Justyna 5 przez 10
Moderator: verysweetcherry
Re: Justyna 5 przez 10
mi się podobał, jedynie tytuł wszystko spoileruje mogła na tytuł dać cytat zabójcy, a tak po 5 minutach wszystko jest wiadome
A ja trochę odbiegne od tematu, ogladalam dokument na netflixie pt ‚sweet bobby’,’historia opisana w nim jest blizniaczo podobna do historii ktora kiedys Justyna opisala na blogu. Mianowicie catfishing-Justyna dlugo pisala z kobieta podajaca sie za faceta. Ogladal ktos? Co myslicie o tym, ze te historie sa tak podobne?
Też tak myślę. Wyjatkowo dobry poziom tego odcinka w stosunku do poprzednich, nie wybitny, ale dobry. Mam wrazenie ze juz slyszalam o tej sprawie, ale może to było u Olgi.
Daisy123 pisze: ↑wt paź 22, 2024 1:47 am A ja trochę odbiegne od tematu, ogladalam dokument na netflixie pt ‚sweet bobby’,’historia opisana w nim jest blizniaczo podobna do historii ktora kiedys Justyna opisala na blogu. Mianowicie catfishing-Justyna dlugo pisala z kobieta podajaca sie za faceta. Ogladal ktos? Co myslicie o tym, ze te historie sa tak podobne?
Takich historii jest na prawdę sporo. Np. Uczestniczka rolnik szuka żony (Kamila Boś) miała też stalkerkę, która przez pewien czas podszywała się pod faceta. Można znaleźć o tym artykuły, później wyszło, że ta sama kobieta oszukiwała w ten sam sposób jeszcze inne osoby
Widziałam też podobne historie na różnych babskich grupach na fb - mechanizm jest praktycznie zawsze ten sam. Poznany online „facet” jest czarujący i kochany, ale nigdy nie może się spotkać ani nawet pogadać na kamerce, zawsze mu coś wypada, zawsze ma jakiś ważny powód czy problem, później robi się coraz bardziej kontrolująco i przemocowo.
Osoby, które padają ofiarami zazwyczaj mają sporo cech wspólnych (samotność, niepewność siebie, chęć bycia akceptowanym i kochanym) i tak samo te osoby, które się podszywają są do siebie podobne (chcą kogoś kontrolować, manipulują). Wydaje mi się, że to dlatego jak się zestawi ze sobą takie historie to wydają się praktycznie identyczne - bo ofiary i oprawcy są jak wyjęci z jednej formy.
Tak o tej historii dziewczyny z rolnika tez slyszalam.. bardziej mnie dziwia podobienstwa typu ze zawsze ta podszywająca sie mowi szeptem.. potem sa sceny zazdrosci itd ten sam schematPajac12 pisze: ↑wt paź 22, 2024 1:18 pm Takich historii jest na prawdę sporo. Np. Uczestniczka rolnik szuka żony (Kamila Boś) miała też stalkerkę, która przez pewien czas podszywała się pod faceta. Można znaleźć o tym artykuły, później wyszło, że ta sama kobieta oszukiwała w ten sam sposób jeszcze inne osoby
Widziałam też podobne historie na różnych babskich grupach na fb - mechanizm jest praktycznie zawsze ten sam. Poznany online „facet” jest czarujący i kochany, ale nigdy nie może się spotkać ani nawet pogadać na kamerce, zawsze mu coś wypada, zawsze ma jakiś ważny powód czy problem, później robi się coraz bardziej kontrolująco i przemocowo.
Osoby, które padają ofiarami zazwyczaj mają sporo cech wspólnych (samotność, niepewność siebie, chęć bycia akceptowanym i kochanym) i tak samo te osoby, które się podszywają są do siebie podobne (chcą kogoś kontrolować, manipulują). Wydaje mi się, że to dlatego jak się zestawi ze sobą takie historie to wydają się praktycznie identyczne - bo ofiary i oprawcy są jak wyjęci z jednej formy.
-
- MoetGlass
Często też zadzwonić im nigdy nie pasuje i to jest taka red flag, że nie wiem, jak w ogóle można to zignorować. Choć dziś z pomocą AI pewnie zupełna zmiana głosu przez telefon nie jest takim problemem, ale wideotransmisji AI tak dobrze nie podrobi.Pajac12 pisze: ↑wt paź 22, 2024 1:18 pm Takich historii jest na prawdę sporo. Np. Uczestniczka rolnik szuka żony (Kamila Boś) miała też stalkerkę, która przez pewien czas podszywała się pod faceta. Można znaleźć o tym artykuły, później wyszło, że ta sama kobieta oszukiwała w ten sam sposób jeszcze inne osoby
-
- MoetGlass
Tak, pamiętam tę sprawę i moim zdaniem obydwaj byli ostro zaburzeni, tam czerwonych flag było mnóstwo i nie mieści mi się w głowie, że ktoś był to w stanie ciągnąć 7 lat. No a dla innych to nauczka, żeby nie bawić się cudzymi uczuciami.
Jak jej Tradycja zacznie buczec o plastikowa figurkę z Pism Patrolem bo wszyscy w przedszkolu mają Psi Patrol, to te wypożyczane drewniane zabawki montessorianskie będzie mogła sobie wsadzić w true crime Pewnie jakaś współpracka, ale te eksperctwo influenserow to jest raczysko nad raczyskami.
-
- Mokra Włoszka
-
- Mokra Włoszka
dokładnie to samo uczucie miałam z każdym z jej ostatnich podcastów, a ja prawie wcale nie słucham żadnych innych polskich true crime. raz nawet sprawdzałam, czy mi się nie włączył jakiś stary odcinek.Tinkywinky pisze: ↑wt paź 15, 2024 10:27 am Totalnie nie chce bronić Olgi po jej fikołkach, ale załóżmy, że ten podkast wypuścił jakikolwiek inny podkaster - po 5 minutach słuchania odcinka u Justyny miałam wielki error i zaczęłam się zastanawiać czy ona już tego wcześniej nie nagrała? Może jej się coś pomieszało i wrzuciła drugi raz ten sam odcinek?
-
- RóżowePolo
Justynko, chciałam wyrazić swój podziw, że pomimo bycia mamą niemowlaka, tak często nagrywasz. Dziękujemy i wielkie brawa.
-
- Tritonotti