Hej dziewczyny,
jakie polecacie produkty do prania?
Jaki plyn do plukania zeby ciuszki pieknie pachnialy?
Jaki srodek do wybielenia bialych ubran?
Pranie - porady
Moderator: verysweetcherry
Do wybielania nie podpowiem nic ale podpowiem sposób jaki pani od sprzątania mająca ig którego nie pamiętam polecała :
proszek do białego używać bez płynu do płukania - zamiast tego ocet z olejkiem mówiła aby dawać bo chodzi o to , że ubrania żółkną od twardej wody głównie. Polecała też dodawać calgon do proszku- ale poczytaj jakie proporcje nie pamiętam Stosowałam proszek plus ocet i fakt są dłużej białe!
Dziewczyny i jeśli inwestujecie w ubrania z wełny, kaszmiru, jedwabiu - wywalcie płyny do płukania! ( w sensie do płukania nie piorące). ja wiem, ze ciuszki są po nim mięciutkie, ja wiem, że pięknie pachną ale przez to, ze zmiękczają włókna niestety, niszczą je....
Ja nie będę oryginalna jeśli powiem, że moim najlepszym płynem do płukania ever jest Tresori di oriente - szary :D
Do prania białych ubrań uwielbiam zielony proszek z Rossmana, a do kolorów używam jakichkolwiek płynów do prania, ale zwracam uwagę żeby były "markowe" takie bardziej znane do prania, typu Perwol, Vizir itp. a nie noname ;)
Do prania białych ubrań uwielbiam zielony proszek z Rossmana, a do kolorów używam jakichkolwiek płynów do prania, ale zwracam uwagę żeby były "markowe" takie bardziej znane do prania, typu Perwol, Vizir itp. a nie noname ;)
Ja do wybielania białych ubrań używam odplamiacza precyzyjnego od dr. Beckmann. Jest kilka różnych, ja wolę te w proszku, ale robię trochę inaczej niż instrukcja mówi:
Do miski wlewam wodę, wsypuje całe opakowanie tego odplamiacza i zamaczam cała koszulkę/ścierkę/prześcieradło zostawiam na kilka godzin i potem piorę.
UWAGA: działa tylko na całkowicie biale rzeczy - na kolorach/paskach/nadrukach zostaną odbarwienia i ciuchy będą do wyrzucenia.