Ułatwiacze sprzątania
Moderatorzy: KasandraCwir, verysweetcherryUłatwiacze sprzątania
Nie wiem gdzie jest odpowiednie miejsce na taki wątek, ale spróbuję tu
Od niedawna mieszkam w dużym, starym domu i coś, co mnie najbardziej frustruje to utrzymanie porządku
Mnóstwo okien, pomieszczeń (póki co tylko dwa wyremontowane)... No co tu dużo mówić - 40m2 dało się ogarnąć w pół dnia, a tu jak myślę, że kończę, to czas zaczynać od początku
I szukam w związku z tym jakiś usprawniaczy pracy. Kupiłam odkurzacz bezprzewodowy i jest to pewien game changer
Odkurzacz typu Rumba się nie sprawdzi bo progi są dosyć wysokie. Macie coś, co w tej kwestii ułatwiło Wam życie? Sprzęt, środki czystości, nawyki...? Dodam, że mam psa z długą sierścią, co nie jest bez znaczenia 
Hej!
Mi bardzo ulatwilo sprzatanie zakupienie Swiffer - idealnie nadaje sie do zbierania kurzu z mebli.
Jesli chodzi o dekoracje to zostawilam naprawde minimum - zbieracze kurzu byly najgorsze do czyszczenia.. Zadnych otwartych mebli, poleczek, ch.. wie czego, o wiele lepiej utrzymac mi czystosc w zamknietych szafach, komodach itd.
Wyrobilam sobie nawyk sprzatania kuchni przed pojsciem spac - doslownie schowanie naczyn, kubkow, odstawienie wszystkiego na swoje miejsce, przecieram szybko blaty i jesli jest potrzeba to myje indukcje.
W lazience uzywam sciagaczki do szyb i serio to bym game changer, nie mecze sie juz z zaciekami z kamieniem na szybie. Umywalke i lustro staram sie myc na biezaco.
Raz w tygodniu lubie posprzatac wszystko dokladnie, ale jesli robisz drobne rzeczy na biezaco to naprawde nie ma tego duzo.
Czytalam tez o oczyszczaczach powietrza, podobno daja rade z kurzem nawet ale jesli ktos ma wieksze doswiadczenie i podzieli sie opinia to chetnie poczytam
Mi bardzo ulatwilo sprzatanie zakupienie Swiffer - idealnie nadaje sie do zbierania kurzu z mebli.
Jesli chodzi o dekoracje to zostawilam naprawde minimum - zbieracze kurzu byly najgorsze do czyszczenia.. Zadnych otwartych mebli, poleczek, ch.. wie czego, o wiele lepiej utrzymac mi czystosc w zamknietych szafach, komodach itd.
Wyrobilam sobie nawyk sprzatania kuchni przed pojsciem spac - doslownie schowanie naczyn, kubkow, odstawienie wszystkiego na swoje miejsce, przecieram szybko blaty i jesli jest potrzeba to myje indukcje.
W lazience uzywam sciagaczki do szyb i serio to bym game changer, nie mecze sie juz z zaciekami z kamieniem na szybie. Umywalke i lustro staram sie myc na biezaco.
Raz w tygodniu lubie posprzatac wszystko dokladnie, ale jesli robisz drobne rzeczy na biezaco to naprawde nie ma tego duzo.
Czytalam tez o oczyszczaczach powietrza, podobno daja rade z kurzem nawet ale jesli ktos ma wieksze doswiadczenie i podzieli sie opinia to chetnie poczytam
Bardzo Ci dziękuję za ten komentarz! Sprawdzę tego SwifferaXkiin pisze: ↑pn lip 29, 2024 12:53 pm Hej!
Czytalam tez o oczyszczaczach powietrza, podobno daja rade z kurzem nawet ale jesli ktos ma wieksze doswiadczenie i podzieli sie opinia to chetnie poczytam![]()
Rozumiem Cie doskonale jesli chodzi o te stare, otwarte meble - miesiac temu sie przeprowadzilismy do nowego i kupilismy takze nowe meble, tym razem juz zamkniete. Niebo a ziemia jesli chodzi o kurz, ale dopiero to zrozumialam jak zmienilam meble
Wiadomo, ze jakies dekoracje sie zostawi, nawet aby oko cieszylo, ale klasyfikowalam je na podstawie - ile czasu potrzebuje, aby to posprzatac?
Taak, kuchnia naprawde robi robote, w szczegolnosci gdy robisz kawe z samego rana i jest czysto
Tak niewiele czasu potrzeba a roznica kolosalna.
Super, ze napisalas o oczyszczaczu, to temat moich ostatnich rozterek
a na pokladzie budowa i kot, wiec slepo wierze w to, ze jakos mi to pomoze okielznac ten dom do zakonczenia budowy 
Wiadomo, ze jakies dekoracje sie zostawi, nawet aby oko cieszylo, ale klasyfikowalam je na podstawie - ile czasu potrzebuje, aby to posprzatac?
Taak, kuchnia naprawde robi robote, w szczegolnosci gdy robisz kawe z samego rana i jest czysto
Super, ze napisalas o oczyszczaczu, to temat moich ostatnich rozterek
-
Platini_blabla
Mój największy hit to myjka parowa, swiffera też lubię do mycia podlog, bo jest maly, wiadro jest niepotrzebne 8-). Mam chusteczki nawilżone i suche do wysuszenia.
O kurcze, nawet o myjce parowej nie pomyślałam, muszę poczytać co z tym robić :D dzięki!Platini_blabla pisze: ↑wt lip 30, 2024 6:24 pm Mój największy hit to myjka parowa, swiffera też lubię do mycia podlog, bo jest maly, wiadro jest niepotrzebne 8-). Mam chusteczki nawilżone i suche do wysuszenia.
-
Platini_blabla
A gdzie ją kupiłaś?Platini_blabla pisze: ↑wt lip 30, 2024 7:43 pm Ja mam z końcówkami którymi mogę myć podłogę, kafelki, szyby, prysznic, fugi, do tego toaletę czy umywalkę. Po prostu kocham ten sprzęt nie trzeba używać chemii
-
twojastaraszmata
- Koczkodan
nie polecam do mycia podłóg, bo tak naprawdę nie myje tej podłogi tylko przeciera.Platini_blabla pisze: ↑wt lip 30, 2024 6:24 pm Mój największy hit to myjka parowa, swiffera też lubię do mycia podlog, bo jest maly, wiadro jest niepotrzebne 8-). Mam chusteczki nawilżone i suche do wysuszenia.
-
Dominika.arc
- BlondDoczep
Dla mnie swiffer też jest super, mąż ma LEGO i jakbym miała wycierać to czymś innym to bym też szału dostała. Polecam też oczyszczacz powietrza lub nawilżacz ewaporacyjny - wciąga sporo kurzu, ja widzę dużą różnicę, kiedyś kurze musiałam wycierać zaraz jak je starłam.
-
dominika.chodak
- Ciastko
jakie oczyszczacze powietrza polecacie?
-
opinionated
- LouiBag
a można taką myjką ogarnąć np plamy na materacu?Platini_blabla pisze: ↑wt lip 30, 2024 7:43 pm Ja mam z końcówkami którymi mogę myć podłogę, kafelki, szyby, prysznic, fugi, do tego toaletę czy umywalkę. Po prostu kocham ten sprzęt nie trzeba używać chemii
Ja mam Elektrolux i działa super. No i jest bardzo ładny :D
-
Platini_blabla
Myślę że nie
-
3Ewelina0
Taką typową myjką parową nie, bo ona zostawia mnóstwo wody, musiałabyś mieć odkurzacz piorący albo specjalną myjkę która nadaje się do materiału.
Moje życie zmieniła elektryczna szczotka do sprzątania z Temu, żadnego szorowania wanny czy umywalki, przejeżdżam szczotką i jest czyściutko. Już nie jestem upocona jak po pracy w kopalni po sobotnim sprzątaniu....