Start
Mój profil

Morderstwo na UW

Moderator: verysweetcherry
Awatar użytkownika
Grubababa
Willa z basenem

Re: Morderstwo na UW

Post autor: Grubababa »

OlenaOlenka pisze: pt maja 09, 2025 8:25 am Skąd taki młodzian 22 lata ma takiego mecenasa...Rodzice ? Czy był uprzywilejowany jakoś finansowo ? Przedsiębiorca ? Wątpię, by taki dzieciak, student ( przepraszam wszystkich 22 latkow ) miał rozwinięta firmę i zasoby na taką obronę.
Przecież ma ojca prawnika, są dobrze sytuowani. Ja się zagotowałam właśnie, bo włączyłam sobie filmik na kanale zero i połowa filmu jest poświęcona daleko idącym dywagacjom, że to schizofrenia, że chory, niepoczytalny 🤬🤬🤬🤬🤬 ten kanał ma ogromne zasięgi i już jest ludziom wkładana do głowy odpowiednia narracja. I to ze szczegółami, że noo może słyszał głosy, tego typu domysły czujecie to. Nie potwierdzone niczym, więc po co w takim materiale taka rozkmina? A no właśnie. Pójdzie na parę lat do zakładu psychiatrycznie i za 5, 10 lat może dalej biegać z siekierą, jeszcze czuć się przy tym bezkarny. Co za chory kraj!!!!!
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
dama_w_krakowie
Koczkodan

Post autor: dama_w_krakowie »

To się zapętliliście... najpierw pisaliście, że chory, a jak się okazało, że to zdejmuje z niego odpowiedzialność i obrona będzie w to szła to nagle ozdrowiał.
Awatar użytkownika
yukimmaro
Skarpeta Rakieta

Post autor: yukimmaro »

dama_w_krakowie pisze: pt maja 09, 2025 8:24 am Jakie znajomości? Teraz każdy sprawca przestępstwa ma znajomości i jest nie do ruszenia :')
Nie czytałaś wątku? Jego ojcem jest poważany w Gdyni prawnik/radca prawny. Jeśli myślisz, że nie wykorzysta swoich kontaktów żeby uratować syna, to bardzo zazdroszczę Ci wiary w ludzi.
Na CSI pisali, że ma 3 obrońców wynajętych przez rodziców. Tylko czekać, aż będą forsować narrację, że chłopak był niepoczytalny.
𖦹:・゚⋆。°⭒✩・:*:。°.•☆•.°。:*:・✩⭒°。⋆・゚:𖦹
dama_w_krakowie
Koczkodan

yukimmaro pisze: pt maja 09, 2025 8:36 am Nie czytałaś wątku? Jego ojcem jest poważany w Gdyni prawnik/radca prawny. Jeśli myślisz, że nie wykorzysta swoich kontaktów żeby uratować syna, to bardzo zazdroszczę Ci wiary w ludzi.
Na CSI pisali, że ma 3 obrońców wynajętych przez rodziców. Tylko czekać, aż będą forsować narrację, że chłopak był niepoczytalny.
Ciekawe. Trójmiasto jest nazywane polską Sycylią... Obrońcy robią wszystko, co dopuszcza prawo żeby zminimalizować wyrok swojego klienta. Od tego oni są. W życiu bym nie przypuszczała, że rodzice wyrzekną się swojego dziecka i rzucą go na pastwę losu.
Awatar użytkownika
Nawijka
MieszkankaPowiśla

Post autor: Nawijka »

Nie winiłabym rodziców, dla nich na pewno zawalił się cały świat i będą robić wszystko, żeby syna uratować. Tym bardziej jeśli faktycznie wcześniej nie wiedzieli bądź nie przejawiał niepokojących zachowań, możliwe że próbują to jakkolwiek racjonalizować.

Ciekawe czy faktycznie się nie przyznał, czy jednak jego początkowa wersja zmieniła się po przybyciu adwokatów…
OlenaOlenka
RoseGold

Post autor: OlenaOlenka »

yukimmaro pisze: pt maja 09, 2025 8:36 am Nie czytałaś wątku? Jego ojcem jest poważany w Gdyni prawnik/radca prawny. Jeśli myślisz, że nie wykorzysta swoich kontaktów żeby uratować syna, to bardzo zazdroszczę Ci wiary w ludzi.
Wlaśnke doczytuje wątek. Czyli zwyrolowi może się upiec, jak zawsze nepotyzm, uprzywilejowany gnojek.
Ja pier**le. Będzie narracja że biedny, niepoczytalny, oj oj. A prawda jest taka, że to bestia.
Burabura
Skarpeta Rakieta

Post autor: Burabura »

No ale on był niepoczytalny, wnioskując po zachowaniu po zatrzymaniu. Niepoczytalność nie zdejmuje z niego winy, wręcz przeciwnie. Pójdzie na przymusowe leczenie. Myślę, że musiały być jakieś sygnaly, że chłopak ma poważny problem psychiczny. Dlaczego wtedy nikt nie reagował.
dama_w_krakowie
Koczkodan

Nawijka pisze: pt maja 09, 2025 8:45 am Ciekawe czy faktycznie się nie przyznał, czy jednak jego początkowa wersja zmieniła się po przybyciu adwokatów…
Służby też często chcą wymusić przyznanie się żeby podbić sobie statystykę. W przypadku zdarzenia gdzie Mieszko był w aż takich emocjach, można te pierwsze zeznania właściwie od razu wyrzucić, bo będą banalne do podważenia.
szejmonju
Koczkodan

Post autor: szejmonju »

Nie no faktycznie zajebiście, że zamiast spędzić resztę życia w więzieniu to spędzi je w psychiatryku. :D ale mu się upiecze.
No dajcie już spokój.
Awatar użytkownika
Chiarra
SushiAddict

Post autor: Chiarra »

dama_w_krakowie pisze: pt maja 09, 2025 8:33 am To się zapętliliście... najpierw pisaliście, że chory, a jak się okazało, że to zdejmuje z niego odpowiedzialność i obrona będzie w to szła to nagle ozdrowiał.
Dokładnie! Wczoraj oglądałam serial o Monique Olivier - współwinnej morderstw wielu dziewcząt w Belgii i Francji, i wypowiadał się jej adwokat, który powiedział, że często jest pytany o to dlaczego jej broni. Odpowiedział, że to jest jego praca, a każdy człowiek ma prawo do obrońy, a obrońca ma prawo być wysłuchanym przez sąd. W Polsce prawo do obrony gwarantuje Konstytucja (art. 42 ust. 2), międzynarodowo Międzynarodowy Pakt Praw Obywatelskich i Politycznych (art. 14 ust. 3 lit b i d), w UE - Europejska Konwencja o Ochronie Praw Człowieka i Podstawowych Wolności (art. 6 ust. 3 lit. b i c). Matka Kajetana P. jest prokuratorem i on też miał rewelacyjnego obrońcę (który spotkał się z olbrzymim hejtem), a mimo to pierwszy zespół biegłych uznał niepoczytalność, drugi zaburzenia, ale bez zniesionej poczytalności, więc Kajetan dostał dożywocie.

Nie bronię tego mordercy, bo to co zrobił jest obrzydliwe, oburzające i niedopuszczalne, ale zdrowy psychicznie człowiek się tak nie zachowuje, więc nie jestem zdziwiona, że mogą próbować iść linią niepoczytalności. Pozostaje wierzyć, że jeżeli umieszczą go w ośrodku to psychiatrzy prawidłowo rozpoznają ewentualną chorobę lub jej brak.
Awatar użytkownika
Jabba
Mokra Włoszka

Post autor: Jabba »

Nic mu się nie upiecze, Kajetan też ma matkę prokuratorkę Też pochodzi z dobrze sytuowanej rodziny dostał prawomocny wyrok dożywocia, biegli sądowi stwierdzili u niego schizofrenię paranoidalną i siedzi w więzieniu i się leczy. Nawet jak ma bardzo dobrych prawników serio myślicie że sąd jest upośledzony i wbrew opini publicznej mu się upiecze i go skierują do psychiatryka ? Please
Karolina995
SushiRoll

Post autor: Karolina995 »

Było podane że ma aż 3 obrońców. Wiec wiedzą co robią. Pójdą w niepoczytalność i będzie siedział w psychiatryku.
dama_w_krakowie
Koczkodan

Trzech adwokatów to maksimum jakie można mieć w Polsce, a Mieszka będzie bronił prawdziwy dream team. Oskarżyciele publiczni będą mieli bardzo ciężkie zadanie, bo spotkają się z ogromnym oporem i każda możliwa ścieżka prawna będzie wykorzystana. Pytanie jak to będzie "ograne" pod względem symbolicznym i medialnym, czy z Mieszka będzie robiony polski Hannibal czy Patrick Bateman z American Psycho (bo tam też była scena z siekierą). Służby powinny wprowadzić wzmożone patrole w okolicach kampusu UW, bo takie zdarzenia zawsze prowokują tych "copycatów", którzy na fali jednego zdarzenia są pobudzeni do własnych czynów.
JustKa
LouiBag

Post autor: JustKa »

puma940 pisze: czw maja 08, 2025 11:44 pm Serio myślicie, że rodzina jeszcze nie widziała tych filmików?
Myślę, że w obliczu tragedii jaka ich spotkała, hulające po necie filmiki nie są ich największym problem. Przecież oni dobrze wiedzą co się stało i w jakim stanie było ciało tej kobiety. Stracili bliską osobę, bo ktoś w tak brutalny sposób odebrał jej życie. I co z tego, że obcy ludzie, zobaczą zmasakrowane ciało obcej osoby? Zwykła ludzka ciekawość, próba zrozumienia tego co wydaje się niemożliwe, a jednak. Jedni chcą to widzieć, inni nie, tak samo jak jedni słuchają podcastów kryminalnych, w których również często podawane są drastyczne szczegóły, inni nie. Wielu osobom może to otworzyć oczy na to, że niestety, ale taka tragedia może spotkać każdego i to nie jest coś, co jest tematem tabu. To, że czegoś nie widzimy, nie znaczy, że tego nie ma.
Serio?
Myślę że nie jesteśmy sobie w stanie nawet w 0,1% wyobrazić co czują bliscy ofiary.
Awatar użytkownika
Julia1234
Currently:Greece

Post autor: Julia1234 »

silene1310 pisze: pt maja 09, 2025 6:35 am A od środowisk lewicowych (w tym Gazeta Wyborcza), że morderca to członek Młodzieży Wszechpolskiej - co jest nieprawdą i wydano oficjalne sprostowanie na ten temat.
Członek może i nie ale młodzież wszechpolską miał w obserwowanych na ig. Tak samo jak Janusza Korwin Mikke i konfederację bo wchodziłam na jego profil.
ramen123
Skarpeta Rakieta

Post autor: ramen123 »

joalla pisze: pt maja 09, 2025 1:16 am Policja przybyła na miejsce późno, sprawcę ujęli funkcjonariusze BOR (SOP) wraz z ochroniarzami.
4 min od wezwania to pozno?
dama_w_krakowie
Koczkodan

Burabura pisze: pt maja 09, 2025 8:47 am Myślę, że musiały być jakieś sygnaly, że chłopak ma poważny problem psychiczny. Dlaczego wtedy nikt nie reagował.
Jego wykładowczyni: "niczym się nie wyróżniał, nie przeszkadzał, nie był agresywny, zachowywał się normalnie, był komunikatywny i spokojny"
Rektor: "niczym się nie wyróżniał"
Sąsiad: "Spokojny, przygarbiony. Taki mól książkowy. Dłuższe włosy, kujonek"
Inny sąsiad: "chodził do najlepszej szkoły na Pomorzu i był wybitnym uczniem"
Awatar użytkownika
Julia1234

Grubababa pisze: czw maja 08, 2025 10:50 pm A ja mam pytanie, co to znaczy zareagować? Co niby Biejat, czy Hołownia, czy ktokolwiek ma niby w tej sytuacji zrobić?
Wzmocnić ochronę takich obiektów. Więcej szkoleń zorganizować jak działać w takich sytuacjach... Nie oszukujemy się w takich miejscach często ludzie nie są dobrze wyszkoleni zwyczajnie... I tak dużo pomogło im że akurat był tam SOPista który wiedział jak działać... Gdyby on nie zareagował i nie udzielił pomocy rannemu mężczyźnie to może ciała byłyby dwa...
Andoloszka
Migocząca Świeczka

Post autor: Andoloszka »

Wpisałam imie i nazwisko tego chłopaka i przykre, że 99% postów to przepychanki polityczne. Tragedia stała się bronią w rękach polityków, bo morderca miał xyz w obserwowanych na instagramie...
dama_w_krakowie
Koczkodan

Wyobrażacie sobie co by były gdyby on miał tęczę i piorun w avatarze na mediach społecznościowych? Jakie to by było używanie? A teraz okazuje się, że jednak nie wolno wspominać o afiliacji politycznej sprawcy, nie w szczepionkę!
Awatar użytkownika
Julia1234

Shivalith pisze: pt maja 09, 2025 8:20 am Wstyd dla adwokata brać taką sprawę. Ci ludzie nie mają skrupułów.
Gdzie się kończy prawo człowieka? Dla mnie dzisiejsze czasy są chore, takiego psychola powinno się zutylizować.
Z tego co czytałam ojciec sprawcy jest prawnikiem.... Chociaż jest to dla mnie straszne to jestem prawie pewna że go wybronią....
Awatar użytkownika
Jabba
Mokra Włoszka

Post autor: Jabba »

Julia1234 pisze: pt maja 09, 2025 9:38 am Z tego co czytałam ojciec sprawcy jest prawnikiem.... Chociaż jest to dla mnie straszne to jestem prawie pewna że go wybronią....
Skąd się bierze Twoja pewność? Jakieś argumenty? Czy tylko to że jest prawnikiem i ma dobrych prawników ?
Awatar użytkownika
Julia1234

Jabba pisze: pt maja 09, 2025 9:47 am Skąd się bierze Twoja pewność? Jakieś argumenty? Czy tylko to że jest prawnikiem i ma dobrych prawników ?
Bo ma dobrych prawników, ojciec ma kupę kasy a on już idzie w niepoczytalność.... Zamkną go w szpitalu na "leczeniu" i tyle...
PrzemoKondratowicz
Dieta 600 kcal

Post autor: PrzemoKondratowicz »

Ten wątek jest kuriozalny. Najpierw obwinianie zbrodni i kary za te zbrodnie a potem fantazje ze Trójmiasto to mała Sycylia, jego tata jest milionerem a sprawca dostanie dozór elektroniczny zamiast kary pozbawienia wolności albo zamknięcia w ośrodku. Niektórzy powinni odstawić seriale.
twojastara1234567

Post autor: twojastara1234567 »

mnie przeraża, że od całej tragedii przybyło mu obserwujących na ig, czy ludziom już totalnie odbiło? i ktoś chyba na nim teraz urzęduje, bo liczba jego obserwacji też się zmniejsza:)
Ostatnio zmieniony pt maja 09, 2025 10:01 am przez twojastara1234567, łącznie zmieniany 1 raz.