Nie wygłupiaj się. Niestety każdego nie da się wyleczyć
Awatar użytkownika
nieuchwytny_uchwyt
RoyalBaby

Post autor: nieuchwytny_uchwyt »

Nini1 pisze: pn maja 12, 2025 5:36 pm Nie wygłupiaj się. Niestety każdego nie da się wyleczyć
A jeśli chodzi o takie osoby jak ludzie ze sklonnosciami pedofilnymi to właśnie wczesna terapia która pomaga unikać sytuacji niebezpiecznych i zarządzać impulsami sprawia, że takie osoby mogą żyć normalnie nie dokonując zabronionych czynów. Kto wie jak skończyłby chociażby Trynkiewicz gdyby tylko miał szansę przepracować swoje skłonności. Zamiast tego otrzymał ciężki czas w wojsku. Mamy świetny przepis na tragedię.
Żeby była jasność - nie bronię go, tylko uważam że niektóre problemy można rozpracować w zalążku.
Shivalith
Drama Maker

PrzemoKondratowicz pisze: pn maja 12, 2025 5:05 pm. Muszą mieć cele chronione co zajmuje dużo miejsca, jest kosztowne, cele muszą być monitorowane i musi być personel który ich monitoruje. Ja nie uważam że miejsce takich ludzi jest w więzieniu.
To dla kogo są więzienia jeśli nie dla morderców? Dla złodziei, dilerów i oszustów? Przede wszystkim powinni tam siedzieć niebezpieczni ludzie. Skoro nie ma kary śmierci, więzienie to za duży koszt i problem, to co robić z tymi ludźmi? Dlaczego oni są traktowani ulgowo, skoro popełnili obrzydliwe zbrodnie.
pumba56
SushiRoll

Post autor: pumba56 »

appleblossom pisze: pt maja 09, 2025 9:17 pm Dokładnie. Tak jak funkcjonują Zakłady opiekuńczo-lecznicze chociażby. Wtedy takim pacjentom „zabierana” jest renta/emerytura jako opłata za leczenie i opiekę.
Myślę, że tutaj też dochodzi aspekt, że w takim ośrodku musiałby być na stałe lekarz psychiatra. Jest ich malo, no i nie ukrywajmy- ktoś pracujący w takich warunkach na pewno liczyłby na solidną wypłatę. Jeśli ma mieć taką samą w innym miejscu będąc też samemu mniej narażonym to zapewne wybrałby inny oddział.
Tak sobie teraz myślę, że chyba najłatwiej byłoby stworzyć taki oddział w już istniejącym szpitalu psychiatrycznym. Po pierwsze dlatego, że sam budynek jest już bardziej dostosowany, a po drugie łatwiej pod kątem kadry, która mogłaby się rotować, co też i dla nich byłoby na pewno zdrowsze.
Kiedyś byłam w sprawach służbowych na terenie instytutu psychiatrii i neurologii w Warszawie. Jest tam postawiony ultra nowoczesny budynek medycyny sądowej z oddziałem- z tego co wiem tak właśnie przynajmniej kiedyś trafiali pacjenci w celu stwierdzenia poczytalności na obserwację. Wyglądał ultra nowocześnie- nie było krat w oknach tylko z tego, co słyszałam były wykonane z jakiegoś tytanu (?) żeby zwiększyć bezpieczeństwo + drzwi z bramkami.
Tak teraz pomyślałam, że jednak jest to możliwe. We Wrocławiu powstaje teraz za kilka mld ogromny szpital onkologiczny. Są finanse w naszym kraju, żeby się rozwijać tylko domyślam się, że w tym przypadku jest to mało opłacalne :( tylko, że bez tego poczucie bezpieczeństwa kraju będzie na tragicznie niskim poziomie.
Oddział w IPiN to prestiżowa placówka o bardzo wysokim standardzie tylko dlatego, że to oczko w głowie profesora Heitzmana, który przez jakiś czas był dyrektorem całego instytutu. Ten oddział również jest przepełniony. Niewielka ilość pacjentów przebywa tam więcej niż 2-3 lata, po tym czasie przechodzą na oddział o mniejszym stopniu zabezpieczenia. I na ich miejsce automatycznie wciskają się nowi ludzie. To niemożliwe, żeby trzymać kogoś tam po 10-15 lat.

Może by się udało tam jeszcze kogoś pomieścić gdyby nie fakt, że połowę budynku stanowią pomieszczenia dla administracji i sale konferencyjne wykorzystywane przez pozostałe jednostki Instytutu ;)
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Shivalith pisze: pn maja 12, 2025 6:18 pm To dla kogo są więzienia jeśli nie dla morderców? Dla złodziei, dilerów i oszustów? Przede wszystkim powinni tam siedzieć niebezpieczni ludzie. Skoro nie ma kary śmierci, więzienie to za duży koszt i problem, to co robić z tymi ludźmi? Dlaczego oni są traktowani ulgowo, skoro popełnili obrzydliwe zbrodnie.
Ja nie mówię że mordercy nie mają siedzieć w więzieniu ja mówię że osoby które nie mają na sobie wyroku więzienia za morderstwo czy gw**t ale nadal stanowią niebezpieczeństwo powinni siedzieć w takim ośrodku. Spójrz na seryjnego gwałciciela z Wrocławia o którym nakręcili dokument na Netflix Andrzej Ś. Sąd nie mógł mu dać dożywocia, dał mu maksymalną karę ale on nadal mówi że jak tylko wyjdzie będzie robił to dalej. Dalej jest niebezpieczny dla otoczenia. Jego miejsce jest w takim ośrodku. Nie w więzieniu bo już kara się skończyła, nie w szpitalu psychiatrycznym bo w szpitalu się ludzi leczy - powinien być w terapeutycznej separacji
appleblossom
Tritonotti

PrzemoKondratowicz pisze: pn maja 12, 2025 6:28 pm Ja nie mówię że mordercy nie mają siedzieć w więzieniu ja mówię że osoby które nie mają na sobie wyroku więzienia za morderstwo czy gw**t ale nadal stanowią niebezpieczeństwo powinni siedzieć w takim ośrodku. Spójrz na seryjnego gwałciciela z Wrocławia o którym nakręcili dokument na Netflix Andrzej Ś. Sąd nie mógł mu dać dożywocia, dał mu maksymalną karę ale on nadal mówi że jak tylko wyjdzie będzie robił to dalej. Dalej jest niebezpieczny dla otoczenia. Jego miejsce jest w takim ośrodku. Nie w więzieniu bo już kara się skończyła, nie w szpitalu psychiatrycznym bo w szpitalu się ludzi leczy - powinien być w terapeutycznej separacji
Niby tak. Ale (nie znam tej sprawy, mogę się mylić) miał stwierdzone zaburzenia psychiczne to jego groźby mogą być objawem jego zaburzeń. W odpowiednim oddziale miałby szansę na resocjalizację.
Dzisiaj czytałam o sprawie Kajetana. Tam były spore kontrowersje czy uznać go za poczytalnego, czy ostatecznie nie. Mi się osobiście wydaje, że póki nie powstanie alternatywną do oddziałów i zakładów karnych to niestety będzie to wyglądało tak jak teraz.
W jego przypadku póki co ma stwierdzone dożywocie- jak czytałam jego zeznania to trochę miałam wrażenie, że było to stwierdzone, bo nie było miejsca gdzie można byłoby go umieścić.
appleblossom
Tritonotti

pumba56 pisze: pn maja 12, 2025 6:24 pm Oddział w IPiN to prestiżowa placówka o bardzo wysokim standardzie tylko dlatego, że to oczko w głowie profesora Heitzmana, który przez jakiś czas był dyrektorem całego instytutu. Ten oddział również jest przepełniony. Niewielka ilość pacjentów przebywa tam więcej niż 2-3 lata, po tym czasie przechodzą na oddział o mniejszym stopniu zabezpieczenia. I na ich miejsce automatycznie wciskają się nowi ludzie. To niemożliwe, żeby trzymać kogoś tam po 10-15 lat.

Może by się udało tam jeszcze kogoś pomieścić gdyby nie fakt, że połowę budynku stanowią pomieszczenia dla administracji i sale konferencyjne wykorzystywane przez pozostałe jednostki Instytutu ;)
O, mega ciekawe! Dzięki, że napisałaś. Zawsze się zastanawiałam na jakiej zasadzie to funkcjonuje.
Awatar użytkownika
AlojzyDupa
KlasaBiznes

Post autor: AlojzyDupa »

Przede wszystkim warto wspomnieć o tym, w jakich okolicznościach powstawała "Ustawa o Bestiach", bo mało się mówi o tym, że tak naprawdę została stworzona na kolanie, gdy do opinii publicznej dotarło, że Trynkiewicz wkrótce wyjdzie na wolność. Dla wielu Polaków, Trynkiewicz to TOP 1 jeżeli chodzi o zwyroli, którzy przemierzali nasze polskie ulice. Ustawa bardzo uspokoiła obywateli, bo mieli pewność, że zbrodniarz pozostanie w izolacji na wieki wieków.

Ustawa weszła w zycie 22 listopada 2013. Koniec odbywania kary dla T. został przewidziany na 11 lutego 2014, a już 3 marca był w Gostyninie. I wszystko fajnie tylko że, ci którzy ustawę tworzyli, zupełnie nie pomyśleli o tym, co dalej. Towarzystwo Psychologiczne, Polskie Towarzystwo Psychiatryczne czy Helsinska Fundacja Praw Człowieka były jednymi z wielu instytucji, które kwestionowały zaproponowane przez ustawodawcę rozwiązania.

Czy KOZZD ma być więzieniem, czy ośrodkiem terapeutycznym? Bo pod pozorną resocjalizacją kryje się wylęgarnia szczurów, którym na koniec kary w więzieniu ponownie zabrano absolutnie wszystko. Na ten moment ośrodek jest kosmicznie przepełniony i nikt nad tym specjalnie nie panuje, a sami osadzeni/pacjenci/więźniowe mówią wprost, że jest gorzej niż w więzieniu.

W ośrodku wbrew ustawie przebywają osoby chore psychicznie. Jest też chłopak z Łodzi, w więzieniu siedział 2 lub 3 lata za groźby karalne. Karany po raz pierwszy. KOZZD formalnie nie jest zakładem karnym, tylko ośrodkiem leczniczym - nie przebywa się tutaj z powodu już popełnionej zbrodni, tylko z powodu zbrodni, którą z "co najmniej wysokim prawdopodobieństwem" popełniłoby się w przyszłości.

Warunki w ośrodku czy niehumanitarne traktowanie, było tematem protestów głodowych, które od czasu do czasu wybuchają w ośrodku:

"Dla protestujących samo bycie zamkniętym w KOZZD jest ponownym uwięzieniem i jako takie sprzeciwia się zasadom prawa - ne bis in idem (nie dwa razy w tej samej sprawie), nullum crimen nulla poena (bez przestępstwa, nie ma kary) i lex retro non agit (prawo nie działa wstecz)".
Ku pamięci, mięci kupa, wpisał się Alojzy Dupa
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

appleblossom pisze: wt maja 13, 2025 12:50 am Niby tak. Ale (nie znam tej sprawy, mogę się mylić) miał stwierdzone zaburzenia psychiczne to jego groźby mogą być objawem jego zaburzeń. W odpowiednim oddziale miałby szansę na resocjalizację.
Dzisiaj czytałam o sprawie Kajetana. Tam były spore kontrowersje czy uznać go za poczytalnego, czy ostatecznie nie. Mi się osobiście wydaje, że póki nie powstanie alternatywną do oddziałów i zakładów karnych to niestety będzie to wyglądało tak jak teraz.
W jego przypadku póki co ma stwierdzone dożywocie- jak czytałam jego zeznania to trochę miałam wrażenie, że było to stwierdzone, bo nie było miejsca gdzie można byłoby go umieścić.
Ale już za późno na resocjalizację. Już dokonał zbrodni w latach 2000-2010. Już tego nie cofniesz. I może jest zaburzony ale jego miejsce jeśli stanowi bardzo poważne zagrożenie - nie zdajesz chyba sobie sprawy ze skali i okrucieństwa - to jego miejsce nie jest na wolności. I w szpitalu psychiatrycznym też nie. W szpitalu stanowiłby zagrożenie dla pacjentów.
appleblossom
Tritonotti

PrzemoKondratowicz pisze: wt maja 13, 2025 10:09 pm Ale już za późno na resocjalizację. Już dokonał zbrodni w latach 2000-2010. Już tego nie cofniesz. I może jest zaburzony ale jego miejsce jeśli stanowi bardzo poważne zagrożenie - nie zdajesz chyba sobie sprawy ze skali i okrucieństwa - to jego miejsce nie jest na wolności. I w szpitalu psychiatrycznym też nie. W szpitalu stanowiłby zagrożenie dla pacjentów.
Oj odnosiłam się do czegoś zupełnie innego. Ty chyba też nie do końca rozumiesz jaki był pierwotny cel stworzenia ośrodka w Gostyninie- mieli być tam umieszczeni najgroźniejsi przestępcy, którzy wykazują cechy, które świadczą o bardzo dużym prawdopodobieństwie ponownego popełnienia przestepstwa, ALE mieli mieć szansę na terapię, której nie mieli w ZK.
Co do oddziałów psychiatrycznych- pisałam już wcześniej, że są oddziały o wzmożonych procedurach bezpieczeństwa poza tym myślisz, że pacjenta w manii/schizofrenii gdzie odsyłają? Też stanowi zagrożenie dla siebie/innych osób, ale po to są odpowiednie procedury, żeby zapewnić wszystkim bezpieczeństwo. I nie piszę tego, bo tak mi się wydaje tylko widziałam na własne oczy.
Idąc Twoim tokiem rozumowania to osoby stanowiące zagrożenie powinny być umieszczone w „miejscach”, gdzie będą nafaszerowani lekami 24h/na dobę i żyli jak rośliny. Bo w takim razie to samo można osiągnąć w ZK umieszczając taką osobę w izolatce ;)
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

appleblossom pisze: wt maja 13, 2025 10:24 pm Oj odnosiłam się do czegoś zupełnie innego. Ty chyba też nie do końca rozumiesz jaki był pierwotny cel stworzenia ośrodka w Gostyninie- mieli być tam umieszczeni najgroźniejsi przestępcy, którzy wykazują cechy, które świadczą o bardzo dużym prawdopodobieństwie ponownego popełnienia przestepstwa, ALE mieli mieć szansę na terapię, której nie mieli w ZK.
Co do oddziałów psychiatrycznych- pisałam już wcześniej, że są oddziały o wzmożonych procedurach bezpieczeństwa poza tym myślisz, że pacjenta w manii/schizofrenii gdzie odsyłają? Też stanowi zagrożenie dla siebie/innych osób, ale po to są odpowiednie procedury, żeby zapewnić wszystkim bezpieczeństwo. I nie piszę tego, bo tak mi się wydaje tylko widziałam na własne oczy.
Idąc Twoim tokiem rozumowania to osoby stanowiące zagrożenie powinny być umieszczone w „miejscach”, gdzie będą nafaszerowani lekami 24h/na dobę i żyli jak rośliny. Bo w takim razie to samo można osiągnąć w ZK umieszczając taką osobę w izolatce ;)
No akurat ja rozumiem doskonale założenia i powtarzasz wszystko co już w tym wątku powiedziałem ;)
appleblossom
Tritonotti

PrzemoKondratowicz pisze: wt maja 13, 2025 10:40 pm No akurat ja rozumiem doskonale założenia i powtarzasz wszystko co już w tym wątku powiedziałem ;)
Tak, właśnie zauważyłam ;)
Awatar użytkownika
cbnhl
Gacie z oceanu

AlojzyDupa pisze: wt maja 13, 2025 9:50 pm Przede wszystkim warto wspomnieć o tym, w jakich okolicznościach powstawała "Ustawa o Bestiach", bo mało się mówi o tym, że tak naprawdę została stworzona na kolanie, gdy do opinii publicznej dotarło, że Trynkiewicz wkrótce wyjdzie na wolność. Dla wielu Polaków, Trynkiewicz to TOP 1 jeżeli chodzi o zwyroli, którzy przemierzali nasze polskie ulice. Ustawa bardzo uspokoiła obywateli, bo mieli pewność, że zbrodniarz pozostanie w izolacji na wieki wieków.

Ustawa weszła w zycie 22 listopada 2013. Koniec odbywania kary dla T. został przewidziany na 11 lutego 2014, a już 3 marca był w Gostyninie. I wszystko fajnie tylko że, ci którzy ustawę tworzyli, zupełnie nie pomyśleli o tym, co dalej. Towarzystwo Psychologiczne, Polskie Towarzystwo Psychiatryczne czy Helsinska Fundacja Praw Człowieka były jednymi z wielu instytucji, które kwestionowały zaproponowane przez ustawodawcę rozwiązania.

Czy KOZZD ma być więzieniem, czy ośrodkiem terapeutycznym? Bo pod pozorną resocjalizacją kryje się wylęgarnia szczurów, którym na koniec kary w więzieniu ponownie zabrano absolutnie wszystko. Na ten moment ośrodek jest kosmicznie przepełniony i nikt nad tym specjalnie nie panuje, a sami osadzeni/pacjenci/więźniowe mówią wprost, że jest gorzej niż w więzieniu.

W ośrodku wbrew ustawie przebywają osoby chore psychicznie. Jest też chłopak z Łodzi, w więzieniu siedział 2 lub 3 lata za groźby karalne. Karany po raz pierwszy. KOZZD formalnie nie jest zakładem karnym, tylko ośrodkiem leczniczym - nie przebywa się tutaj z powodu już popełnionej zbrodni, tylko z powodu zbrodni, którą z "co najmniej wysokim prawdopodobieństwem" popełniłoby się w przyszłości.

Warunki w ośrodku czy niehumanitarne traktowanie, było tematem protestów głodowych, które od czasu do czasu wybuchają w ośrodku:

"Dla protestujących samo bycie zamkniętym w KOZZD jest ponownym uwięzieniem i jako takie sprzeciwia się zasadom prawa - ne bis in idem (nie dwa razy w tej samej sprawie), nullum crimen nulla poena (bez przestępstwa, nie ma kary) i lex retro non agit (prawo nie działa wstecz)".
Super opisane, dzięki!
ewuuu4
RóżowePolo

Post autor: ewuuu4 »

Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego osoby, które odbyły już swoją karę więzienną trafiają do takiego ośrodka? Teoretycznie swój wyrok już odbyli, to na mocy czego są kierowani do KOZZD? Czy są to jakieś dodatkowe postanowienia sądu?
MisYoogi
SweetsGallery

Post autor: MisYoogi »

ewuuu4 pisze: czw maja 15, 2025 2:37 pm Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego osoby, które odbyły już swoją karę więzienną trafiają do takiego ośrodka? Teoretycznie swój wyrok już odbyli, to na mocy czego są kierowani do KOZZD? Czy są to jakieś dodatkowe postanowienia sądu?
Byli nadal uznawani za bardzo niebezpiecznych i musieli ich odizolować od społeczeństwa na bezterminowy pobyt. Bardzo możliwe, że nie wykazywali chęci resocjalizacji, leczenia zaburzeń dlatego zostali tam umieszczeni
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

ewuuu4 pisze: czw maja 15, 2025 2:37 pm Czy ktoś może mi wytłumaczyć dlaczego osoby, które odbyły już swoją karę więzienną trafiają do takiego ośrodka? Teoretycznie swój wyrok już odbyli, to na mocy czego są kierowani do KOZZD? Czy są to jakieś dodatkowe postanowienia sądu?
Tak postanowienie sądu „cywilnego” na podstawie opinii biegłych. Najczęściej wnosi o to dyrektor zakładu karnego jeśli osoba nie poddała się resocjalizacji.
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Info z fb „anatomia zła”

🚨W Ośrodku dla bestii w Gostyninie rozpoczął się protest głodowy pacjentów
Na początku sierpnia 2025 roku pacjenci Krajowego Ośrodka Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym (KOZZD) w Gostyninie oraz jego filii w Czersku rozpoczęli strajk głodowy. To kolejna forma protestu w tej placówce, która na przestrzeni lat była sceną wielokrotnych napięć. Strajkujący domagają się m.in. uchylenia regulaminu placówki, który uważają za „nielegalny” i niezgodny z konstytucją, zakończenia represji oraz objęcia ośrodka stałym nadzorem Rzecznika Praw Obywatelskich

„Nie jesteśmy bestiami ani zagrożeniem. Jesteśmy ludźmi, obywatelami, pacjentami” - mówią

Protestujący wskazują na przeludnienie placówki, brak prywatności, nieludzkie warunki sanitarne i brak jasnych procedur prawnych. Podkreślają, że wielu z nich to osoby starsze i schorowane, które odbyły już przewidziane wyroki, a mimo to pozostają przetrzymywane bezterminowo. pacjentom nie wolno zasłaniać swoich łóżek (np. kocami, prześcieradłami czy jakimikolwiek tkaninami),nie mogą tworzyć nawet prowizorycznych „zasłon” w pokojach wieloosobowych, ma to być motywowane „względami bezpieczeństwa”, ale według pacjentów i ich przedstawicieli jest to pogwałcenie elementarnej potrzeby prywatności.

Ale to dopiero wierzchołek góry lodowej tego co dzieje się za murami tego zakładu, a o czym nie każdy zdaje sobie sprawy. W sekcji komentarze znajdziecie dokładny obszerny podcast na temat tego co dzieje się na prawdę za murami ośrodka dla bestii

Zdjęcie: Portal samorządowy.
Shivalith
Drama Maker

Śmiech na sali. Chcą głodować, to niech głodują. Nikogo nie obchodzą warunki sanitarne pedofili.