Hej dziewczyny! Co myślicie o zbieraniu kasy na dzieci, „na studia” czy ”na potem”? Odkładacie kasę miesięcznie? I jak tak, to ile na dziecko? Pamietam że koleżanki na studiach dostawały mieszkanie od rodziców, samochód itp. I oczywiście jest to super start dorosłego życia, jak się nie musisz (aż tak) martwić o kasę, bo już coś tam masz.
Ja nigdy nie dostałam żadnych pieniędzy od rodziców, na studia i na prawko sobie sama zarobiłam i uważam że to było ok, nie bylo żadnego problemu. Wiec na jak się nad tym zastanawiam, to też bym chciała żeby moje dziewczyny nic „tak se” nie dostały potem, tylko żeby się nauczyły że trzeba też popracować na swoje.
Do tego dochodzi też inflacja itp, te pieniądze które teraz całkiem trudno jest odłożyć (ale oczywiście da się jak się troche pokombinuje) bedą za tyle lat jeszcze coś warte?
Tak z jednej strony wolę teraz dzieciom dać to co możliwe (jakieś super wyjazdy i przygody daleko (to się na zawsze pamięta), lekcje tańca, jakiś dodatkowy angielski, jakieś zajęcia instrumentalne, cokolwiek je zainteresuje), ale i takie wszystkie ekstrasy i odkładanie to finansowo nie możliwe dla mnie.
Dajcie znać jak wy robicie, i co uważacie o takim zbieraniu
Co sądzicie o zbieraniu kasy na przyszłosć dla dziecka?
Moderator: verysweetcherryOdkładamy trochę, ale inwestujemy ogólnie pieniądze, bo inaczej zjada je inflacja. Mamy firmę, i ciągłe inwestycje, żeby te pieniądze nie leżały ( podpowiem, ze obecnie warto jest inwestować w kruszce, jak srebro https://mennicamazovia.pl/pol_m_Srebro_ ... a-157.html ) . Ja pochodzę z biednego domu, również na wszystko musiałam zarobić, ale to nie znaczy, że nie chcę kiedyś pomóc dzieciom w lepszym starcie. Mój mąż miał wsparcie rodziców, nie duże, ale zawsze coś, a mimo tego jest pracowity, bo fakt, zbyt dużo i wszystkiego dać nie trzeba na start, ale na zachętę owszem. I wspierać w decyzjach, nie wtrącać się, bo to odbiera naszym dzieciom pewność siebie. Języki, ogólna edukacja, to najlepsza inwestycja w dziecko, ponieważ zawsze potem sobie poradzi.
- Juliaturczyniak
- Naczelny Zapierdalacz
Popieram