Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Czy to prawda??secretgarden pisze: ↑pt wrz 20, 2024 4:13 pm Osoba z mojej rodziny pracuje w jednej klinice i mówiła ze po usunięciu minusów z czasem z bliska się zaczyna nie widzieć… więc ja narazie się wstrzymałam
Laserowa korekcja wzroku
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry-
TanksAreAwesome
- Gacie z oceanu
Re: Laserowa korekcja wzroku
- tasty042024
- Srebrna Kropeczka
Na starość większości osób robią się "plusy" na oczach, niezależnie od tego czy mieli laser czy nie. To po prostu informacja, że laser nie zapewni perfekcyjnego wzroku do końca życiaTanksAreAwesome pisze: ↑ndz mar 23, 2025 9:54 pm Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Czy to prawda??
-
agave
Też tam pracuję…Lekarz zawsze ma obowiązek poinformować o tym, że po 38+ roku życia pojawia się starczowzroczność tzw. "Presbiopia".TanksAreAwesome pisze: ↑ndz mar 23, 2025 9:54 pm Czy ktoś wie coś więcej na ten temat? Czy to prawda??
Nawet jeżeli jesteś młody i borykasz się z minusami, a lekarz zaproponuje Ci FemtoLasik albo Lentivu Smile to za kilkanaście lat i tak najprawdopodobniej czeka Cię Presbyond, z którego wielu pacjentów nie jest zadowolonych…
Ja byłam tego świadoma, ale zabiegu się podjęłam.
-
pizza4sery
- PsychoFanka
To nie jest żadna tajemna wiedza spod lady dostępna tylko dla osób, które mają kogoś z rodziny pracującego w klinice, więc nie rób sensacji. To jest naturalna kolej rzeczy, a nie efekt uboczny zabiegu i lekarze informują o tym podczas kwalifikacji. Laserowa korekta „minusów” nie zapobiega starczowzroczności, która z wiekiem dopada niemal każdego człowieka, nawet takiego, który całe życie nie miał żadnej wady wzroku. „Jest to naturalny proces fizjologiczny, wynikający ze starzenia się oka, a konkretnie utraty elastyczności soczewki i osłabienia mięśni oka, co zmniejsza zdolność akomodacji (ostrego widzenia z bliska). Prezbiopia to nie jest choroba, lecz naturalna zmiana związana z wiekiem, która dotyka niemal każdego człowieka, zazwyczaj po 60. roku życia jest już w zaawansowanym stadium”secretgarden pisze: ↑pt wrz 20, 2024 4:13 pm Osoba z mojej rodziny pracuje w jednej klinice i mówiła ze po usunięciu minusów z czasem z bliska się zaczyna nie widzieć… więc ja narazie się wstrzymałam
-
pizza4sery
- PsychoFanka
Wada -5 od dziecka, byłam wtedy jeszcze przed 30stką ledwo, okulary nosiłam prawie całe życie. Na zabieg pojechałam do Wawy (nie chcę tu reklamować konkretnego miejsca, ale na priv mogę napisać gdzie dokładnie byłam). Nie bać się, najlepiej nie czytać o tym i nie oglądać filmików na youtube jak to wygląda (obejrzałam po fakcie, cieszę się, że dopiero wtedy, bo nie wiem czy bym się zdecydowała, bo mnie zawsze przerażały zabiegi wykonywane na oczach). Sam zabieg bezbolesny, szybki. Fajnie pójść nawet na taką konsultację przed zabiegiem bo za kilka stówek zrobią pełen pakiet badań, za co normalnie człowiek wybuliłby 2x tyle. Nawet jak jest sytuacja gdzie ktoś bardzo się stresuje to podają coś na wyciszenie. Polecam zabieg SMILE, bo bardzo szybko człowiek wraca do życia, przy zrobienii zabiegu w piątek, w poniedziałek wróciłam bezproblemowo do pracy, chociaż to podobno kwestia indywidualna. Natomiast widzi się od razu po zabiegu, nie ma takiego wymogu chodzenia z jakimiś klapkami na oczach jak w przypadku innych zabiegów. Na pewno warto wybrać miesiące ciemniejsze - światłowstręt niestety jest masakryczny i utrzymuje się dość długo, chociaż przyznaję, że stopniowo jest coraz lepiej, a pełna stabilizacja rzeczywiście jest około rok po zabiegu. U mnie jeszcze było takie zamglenie/rozmazywanie jak przy astygmatyzmie pierwsze miesiące ale to też przeszło. Znam kilka osób po różnych zabiegach wzroku i każdy mówił to samo - warto. Dzięki nim się zdecydowałam. Także nie bać się, jeśli się wybierasz to trzymam kciuki, im wcześniej tym lepiej!!
Na pewno trzeba mieć ustabilizowaną wadę wzroku i przejść te badania kwalifikacyjne, bo każdy przypadek jest inny. Ale patrząc po kosmicznych cenach okularów, szczególnie przy wyższej wadzie to się opłaca ;)
Dokładnie! Ceny okularów, a w zasadzie szkieł są zaporowe. U mnie niestety już za kilka lat 40-tka, a zaplanowałam żeby zrobić po drugiej ciąży. Lekarz mówi że ostatni dzwonek kiedy jest więcej plusów zabiegu.
Dziękuję za wszelkie informacje, odezwę się na priv o kontakt 🩷
-
secretgarden
- Mokra Włoszka
Ręce opadają… tak tylko po laserze ta wada + robi się SZYBCIEJ!!!pizza4sery pisze: ↑sob mar 21, 2026 12:31 am To nie jest żadna tajemna wiedza spod lady dostępna tylko dla osób, które mają kogoś z rodziny pracującego w klinice, więc nie rób sensacji. To jest naturalna kolej rzeczy, a nie efekt uboczny zabiegu i lekarze informują o tym podczas kwalifikacji. Laserowa korekta „minusów” nie zapobiega starczowzroczności, która z wiekiem dopada niemal każdego człowieka, nawet takiego, który całe życie nie miał żadnej wady wzroku. „Jest to naturalny proces fizjologiczny, wynikający ze starzenia się oka, a konkretnie utraty elastyczności soczewki i osłabienia mięśni oka, co zmniejsza zdolność akomodacji (ostrego widzenia z bliska). Prezbiopia to nie jest choroba, lecz naturalna zmiana związana z wiekiem, która dotyka niemal każdego człowieka, zazwyczaj po 60. roku życia jest już w zaawansowanym stadium”
-
anonimowagosia
- ZdalnaFanka
A macie doświadczenie z korektą astygmatyzmu?
-
pizza4sery
- PsychoFanka
Tak, ja miałam mocny astygmatyzm i został zniwelowany niemal całkowicie. Jedynie po zmroku delikatnie rozmazują mi się światła (glare vision), ale nie przeszkadza mi to w prowadzeniu samochodu i byłam uprzedzona, że w przypadku mojej wady może tak być.
- Załączniki
-
- fw_1780865234501.jpg (30.5 KiB) Przejrzano 87 razy
-
pizza4sery
- PsychoFanka
To niska cena jak za niesamowity komfort braku krótkowzrocznościsecretgarden pisze: ↑pt cze 05, 2026 9:31 pm Ręce opadają… tak tylko po laserze ta wada + robi się SZYBCIEJ!!!