Start
Mój profil

Morderstwo na UW

Moderator: verysweetcherry
puma940
Siatkarka

Re: Morderstwo na UW

Post autor: puma940 »

klient007897 pisze: pt maja 09, 2025 12:35 am Naprawdę uważasz, że jak ktoś chce oglądać ludzkie zmasakrowane ciało to ma dobrze pod kopułą? 🤦🏼‍♀️ Moim zdaniem z takim człowiekiem coś jest nie tak a przede wszystkim ma to kolosalny wpływ na zdrowie psychiczne. Tego się nie da zapomnieć.
Po drugie, chciałabyś żeby ktoś oglądał w takim stanie kogoś bliskiego z twojej rodziny?
Nie mi to oceniać, kto ma dobrze pod kopułą, a kto nie. Jak widać te filmiki cieszą się dużą popularnością, więc z jakichś powodów ludzie chcą to oglądać. Chociaż wiadomo, każdy ma inną wrażliwość na takie treści.
Doświadczyłam tragedii z udziałem bliskiej mi osoby i wprawdzie nie była to ani tak brutalna, ani medialna sprawa, ale nie wiem, jakbym zareagowała, gdyby takie rzeczy były udostępniane w mediach społecznościowych. Nie wiem, bo wiemy o sobie tyle, na ile nas sprawdzono. Jednak myślę, że niewiele by mnie to obchodziło, bo sama strata była moim prywatnym końcem świata.
Ludzie są różni, inni mogą odbierać to w zupełnie inny sposób. Może masz rację, zbyt subiektywnie do tego podeszłam.
Awatar użytkownika
joalla
Currently: planning drama

Post autor: joalla »

Grubababa pisze: czw maja 08, 2025 10:25 pm Wiadomo kiedy będą wyniki toksykologii?
Jak mnie wk..wiają już te polityczne wpisy, niektórzy tak strasznie chcieliby to podpiąć pod jakąś polityczną ideologię, tymczasem sprawa z polityką nie ma nic wspólnego!
Co do oskarżania świadków itd, powiem Wam, że ja nie jestem taka surowa w ocenie pod tytułem "dlaczego nikt nie zareagował?", postawcie się w tej sytuacji, zwłaszcza mając te 20 parę lat, ale i w każdym wieku, powiem szczerze, że nie wiem co bym zrobiła. Myślę, że zwyczajnie uciekła bym, schowała się, nie wiem...podziwiam tego gościa, który podjął działanie i sam został ranny. Ja widząc typa z siekierą (!!!), który krzywdzi kogoś na moich oczach, chyba byłabym sparaliżowana.
Rozumiem, może być i tak, ale chyba nie nagrywałabyś zdarzenia, komentując “czy on ją zjada? Kurczę chyba nie” (to słychać na jednym z filmów…), tylko stala przerażona. Organizm ludzki reaguje różnie, ale nagrywania i idiotycznych komentarzy nie tłumaczy nic. Skoro ludzie byli w stanie wyciągnąć telefon i filmować nim zbrodnię (!!!) tym bardziej mogli po prostu zadzwonić na 112 i zawiadomić policję!
Awatar użytkownika
joalla

Policja przybyła na miejsce późno, sprawcę ujęli funkcjonariusze BOR (SOP) wraz z ochroniarzami.
marley71
ToTylkoHermes

Post autor: marley71 »

Komentujecie zachowanie ludzi nie mając pojęcia, jak działa człowiek w stanie szoku i bezpośredniego zagrożenia życia.

Kilka lat temu brałam udział w wypadku komunikacyjnym.
Nikt nie zginął, nic mi się nie stało, ale było bardzo dużo krwi, krzyku i przerażenia. Nie pamiętam nic z drogi do szpitala, ale ratownik medyczny opowiedział mi, jak wychodziłam z SORu i spotkałam go przy karetce, że przez całą drogę ze szczegółami opowiadałam mu, jaką sukienkę kupiłam sobie na wesele.

Wyparłam wypadek, to co widziałam i to, co się działo.

A Wy się dziwicie, że grupa osób patrzących na zwł0k1 i typa stojącego nad nimi z siekierą zachowuje się tak czy siak... 🤡
Awatar użytkownika
joalla

marley71 pisze: pt maja 09, 2025 1:22 am Komentujecie zachowanie ludzi nie mając pojęcia, jak działa człowiek w stanie szoku i bezpośredniego zagrożenia życia.

Kilka lat temu brałam udział w wypadku komunikacyjnym.
Nikt nie zginął, nic mi się nie stało, ale było bardzo dużo krwi, krzyku i przerażenia. Nie pamiętam nic z drogi do szpitala, ale ratownik medyczny opowiedział mi, jak wychodziłam z SORu i spotkałam go przy karetce, że przez całą drogę ze szczegółami opowiadałam mu, jaką sukienkę kupiłam sobie na wesele.

Wyparłam wypadek, to co widziałam i to, co się działo.

A Wy się dziwicie, że grupa osób patrzących na zwł0k1 i typa stojącego nad nimi z siekierą zachowuje się tak czy siak... 🤡
Nagrywanie cudzej agonii nie jest zachowaniem typowym dla szoku.
Usprawiedliwianie tych bieda kamerzystów ich rzekomym planem udsosyepnienia nagrań policji jest niepoważne. Ludzie takich rzeczy policji z własnej inicjatywy nie pokażą, z obawy o posadzenie o nieudzielenie pomocy (którą w tym wypadku jest wezwanie służb).
Ostatnio zmieniony pt maja 09, 2025 1:31 am przez joalla, łącznie zmieniany 2 razy.
marley71
ToTylkoHermes

Post autor: marley71 »

joalla pisze: pt maja 09, 2025 1:27 am Nagrywanie cudzej agonii nie jest zachowaniem typowym dla szoku.
Usprawiedliwianie tych bieda kamerzystów ich rzekomym planem udsosyepnienia nagrań policji jest niepoważne. Ludzie takich rzeczy policji z własnej inicjatywy nie pokażą, z obawy o posadzenie o nieudzielenie pomocy (którą w tym wypadku jest wezwanie służb).
A to jest zupełnie inna sprawa i ja nie o nagrywaniu, tylko o reakcji na szokujące zdarzenia.
podniestrzanska
Gacie z oceanu

Post autor: podniestrzanska »

ujemna_delta pisze: pt maja 09, 2025 12:27 am A ja uważam, że najwyższa pora ukrócić takie fotografowanie miejsc zbrodni/wypadkow/samob* przez gapiów. W krajach typu Holandia czy Niemcy z powodzeniem wprowadzono do kodeksów karnych przepisy pozwalające na ukaranie osób, które fotografują/filmuja ofiary/osoby ranne/potrzebujace pomocy i to rozpowszechniają.

Uważam to zachowanie za bardzo niestosowne wobec osoby zmarłej i jej bliskich, których należy chronić przed pogłębieniem traumy - nawet za cenę ukarania kogoś za „ojej tylko rozpowszechnianie zdjęć”. Mama mojej koleżanki z podstawówki też zginęła w tragiczny sposób na oczach wielu ludzi (myślę, że w dzisiejszych czasach mogłoby to hulać po necie jako „widowiskowa śmierć”), ale wtedy telefony nie były ani powszechne ani wyposażone w dobre aparaty. I całe szczęście, bo gdyby takie zdjęcia hulały po necie to wtedy mała dziewczynka z podstawówki, a później już bardziej świadoma nastolatka i kobieta mogłaby się dogrzebać do czegoś, czego widzieć człowiek najzwyczajniej w świecie nie musi. Sam fakt utraty mamy w tak młodym wieku był dla niej wystarczająco traumatyczny.

Ja przestałam wchodzić na ten portal, na którym lata najwięcej tych filmików. Jestem sobie wyobrazić skalę obrażeń czy co spowodowało zarzuty o kanibalizm, ale nic do mojego życia nie wniesie obejrzenie tego w szczegółach.
Ale w Polsce też coś takiego funkcjonuje. Oczywiście całość zależy od kontekstu, okoliczności, ale nagrywanie ofiary (w tym ofiary śmiertelnej) a później upublicznianie takiego wizerunku (zwloki) to także art. 262 czyli znieważenie zwłok (bez względu na intencje nawet jeśli chodzi o tzw dokumentację) lub art. 23/24 czyli naruszenie dóbr osobistych.
Lillak
MoetGlass

Post autor: Lillak »

Myślę, że za dużo mówi się o sprawcy, a za mało o ofierze. Nie ma, co nakręcać ludzi o podobnych fascynacjach. Pamiętacie sprawę szkoły Columbine z dwoma sprawcami? Nie była to pierwsza szkolna strzelanina w USA, ale pierwsza tak medialna. Od tego czasu, co najmniej 10 innych sprawców szkolnych strzelanin przyznawało się do inspiracji tamtą, szukając informacji o niej. Ważne, aby właśnie zapamiętać ofiarę, że została zapamiętana jako dobry pracownik, że była żoną i matką trójki dzieci.
silene1310
MiamiBicz

Post autor: silene1310 »

Julia1234 pisze: czw maja 08, 2025 10:49 pm Od środowisk probraunowskich od wczoraj jest zasyp fejkow że napastnik to Ukrainiec... Mam na myśli to że wyborcy Brauna podaja dalej tego fejka. A i na FB powstały jakieś nowe konta które takie info wrzucały...
A od środowisk lewicowych (w tym Gazeta Wyborcza), że morderca to członek Młodzieży Wszechpolskiej - co jest nieprawdą i wydano oficjalne sprostowanie na ten temat.
Awatar użytkownika
Grubababa
Willa z basenem

Post autor: Grubababa »

silene1310 pisze: pt maja 09, 2025 6:35 am A od środowisk lewicowych (w tym Gazeta Wyborcza), że morderca to członek Młodzieży Wszechpolskiej - co jest nieprawdą i wydano oficjalne sprostowanie na ten temat.
Obie strony robią z tej sprawy polityczną nagonkę. To jest po prostu chore, jak można ludzką tragedię wykorzystywać do takich przepychanek.
Jak się dobrze wczytasz to znajdziesz i Nietzschego i Gosie z żabki
dama_w_krakowie
Koczkodan

Post autor: dama_w_krakowie »

Julia1234 pisze: czw maja 08, 2025 10:49 pm Od środowisk probraunowskich od wczoraj jest zasyp fejkow że napastnik to Ukrainiec... Mam na myśli to że wyborcy Brauna podaja dalej tego fejka. A i na FB powstały jakieś nowe konta które takie info wrzucały...
Tak, na prawicowych forach dalej jest mielona narracja, że jest Ukraińcem, który dostał obywatelstwo. Mnie zaciekawił statement Mecenasa Macieja Zaborowskiego, który jest obrońcą. Widać, że facet jest prawdziwym fighterem i będzie szedł na ostro w procesie. Najważniejsze było zaprzeczenie adwokata, że wcale nie przyznał się do winy. W Polsce trwa to bardzo powoli, więc na sprawiedliwość będziemy czekać latami.
Awatar użytkownika
polkakibolka
GreckieWakacje

Post autor: polkakibolka »

dama_w_krakowie pisze: pt maja 09, 2025 7:46 am Tak, na prawicowych forach dalej jest mielona narracja, że Mieszko jest Ukraińcem, który dostał obywatelstwo. Mnie zaciekawił statement Mecenasa Macieja Zaborowskiego, który jest obrońcą Mieszka. Widać, że facet jest prawdziwym fighterem i będzie szedł na ostro w procesie. Najważniejsze było zaprzeczenie adwokata, że Mieszko wcale nie przyznał się do winy. W Polsce trwa to bardzo powoli, więc na sprawiedliwość będziemy czekać latami.
Będą mielić to bo tak jest im wygodniej . Ale fakty są takie że jest Polakiem, fanem korwina i konfederacji. I nie chce tu cisnąć politycznie bo nie o to chodzi, stwierdzam jedynie fakty.
Musiał być dobrze nacpany , chyba że choroba psychiczna albo i to i to.
Mocne słowa jak na nastolatkę.
OlenaOlenka
RoseGold

Post autor: OlenaOlenka »

dama_w_krakowie pisze: pt maja 09, 2025 7:46 am Tak, na prawicowych forach dalej jest mielona narracja, że Mieszko jest Ukraińcem, który dostał obywatelstwo. Mnie zaciekawił statement Mecenasa Macieja Zaborowskiego, który jest obrońcą Mieszka. Widać, że facet jest prawdziwym fighterem i będzie szedł na ostro w procesie. Najważniejsze było zaprzeczenie adwokata, że Mieszko wcale nie przyznał się do winy. W Polsce trwa to bardzo powoli, więc na sprawiedliwość będziemy czekać latami.
Rany, czyli ma mecenasa, naprawdę będą probować go bronić...straszne, wg mnie powinien ponieść karę adekwatną do czynu. Może wtedy choć trochę zanikło by bestialstwo, chociaż to pewnie myślenie życzeniowe.

Widzialam filmiki. Wysłała mi koleżanka. Ale z adnotacją - nie wiem, czy chcesz to widzieć - i co, weszłam. Straszne. Straszne, wstrząsające. Widzę to teraz, straszne. Skasowałam od razu, nie potrafiłabym tego puścić dalej, do męża czy brata.
Ten filmik, gdy oprawca pochyla się nas ofiarą, on chyba faktycznie oddawał się kanibalizmowi. Boże drogi. Przypomniał mi się ( romantyzowany poniekąd przez media, tfu !) Dahmer, którego skala zbrodni była porażająca i równie ohydna ( pamiętacie głowę sympatii, ktorą odrąbał i trzymal w pudełku w swojej pracy ?...)
Można obejrzeć na yt prawdziwy proces sądowy- nie ten z serialu - gość siedzi niewzruszony, po kolei każdy bliski zamordowanej przez dahmera osoby mowi jaka była, kim była, co lubiła, o czym marzyła.. Niesamowicie poruszające, oglądałam 2 lata temu, wyłam cały proces. Psychol, psychol. Straszne.
cyrkiel
Gacie z oceanu

Post autor: cyrkiel »

Psycho.xo pisze: czw maja 08, 2025 5:44 pm Idąc tym tokiem rozumowania wsłuchując się w podcasty o morderstwach, torturach, kanibalizmie i innych wynaturzeniach, okraszonych często zdjęciami, też przekraczamy te granice. To też były czyjeś corki/synowie, matki/ojcowie i odgrzebywanie, spisywanie z akt najbrutalniejszych szczegolow i słuchanie tego typu treści jest nieetyczne i niesmaczne. Oczywiście między sluchaniem, a oglądaniem jest różnica, ale uważam, że pobudki są takie same. Ty tez widocznie przychodzisz tutaj, żeby wyłapać "smaczki", bo nie wystarczają Ci ogólnikowe informacje z mediów, a tutaj możesz dowiedzieć się brutalnych szczegółów ataku poruszających mozliwa dekapitacje, spekulacje na temat kanibalizmu, pytanie po co? Bo po prostu jesteś tego ciekawa/y.
Nie wyłapuje żadnych smaczków. Przeczytałam początek i tyle. Wpadł mi w oczy tamten post i odpowidzzialam. Niemniej jest czymś innym pisać i dyskutować o tym bez diagnozy, bez obrażania, a szukać specjalnie filmiku. Co do słuchania podcastow nie oceniam, aczkolwiek pisanie, że słucha się podcastu do kawki, sprzątania uważam również za brak taktu, rodzina moze to przeczytać, że o jej tragedii ktoś myje kibel. I to tyle. Aby nie robić off top
Awatar użytkownika
Nawijka
MieszkankaPowiśla

Post autor: Nawijka »

Ma bardzo dobrego adwokata, niestety wysoce prawdopodobne, że będą dążyć do uznania niepoczytalności.
Shivalith
Drama Maker

Post autor: Shivalith »

Wstyd dla adwokata brać taką sprawę. Ci ludzie nie mają skrupułów.
Gdzie się kończy prawo człowieka? Dla mnie dzisiejsze czasy są chore, takiego psychola powinno się zutylizować.
~dwa razy duże frytki i jakiegoś burgera tam panu weźmiesz~
dama_w_krakowie
Koczkodan

OlenaOlenka pisze: pt maja 09, 2025 8:09 am Rany, czyli ma mecenasa, naprawdę będą probować go bronić...straszne, wg mnie powinien ponieść karę adekwatną do czynu. Może wtedy choć trochę zanikło by bestialstwo, chociaż to pewnie myślenie życzeniowe.
Adwokat jest głównie po to żeby zadbać o sprawiedliwość procesu. Każdy ma do tego prawo i na tym polega demokracja. Issei Sagawa został całkowicie zwolniony z odpowiedzialności we Francji. Jeśli faktycznie był chory psychicznie jak pisze tutaj wiele osób to faktycznie należy mu się znacznie łagodniejsza kara i leczenie.
OlenaOlenka pisze: pt maja 09, 2025 8:09 am Widzialam filmiki. Wysłała mi koleżanka. Ale z adnotacją - nie wiem, czy chcesz to widzieć - i co, weszłam. Straszne. Straszne, wstrząsające. Widzę to teraz, straszne. Skasowałam od razu, nie potrafiłabym tego puścić dalej, do męża czy brata.
Ten filmik, gdy oprawca pochyla się nas ofiarą, on chyba faktycznie oddawał się kanibalizmowi. Boże drogi. Przypomniał mi się ( romantyzowany poniekąd przez media, tfu !) Dahmer, którego skala zbrodni była porażająca i równie ohydna ( pamiętacie głowę sympatii, ktorą odrąbał i trzymal w pudełku w swojej pracy ?...)
Wychodzi na to, że prawdopodobnie jest prawdziwe stwierdzenie, że siekiera była na zdjęciu czysta, bo ją oblizał.
polkakibolka pisze: pt maja 09, 2025 8:08 am Będą mielić to bo tak jest im wygodniej . Ale fakty są takie że jest Polakiem, fanem korwina i konfederacji. I nie chce tu cisnąć politycznie bo nie o to chodzi, stwierdzam jedynie fakty.
Tak, ale to już kolejny przypadek. Mikołaj B., który na oczach byłej dziewczyny zastrzelił jej obecnego partnera w Poznaniu był broniony tymi samymi metodami, że on niby był zwolennikiem zupełnie innej opcji i tak dalej...
Awatar użytkownika
yukimmaro
Skarpeta Rakieta

Post autor: yukimmaro »

Nawijka pisze: pt maja 09, 2025 8:18 am Ma bardzo dobrego adwokata, niestety wysoce prawdopodobne, że będą dążyć do uznania niepoczytalności.
Masakra, wiedziałam że tak będzie... Jednak znajomości tatusia robią swoje
𖦹:・゚⋆。°⭒✩・:*:。°.•☆•.°。:*:・✩⭒°。⋆・゚:𖦹
dama_w_krakowie
Koczkodan

Shivalith pisze: pt maja 09, 2025 8:20 am Wstyd dla adwokata brać taką sprawę. Ci ludzie nie mają skrupułów.
Gdzie się kończy prawo człowieka? Dla mnie dzisiejsze czasy są chore, takiego psychola powinno się zutylizować.
To nie jest żaden wstyd tylko jego zawód. Prawo do obrony w sądzie jest prawem człowieka w cywilizowanych krajach (w których nikogo się nie "utylizuje"). Mi się kojarzą z tym ginekolodzy, którzy nagle powołują się na klauzulę sumienia jakby nie wiedzieli, co będą potem robić. Jest tyle innych zawodów jeśli komuś nie odpowiadają realia spoza seriali o prawnikach.
krys.palka
Ciastko

Post autor: krys.palka »

To zabrzmi trochę jak hasło "skąd miał na to pieniążki" ale jak do tego doszło, że broni go taka szycha? Tzn. czytałam głosy, że Mieszko pochodzi z rodziny prawniczej - ok - rozumiem ewentualne powiązania. Dopuszczam ewentualność, że prawnik chce zyskać rozgłos i być uważanym za odważnego, ale tu raczej nie potrzebuje gość takiej reklamy. Nie patrzę na moralność, bo adwokat ma bronić interesu a nie oceniać. Ale sto razy bardziej wolałabym wejść w gangsterski świat, niż w taki krwawy przypadek :|
dama_w_krakowie
Koczkodan

yukimmaro pisze: pt maja 09, 2025 8:22 am Masakra, wiedziałam że tak będzie... Jednak znajomości tatusia robią swoje
Jakie znajomości? Teraz każdy sprawca przestępstwa ma znajomości i jest nie do ruszenia :')
Andoloszka
Migocząca Świeczka

Post autor: Andoloszka »

Jak pochodzi z rodziny prawników, to nie jestem zaskoczona tym że będzie go bronić jeden z lepszych adwokatow(?) w polsce. Morderca jest też czyimś synem, więc rodzice chcą go bronić za wszelką cene.
OlenaOlenka
RoseGold

Post autor: OlenaOlenka »

Nawijka pisze: pt maja 09, 2025 8:18 am Ma bardzo dobrego adwokata, niestety wysoce prawdopodobne, że będą dążyć do uznania niepoczytalności.
Skąd taki młodzian 22 lata ma takiego mecenasa...Rodzice ? Czy był uprzywilejowany jakoś finansowo ? Przedsiębiorca ? Wątpię, by taki dzieciak, student ( przepraszam wszystkich 22 latkow ) miał rozwinięta firmę i zasoby na taką obronę.
Rzeka.chaosu
Currently:Vienna

Post autor: Rzeka.chaosu »

Niestety nie dziwi mnie, biorąc pod uwagę okoliczności.
dama_w_krakowie
Koczkodan

Ludzie i ich rodziny wydają ostatnie pieniądze na leczenie w chorobie, a tutaj sprawa jest podobna. To tak na prawdę walka o życie Mieszka. Nie dziwię się, że rodzice chcą zrobić wszystko by pomóc swojemu synowi.