Start
Mój profil

L4 w ciąży

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
auforie
HottStripper

Re: L4 w ciąży

Post autor: auforie »

Marta971 pisze: czw sty 01, 2026 2:19 am Gdyby l4 nie było 100% płatne to by ich tyle nie brali. A wystarczyło by zrobić 80% i potem cały macierzyński 100 ;)
Najlepsze rozwiązanie! L4 nie powinno być płatne 100% tylko właśnie macierzyński.
123wiosna123
Licówka

Post autor: 123wiosna123 »

Marta971 pisze: czw sty 01, 2026 2:19 am Gdyby l4 nie było 100% płatne to by ich tyle nie brali. A wystarczyło by zrobić 80% i potem cały macierzyński 100 ;)
Ale po co? Kobiety mają przywilej, ciaza i poród i tak sa trudne ale wiadomo nikt tak nie dowali kobiecie jak inna kobieta
pochan
Siatkarka

Post autor: pochan »

moje 3 grosze w tej dyskusji:
- jak byłam bezdzietną lambadziarą to też miałam przekonanie, że ciąża to nie choroba
- w pierwszej ciąży pracowałam do 8. miesiąca - miałam ochotę, zespół był fajny, dobrze się czułam - po prostu była taka możliwość
- obecnie jestem w 11 tygodniu i nadal pracuję, ale pierwszy trymestr to tym razem dla mnie masakra, nie wyobrażam sobie pracować tak jak w pierwszej ciąży - jest korpo zapierdol, praca z kolegami z róznych sref czasowych i podejście fajnie, gratulujemy ci, ale dowieźć musisz.

Więc dziewczyny naprawdę sytuację są różne, można się świetnie czuć i pracować prawie do końca ale może być też zupełnie inaczej.

Ale, ale! Pracodawcy WYMAGAJĄ do Ciebie, żebyś się określiła - już na początku! Bo muszą znaleźć zastępstwo, osobę na Twoje miejsce. Więc serio jak wyobrażacie sobie bycie na zwolnieniu miesiąc, potem powrót powiedzmy na 6 tygodni a potem znowu zwolnienie?

Sorry, ale to nie jest tylko wybór kobiety i jej samopoczucie, ale też wymagania systemowe, w których mu musimy lawirować, żeby np. nie spalić sobie pozycji w miejscu pracy.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Currently: planning drama

Post autor: Juliaturczyniak »

Zacznijcie się czepiać pracodawców, którzy potrafią zwolnić z dnia na dzień kobietę w ciąży,zmniejszyć godziny pracy czy od razu po porodzie zwolnić, a nie kobiet,które idą na L4 z powodu ciąży.: ;) Niektóre prace są takie, że kobieta nieraz musi od razu iść na L4,bo jest obciążenie, a nie będzie zmieniać z dnia na dzień jeszcze jeśli jest w ciąży,bo jak wspomniałam wyżej 1 - nikt jej nie zatrudni, 2 - będzie traktowana gorzej przez pracodawcę.
Awatar użytkownika
Juliaturczyniak
Currently: planning drama

Post autor: Juliaturczyniak »

Druga sprawa będąc na JDG również można iść na L4, nie ma zakazu ani nakazu. Jeśli odprowadzasz składki wszystkie + te dodatkowe, to jak najbardziej masz możliwość i znam takie co z tego skorzystały.