Start
Mój profil

Książki - polecajki

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
sosczosnkowy
Currently:Greece

Re: Książki - polecajki

Post autor: sosczosnkowy »

Teraz katuję Chyłkę 🥰
myślicie, że wam powiem?
Awatar użytkownika
DeLioncourt
Skarpeta Rakieta

Post autor: DeLioncourt »

Ja z fantasy polecam coś z rodzimego podwórka, mało znany debiut, aczkolwiek zachwyciło mnie:

Na wieki wieków korpo, Karo M. Nowak. Można dorwać na Legimi. Przyjemna historia z humorem umieszczona w realiach warszawskiego korpo, ale uwierzcie, ciężko się od niej oderwać. Mamy tu słowiańską mitologię, anioły i wiedźmy.

Natomiast coś lżejszego to książki fińskiego pisarza Arto Paasilinna. Akcja dzieje się w latach 70/80-tych i zazwyczaj oscyluje wokół „rzucił wszystko i wyjechał w Bieszczady”. Dużo zabawnego absurdu.
Awatar użytkownika
AliceWintercraft
LouiBag

Post autor: AliceWintercraft »

Czy macie może jakieś polecajki książek, które łamią serce? Tak, żebym nie mogła się pozbierać na koniec i żebym dławiła się łzami
Tylko nie typowe young adulty, bardziej jakieś tragiczne historie, wrony dały mi podobny vibe, że przeczytałam i zamarłam
Piiiniaa
GreckieWakacje

Post autor: Piiiniaa »

AliceWintercraft pisze: pn wrz 08, 2025 9:46 pm Czy macie może jakieś polecajki książek, które łamią serce? Tak, żebym nie mogła się pozbierać na koniec i żebym dławiła się łzami
Tylko nie typowe young adulty, bardziej jakieś tragiczne historie, wrony dały mi podobny vibe, że przeczytałam i zamarłam
sprawdź może "Kobiety" Kristin Hannah
Mspretensja
Siatkarka

Post autor: Mspretensja »

Ostatnio przeczytałam „Głos wody” Maggie Stiefvater, dosłownie w dwa wieczory, nie mogłam się oderwać. Udało mi się ją kupić w Gdańsku na wakacjach w sumie przypadkiem, bo nic wcześniej o niej nie słyszałam, a sztos. Polecam bardzo :he:
agawal
Koczkodan

Post autor: agawal »

AliceWintercraft pisze: pn wrz 08, 2025 9:46 pm Czy macie może jakieś polecajki książek, które łamią serce? Tak, żebym nie mogła się pozbierać na koniec i żebym dławiła się łzami
Koniecznie kup od razu dwie części Ósme życie (dla Brilki) i daj znać po :)

“Kobiety” brzmią bardzo interesująco i też są osadzone w niespokojnych czasach. Kupiłam i będę czytać :)
Pejczyk Pandory
ZdalnaFanka

Post autor: Pejczyk Pandory »

,,Saga o ludziach lodu" może...
pogezania
RóżowePolo

Post autor: pogezania »

Polecajki ode mnie:
- Mieko Kawakami Piersi i jajeczka - japońska literatura kobieca, lektura może nawet na dwa wieczory, ale to takie świeże spojrzenie na kobiecość i nasze problemy, siostrzeństwo, przyjaźnie, związki, obraz ciała, myśl o macierzyństwie... ale mężczyźni nie grają tam pierwszych skrzypiec. Prawie wszystko to portret kobiet, czytając to czułam się po prostu otulona i zrozumiana jako kobieta, polecam :)
- Rafał Kosik Vertical albo Różaniec nasze dobre polskie sci-fi. Bardzo rozbudowane i nietuzionkowe światy, historie wciągające

A nawiązując do prośby o fantastykę:
- z naszego podwórka książki Kossakowskiej (np. cykl Zastępy Anielskie) i Grzędowicza (Pan Lodowego Ogrodu) - trudno się oderwać..
- książki Trudi Canavan - bardzo lekkie do czytania, ale zarazem i postaci, i świat jest rozbudowany i bardzo spójny. Jedna z niewielu autorek, która potrafi nieistniejące koncepcje przedstawić w tak klarowny sposób (typu cały system magii w jej książkach)

Przy okazji może ktoś ma polecajki typowo na jesień? Coś przyjemnego do czytania na wieczór, tak żeby się wciągnąć... Może być literatura piękna, jakieś klimatyczne obyczajówki albo fikcja typu fantastyka szeroko pojęta ;P
Piiiniaa
GreckieWakacje

Post autor: Piiiniaa »

pogezania pisze: wt wrz 23, 2025 3:55 pm Polecajki ode mnie:
- Mieko Kawakami Piersi i jajeczka - japońska literatura kobieca, lektura może nawet na dwa wieczory, ale to takie świeże spojrzenie na kobiecość i nasze problemy, siostrzeństwo, przyjaźnie, związki, obraz ciała, myśl o macierzyństwie... ale mężczyźni nie grają tam pierwszych skrzypiec. Prawie wszystko to portret kobiet, czytając to czułam się po prostu otulona i zrozumiana jako kobieta, polecam :)
- Rafał Kosik Vertical albo Różaniec nasze dobre polskie sci-fi. Bardzo rozbudowane i nietuzionkowe światy, historie wciągające

A nawiązując do prośby o fantastykę:
- z naszego podwórka książki Kossakowskiej (np. cykl Zastępy Anielskie) i Grzędowicza (Pan Lodowego Ogrodu) - trudno się oderwać..
- książki Trudi Canavan - bardzo lekkie do czytania, ale zarazem i postaci, i świat jest rozbudowany i bardzo spójny. Jedna z niewielu autorek, która potrafi nieistniejące koncepcje przedstawić w tak klarowny sposób (typu cały system magii w jej książkach)

Przy okazji może ktoś ma polecajki typowo na jesień? Coś przyjemnego do czytania na wieczór, tak żeby się wciągnąć... Może być literatura piękna, jakieś klimatyczne obyczajówki albo fikcja typu fantastyka szeroko pojęta ;P

z literatury pięknej mogę polecić Valerie Perrin - w szczególności "Zapomniane niedziele" oraz "Życie Violette". "Cudowne lata" nie wiem czemu mi się z latem bardziej kojarzą xd a "Colette" jeszcze przede mną.
a obyczajówka to zdecydowanie Taylor Jenkins Reid :)
Werodupero
ŚpioszkiKenzo

Post autor: Werodupero »

Przeczytałam w życiu trochę książek powyżej 200, a nic mi się nie wżarło tak w głowę jak seria Genialna przyjaciółka, oraz książki z serii Cień wiatru.