Start
Mój profil

ile w kopertę na ślub?

Moderator: verysweetcherry
soundedd
Koczkodan

?? ile w kopertę na ślub?

Post autor: soundedd »

ostatni raz byłam na ślubie z 15 lat temu, ile teraz idąc jako para wypada dać w kopertę?
jvlliaa
RoyalBaby

Post autor: jvlliaa »

soundedd pisze: wt sty 21, 2025 12:44 pm ostatni raz byłam na ślubie z 15 lat temu, ile teraz idąc jako para wypada dać w kopertę?
Tyle na ile Cie stać :) Najczęściej goście dają tyle żeby zwróciło się za talerzyk, teraz stawki to ok 300zł za osobę
soundedd
Koczkodan

jvlliaa pisze: wt sty 21, 2025 1:47 pm Tyle na ile Cie stać :) Najczęściej goście dają tyle żeby zwróciło się za talerzyk, teraz stawki to ok 300zł za osobę
zastanawiam się czy np. 800 na nas dwóch nie będzie za mało :/
Awatar użytkownika
nesquik
Koczkodan

Post autor: nesquik »

Ja byłam dwa lata temu na ślubie bez osoby towarzyszącej i dałam 800zl. Moim zdaniem to dużo ale młodzi mają teraz takie oczekiwania, że pewnie po zajrzeniu do koperty było rozczarowanie :)
soundedd
Koczkodan

nesquik pisze: wt sty 21, 2025 2:28 pm Ja byłam dwa lata temu na ślubie bez osoby towarzyszącej i dałam 800zl. Moim zdaniem to dużo ale młodzi mają teraz takie oczekiwania, że pewnie po zajrzeniu do koperty było rozczarowanie :)
kurczę, moim zdaniem to też dużo. Nie wiem sama. Może te 800 zł + jakaś personalizowana pamiątka wyglądałoby lepiej
Defreg56
Gacie z oceanu

Post autor: Defreg56 »

ILE? XD 800 zł? ja już wolałabym nie iść niż płacić tyle za noc jedzenia rosołu i zastanawiać się czy spełniłam finansowe oczekiwania łaskawej panny młodej
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Naczelny Zapierdalacz

Post autor: Juliaturczyniak »

Zależy kogo by to był ślub i jaki bym miała budżet, ale do 250-300 zł max. Jeśli by to był ślub mojego dziecka to bym mogła opłacić mu połowę ślubu, ale to są inne zwyczaje i relacje, więc oczywiste, że dałabym więcej.🙈 Poza tym nie jestem fanką dawania pieniędzy do koperty, jak kogoś znam to zazwyczaj daję mu to co lubi, coś co potrzebuję. Np mojej przyjaciółce dałabym karnet na Legię na cały sezon, bo jest fanką i myślę, że to byłoby lepsze niż jakieś pieniądze 🤪
soundedd
Koczkodan

Defreg56 pisze: wt sty 21, 2025 10:43 pm ILE? XD 800 zł? ja już wolałabym nie iść niż płacić tyle za noc jedzenia rosołu i zastanawiać się czy spełniłam finansowe oczekiwania łaskawej panny młodej
to rodzina, kuzynka. Chcę iśc, tylko dodaję, że ta kwota jest za mnie i partnera, dlatego boje się, ze jest zbyt mała jak na dwie osoby. Chcemy jeszcze kupić personalizowany prezent do tego
mesiere
Skarpeta Rakieta

Post autor: mesiere »

Ja przyjmuje zasadę około 400 zł za talerzyk i daje tyle, aby się zwróciło i została jakaś stówka, podana wartość jest za parę :)
Plotkara
Willa z basenem

Post autor: Plotkara »

soundedd pisze: śr sty 22, 2025 9:00 am to rodzina, kuzynka. Chcę iśc, tylko dodaję, że ta kwota jest za mnie i partnera, dlatego boje się, ze jest zbyt mała jak na dwie osoby. Chcemy jeszcze kupić personalizowany prezent do tego
Lepiej dac wiecej hajsu, niz kupować prezent. Oni takich prezentów dostaną mnostwo, wiekszosc pewnie się nie przyda albo powieli. Pieniądze zawsze się przydadza. „Pamiątki” tez sobie odpuść - nie beda mieli tego gdzie trzymac i pewnie bedzie tego duzo. Juz lepiej kartkę dac i hajs. Pamiątki tez beda mieli na pewno w postaci zdjec albo filmu. Kazdy inaczej podchodzi do sentymentalnych rzeczy i pamiątek - jest duza szansa, ze się nie trafi albo sprawi tylko kłopot, bo obdarowani nie beda mieli co z tym zrobic albo gdzie tego trzymac. Czy po prostu nie bedzie im się to podobało
Podobieństwo do prawdziwych osób i wydarzeń jest przypadkowe :twisted:
soundedd
Koczkodan

Plotkara pisze: śr sty 22, 2025 1:29 pm Lepiej dac wiecej hajsu, niz kupować prezent. Oni takich prezentów dostaną mnostwo, wiekszosc pewnie się nie przyda albo powieli. Pieniądze zawsze się przydadza. „Pamiątki” tez sobie odpuść - nie beda mieli tego gdzie trzymac i pewnie bedzie tego duzo. Juz lepiej kartkę dac i hajs. Pamiątki tez beda mieli na pewno w postaci zdjec albo filmu. Kazdy inaczej podchodzi do sentymentalnych rzeczy i pamiątek - jest duza szansa, ze się nie trafi albo sprawi tylko kłopot, bo obdarowani nie beda mieli co z tym zrobic albo gdzie tego trzymac. Czy po prostu nie bedzie im się to podobało
Nie mam w planach kupować żadnych pamątek, ale mam na oku fajny prezent który przyda się do nowego domu. To nie jest nic wielkiego a fajny drobiazg który upamiętni dany dzień. Wstyd byłoby mi dać samą kopertę, jak księdzu XDD
Plotkara
Willa z basenem

Post autor: Plotkara »

soundedd pisze: śr sty 22, 2025 1:47 pm Nie mam w planach kupować żadnych pamątek, ale mam na oku fajny prezent który przyda się do nowego domu. To nie jest nic wielkiego a fajny drobiazg który upamiętni dany dzień. Wstyd byłoby mi dać samą kopertę, jak księdzu XDD
Ludzie daja same koperty ;) albo cos słodkiego (czy alko, jesli ktos pije) + pieniądze. To nic złego. A myślę, że większość par, ktore biora slub doceni brak pierdółek i po prostu pieniądze.

Z jakimis rzeczami do domu tez trudno trafic. Czasem mozna tylko komus zrobic problem
Podobieństwo do prawdziwych osób i wydarzeń jest przypadkowe :twisted: