Krajowy Ośrodek Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym - “ustawa o bestiach”
Moderator: verysweetcherryKrajowy Ośrodek Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym - “ustawa o bestiach”
Cześć,
z racji, że w innym wątku (morderstwo na UW) wywiązała się dyskusja na temat ośrodku w Gostyninie, przychodzę do was z osobnym wątkiem na ten temat.
Dla osób nie mających wiedzy na ten temat: “Krajowy Ośrodek Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym – podmiot leczniczy prowadzący zakład leczniczy typu zamkniętego, mieszczący się w Gostyninie w województwie mazowieckim.” Celem ośrodka miało być umieszczanie w nim “najgroźniejszych” przestępców po odbyciu kary w ZK. Miejsce to miało chronić społeczeństwo przed możliwymi następnymi zbrodniami popełnianymi przez te same osoby, jednak cała idea dość mocno wymknęła się spod kontroli. W ośrodku aktualnie zamiast kilku osób mieszka kilkadziesiąt, są w nim kilkupiętrowe łóżka i nie ma w nim przestrzeni na porządną terapie, która miała odgrywać tam kluczową rolę. Z ośrodka do tej pory nikt nie wyszedł.
Całe środowisko kryminalistyczne jest bardzo przeciwne tej ustawie.
Co sądzicie? Zapraszam do kulturalnej dyskusji ;)
z racji, że w innym wątku (morderstwo na UW) wywiązała się dyskusja na temat ośrodku w Gostyninie, przychodzę do was z osobnym wątkiem na ten temat.
Dla osób nie mających wiedzy na ten temat: “Krajowy Ośrodek Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym – podmiot leczniczy prowadzący zakład leczniczy typu zamkniętego, mieszczący się w Gostyninie w województwie mazowieckim.” Celem ośrodka miało być umieszczanie w nim “najgroźniejszych” przestępców po odbyciu kary w ZK. Miejsce to miało chronić społeczeństwo przed możliwymi następnymi zbrodniami popełnianymi przez te same osoby, jednak cała idea dość mocno wymknęła się spod kontroli. W ośrodku aktualnie zamiast kilku osób mieszka kilkadziesiąt, są w nim kilkupiętrowe łóżka i nie ma w nim przestrzeni na porządną terapie, która miała odgrywać tam kluczową rolę. Z ośrodka do tej pory nikt nie wyszedł.
~ mam papiery, żeby mądrzyć się tu za darmo ~
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Witam na wątku który mnie interesuje. Na pewno szerzej wypowiem się wieczorem kiedy uda mi się usiąść i zalogować z komputera.
Cóż mogę powiedzieć na wstępie. Intencje zawsze są dobre ale praktycznie wychodzi jak wychodzi. Ośrodek przeznaczony do 10 osób mieści w sobie 90 osób. Przebywający w ośrodku protestują. Mają dostęp do internetu, zakładają grupy na fb, na, mają tiktoki.
Największym problemem tego ośrodka jest to że to szara strefa. Ani więzienie - w którym jakaś logika funkcjonuje, ani szpital - który też pod coś podlega. Nie istnieją jakieś jasne zasady ani widzeń, ani funkcjonowania jak to ma miejsce w więzieniu co jest chyba drugim po przeludnieniu największym problemem. Nie istnieje koniec kary ani jakieś zasady.
Trzeci aspekt to niejasne zasady kierowania do tego ośrodka. O ile rozumiem Trynkiewicza i jemu podobnych, przestępców seksualnych czy morderców, to naprawdę przewinęło się tak bardzo dużo ludzi którzy już wyszli, których skierowanie było wątpliwe. Tutaj artykuł na ten temat: https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onec ... ra/hl7nc5c
Nie do końca rozumiem ideę trzymania kobiet i mężczyzn wymieszanych w takim miejscu jeśli nawet infrastruktura nie pozwala na to żeby kobiety czuły się tam całkowicie bezpiecznie.
I ostatni aspekt to kadra. Jest jej za mało i nikt nie chce za te pieniądze w tych warunkach pracować. Tam nie ma infrastruktury więziennej, drzwi i krat, nie ma oddziału z palami. Czasem sanitariusz jest pozostawiony sam w sobie.
Ośrodek choć bardzo potrzebny nie spełnia swoich założeń, nie spełnia potrzeb. Niestety nie tak powinno to wyglądać. Stało się to miejscem gdzie wrzuca się ludzi z którymi nie wiadomo co robić. Jest ich tam za dużo i stanowią zagrożenie dla siebie nawzajem i dla personelu. Nie istnieje ani leczenie ani resocjalizacja. Takie… mentalne hospicjum dla przekreślonych ludzi.
Cóż mogę powiedzieć na wstępie. Intencje zawsze są dobre ale praktycznie wychodzi jak wychodzi. Ośrodek przeznaczony do 10 osób mieści w sobie 90 osób. Przebywający w ośrodku protestują. Mają dostęp do internetu, zakładają grupy na fb, na, mają tiktoki.
Największym problemem tego ośrodka jest to że to szara strefa. Ani więzienie - w którym jakaś logika funkcjonuje, ani szpital - który też pod coś podlega. Nie istnieją jakieś jasne zasady ani widzeń, ani funkcjonowania jak to ma miejsce w więzieniu co jest chyba drugim po przeludnieniu największym problemem. Nie istnieje koniec kary ani jakieś zasady.
Trzeci aspekt to niejasne zasady kierowania do tego ośrodka. O ile rozumiem Trynkiewicza i jemu podobnych, przestępców seksualnych czy morderców, to naprawdę przewinęło się tak bardzo dużo ludzi którzy już wyszli, których skierowanie było wątpliwe. Tutaj artykuł na ten temat: https://wiadomosci.onet.pl/tylko-w-onec ... ra/hl7nc5c
Nie do końca rozumiem ideę trzymania kobiet i mężczyzn wymieszanych w takim miejscu jeśli nawet infrastruktura nie pozwala na to żeby kobiety czuły się tam całkowicie bezpiecznie.
I ostatni aspekt to kadra. Jest jej za mało i nikt nie chce za te pieniądze w tych warunkach pracować. Tam nie ma infrastruktury więziennej, drzwi i krat, nie ma oddziału z palami. Czasem sanitariusz jest pozostawiony sam w sobie.
Ośrodek choć bardzo potrzebny nie spełnia swoich założeń, nie spełnia potrzeb. Niestety nie tak powinno to wyglądać. Stało się to miejscem gdzie wrzuca się ludzi z którymi nie wiadomo co robić. Jest ich tam za dużo i stanowią zagrożenie dla siebie nawzajem i dla personelu. Nie istnieje ani leczenie ani resocjalizacja. Takie… mentalne hospicjum dla przekreślonych ludzi.
Z tego co słyszałam powstał, ponieważ wiele bestii po ustawie znoszącej karę śmierci dostawało 25 lat pozbawienia wolności. Ogólnie nie jestem za karą śmierci bo wiem że są osoby które siedzą nie słusznie za czyny których nie popełnili, ale czy nie ma czegoś takiego jak reasumpcja wyroku ? By osoba takim jak np Trynkiewicz który został skazany na 25 lat wznowić proces i skazać na dożywocie ? Nie znam się na tym ale skoro te ośrodki nie podlegają jakimś innym instytucją to po co funkcjonują ?
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Z takiej zupełnie innej strony - czy ktokolwiek ze skazanych chciałby siedzieć z Trynkiewiczem? To dodatkowa kara więzienie w więzieniu..Jabba pisze: ↑pt maja 09, 2025 12:42 pm Z tego co słyszałam powstał, ponieważ wiele bestii po ustawie znoszącej karę śmierci dostawało 25 lat pozbawienia wolności. Ogólnie nie jestem za karą śmierci bo wiem że są osoby które siedzą nie słusznie za czyny których nie popełnili, ale czy nie ma czegoś takiego jak reasumpcja wyroku ? By osoba takim jak np Trynkiewicz który został skazany na 25 lat wznowić proces i skazać na dożywocie ? Nie znam się na tym ale skoro te ośrodki nie podlegają jakimś innym instytucją to po co funkcjonują ?
Aj ale przecież Trynkiewicz już nie żyjePrzemoKondratowicz pisze: ↑pt maja 09, 2025 12:49 pm Z takiej zupełnie innej strony - czy ktokolwiek ze skazanych chciałby siedzieć z Trynkiewiczem? To dodatkowa kara więzienie w więzieniu..
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Tak, zgadza się. Zmieniły się wyroki i ze względu na strach społeczeństwa “co to będzie, jak wyjdą” zdecydowano się na otworzenie ośrodka.Jabba pisze: ↑pt maja 09, 2025 12:42 pm Z tego co słyszałam powstał, ponieważ wiele bestii po ustawie znoszącej karę śmierci dostawało 25 lat pozbawienia wolności. Ogólnie nie jestem za karą śmierci bo wiem że są osoby które siedzą nie słusznie za czyny których nie popełnili, ale czy nie ma czegoś takiego jak reasumpcja wyroku ? By osoba takim jak np Trynkiewicz który został skazany na 25 lat wznowić proces i skazać na dożywocie ? Nie znam się na tym ale skoro te ośrodki nie podlegają jakimś innym instytucją to po co funkcjonują ?
Ja też wypowiem się troszkę porządniej na ten temat dopiero wieczorem
Zaciekawiłaś mnie. Nic na ten temat nie wiedziałam. Dlaczego tak się patologicznie dzieje? Czy naprawdę nikt nie może czuwać ściśle nad tak poważnym zakładem karnym?! Przecież to jest niedorzeczne jeśli takie procedury mają tam miejsce.cbnhl pisze: ↑pt maja 09, 2025 12:25 pm Cześć,
Szanuj się.
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
W tym jest problem - to nie jest zakład karny. KOZZD jest podmiotem leczniczym prowadzonym Pod patronatem ministerstwa zdrowia. Tylko o ile w przychodni osiedlowej jakoś się braki rozłożą po innych przychodniach tak tutaj to się nie dzieje. Ludzie są masowo kierowani, były głodówki, były bunty, sam dyrektor po prostu odmówił przyjmowania pacjentów bo jest ich 9 krotnie więcej i chyba od dłuższego czasu nikogo nie przyjęli. Nie ma pieniędzy. Nie są więzieniem. Stworzył ktoś ustawę i przestał nadzorować i pora na CS a sukces należy obtrąbic.
Niewiarygodne. Nie miałam pojęcia o istnieniu tego miejsca, a tym bardziej o tak opłakanym stanie. Nie mogę pojąć logicznym myśleniem jak można zostawić taki podmiot leczniczy bez ścisłego nadzoruPrzemoKondratowicz pisze: ↑pt maja 09, 2025 5:00 pm W tym jest problem - to nie jest zakład karny. KOZZD jest podmiotem leczniczym prowadzonym Pod patronatem ministerstwa zdrowia. Tylko o ile w przychodni osiedlowej jakoś się braki rozłożą po innych przychodniach tak tutaj to się nie dzieje. Ludzie są masowo kierowani, były głodówki, były bunty, sam dyrektor po prostu odmówił przyjmowania pacjentów bo jest ich 9 krotnie więcej i chyba od dłuższego czasu nikogo nie przyjęli. Nie ma pieniędzy. Nie są więzieniem. Stworzył ktoś ustawę i przestał nadzorować i pora na CS a sukces należy obtrąbic.
Szanuj się.
-
OlenaOlenka
- RoseGold
Ja również nie miałam, dowiedziałam się o takim miejscu na wątku o morderstwie na UW.
Poczytam.
Już pisałam o tym na wątku o UW, ale ze względu na mój kierunek studiów miałam okazję poznać wiele osób ważnych w środowisku kryminalistycznym i z ich opowieści wynikało, że większość z nich była przeciwna powstaniu takiego miejsca, chociaż sama idea była zupełnie inna, niż teraz.
W ośrodku jest bardzo wiele osób, w tym tylko dwie kobiety, z jedną z nich był wywiad, postaram się go potem poszukać i podeślę wam linka, ale bardzo trudno się go czytało. Na początku również miały nie trafiać tam osoby ze zdiagnozowanymi chorobami/zaburzeniami pokroju psychotycznego, a aktualnie takowe się tam znajdują. Poza tym, zamysł “najniebezpieczniejszych przestępców” również już się zatarł.
Sam ośrodek jest tzw “resocjalizacją po resocjalizacji”.
W ośrodku jest bardzo wiele osób, w tym tylko dwie kobiety, z jedną z nich był wywiad, postaram się go potem poszukać i podeślę wam linka, ale bardzo trudno się go czytało. Na początku również miały nie trafiać tam osoby ze zdiagnozowanymi chorobami/zaburzeniami pokroju psychotycznego, a aktualnie takowe się tam znajdują. Poza tym, zamysł “najniebezpieczniejszych przestępców” również już się zatarł.
Sam ośrodek jest tzw “resocjalizacją po resocjalizacji”.
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
No niestety. Nie ma za bardzo nadzoru. Ludzie śpią na łóżkach trzypiętrowych. I naprawdę już zakładając że nie zależy nam na ich komforcie czy bezpieczeństwie - na Boga, nie ma pielęgniarek w szpitalach psychiatrycznych dla zwykłych pacjentów, a tutaj nie dość że nie ma personelu to nie ma za bardzo ochrony. Nie jest jak w więzieniu że wezwą czarnych co spacyfikują pacjenta. Nie ma mechanizmów jakichś bezpieczeństwa. Jakby się kilku chłopa zebrało i uznaliby że dzisiaj pozbawia koleżankę życia to nie wiem kto by ich powstrzymał. Sanitariusz Marian co właśnie robi dyżur na nockę? Jedyne kobiety jakie tam są, wymieszane z mężczyznami, jedna lub dwie - to je zmienne, są ofiarami ciągłego napastowania i molestowania. Jedna z nich miesiącami nie wychodziła z budynku bo nie było dla niej bezpieczengo miejsca żeby mogła spacerować. Kobieta nikogo nie zabiła ani nie skrzywdziła.
Wielu z nich bardzo by chciała wrócić do więzienia bo w więzienie istnieje jakikolwiek rytm i zasady. Tutaj jest jakaś hybryda średnio pod coś podlegająca.
Muszę odnaleźć gdzieś grupę bo powstała grupa gdzie pacjenci protestowali…
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Tu ciekawy artykuł
https://oko.press/w-gostyninie-wiecej-n ... 1613574704
Właśnie przeczytałem że zapadła decyzja o wygaszaniu ośrodka. Nikt skazany po 2015 nie będzie mógł do niego być skierowany. To też średnie wyjście. Chyba że rozbudują oddziały psychiatryczne w więzieniach…
https://oko.press/w-gostyninie-wiecej-n ... 1613574704
Właśnie przeczytałem że zapadła decyzja o wygaszaniu ośrodka. Nikt skazany po 2015 nie będzie mógł do niego być skierowany. To też średnie wyjście. Chyba że rozbudują oddziały psychiatryczne w więzieniach…
Podsyłam wam artykuł, o którym wspominałam: https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/w ... ew/kzql128
Od tamtej pory do ośrodka trafiła jeszcze jedna kobieta.
Od tamtej pory do ośrodka trafiła jeszcze jedna kobieta.
Właśnie przeczytałam ten artykuł i nie wiem jak to skomentować
a tą Janinę nie wiem dlaczego tam trzymają, straszne https://www.spyshop.pl/blog/dlaczego-ko ... -w-polsce/
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Tu możecie przeczytać z kim pani Janina współdzieli ośrodek:
https://polskiepato.pl/2021/02/14/miroslaw-s-lubicz/
Czytałam, że kontaktował się z jakąś dziewczynką z domu dziecka i chciał przepisać na nią polisę i opiekunki się godziły, wysyłał jej prezenty i kartki na urodziny, obrzydliwePrzemoKondratowicz pisze: ↑pt maja 09, 2025 7:42 pm Tu możecie przeczytać z kim pani Janina współdzieli ośrodek:
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
-
appleblossom
- Tritonotti
Serio mają wygaszać?
Czytałam kiedyś, że miał gdzieś w rejonach nadmorskich powstać drugi ośrodek jako filia tego w Gostyninie, ale nie sprawdzałam tego teraz.
Są oddziały psychiatrii sądowej, ale szczerze- nie wyobrażam sobie tego, że w takim oddziale może być pacjent na obserwacji pod kątem popełnionego przestepstwa, co do którego nie ma przesłanek jakoby był niebezpieczny i mordercy. Z drugiej strony- w Gostyninie też nie wiem jak oni myśleli, że to będzie funkcjonowało. Ok 90 skrajnie niebezpiecznych przestępców, którzy nie mogą wyjść na wolność- przecież to brzmi jak plan na masakrę. Można się tylko domyśleć, na jakiej „zasadzie” to funkcjonuje.
Czytałam kiedyś, że miał gdzieś w rejonach nadmorskich powstać drugi ośrodek jako filia tego w Gostyninie, ale nie sprawdzałam tego teraz.
Są oddziały psychiatrii sądowej, ale szczerze- nie wyobrażam sobie tego, że w takim oddziale może być pacjent na obserwacji pod kątem popełnionego przestepstwa, co do którego nie ma przesłanek jakoby był niebezpieczny i mordercy. Z drugiej strony- w Gostyninie też nie wiem jak oni myśleli, że to będzie funkcjonowało. Ok 90 skrajnie niebezpiecznych przestępców, którzy nie mogą wyjść na wolność- przecież to brzmi jak plan na masakrę. Można się tylko domyśleć, na jakiej „zasadzie” to funkcjonuje.
-
appleblossom
- Tritonotti
Ośrodkiem w Gostyninie oni chcieli zatuszować fakt, że na czas nie ogarnęli zmiany ustawy. Gdyby było inaczej to kary śmierci zmieniliby na dożywocie w głosowaniu i by nie było problemu.
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Już utworzyli filię w Czersku ale podobno zapadła decyzja o wygaszeniu.appleblossom pisze: ↑pt maja 09, 2025 7:48 pm Serio mają wygaszać?
Ministerstwo Sprawiedliwości zapowiada zmiany w funkcjonowaniu Krajowego Ośrodka Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym (KOZZD) w Gostyninie. Do 2040 roku ośrodek ma zostać wygaszony, ale co stanie się z osobami z zaburzeniami osobowości, które stanowią zagrożenie dla społeczeństwa?
Ośrodek w Gostyninie: zmiany już w drodze
Ministerstwo Sprawiedliwości pracuje nad reformą funkcjonowania ośrodka w Gostyninie oraz jego filii w Czersku. Jak podkreśliła Maria Ejchart, wiceministra sprawiedliwości, celem jest poprawa jakości życia pacjentów oraz wprowadzenie nowych regulacji prawnych. – Naszym celem są dwie kwestie. Po pierwsze, doprowadzenie do szybkiej zmiany, która wpłynęłaby na jakość życia pacjentów w ośrodkach w Gostyninie i Czersku. Ale pracujemy również (wspólnie z Ministerstwem Zdrowia) nad zmianą ustawy. Z projektem będziemy gotowi na koniec marca – mówiła Ejchart podczas konferencji zorganizowanej przez rzecznika praw obywatelskich.
Detencja postpenalna: środek ultima ratio
Zmiany mają na celu ograniczenie stosowania detencji postpenalnej, czyli umieszczania w KOZZD osób, które po odbyciu kary pozbawienia wolności nadal stanowią zagrożenie dla społeczeństwa. – Nie jesteśmy w stanie zamknąć tego miejsca. Nie ma takiej możliwości. Jesteśmy natomiast w stanie spowodować, by było to miejsce, w którym będzie grupa pacjentów wymagających terapii i izolacji, ale konieczność przedłużania ich pobytu będzie poddawana regularnej weryfikacji – tłumaczyła wiceministra.
Ośrodek w Gostyninie: wygaszanie do 2040 roku
Założenie jest takie, że ośrodek w Gostyninie i jego filia w Czersku będą stopniowo wygaszane. – Ten ośrodek w takim kształcie musi zostać wygaszony. Biorąc pod uwagę statystyki dotyczące liczby skazanych, którzy mogą jeszcze trafić do Gostynina, liczymy, że uda nam się to zrobić do 2040 roku – mówiła Ejchart. Pozostaje jednak pytanie, co zrobić z osobami, które popełniły przestępstwo po 2015 roku. – Na pewno zmiana ustawy o KOZZD będzie się musiała łączyć z odpowiedzią na to pytanie – dodała wiceszefowa resortu sprawiedliwości.
Tutaj reszta: https://legaartis.pl/blog/2025/03/06/dz ... ona/?amp=1
-
appleblossom
- Tritonotti
Dziękuję.PrzemoKondratowicz pisze: ↑pt maja 09, 2025 7:49 pm Już utworzyli filię w Czersku ale podobno zapadła decyzja o wygaszeniu.
Ministerstwo Sprawiedliwości zapowiada zmiany w funkcjonowaniu Krajowego Ośrodka Zapobiegania Zachowaniom Dyssocjalnym (KOZZD) w Gostyninie. Do 2040 roku ośrodek ma zostać wygaszony, ale co stanie się z osobami z zaburzeniami osobowości, które stanowią zagrożenie dla społeczeństwa?
Ośrodek w Gostyninie: zmiany już w drodze
Ministerstwo Sprawiedliwości pracuje nad reformą funkcjonowania ośrodka w Gostyninie oraz jego filii w Czersku. Jak podkreśliła Maria Ejchart, wiceministra sprawiedliwości, celem jest poprawa jakości życia pacjentów oraz wprowadzenie nowych regulacji prawnych. – Naszym celem są dwie kwestie. Po pierwsze, doprowadzenie do szybkiej zmiany, która wpłynęłaby na jakość życia pacjentów w ośrodkach w Gostyninie i Czersku. Ale pracujemy również (wspólnie z Ministerstwem Zdrowia) nad zmianą ustawy. Z projektem będziemy gotowi na koniec marca – mówiła Ejchart podczas konferencji zorganizowanej przez rzecznika praw obywatelskich.
Detencja postpenalna: środek ultima ratio
Zmiany mają na celu ograniczenie stosowania detencji postpenalnej, czyli umieszczania w KOZZD osób, które po odbyciu kary pozbawienia wolności nadal stanowią zagrożenie dla społeczeństwa. – Nie jesteśmy w stanie zamknąć tego miejsca. Nie ma takiej możliwości. Jesteśmy natomiast w stanie spowodować, by było to miejsce, w którym będzie grupa pacjentów wymagających terapii i izolacji, ale konieczność przedłużania ich pobytu będzie poddawana regularnej weryfikacji – tłumaczyła wiceministra.
Ośrodek w Gostyninie: wygaszanie do 2040 roku
Założenie jest takie, że ośrodek w Gostyninie i jego filia w Czersku będą stopniowo wygaszane. – Ten ośrodek w takim kształcie musi zostać wygaszony. Biorąc pod uwagę statystyki dotyczące liczby skazanych, którzy mogą jeszcze trafić do Gostynina, liczymy, że uda nam się to zrobić do 2040 roku – mówiła Ejchart. Pozostaje jednak pytanie, co zrobić z osobami, które popełniły przestępstwo po 2015 roku. – Na pewno zmiana ustawy o KOZZD będzie się musiała łączyć z odpowiedzią na to pytanie – dodała wiceszefowa resortu sprawiedliwości.
Tutaj reszta: https://legaartis.pl/blog/2025/03/06/dz ... ona/?amp=1
-
PrzemoKondratowicz
- Dieta 600 kcal
Też sam nie rozumiem do końca jak to działa. Bo najczęściej osoby chore psychicznie skazane na karę więzienia odbywają karę więzienia w więzieniu z oddziałem szpitalnym psychiatrycznym albo na oddziale dla chorych psychicznie i upośledzonych. A sądowe leczenie odbywa się chyba na zwykłych oddziałach szpitali… w każdym razie, takie ośrodki jak Gostynin są potrzebne - co jak ludzie skazani na 25 lat wyjdą z więzienia jako starzy chorzy psychiczni ludzie? Do DPS? No chyba nie… do szpitala psychiatrycznego? Sam nie wiem. Tacy których nie da się wyleczyć i trzeba ich izolować w warunkach dobrych dla nich i dla środowiska. Jakiś ośrodek powinien istnieć. Ale w innej formie niż Gostynin.appleblossom pisze: ↑pt maja 09, 2025 7:57 pm Dziękuję.Tylko zastanawia mnie jedno- w tym artykule sugerują, że nie ma możliwości skierowania na leczenie psychiatryczne osoby niepoczytalnej. Z tego co ja wiem i można to znaleźć też w internecie są oddziały psychiatryczne, które zajmują się leczeniem pacjentów, którzy zostali sądownie skierowani na ten oddział i mają wzmożone środki ochrony. Przecież to nie jest takie rzadkie, że ktoś popełnia przestepstwo i stwierdza się niepoczytalność.