Kosmetyki 25+
Moderator: verysweetcherry
-
- Szarlotta
Kosmetyki 25+
Co polecacie (z dobrym skladem) dla osob po 25 roku zycia?
Czyli celem jest prewencja przeciwzmarszczkowa.
Czyli celem jest prewencja przeciwzmarszczkowa.
Szczerze mówiąc ciężko mi polecić jeden produkt, latami szukałam dobrych kremów i starałam się dbać o cerę tak jak umiem. Pod koniec zeszłego roku wybrałam się do kosmetolożki i polecam! Ułożyła mi plan pod moją cerę wskazując konkretne kosmetyki i ich ewentualne zamienniki. Naprawdę widzę, że stan cery się poprawił, a ja nie wydaję kroci na losowe kremy polecane przez influ czy panie w drogerii.
W moim zestawieniu znalazły się kosmetyki takich marek jak BasicLab, Pharmaceris czy Bandi.
Kiedyś namiętnie używałam kremów z Sesdermy i też mi się sprawdzały.
W moim zestawieniu znalazły się kosmetyki takich marek jak BasicLab, Pharmaceris czy Bandi.
Zgadzam się w 100%. Mam dokładnie takie samo doświadczenie.alicja2 pisze: ↑czw cze 06, 2024 11:57 am Szczerze mówiąc ciężko mi polecić jeden produkt, latami szukałam dobrych kremów i starałam się dbać o cerę tak jak umiem. Pod koniec zeszłego roku wybrałam się do kosmetolożki i polecam! Ułożyła mi plan pod moją cerę wskazując konkretne kosmetyki i ich ewentualne zamienniki. Naprawdę widzę, że stan cery się poprawił, a ja nie wydaję kroci na losowe kremy polecane przez influ czy panie w drogerii.
•
- StrawberryCake
- MiamiBicz
Warto określić czy cera jest sucha, mieszana czy tłusta? Czy to cera naczynkowa? A może z zaburzoną barierą hydrolipidową? Więc dobór kosmetyków pod rodzaj i typ cery przede wszystkim.
A najlepszym kremem przeciwzmarszczkowym jest krem spf 50 przez cały rok teraz jest dużo kremów z lekką formułą, które nie bielą, nie świecą się więc można znaleźć coś co pasuje na codzień
A najlepszym kremem przeciwzmarszczkowym jest krem spf 50 przez cały rok teraz jest dużo kremów z lekką formułą, które nie bielą, nie świecą się więc można znaleźć coś co pasuje na codzień
Zgadzam się, że najlepszym kremem przeciwstarzeniowym jest spf i ogólnie ochrona przed UVA. Zwykle o spf mówi się tylko w ramach prewencji, ale czytałam też badania, że przy stosowaniu i ochronie przed słońcem skóra zaczyna się regenerować, więc najwyraźniej jakieś już powstałe uszkodzenia też mogą się cofać.
Jeśli chodzi o kosmetyki z retinolem, to najlepszy kosmetyk dostępny bez recepty, który stosowałam, to Retises 0,5 Sesdermy. Działania długofalowego nie mam jak ocenić, ale skóra wygląda po nim wyraźnie inaczej, nie wiem dlaczego.
Jeśli chodzi o kosmetyki z retinolem, to najlepszy kosmetyk dostępny bez recepty, który stosowałam, to Retises 0,5 Sesdermy. Działania długofalowego nie mam jak ocenić, ale skóra wygląda po nim wyraźnie inaczej, nie wiem dlaczego.
-
- MiamiBicz
Zgadzam się, że bardzo zależy od cery. Odkąd zaczęłam używać aktywnych kosmetyków wyszedł mi trądzik różowaty. Dopiero po półtora roku dopasowałam sobie pielęgnację która nie podrażnia cery i działa super przeciwstarzeniowo: emulsja to mycia i emulsja tonizująca z future solutions shiseido. Serum i kremy z benefience shiseido (krem pod oczy jest sztos). Minusem jest to że cera się błyszczy po kremach ale nawilżenie trzymacie długo. Można też dobrać bardziej nawilżające a mniej natłuszczające kremy ale ja jeszcze nie znalazłam dla siebie (mam w planach bo mi się pory rozszerzyły od tego). Nie jest łatwo.
-
- MiamiBicz
Też się radziłam kosmetyczek. Niektóre rekomendacje były super ( np krem z kwasem migdałowym dr Wilsz na noc na zmarszczki z odwodnienia na czole ) ale jednak większość rzeczy które mi kosmetyczki dobierały się nie sprawdzałaalicja2 pisze: ↑czw cze 06, 2024 11:57 am Szczerze mówiąc ciężko mi polecić jeden produkt, latami szukałam dobrych kremów i starałam się dbać o cerę tak jak umiem. Pod koniec zeszłego roku wybrałam się do kosmetolożki i polecam! Ułożyła mi plan pod moją cerę wskazując konkretne kosmetyki i ich ewentualne zamienniki. Naprawdę widzę, że stan cery się poprawił, a ja nie wydaję kroci na losowe kremy polecane przez influ czy panie w drogerii.
Tak, to trochę tak jak z polecajkami fryzjerekGossipGirly pisze: ↑wt sie 06, 2024 4:11 pm Też się radziłam kosmetyczek. Niektóre rekomendacje były super ( np krem z kwasem migdałowym dr Wilsz na noc na zmarszczki z odwodnienia na czole ) ale jednak większość rzeczy które mi kosmetyczki dobierały się nie sprawdzała
-
- RoyalBaby
Ja od 18 roku życia używam SPF 50 cały rok i w zasadzie dzięki temu głównie czuję że moja skóra jest zadbana. Polecam Holika Holika (zielony) a ostatnio kupiłam z Eveline w różowym opakowaniu i też super się sprawdza. Poza tym obowiązkowo krem pod oczy (na noc akurat z retinolem Neutrogena), na dzień zwykły nawilżający, serum z wąkrotką azjatycką. A i jeszcze używam esencji ze śluzu ślimaka Cosrx
Dla mnie najlepsze kosmetyki to właśnie Pharmaceris.
Lubie serum przeciwtrądzikowe i witaminę c z annani.
Aktualnie szukam jedynie jakiegoś mocniejszego myjadła do cery mieszanej, kilka razy w tygodniu potrzebuje czegoś mocniejszego!
Lubie serum przeciwtrądzikowe i witaminę c z annani.
Aktualnie szukam jedynie jakiegoś mocniejszego myjadła do cery mieszanej, kilka razy w tygodniu potrzebuje czegoś mocniejszego!
- StrawberryCake
- MiamiBicz
Może coś z kwasami? Tylko wtedy jak pisałaś nie do codziennego mycia
-
- Mokra Włoszka
Ja bym polecała na dzień jakąś delikatną emulsję do mycia typu CeraVe (lub nawet brak i z rana przemycie twarzy samą wodą), witaminę C (np. SkinTra - C The Light), SPF 50 (RoundLab, jest w Rossmanie).
Na wieczór mycie dwuetapowe olejek do demakijażu (Isana) + delikatna pianka (np. Isana Pure), retinal (polecam najpierw niższe stężenie, ja zaczynałam od FACE & BODY RetinALL 0,05% i nie codziennie tylko najpierw 1-2x w tyg, po 2 miesiącach przeszłam na smarowanie się co drugi dzień, po wykończeniu kupiłam już RetinALL IN ONE 0,1% i tak samo wprowadzałam stopniowo, żeby teraz smarować się co drugi dzień), a w dni bez retinalu jakiś krem nawilżający z ceramidami (np. z Bielendy z profesjonalnej serii).
Tyle.
Na wieczór mycie dwuetapowe olejek do demakijażu (Isana) + delikatna pianka (np. Isana Pure), retinal (polecam najpierw niższe stężenie, ja zaczynałam od FACE & BODY RetinALL 0,05% i nie codziennie tylko najpierw 1-2x w tyg, po 2 miesiącach przeszłam na smarowanie się co drugi dzień, po wykończeniu kupiłam już RetinALL IN ONE 0,1% i tak samo wprowadzałam stopniowo, żeby teraz smarować się co drugi dzień), a w dni bez retinalu jakiś krem nawilżający z ceramidami (np. z Bielendy z profesjonalnej serii).
Tyle.
W mojej wypowiedzi miałam na myśli konsultację z panią kosmetolog- przeprowadziła ze mną obszerny wywiad, obejrzała skórę i po wizycie wysłała mi w formie PDF jak powinnam dbać o skórę i do każdego etapu były wymienione kosmetyki z różnej półki cenowej, żebym mogła sobie sama stworzyć zestaw, jaki mi pasuje. Na duży plus było też to, że wysłałam jej spis swoich kosmetyków i ona mi to ustawiła w dobrej kolejności i powiedziała co mogę dalej kupować, a czego lepiej unikać z dotychczasowych kosmetyków. Wobec czego nie musiałam od razu kupować wszystkiego na raz tylko dopiero jak mi się skończyła wybrana rzecz. Wówczas miałam zaburzoną barierę hydrolipidową. Wysyłałam jej zdjęcia i konsultowałam się poprzez messengera i później beauty plan został rozszerzony o zabiegi, jakie mogę wykonywać, żeby jeszcze mocniej popracować nad kondycją skóry, podziałało, więc polecam, może ktoś się też przekona bo wcześniej też działałam bardziej z doskoku niż tak kompleksowo i też rzadko mi się sprawdzały poszczególne polecajkiGossipGirly pisze: ↑wt sie 06, 2024 4:11 pm Też się radziłam kosmetyczek. Niektóre rekomendacje były super ( np krem z kwasem migdałowym dr Wilsz na noc na zmarszczki z odwodnienia na czole ) ale jednak większość rzeczy które mi kosmetyczki dobierały się nie sprawdzała