Start
Mój profil

Książki - polecajki

Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherry
Awatar użytkownika
Piiiniaa
Samarka

Re: Książki - polecajki

Post autor: Piiiniaa »

Helgoslawa pisze: czw kwie 09, 2026 12:54 pm "Jeździec miedziany" tak. Pierwszy tom to naprawdę mix różnych uczuć, ale autorka umie w realizm wojny i głodu. Choć jest tam też duzo opisów Rosji, miast, trochę takiego bajdurzenia. Ale jest naprawdę do polecenia 1 i 2 tom. 3 jest bez sensu, nic nie wnosi, wszystko psuje, ja żałuję, ze go przeczytalam.
Za to cykl "Zawierucha" od Idy Żmijewskiej - bardzo polecam. Lżejsze, z naszego podwórka i naprawde wciąga, bardzo szybko sie czyta.
"Corka falszerza" to jest 3 tomy, tez do polecenia, ale trzeba sie trochę uzbroić w cierpliwość, bo z początku jest duzo tla wydarzen, duzo nazw i nazwisk.
No i oczywiście "Słowik" ktory tu juz był polecany, cudna książka. Jedna z moich ulubionych.
tak tak, Słowika znam :)
dzięki, spojrzę sobie na resztę :)
Ekatia
Koczkodan

Post autor: Ekatia »

Mnie ostatnio wciągnęły "Lekcje chemii" Bonnie Garmus. Nie miałam żadnych oczekiwań jak zaczytnałam, ale bardzo mi się podobała. USA lata 50-60, główna bohaterka jest chemiczką
Nikax94
Mokra Włoszka

Post autor: Nikax94 »

Ekatia pisze: czw kwie 09, 2026 1:09 pm Mnie ostatnio wciągnęły "Lekcje chemii" Bonnie Garmus. Nie miałam żadnych oczekiwań jak zaczytnałam, ale bardzo mi się podobała. USA lata 50-60, główna bohaterka jest chemiczką
Mi też bardzo spodobała się ta książka :) Ale nie mogłam potem znaleźć nic w podobnym klimacie niestety
Awatar użytkownika
Piiiniaa
Samarka

Post autor: Piiiniaa »

Nikax94 pisze: śr kwie 15, 2026 8:58 pm Mi też bardzo spodobała się ta książka :) Ale nie mogłam potem znaleźć nic w podobnym klimacie niestety
nie czytałam jeszcze "Lekcji chemii", ale może coś w podobnym klimacie to będzie "Siedem mężów Evelyn Hugo" lub "Atmosfera" (T. J. Reid)
Awatar użytkownika
KagemaneNoJutsu
Bagietka z szarlott

Post autor: KagemaneNoJutsu »

odpalskreta pisze: ndz sie 10, 2025 5:21 pm Ja wam polecam autora Maxa Czornyja.
On pisze książki na faktach, opisuje realne osoby i sytuacje z tym ze robi to w dość nietypowo sposób bo pisze je w 1szo osobowej formie, przez co jak pisał np o doktorze mengele to książka wyglądała tak jakby była pisana z jego perspektywy, coś jak pamiętnik. Ma taki styl i naprawdę czyta się to przyjemnie. Ja aktualnie skupiam się na książkach o 2wojnie światowej ale generalnie tworzy on raczej o seryjnych mordercach, psychopatach itp
Polecam znaleźć na tt albo insta profil Rozczytani i posłuchać co dziewczyna ma do powiedzenia na temat Czornyja. Ogólnie jego książki nie są dobrym źródłem wiedzy. A przynajmniej te o tematyce II WŚ.

Od siebie jeszcze polecam mojego ukochanego Adama Bahdaja, w szczególności Wakacje z duchami 👻❤️‍🔥, Kapelusz za 100 tysięcy, Do przerwy 0:1, Uwaga! Czarny parasol i Tańczący słoń. No i Czarownicę piętro niżej Szczygielskiego.
Obrazek