Ja miałam w maju femtolasik w optegrze- bardzo polecam. Za zabieg spłaciłam 9900 plus około 2 stówki wyszło za krople 1 antybiotyki do oczu leki i krople z kwasem hialuronowym. Nie miałam dużej wady wzroku (-1,25 na oba i astygmatyzm 0,5), do 2022 nie nosiłam okularów i te 1,5 roku z okularami to była największa męczarnia w moim życiu xD
Sam zabieg nie jest jakiś super przyjemny. Ja dostałam kropelki na uspokojenie i pani pielęgniarka (bardzo zresztą super spokojna i opiekuńcza) co kilkanaście minut przychodziła kropić mi oczy znieczuleniem. Sam zabieg trwał 15-20 minut na oboje oczu. Szczerze mówiąc jak o tym myślę to nie było traumatyczne ale bardzo nieprzyjemne, szczególnie chyba jak odkrajali płatek rogówki , potem to już tylko trzeba było patrzeć na laser i po krzyku. Oczy po zabiegu pieką i łzawią, najlepiej wykupić od razu wszystkie krople i stosować się do wytycznych kropka w kropkę. Ja poszłam spać jak wróciłam do domu, chyba ze stresu czułam się mega wykończona. Co 2 godziny kropiłam oczy i wieczorem już praktycznie czułam się jak gdyby nigdy nic. Widzenie poprawiło się już 1 dnia. zwolnienie z pracy dostałam na 2 tygodnie na wizycie kontrolnej następnego dnia. Przez pierwszy tydzień ograniczałam na maksa patrzenie w ekrany . Żeby zająć sobie czas polecam jakieś kolorowanki krzyżówki wyklejanki. Polecam stosować wszystkie krople i polecam nawilżać oczy najczęściej jak się da, to potem naprawdę niweluje syndrom suchego oka i inne problemy. 2 tygodnie też nie można uprawiać intensywnego sportu, spacerki były wskazane. Ogólnie te pierwsze 2 tygodnie rekonwalescencji są kluczowe żeby nie było potem powikłań więc powtórzę to jeszcze raz - trzymacie się zaleceń kurczowo

obecnie minęły 3 miechy od operacji, jestem po 3 wizytach kontrolnych i widzę na 125%

uważam że jak tylko Cię stać i się kwalifikujesz to nie ma co się bać bo komfort życia szybuje do nieba

Nie polecam natomiast wchodzić na tiktoka i przesadnie czytać o tym co tam się dzieje. Zaraz przed operacją popełniłam ten błąd i tiktoki Amerykanów płaczących w necie że żałują, bo mają jakieś powikłania, trochę sprawiły że obsralam zbroje bardziej niż to było potrzebne.