Start
Mój profil

ile w kopertę na ślub?

Moderator: verysweetcherry
soundedd
BlondDoczep

?? ile w kopertę na ślub?

Post autor: soundedd »

ostatni raz byłam na ślubie z 15 lat temu, ile teraz idąc jako para wypada dać w kopertę?
jvlliaa
RoyalBaby

Post autor: jvlliaa »

soundedd pisze: wt sty 21, 2025 12:44 pm ostatni raz byłam na ślubie z 15 lat temu, ile teraz idąc jako para wypada dać w kopertę?
Tyle na ile Cie stać :) Najczęściej goście dają tyle żeby zwróciło się za talerzyk, teraz stawki to ok 300zł za osobę
soundedd
BlondDoczep

jvlliaa pisze: wt sty 21, 2025 1:47 pm Tyle na ile Cie stać :) Najczęściej goście dają tyle żeby zwróciło się za talerzyk, teraz stawki to ok 300zł za osobę
zastanawiam się czy np. 800 na nas dwóch nie będzie za mało :/
Awatar użytkownika
nesquik
Koczkodan

Post autor: nesquik »

Ja byłam dwa lata temu na ślubie bez osoby towarzyszącej i dałam 800zl. Moim zdaniem to dużo ale młodzi mają teraz takie oczekiwania, że pewnie po zajrzeniu do koperty było rozczarowanie :)
soundedd
BlondDoczep

nesquik pisze: wt sty 21, 2025 2:28 pm Ja byłam dwa lata temu na ślubie bez osoby towarzyszącej i dałam 800zl. Moim zdaniem to dużo ale młodzi mają teraz takie oczekiwania, że pewnie po zajrzeniu do koperty było rozczarowanie :)
kurczę, moim zdaniem to też dużo. Nie wiem sama. Może te 800 zł + jakaś personalizowana pamiątka wyglądałoby lepiej
Defreg56
Gacie z oceanu

Post autor: Defreg56 »

ILE? XD 800 zł? ja już wolałabym nie iść niż płacić tyle za noc jedzenia rosołu i zastanawiać się czy spełniłam finansowe oczekiwania łaskawej panny młodej
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
FejkTiffany

Post autor: Juliaturczyniak »

Zależy kogo by to był ślub i jaki bym miała budżet, ale do 250-300 zł max. Jeśli by to był ślub mojego dziecka to bym mogła opłacić mu połowę ślubu, ale to są inne zwyczaje i relacje, więc oczywiste, że dałabym więcej.🙈 Poza tym nie jestem fanką dawania pieniędzy do koperty, jak kogoś znam to zazwyczaj daję mu to co lubi, coś co potrzebuję. Np mojej przyjaciółce dałabym karnet na Legię na cały sezon, bo jest fanką i myślę, że to byłoby lepsze niż jakieś pieniądze 🤪
soundedd
BlondDoczep

Defreg56 pisze: wt sty 21, 2025 10:43 pm ILE? XD 800 zł? ja już wolałabym nie iść niż płacić tyle za noc jedzenia rosołu i zastanawiać się czy spełniłam finansowe oczekiwania łaskawej panny młodej
to rodzina, kuzynka. Chcę iśc, tylko dodaję, że ta kwota jest za mnie i partnera, dlatego boje się, ze jest zbyt mała jak na dwie osoby. Chcemy jeszcze kupić personalizowany prezent do tego
mesiere
Skarpeta Rakieta

Post autor: mesiere »

Ja przyjmuje zasadę około 400 zł za talerzyk i daje tyle, aby się zwróciło i została jakaś stówka, podana wartość jest za parę :)
Plotkara
Willa z basenem

Post autor: Plotkara »

soundedd pisze: śr sty 22, 2025 9:00 am to rodzina, kuzynka. Chcę iśc, tylko dodaję, że ta kwota jest za mnie i partnera, dlatego boje się, ze jest zbyt mała jak na dwie osoby. Chcemy jeszcze kupić personalizowany prezent do tego
Lepiej dac wiecej hajsu, niz kupować prezent. Oni takich prezentów dostaną mnostwo, wiekszosc pewnie się nie przyda albo powieli. Pieniądze zawsze się przydadza. „Pamiątki” tez sobie odpuść - nie beda mieli tego gdzie trzymac i pewnie bedzie tego duzo. Juz lepiej kartkę dac i hajs. Pamiątki tez beda mieli na pewno w postaci zdjec albo filmu. Kazdy inaczej podchodzi do sentymentalnych rzeczy i pamiątek - jest duza szansa, ze się nie trafi albo sprawi tylko kłopot, bo obdarowani nie beda mieli co z tym zrobic albo gdzie tego trzymac. Czy po prostu nie bedzie im się to podobało
Podobieństwo do prawdziwych osób i wydarzeń jest przypadkowe :twisted:
soundedd
BlondDoczep

Plotkara pisze: śr sty 22, 2025 1:29 pm Lepiej dac wiecej hajsu, niz kupować prezent. Oni takich prezentów dostaną mnostwo, wiekszosc pewnie się nie przyda albo powieli. Pieniądze zawsze się przydadza. „Pamiątki” tez sobie odpuść - nie beda mieli tego gdzie trzymac i pewnie bedzie tego duzo. Juz lepiej kartkę dac i hajs. Pamiątki tez beda mieli na pewno w postaci zdjec albo filmu. Kazdy inaczej podchodzi do sentymentalnych rzeczy i pamiątek - jest duza szansa, ze się nie trafi albo sprawi tylko kłopot, bo obdarowani nie beda mieli co z tym zrobic albo gdzie tego trzymac. Czy po prostu nie bedzie im się to podobało
Nie mam w planach kupować żadnych pamątek, ale mam na oku fajny prezent który przyda się do nowego domu. To nie jest nic wielkiego a fajny drobiazg który upamiętni dany dzień. Wstyd byłoby mi dać samą kopertę, jak księdzu XDD
Plotkara
Willa z basenem

Post autor: Plotkara »

soundedd pisze: śr sty 22, 2025 1:47 pm Nie mam w planach kupować żadnych pamątek, ale mam na oku fajny prezent który przyda się do nowego domu. To nie jest nic wielkiego a fajny drobiazg który upamiętni dany dzień. Wstyd byłoby mi dać samą kopertę, jak księdzu XDD
Ludzie daja same koperty ;) albo cos słodkiego (czy alko, jesli ktos pije) + pieniądze. To nic złego. A myślę, że większość par, ktore biora slub doceni brak pierdółek i po prostu pieniądze.

Z jakimis rzeczami do domu tez trudno trafic. Czasem mozna tylko komus zrobic problem
Podobieństwo do prawdziwych osób i wydarzeń jest przypadkowe :twisted:
Halka1423
Samarka

Post autor: Halka1423 »

nesquik pisze: wt sty 21, 2025 2:28 pm Ja byłam dwa lata temu na ślubie bez osoby towarzyszącej i dałam 800zl. Moim zdaniem to dużo ale młodzi mają teraz takie oczekiwania, że pewnie po zajrzeniu do koperty było rozczarowanie :)
Tymczasem:
- talerzyk 300-400 od osoby
- słodki stół 2-3k
-wiejski stół 2-3k
- dj 8-9k
-fotograf 4-6k
- kamerzysta 6-8k
-butelka wódki 30-35 zł
No totalnie ci młodzi mają wygórowane oczekiwania
Awatar użytkownika
odpalskreta
Mokra Włoszka

Post autor: odpalskreta »

Halka1423 pisze: czw sty 30, 2025 10:27 pm Tymczasem:
- talerzyk 300-400 od osoby
- słodki stół 2-3k
-wiejski stół 2-3k
- dj 8-9k
-fotograf 4-6k
- kamerzysta 6-8k
-butelka wódki 30-35 zł
No totalnie ci młodzi mają wygórowane oczekiwania
A to wesele organizujesz po to żeby razem się wybawić i świętować czy po to żeby się pokazać i żeby ci się zwróciło za imprezę?
Jak cię na stać na wesele to go nie robisz. Bo jeśli robiąc wesele liczysz tylko na to żeby ci się zwróciło to chyba jednak wesele było wydatkiem godzącym w twoją kieszeń. To nie jest impreza biletowana żeby oczekiwać konkretnych sum, równie dobrze nie muszą dawać wcale pieniędzy tylko kupić jakiś przedmiot. To że ktoś daje pieniądze chociażby za talerzyk to tylko jego dobra wola a młodzi nie maj prawa oczekiwać pieniędzy za to że kogoś zaprosili. Rozumiem że jak zaproszą na wesele osobę której nie stać na to, to ma się nie pojawiać?
Peace and love 🌸🩷
Halka1423
Samarka

odpalskreta pisze: pt sty 31, 2025 10:17 am A to wesele organizujesz po to żeby razem się wybawić i świętować czy po to żeby się pokazać i żeby ci się zwróciło za imprezę?
Jak cię na stać na wesele to go nie robisz. Bo jeśli robiąc wesele liczysz tylko na to żeby ci się zwróciło to chyba jednak wesele było wydatkiem godzącym w twoją kieszeń. To nie jest impreza biletowana żeby oczekiwać konkretnych sum, równie dobrze nie muszą dawać wcale pieniędzy tylko kupić jakiś przedmiot. To że ktoś daje pieniądze chociażby za talerzyk to tylko jego dobra wola a młodzi nie maj prawa oczekiwać pieniędzy za to że kogoś zaprosili. Rozumiem że jak zaproszą na wesele osobę której nie stać na to, to ma się nie pojawiać?
Kto oczekuje konkretnych sum?
Wesela kosztują dużo. Takie są fakty.
Ja nie napisałam kosztów żadnych atrakcji typu fotobudka, fontanny iskier czy chociażby barman, żadnych kosztów związanych ze ślubem czy strojem młodych, albo autem czy dekoratorka (gdzie same dekoracje potrafią kosztować 15-20k).
Same podstawy - jedzenie, alkohol, muzyka i fotovideo.
To nie jest tak że młodzi sobie wymyślają i oczekują Bóg wie co. Wesela dużo kosztują, nawet te podstawowe bez tysiąca atrakcji i szaleństw.
Miłym gestem jest dać w prezencie tyle żeby chociaż zwróciło się za talerzyk i coś zostało.
Najważniejsza jest obecność. Ale wypada jednak dać prezent. Każdy powinien dać w granicach rozsądku na ile go stać.
Ale nie narzekajcie że młodzi sobie wymyślają, bo to wszystko jest cholernie drogie. Tu nie ma wymyślania.
Awatar użytkownika
odpalskreta
Mokra Włoszka

Halka1423 pisze: pt sty 31, 2025 10:43 am Kto oczekuje konkretnych sum?
Wesela kosztują dużo. Takie są fakty.
Ja nie napisałam kosztów żadnych atrakcji typu fotobudka, fontanny iskier czy chociażby barman, żadnych kosztów związanych ze ślubem czy strojem młodych, albo autem czy dekoratorka (gdzie same dekoracje potrafią kosztować 15-20k).
Same podstawy - jedzenie, alkohol, muzyka i fotovideo.
To nie jest tak że młodzi sobie wymyślają i oczekują Bóg wie co. Wesela dużo kosztują, nawet te podstawowe bez tysiąca atrakcji i szaleństw.
Miłym gestem jest dać w prezencie tyle żeby chociaż zwróciło się za talerzyk i coś zostało.
Najważniejsza jest obecność. Ale wypada jednak dać prezent. Każdy powinien dać w granicach rozsądku na ile go stać.
Ale nie narzekajcie że młodzi sobie wymyślają, bo to wszystko jest cholernie drogie. Tu nie ma wymyślania.
Dzięki Bogu, że wesela nie są impreza obowiązkowa tylko zwykłym widzi mi się. No ale czaję że niektórzy wolą się pokazać przed rodziną xd
Peace and love 🌸🩷
PEONIA
SweetsGallery

Post autor: PEONIA »

soundedd pisze: śr sty 22, 2025 1:47 pm Nie mam w planach kupować żadnych pamątek, ale mam na oku fajny prezent który przyda się do nowego domu. To nie jest nic wielkiego a fajny drobiazg który upamiętni dany dzień. Wstyd byłoby mi dać samą kopertę, jak księdzu XDD
Prezentów się nie daje już, chyba, ze młodzi sobie życzą. Kiedyś w latach 70, 80,90 kiedy było mniej rzeczy w sklepach to prezent miał większą wartość niż kasa bo ciężko było coś kupić czy zdobyć. Teraz jest na pęczki rzeczy. Nie masz pewności, ze trafisz w gust młodych, ze im się to w ogóle przyda i spodoba...
PEONIA
SweetsGallery

Post autor: PEONIA »

Powiem Ci autorko. ze koperta na wesele jest jak ze ślubem czy pogrzebem w kościele "co łaska ale nie mniej niż". Obserwuje, że niby każdy tyle na ile Cię stać i najważniejsza jest obecność ale daj mniej niż 1000 złotych para to zawal w rodzinie i do śmierci nie zapomną.

Kiedyś już to tu pisałam na forum bo był podobny wątek - ale serio tak jest. I ja w to też nie wierzyłam aż kiedyś nie zajrzałam na forum Vinted jako 17 czy 18 letnia dziewczyna. Kiedyś tam było forum i dziewczyny co tam się działo.

W sezonie ślubnym żale na koperty( a konkretnie na ich małą zawartość) to była codzienność. I ja w to wierze bo na forum gdzie ludzie są anonimowi to prawdę piszą z serca co nieraz sami sobie głośno ani nikomu bliskiemu nie powiedzą:
- no przyjechała rodzina, 5 osób trójka dzieci, dali 600 za wszystkich - same talerzyki to więcej a gdzie animator dla tych dzieci i atrakcje. Niektórzy wstydu ni mają
- przyjechała wielka Pani Prawnik z Warszawy/ Szwajcarii/ Londynu, mercedesem się rozbija a w kopertę grosze
- Kuzynka dała mi 300 złotych. Gdzie widziałam, ze ma zrobiony makijaż u makijażystki i paznokcie. Było mi przykro bo na siebie wydała więcej niż na prezent dla mnie a myślałam, ze się przyjaźnimy
- No tak Louboutiny i Torebkę LV to mamy a w kopercie śmieszne 4 stówy od pary, no biedni......w ogóle najbardziej mnie zaszokowało jak Panny młode analizowały kto co miał na sobie i ile te ciuchy kosztowały - to było powszechne.

Ja unikam wesel chyba, ze to wybitnie bliskie mi osoby. Wesele to żadna atrakcja w tych czasach . Moja była koleżanka prowadzi z mężem salę weselną, która uchodzi za mega fancy i luksusową w ich okolicach, trzeba dać 500-700 złotych za talerzyk podczas gdy reszta sal w okolicy bierze 300-400. Dziewczyny co tam się wyprawia - wszystko idzie po taniości ekstremalnej - zupy w proszku, ciasta w proszku, mięso z biedronki (idzie na lewo) . Poza jedzeniem na wesele z tej kwoty wałówkę robią sobie kucharki, kelnerki i właściciele. Serio, młodzi się nie orientują bo dostają resztę po weselu ale to działa tak. Umówią się z młodymi na 200 kotletów. Za zapłaconą kwotę kotletów jest 400. Pozostałe rozbiorą miedzy sobą pracownicy albo zostanie na kolejne wesele. Młodzi dostaną 200 i resztę co z tych dwustu zostanie i nawet nie wiedzą, że nakarmili na cały tydzień obsługę i właścicieli albo kolejne wesele.....

I zobacz - jedziesz na wesele, tysiak w kopertę, ubierz się, umaluj, dojedz a dostaniesz rosół z kostki i obgadywanie. To ja już serio wole tę kasę na coś innego wydać.
Halka1423
Samarka

odpalskreta pisze: pt sty 31, 2025 10:49 am Dzięki Bogu, że wesela nie są impreza obowiązkowa tylko zwykłym widzi mi się. No ale czaję że niektórzy wolą się pokazać przed rodziną xd
Obecność również nie jest obowiązkowa.
Skoro uważasz wesela za widzi mi się, sumienie cię boli jak dasz komuś jakikolwiek prezent to zawsze możesz zostać w domu i nie będziesz musiała na nic narzekać.
Halka1423
Samarka

PEONIA pisze: pt sty 31, 2025 12:48 pm Powiem Ci autorko. ze koperta na wesele jest jak ze ślubem czy pogrzebem w kościele "co łaska ale nie mniej niż". Obserwuje, że niby każdy tyle na ile Cię stać i najważniejsza jest obecność ale daj mniej niż 1000 złotych para to zawal w rodzinie i do śmierci nie zapomną.

Kiedyś już to tu pisałam na forum bo był podobny wątek - ale serio tak jest. I ja w to też nie wierzyłam aż kiedyś nie zajrzałam na forum Vinted jako 17 czy 18 letnia dziewczyna. Kiedyś tam było forum i dziewczyny co tam się działo.

W sezonie ślubnym żale na koperty( a konkretnie na ich małą zawartość) to była codzienność. I ja w to wierze bo na forum gdzie ludzie są anonimowi to prawdę piszą z serca co nieraz sami sobie głośno ani nikomu bliskiemu nie powiedzą:
- no przyjechała rodzina, 5 osób trójka dzieci, dali 600 za wszystkich - same talerzyki to więcej a gdzie animator dla tych dzieci i atrakcje. Niektórzy wstydu ni mają
- przyjechała wielka Pani Prawnik z Warszawy/ Szwajcarii/ Londynu, mercedesem się rozbija a w kopertę grosze
- Kuzynka dała mi 300 złotych. Gdzie widziałam, ze ma zrobiony makijaż u makijażystki i paznokcie. Było mi przykro bo na siebie wydała więcej niż na prezent dla mnie a myślałam, ze się przyjaźnimy
- No tak Louboutiny i Torebkę LV to mamy a w kopercie śmieszne 4 stówy od pary, no biedni......w ogóle najbardziej mnie zaszokowało jak Panny młode analizowały kto co miał na sobie i ile te ciuchy kosztowały - to było powszechne.

Ja unikam wesel chyba, ze to wybitnie bliskie mi osoby. Wesele to żadna atrakcja w tych czasach . Moja była koleżanka prowadzi z mężem salę weselną, która uchodzi za mega fancy i luksusową w ich okolicach, trzeba dać 500-700 złotych za talerzyk podczas gdy reszta sal w okolicy bierze 300-400. Dziewczyny co tam się wyprawia - wszystko idzie po taniości ekstremalnej - zupy w proszku, ciasta w proszku, mięso z biedronki (idzie na lewo) . Poza jedzeniem na wesele z tej kwoty wałówkę robią sobie kucharki, kelnerki i właściciele. Serio, młodzi się nie orientują bo dostają resztę po weselu ale to działa tak. Umówią się z młodymi na 200 kotletów. Za zapłaconą kwotę kotletów jest 400. Pozostałe rozbiorą miedzy sobą pracownicy albo zostanie na kolejne wesele. Młodzi dostaną 200 i resztę co z tych dwustu zostanie i nawet nie wiedzą, że nakarmili na cały tydzień obsługę i właścicieli albo kolejne wesele.....

I zobacz - jedziesz na wesele, tysiak w kopertę, ubierz się, umaluj, dojedz a dostaniesz rosół z kostki i obgadywanie. To ja już serio wole tę kasę na coś innego wydać.
Cała branża ślubna jest chora.
Wiadomo, że sale oszukują młodych. Wiele sal zawyża koszty i naliczają absurdalne opłaty tupu korkowe, zygowe, talerzykowe itd. Są sale, które naliczają nawet opłaty za ekspres, za umycie ekspresu, za dołożenie szkła do słodkiego stołu.
Tak samo branża foto-video ceny po kilkanaście tysięcy, a potem dostajesz zdjęcia z zamknietymi oczami, z ujęciem gdzie poprawiasz włosy a wyglądasz jakbyś w uchu grzebała itd
Awatar użytkownika
odpalskreta
Mokra Włoszka

Halka1423 pisze: pt sty 31, 2025 2:32 pm Obecność również nie jest obowiązkowa.
Skoro uważasz wesela za widzi mi się, sumienie cię boli jak dasz komuś jakikolwiek prezent to zawsze możesz zostać w domu i nie będziesz musiała na nic narzekać.
Dziękuję za tą cudowną radę. Sama nigdy bym na to nie wpadła, żeby nie iść na wesele, na które muszę wydać MINIMUM OKREŚLONEJ KWOTY żeby móc się pojawić xdd
Peace and love 🌸🩷
rozaliew
Mokra Włoszka

Post autor: rozaliew »

Jeśli jesteś z rodziny, ale nie bliższej to ok 500 zł . Najlepiej liczyć za talerzyk tzw za osobę. Tzn od 150-200-300 zł za osobę. Oczywiście wszystko zależy od Twoich możliwości jednak przyjmuje się , że ta koperta to niejako ma się zwrócić młodym , aby nie dokładali do wesela. Ewentualnie aby im zostało coś ponadprogramowego.